Povežite se s nama

Život i društvo

Općina Sračinec kreće u rekonstrukciju ulice Miroslava Krleže

Objavljeno:

- dana

U prostorima Općine Sračinec potpisan je ugovor o rekonstrukciji ulice Miroslava Krleže u Sračincu. U ime Općine Sračinec potpisao ga je načelnik Božidar Novoselec, a u ime izvođača radova Niskogradnje Huđek, koji je posao dobio na javnom natječaju, Tomica Huđek.

Radovi se većim dijelom financiraju iz proračuna Općine Sračinec, a za ovu su namjenu dobivena i značajna sredstva od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, koje s 336 tisuća kuna financira  ovo izvanredno održavanje ulice Miroslava Krleže.

– Ovo je jedina preostala ulica u Sračincu gdje je završena kanalizacija i gdje su se stekli uvjeti za temeljitu rekonstrukciju prometnice i staza. Sve ulice uređujemo tek kada se postavi kompletna infrastruktura, tj. voda, kanalizacija i plin. Tako će biti i s ulicom Miroslava Krleže, koja će uskoro dobiti nov izgled. Osim same prometnice, uređuje se i okoliš, pješačko biciklistička staza, rubnici, odvodnja oborinskih voda i asfaltirani prilaz svakom dvorištu. Na kraju, kao i u cijelom naselju, sadimo drvored i uređujemo zelene površine. Ovi poslovi nas očekuju i nakon ponovnog pokretanja aglomeracije u rujnu ove godine. Sve preostale ulice će nakon postavljanja kanalizacije dobiti novo moderno ruho, a radovi bi trebali biti gotovi tijekom 2021. godine. Želim zahvaliti izvođaču radova koji se javio na natječaj, iznimno smo zadovoljni s dosadašnjom suradnjom, kvalitetom i brzinom kojom su radovi završeni – rekao je prilikom potpisivanja ugovora općinski načelnik Božidar Novoselec.

Ukupna vrijednost radova s PDV-om je 1.012.374,13 kuna, rok za završetak radova je devet mjeseci od potpisivanja ugovora, ali očekuje se da bi radovi mogli biti gotovi do kraja ove godine.

Ovaj izvođač ove je godine već realizirao uređenje ulica Kralja Tomislava i Matije Gupca.

Na “predizbornim” biciklističkim stazama – rase korov

U Općini Sračinec često dolaze upiti mještana zašto se stalo s uređenjem biciklističkih traka u Dravskoj ulici, koja povezuje Sračinec i Svibovec Podravski. Radovi su započeti, a već mjesecima ne napreduju, po nasipanim trakama pored ceste raste korov.

– Riječ je o poslu koji je primarno imao političko-propagandnu namjenu. Oporbeni vijećnici Općinskog vijeća Općine Sračinec još su prošle godine u proljeće najavili da će se s tim poslom početi, mimo Općine Sračinec, na čijem se području prometnica nalazi. Radi se o županijskoj prometnici koja nije u nadležnosti Općine Sračinec. No, naišli su na problem na koji smo ukazivali od samog početka – kako bi se prometnica proširila za biciklističke staze, potrebno je ući u privatne parcele, a znamo da to nije ni malo jednostavno i da se ne može riješiti na brzinu. Upravo iz tog razloga, prilikom rekonstrukcije ove ceste prije nekoliko godina, nismo inzistirali na izgradnji biciklističkih staza, jer bi cesta vjerojatno još danas bila raskopana da smo čekali realizaciju otkupa dijelova privatnih parcela. Dakle, ove radove nije pokrenula Općina Sračinec, već Varaždinska županija, ali sada je jasno da nisu bili dovoljno pripremljeni i da se radilo o predizbornoj kampanji. Naravno da mi podržavamo izgradnju biciklističkih staza, u općinskom proračunu imamo i osigurana sredstva za sufinanciranje njihove izgradnje, ali iz Županije nas nisu niti kontaktirali kada su počeli s radovima, što smatramo da je u najmanju ruku čudno. Nadamo se samo da će, zbog velikog interesa mještana, ovaj posao biti završen prije zime – istaknuli su iz Općine Sračinec.

 

Život i društvo

Mali Bukovec: ulaganje od 630 milijuna kuna za energetski neovisnu općinu i županiju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iz godine u godinu se razvijaju, ulažu u infrastrukturne projekte, uređuju ulice i okoliš, a pred njima je povijesni projekt vrijedan nevjerojatnih 630 milijuna kuna.

U zadnjih desetak godina u prosjeku ulažu više od milijun kuna godišnje iz vanjskih izvora, a primarni cilj im je podići kvalitetu života svih mještana.

Općina Mali Bukovec na samom je rubu Varaždinske županije, ne može se pohvaliti velikim izvornim proračunom, ali je baš zato dokaz da se može.

Spomenimo i da je načelnik Darko Marković, koji tu dužnost obavlja već tri mandata, volonter, te da je u ta tri mandata iz EU fondova i natječaja ministarstava kroz osmišljene projekte povukao više od 18,5 milijuna kuna.

Obnovili su društvene domove, pomagali udrugama, uredili igrališta i izgradili Dječji vrtić. Upravo je vrtić projekt na koji je Marković posebno ponosan.

– Većinom su vrtići u manjim općinama podružnice najbližih većih gradskih vrtića. Međutim, mi smo sami izgradili vrtić i osnovali vlastitu ustanovu – rekao je Darko Marković.

Samo u prošloj godini realizirani su brojni projekti. Od značajnijih tu je svakako rekonstrukcija Društvenog doma u Svetom Petru. Vrijednost tog projekta iznosi 3,5 milijuna kuna.

Energetski neovisni

Najavio je i veliki projekt zbog kojeg je, kako kaže, 2005. i ušao u politiku, prvo kao općinski vijećnik, a zatim od 2009. godine kao načelnik. Radi se o projektu kojim će Općina Mali Bukovec, pa čak i Varaždinska županija, postati energetski neovisna.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja sredinom listopada prošle godine donijelo je odluku o izdavanju dozvola za istraživanje geotermalnih voda u energetske svrhe za četiri istražna prostora na području Slavonije, Podravine i Međimurja.

Dozvolu za istraživanje geotermalnih voda na istražnom prostoru Lunjkovec-Kutnjak dobila je tvrtka Bukotermal d.o.o., koja je u vlasništvu Varaždinske županije i Općine Mali Bukovec. Projekt bi se trebao razvijati u više faza. Prvo je u planu izgraditi manju elektranu snage do 2 MW, a nakon toga u drugoj fazi geotermalnu elektranu snage veće od 10 MW. Nakon toga u planu je iskoristiti višak topline od geotermalnih elektrana tako da se preusmjeri u kompleks plastenika za uzgoj cvijeća, odnosno u planu je osnovati Distributivni centar za cvijeće, koji bi bio ne samo središnji logistički centar za cvjećarstvo Varaždinske županije nego i proizvodni centar.

Veliki planovi

– Osim toga, kroz Varaždinsku županiju, Javnu ustanovu za regionalni razvoj Varaždinske županije i Hrvatsku poljoprivrednu komoru lobiramo i borimo se da u buduće programsko razdoblje 2021. – 2027. u naš nacionalni Program ruralnog razvoja uđe i mogućnost da jedinice lokalne samouprave, kao što je Općina Mali Bukovec, iz EU fondova mogu graditi toplovodnu infrastrukturu kojom bi viškove topline iz obnovljivih izvora energije (geotermalni izvori, kogeneracija, bioplinske elektrane itd.) mogli dovesti do proizvođača cvijeća i povrća, poslovnih zona i postojeće industrije kao što su pilane te na kraju i do samih kućanstava. Ako se Vlada RH za to izbori kod Europske komisije, Općina Mali Bukovec, kao ni mnoge druge manje ruralne općine, više neće biti ruralna općina na rubu Županije, nego jedna od najrazvijenijih općina u EU-u u kakvoj će mnoge mlade obitelji poželjeti raditi i živjeti – rekao je načelnik Marković.

Projekti za podizanje kvalitete života realizirani samo u prošloj godini

Samo u prošloj godini realizirani su brojni projekti. Od značajnijih tu je svakako rekonstrukcija Društvenog doma u Svetom Petru. Vrijednost tog projekta iznosi 3,5 milijuna kuna. Projekt je prijavljen na mjeru 7.4.1. te je iz EU fonda sufinanciran s 3,1 milijun kuna.

U prošloj godini završen je i projekt rekonstrukcije nerazvrstane ceste u Novom Selu Podravskom, kojom je to naselje spojeno s naseljem Sveti Petar, a vrijednost radova iznosi 3,7 milijuna kuna. Projekt je također prijavljen na EU fond i iz mjere 7.2.2. sufinanciran s 3,2 milijuna kuna.

Također, realiziran je i projekt rekonstrukcije traktorskog puta u šumsku cestu u šumi Križančiji, a vrijednost radova iznosi 740.000 kuna, od kojih je iz EU fonda sufinancirano 650.000 kuna.

Osim toga, prošle godine završen je i projekt rekonstrukcije centra naselja Mali Bukovec, kojim je u potpunosti uređen centar Općine s pripadnim raskršćem, za čija se sredstva u iznosu od 2,7 milijuna kuna Općina uspjela izboriti na nacionalnim natječajima.

Trenutno je u tijeku rekonstrukcija Trga svete Katarine u Malom Bukovcu, na kojem će se urediti zelena površina, uspostaviti nova regulacija prometa, izgraditi nekoliko desetaka parkirališnih mjesta te urediti dječje igralište u centru naselja

Od većih projekata trenutno je u tijeku rekonstrukcija Trga svete Katarine u Malom Bukovcu, na kojem će se urediti zelena površina, uspostaviti nova regulacija prometa, izgraditi nekoliko desetaka parkirališnih mjesta te urediti dječje igralište u centru naselja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždin: divovska skulptura Nikole Tesle osovljena ispred Tehnološkog parka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svečano otkrivanje skulpture „Tesla Powerline“ varaždinskog umjetnika Nikole Vudraga bit će upriličeno u srijedu, 21. travnja, u 12 sati ispred Tehnološkog parka Varaždin (Zagrebačka ulica 89).

Riječ je o najvećoj skulpturi na svijetu koja je posvećena Nikoli Tesli jer je visoka čak 12,5 metara.  Konstruirana je 2017. godine za izložbu „Tesla mind from the future“ u Zagrebu u obliku modela za visoki dalekovod.

>>U Varaždinu je umjetnost “puštena s lanca” na 60.000 metara četvornih

Skulptura je bila izložena u Zagrebu, Budimpešti i Berlinu, a sada je našla dom u Varaždinu.

Nikola Vudrag, rođen je u Varaždinu 1989. godine, jedan je od trenutno najcjenjenijih hrvatskih umjetnika u inozemstvu.

Nastavite čitati