Povežite se s nama

Život i društvo

Općina s najvećim prihodom po stanovniku u Županiji

Objavljeno:

- dana

VJEROVALI ILI NE

Općina Jalžabet svojom je proslavom Dana Općine i blagdana svoje zaštitnice svete Elizabete Ugarske,održala lekciju mnogima.

Jer, iako općina s najvećim BDP-om u Varaždinskoj županiji, koja fiskalne godine završava milijunskim plusevima u općinskoj blagajni, svoj je rođendan proslavila otvaranjem adaptiranog Društvenog doma u Kelemenu, svečanom sjednicom i večerom u jednoj od dvorana Doma kulture. Uzvanici su počašćeni domaćom kuhinjom i vinom, sjedili za spojenim stolovima i odlično se zabavili uz nastup djece iz Dječjeg vrtića Potočić, Osnovne škole, “Petar Zrinski“ te članova KUD-a Elizabeta. Drugog se dana održala Likovna kolonija te izložba ručnih radova Društva žena Jalžabeta.

Bez kiča i parada

Ova je proslava odraz onoga što Jalžabet jest – mala, skromna općina velikih rezultata. Općina koja neće previše kuna, od dva milijuna viška prihoda u 2014. godini trošiti na proslavu rođendana. Kao što gospoda nemaju potrebe dokazivati svoju gospoštinu, tako niti Jalžabet neće rastrošnim paradama dokazivati uspješnost. I prvi i drugi već su se dokazali. Točno kao što je načelnik Mirko Magić rekao u svom kratkom govoru. – Puno je toga učinjeno, pa ću se osvrnuti samo na ono najvažnije, kazao je prvi čovjek Općine Jalžabet. – Proračun za 2014. godinu izvršen je s prihodima od 13,2 milijuna kuna, dok su rashodi bili 11,3 milijuna. Imamo dva milijuna kuna viška prihoda i nemamo nepodmirenih obaveza. Time se stvara višegodišnji kontinuitet u ostvarivanju viška prihoda, rekao je načelnik, istaknuvši kako najveće uspjehe Općina postiže implementacijom Poduzetničke zone.

Renesansa

Općina Jalžabet sa svojih nešto više od tri tisuće stanovnika na prvom je mjestu Varaždinske županije prema prihodu po stanovniku, dok je u Hrvatskoj na 113. mjestu. Godišnji prihod po stanovniku je 3.670 kuna.– Ovim rezultatom opravdavamo višegodišnje ulaganje u našu Poduzetničku zonu, govori načelnik te najavljuje daljnje opremanje zone kako bi se našlo mjesta za nove investitore. – Cilj nam je da u Općini imamo toliko radnih mjesta koliko i radno sposobnog stanovništva. S lanjskih 192 nezaposlenih u isto vrijeme ove je godine 106 nezaposlenih na području Općine.

 

Proračun za 2014. godinu izvršen je s prihodima od 13,2 milijuna kuna, dok su rashodi bili 11,3 milijuna. Imamo dva milijuna kuna viška prihoda i nemamo nepodmirenih obaveza

Jednako misli i predsjednik Općinskog vijeća Josip Križanić. – Od ponovnog formiranja Općine, prije 22 godine, Jalžabet doživljava svoju renesansu.Taj nam uspjeh mnogi ne mogu oprostiti, ali niti oduzeti, govori Križanić. I nastavlja. – Radit ćemo još više i bolje, poticati razvoj OPG-a, nastavlja Križanić i zaključuje kako će „glancanjem svih naselja za pet godina infrastruktura Jalžabeta biti jednaka onoj u centru Zagreba. Ne priznajemo ništa osim izvrsnosti“. – Cilj nam je rješiti se „bijele kuge“, istaknuo je Križanić. Jedan od dobrih puteva ka Križanićevim promišljanima Općine svakako je i činjenica da je Jalžabet jedina županijska općina bez prireza. – Niti ga nemamo namjeru uvesti, zaključio je Križanić.

Preuređen Društveni dom

Na Dan općine načelnik je podijelio ključeve predstavnicima općinske Udruge vinogradara i vinara, Udruge žena Kelemen i Mjesnog odbora, koje su novi dom pronašle u obnovljenom Društvenom domu. Na Domu je zamijenjeno krovište, postavljena nova termo fasada te uređene prostorije u potkrovlju. Vrijednost radova je preko 400 tisuća kuna od kojih će 152 tisuće stići iz blagajne Ministarstva gospodarstva. Vlastitim je sredstvima adaptirano krovište u Novakovcu, vrijedno 120 tisuća kuna; postavljena je javna rasvjeta u Zaseoku Jalžabeta te na djelu jalžabetske vinske ceste oko gospodarstava seljačkog turizma; na obnovu i održavanje poljskih puteva potrošeno je 135 tisuća kuna; sa 660 tisuća kuna dokapitalizirana je općinska tvrtka Inovativni centar Jalžabet pa se tvrtka opremila novom mehanizacijom i posipalom za snijeg. – Tako ćemo zimsku službu, kao i veliki dio komunalnih radova obavljati sami, istaknuo je Mirko Magić.

Novac iz blagajne

Iz općinskog proračuna nije izbačena nijedna predviđena stavka za rad i pomoć pojedincima, udrugama i ustanovama. Tako Jalžabet redovito isplaćuje božićnice i uskrsnice svim umirovljenicima i osobama sa statusom čekanja do mirovine, jednokratnu pomoć za bebu, stipendije za sve studente koji ne padnu godinu, sufinancira prijevoz osnovnoškolaca te školske kuhinje i izlete za djecu slabijeg imovinskog statusa, daruje djecu za sv. Nikolu, dječji se vrtić godišnje sufinancira s pola milijuna kuna, isplaćuju se jednokratne pomoći siromašnijim obiteljima, poljoprivrednici dobivaju subvencije za proizvodnju…
U Općini djeluje 14 udruga, za koje se izdvaja 116 tisuća kuna, šest vatrogasnih društava s proračunom od 150 tisuća kuna te četiri sportska kluba koje Općina sufinancira sa 137 tisuća kuna. Spomenimo da je Nogometni klub Jalžabet pobjednik međužupanijske lige Varaždin – Čakovec.

Poslovna zona

Najveće zasluge jalžabetskog uspjeha načelnik pripisuje Poduzetničkoj zoni. Ove je godine u zoni tvornicu otvorila poljska tvrtka Press Glass, koja se bavi proizvodnjom izostakla. U tvornici je zaposleno 150 ljudi. – Mislim da nema bolje promocije za jednu općinu nego kad se u njoj izgradi tvornica u kojoj se zaposle domaći ljudi. Tako se u našoj poduzetničkoj zoni uz već navedeni Press Glass nalaze aktivne firme Ducal d.o.o i Wollsdorf Components, koje zajedno zapošljavaju oko tisuću ljudi.

Kanalizacija vrijedna 6 milijuna kuna

U Općini je pri kraju izgradnja kanalizacije za naselja Kelemen i Leštakovec, vrijedna preko šest milijuna kuna. Radovi se većim dijelom financiraju po IPARD programu. – Tehički problemi oko bušenja za kanalizacijske cijevi ispod trupa autoceste odgodili su završetak radova i puštanje kanalizacije u rad, no i ti su radovi pri kraju pa se završetak planira do kraja mjeseca, veli načelnik. Također, sanirane su ceste, prekopane radi kanalizacije, te su postavljeni rubnici i novi asfaltni sloj. Nakon postavljanja priključaka za kanalizaciju slijedi gradnja nogostupa i pješačkih staza. U suradnji sa ŽUC-om završeni su radovi na izgradnji odvodnje i vodovoda u Varaždinskoj ulici u Jakopovcu. Sukladno ugovoru s Ministarstvom gospodarstva o energetskoj obnovi javnih zgrada, adaptiran je Društveni dom u Kelemenu.

Laureati

Na svečanoj su sjednici dodijeljena i općinska priznanja. Nagradu za životno djelo primio je Josip Bajs, vlasnik Poljoprivrednog gospodarstva Grunt iz Imbriovca, Nagradu za doprinos ugledu i promociji općine Jalžabet u zemlji i svijetu dobila je tvrtka Press Glass, a za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju nagrađen je Streličarski klub Navaho Jalžabet

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Uginuo Jazzy, potražni pas HGSS-a Čakovec: Sigurno nas i sad čuvaš. Spavaj mirno

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uginuo je belgijski ovčar Jazzy, potražni pas HGSS-a Čakovec. Od Jazzyja su se HGSS-ovci oprostili i putem Facebooka.

-Nakon skoro 12 godina prijateljstva, danas nas je napustio naš Jazzy. Sa svojim je vodičem Nevenom Putarom život posvetio traganju i spašavanju unesrećenih. Nakon nebrojeno domaćih i međunarodnih treninga te uspješnih potraga, bolest je odlučila da je vrijeme da se odmori – stoji u objavi HGSS-a Čakovec.

Jazzy je, između ostalog, uz svog vodiča i HGSS, 2019. godine primio “Certificate of Commendation”, visoko priznanje Velike Britanije za izniman trud i zahvalu za iscrpljujuću petodnevnu uspješnu akciju traganja i spašavanja nestalog britanskog državljana na Mljetu.

-Dragi Jazzy, iako tužni, zahvalni smo što si odabrao baš nas. Naš je gubitak velik, ali smo sigurni da nas i sad čuvaš veselo trčkarajući nekim novim prostranstvima. Spavaj mirno Jazzy! – napisali su HGSS-ovci.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sve nedjelje, praznike i blagdane do kraja 2024. gradonačelnik Varaždina proglasio javnim manifestacijama i sajamskim danima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Svih 50 nedjelja, praznika i blagdana do kraja 2024. godine u Varaždinu se Zaključkom gradonačelnika Nevena Bosilja proglašavaju danima javnih manifestacija i sajamskim danima, objavio je Grad Varaždin na svojoj službenoj internetskoj stranici.

Grad Varaždin je u suradnji s Turističkom zajednicom u zaključku koji će se početi primjenjivati od 1. travnja 2024. detaljno razložio da će  u cilju povećanja  kulturno-turističku ponude organizirati  niz javnih manifestacija koje će trajati punih devet mjeseci.

Tako je u zaključku detaljno  navedeno: od 1.4. do 31.5. će biti održana manifestacija Proljeće u Varaždinu, u sklopu koje će biti održano 90 programa, nakon toga, od 1.6. do 22.8.2024.godine bit će održana manifestacija Ljeto u Varaždinu, u sklopu koje će biti održano oko 80 programa, 15.08.2024.godine, blagdan Velike gospe, od 23.8. do 1.9.2024. godine bit će organizirana  manifestacija Špancirfest u sklopu koje će biti održano 500 programa, od 2.9. do 28.11.2024. godine bit će organizirana manifestacija Jesen u Varaždinu s planiranih 50 događanja, a od 29.11.2024. godine do 31.12.2024. godine manifestacija Advent u Varaždinu s planiranih 100 različitih programa.

Pored nedjelja u vrijeme navedenih manifestacija, navedeno je i 11 neradnih dana do kraja godine:

01.04.2024.      Uskršnji ponedjeljak – Ponedjeljak

17.04.2024.      Dan izbora – Srijeda

01.05.2024.      Praznik rada – Srijeda

30.05.2024.      Dan državnosti i Tijelovo – Četvrtak

22.06.2024.      Dan antifašističke borbe – Subota

05.08.2024.      Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja – Ponedjeljak

15.08.2024.      Velika Gospa – Četvrtak

01.11.2024.      Dan svih svetih – Petak

18.11.2024.       Dan sjećanja na žrtve Dom.  rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje –  Ponedjeljak

25.12.2024.      Božić – Srijeda

26.12.2024.      Sveti Stjepan – Četvrtak

Navedenim zaključkom tih dana u vremenu od 6:00 do 22:00 sata omogućuje  se prigodna prodaja na kioscima i štandovima koji su dio javnih  i sajamskih manifestacija,  a u vrijeme blagdana Velike Gospe te manifestacija Špancirfest i Advent  vrijeme prigodne prodaje produžuje se do  24:00 sata.

U zaključku se obrazlaže kako u  cilju produženja turističke sezone i povećanja obujma turističke ponude Grad Varaždin i Turistička zajednica grada Varaždina provode različite aktivnosti na proširenju njegove kulturno-turističke ponude. Na temelju dosadašnjih vrlo uspješnih manifestacija Špancirfest  i  Advent u Varaždinu, koje su u bitnome doprinijele rastu dolazaka turista cijele 2023. godine od čak 21% u odnosu na 2022.godinu,  finaliziraju se pripreme  programa i projekta koji će ove godine  još više povećati kulturno-turističku ponudu grada, a time i broj gostiju te ukupnu potrošnju u trgovini i ugostiteljstvu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje