Povežite se s nama

Međimurje

Općina Orehovica: odobren projekt izgradnje dječjeg vrtića, GZ Podbrest uskoro kompletno uređena

Objavljeno:

- dana

Izvođenje projekata postao je problem u većini općina zbog silnih poskupljenja. Na području Orehovice stoga su se koncentrirali na sredstva koja mogu dobiti iz vanjskih izvora pa su tako u 2022. godini više od milijun kuna uspjeli dobiti prijavljivanjem na razne natječaje. O aktualnostima razgovarali smo s tamošnjom načelnicom Dijanom Novak.

– U tijeku je izgradnja UNICEF-ova objekta, kakve su dobile i neke druge međimurske općine. S obzirom na lokaciju objekta, potrebno je do njega napraviti prilaznu cestu, za koju je prethodno raspisan postupak javne nabave.

Dobili smo sredstva od LAG-a te ćemo ići u rekonstrukciju dječjeg igrališta u Orehovici. Projekt je vrijedan oko 400.000 kuna.

Gospodarska zona Podbrest

Prije pokojega tjedna provedeno je uvođenje u posao što se tiče javne rasvjete u Gospodarskoj zoni Podbrest, što je jedina stvar koja Zoni nedostaje kako bi komunalno uređenje bilo kompletno. Nakon toga slijedi prodaja gradilišta: već imamo upite od nekoliko ulagača – kaže načelnica Orehovice.

Dodaje i da mještani često pitaju kad će se krenuti s izvođenjem kanalizacijskog sustava. Načelnica objašnjava da su glavni investitor u aglomeracijama Međimurske vode te da Općina nije zadužena za prijave.

– Općini Orehovica odobren je projekt izgradnje i opremanja dječjeg vrtića u Orehovici u maksimalno prijavljenom iznosu od 7.200.000 kuna, što su odlične vijesti. Obavijest nam je stigla od Ministarstva znanosti i obrazovanja, a projekt je prijavljen u sklopu Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava “Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova” – objašnjava načelnica.

Kaže da je Aglomeracija drugi kapitalni projekt koji će se vjerojatno provoditi u bližoj budućnosti.

Društvo i događanja

Priupitali smo je i o manifestacijama na području Općine koje slijede ili su pak nedavno održane.

– U suradnji s Društvom “Naša djeca”, ali i drugim udrugama, središnje nedjelje u listopadu (16. listopada) organizirana je prva kestenijada za sve mještane kod Mičigena u Podbrestu. Novoformirana Udruga mladih Podbrest pak je zadužena za organizaciju proslave povodom Martinja 12. studenoga. Potom ćemo polako s udrugama usuglasiti i održati božićni sajam – istaknula je Novak.

Miris pečenih kestena privukao je mnogobrojne posjetitelje

Raspisan je natječaj za dodjelu stipendija, ali i javni poziv za dodjelu nagrada uspješnim studentima s područja Općine. Od ove godine prvi put će jednokratnu novčanu naknadu od po 300 kuna dobiti i srednjoškolci. Obavijest o božićnicama izaći će pak tijekom studenoga, a one ove godine iznose po 600 kuna.

Međimurje

Župan Posavec priredio prijam za juniorske državne prvake u kuglanju iz Željezničara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Najbolje kuglače u Hrvatskoj, ekipu međimurskog Kuglačkog kluba Željezničar, primili su župan Međimurske županije Matija Posavec i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Nives Kolarić Strah te im osobno čestitali na nedavnom uspjehu – zlatu na ekipnom državnom prvenstvu.

Velikim uspjehom kuglači Željezničara nastavili su sjajan niz postignuća međimurskih sportaša i ponovo promovirali svoj kraj na najljepši mogući način.

Prvacima su kuglači Željezničara postali u Slavonskom Brodu 15. siječnja među 14 najboljih hrvatskih ekipa, a zlatom su se okitili juniori Luka Požega, aktualni viceprvak svijeta, zatim Bruno Halabarec, Noa Branilović i Manuel Korent.

Uspjehu za čakovečko i međimursko kuglanje najveći doprinos dao je najbolji hrvatski junior Luka Požega s nevjerojatnih 613 čunjeva. Bruno Halabarec je pridodao 547 čunjeva, a Noa Branilović i Manuel Korent 529, odnosno 523 čunja.

Predsjednik Kuglačkog kluba Željezničar Čakovec te veliki sportski znalac i entuzijast Anđelko Crnčec ne krije ponos.

– Bez obzira na ograničen kapacitet za rad s mladima, rezultati u našem klubu ne izostaju, a sada je tom nizu dodana i najvrjednija medalja – zlatna. Najnoviji rezultat nam je motivacija da još odlučnije uklanjamo prepreke i dosežemo visoke ciljeve – rekao je Anđelko Crnčec te dodao da vjeruje kako je ovaj uspjeh juniora jedan u nizu koji slijedi.

Župan Matija Posavec istaknuo je da i najnoviji uspjeh mladih kuglača svjedoči s kakvim se entuzijazmom radi u Međimurju – Europskoj regiji sporta 2022., rasadištu talenata i riznici najviših sportskih priznanja.

Nove prilike za medalje su pred vratima: za dva tjedna održat će se Svjetski kup u Rijeci gdje će Luka Požega predstavljati našu zemlju, a već u svibnju, u Areni Varaždin, održat će se Svjetsko prvenstvo u kuglanju. Veliki su to izazovi, ali su veliki i potencijali novih snaga Željezničara, garancije da ovaj sport u našem kraju ima budućnost.

– Tajna uspjeha je u moći ponavljanja. Bez pada koncentracije koja se gradi iskustvom. I ovaj sport spoj je glave, ruke i snage – rekao je mladi svjetski viceprvak Luka Požega na pitanje o tome koja je tajna uspjeha.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Dječjem vrtiću „Cvrčak“ maske mudrih sova spremne su za početak fašničkog veselja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: DV "Cvrčak" Čakovec

Djeca starije vrtićke skupine Fijolice iz Dječjeg vrtića „Cvrčak“ Čakovec sa svojim roditeljima i odgojiteljicama započela su s pripremama za nadolazeći fašnik.

Mališani su odabrali masku s likom sove, a zatim su svi zajedno zavrnuli rukave i u veseloj, kreativnoj i radnoj atmosferi spretno krenuli u realizaciju. Međusobno su ravnopravno raspodijelili poslove pa dok su jedni crtali perje na tkaninu, drugi su rezali oblike da bi na kraju zajedno lijepili. Uz druženje i rad vrijeme je brzo prošlo, a maske mudrih sova spremno čekaju Dječji fašnik u Čakovcu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje