Povežite se s nama

Međimurje

Općina Orehovica: odobren projekt izgradnje dječjeg vrtića, GZ Podbrest uskoro kompletno uređena

Objavljeno:

- dana

Izvođenje projekata postao je problem u većini općina zbog silnih poskupljenja. Na području Orehovice stoga su se koncentrirali na sredstva koja mogu dobiti iz vanjskih izvora pa su tako u 2022. godini više od milijun kuna uspjeli dobiti prijavljivanjem na razne natječaje. O aktualnostima razgovarali smo s tamošnjom načelnicom Dijanom Novak.

– U tijeku je izgradnja UNICEF-ova objekta, kakve su dobile i neke druge međimurske općine. S obzirom na lokaciju objekta, potrebno je do njega napraviti prilaznu cestu, za koju je prethodno raspisan postupak javne nabave.

Dobili smo sredstva od LAG-a te ćemo ići u rekonstrukciju dječjeg igrališta u Orehovici. Projekt je vrijedan oko 400.000 kuna.

Gospodarska zona Podbrest

Prije pokojega tjedna provedeno je uvođenje u posao što se tiče javne rasvjete u Gospodarskoj zoni Podbrest, što je jedina stvar koja Zoni nedostaje kako bi komunalno uređenje bilo kompletno. Nakon toga slijedi prodaja gradilišta: već imamo upite od nekoliko ulagača – kaže načelnica Orehovice.

Dodaje i da mještani često pitaju kad će se krenuti s izvođenjem kanalizacijskog sustava. Načelnica objašnjava da su glavni investitor u aglomeracijama Međimurske vode te da Općina nije zadužena za prijave.

– Općini Orehovica odobren je projekt izgradnje i opremanja dječjeg vrtića u Orehovici u maksimalno prijavljenom iznosu od 7.200.000 kuna, što su odlične vijesti. Obavijest nam je stigla od Ministarstva znanosti i obrazovanja, a projekt je prijavljen u sklopu Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava “Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova” – objašnjava načelnica.

Kaže da je Aglomeracija drugi kapitalni projekt koji će se vjerojatno provoditi u bližoj budućnosti.

Društvo i događanja

Priupitali smo je i o manifestacijama na području Općine koje slijede ili su pak nedavno održane.

– U suradnji s Društvom “Naša djeca”, ali i drugim udrugama, središnje nedjelje u listopadu (16. listopada) organizirana je prva kestenijada za sve mještane kod Mičigena u Podbrestu. Novoformirana Udruga mladih Podbrest pak je zadužena za organizaciju proslave povodom Martinja 12. studenoga. Potom ćemo polako s udrugama usuglasiti i održati božićni sajam – istaknula je Novak.

Miris pečenih kestena privukao je mnogobrojne posjetitelje

Raspisan je natječaj za dodjelu stipendija, ali i javni poziv za dodjelu nagrada uspješnim studentima s područja Općine. Od ove godine prvi put će jednokratnu novčanu naknadu od po 300 kuna dobiti i srednjoškolci. Obavijest o božićnicama izaći će pak tijekom studenoga, a one ove godine iznose po 600 kuna.

Međimurje

Proglašena prirodna nepogoda tuče za tri međimurske općine – šteta na nekim kulturama 80 %

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu za područje općina Vratišinec, Gornji Mihaljevec i Domašinec, zbog tuče koja u subotu, 13. srpnja 2024. godine uzrokovala oštećenje i umanjenje ovogodišnjeg uroda na poljoprivrednim površinama, odnosno na povrtlarskim i ratarskim kulturama, voćnjacima i štetama na građevinama.

Na temelju prvih procijenjenih šteta od strane općinskih Povjerenstava za procjenu šteta od prirodnih nepogoda, utvrđeno je da je na području općine Domašinec procjena umanjenja priroda u odnosu na prosječni prirod od 75 %, pri čemu su najviše stradali kukuruz, suncokret, soja, buča, povrće, jabuke i orasi, dok postoje i izravne štete na građevinama.

Na području općine Gornji Mihaljevec najviše su stradale bundeve, borovnice i jabuke i to u rasponu od 35-80 %, dok su na području općine Vratišinec zabilježene štete na poljoprivrednim površinama od 35 % kukuruza, 35 % bundeve, soje i suncokreta, te 40 % povrtlarskih kultura i 35 % štete na voćnjacima.

Nakon odluke o proglašenju prirodne nepogode, zadužuju se općinska povjerenstva za procjenu štete od prirodnih nepogoda, da konačno procijenjenu štetu prijave županijskom Povjerenstvu putem Registra šteta, koje će izraditi zbirno izvješće o šteti na području Međimurske županije.

Nastavite čitati

Međimurje

Postavljen prvi paketomat u Općini Goričan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Goričan je 8. srpnja dobio svoj prvi paketomat, smješten u sklopu buduće tržnice u Goričanu.

Paketomat građani tako mogu nesmetano koristiti za primanje i slanje paketa.

Paketomat je uređaj koji omogućuje preuzimanje paketa na lokacijama koje vama najviše odgovaraju u vrijeme kada vam najviše odgovara. Paketomat će biti dostupan svaki dan, od 0-24, a korisnici će moći preuzimati i  slati svoje pakete u vrijeme kad njima najviše odgovara te vršiti povrat robe kupljene putem e-trgovina.

U vrijeme kad je internetska prodaja jako razvijena, puno puta se može desiti da paketi dolaze na vašu kućnu adresu, a vas u tom trenutku nema kod kuće, od sad ćete moći vaš paket preusmjeriti u GLS paketomat i pokupiti paket kad Vama odgovara.

Više informacija kako preuzeti paket ili poslati paket možete pronaći na linku: Informacije o paketomatu

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje