Povežite se s nama

Život i društvo

Općina Sračinec prva u Hrvatskoj i na jedinstven način brine se o zdravlju mještana

Objavljeno:

- dana

Općina Sračinec jedina u Varaždinskoj županiji, ali i kao jedina općina u Hrvatskoj svojim mještanima organizira besplatne preglede ranog otkrivanja raka dojke i prostate.

Pregledi se provode oko 20 godina. U početku su to bili samo pregledi dojke, a prije četiri godine uveli su i preventivne preglede radi otkrivanja raka prostate.

Zloćudne bolesti

Rak dojke je najčešća zloćudna (maligna) bolest u žena. U oko 80 % novih slučajeva bolest bude otkrivena u fazi ranog raka, a u oko 20 % u trenutku postavljanja dijagnoze bolest već bude u uznapredovanoj fazi. Prema podacima Registra za rak Zavoda za javno zdravstvo Republike Hrvatske, godišnje od raka dojke oboli više od 2500 žena.

Važno je u ranoj fazi otkriti rak dojke jer to spašava živote.

– Preventivne preglede ranog otkrivanja raka dojke provodimo već 20 godina i polučili smo rezultate. Ne znam kako da to kažem, nažalost ili nasreću, na našim preventivnim pregledima uočene su nuspojave koje ukazuju na rak dojke, pa su žene upućene na daljnje medicinske tretmane. Ono što je važno je da se time spasilo dovoljno života – rekao je Božidar Novoselec, načelnik Općine Sračinec.

Na preventivne preglede raka dojke godišnje se prijavi oko 400 žena. Što se tiče preventivnih pregleda kojima se otkriva rak prostate, muškarci su u početku bili nešto sramežljiviji.

Prve godine odazvalo ih se 112, druge 150, treće 200, a ove godine očekuje se znatno više od 200 muškaraca.

Kod preventivnog pregleda prostate prvo se obavlja vađenje krvi, a kasnije se mještani, pozovu da obave ultrazvuk prostate.

Rezervirani

– Prve godine muškarci su bili malo rezervirani, što zbog straha od pregleda, što zbog neznanja, no iz godine u godinu sve je bolji odaziv. Također, prošle je godine određeni broj muškaraca nakon preventivnih općinskih pregleda upućen na daljnje pretrage, a neki i na hitne operacijske zahvate. Također, spašeno je nekoliko života – ističe Novoselec.

Oba preventivna pregleda stoje Općinu Sračinec oko 200.000 kuna, a koordinira ih i provodi predsjednica Mjesnog odbora Općine Sračinec Karmela Majcen, medicinska sestra i prvostupnica sestrinstva.

Karmela Majcen

– Zdravlje naših sumještana je na prvome mjestu. Ljudi premalo vremena posvećuju svom zdravlju, a kad treba promijeniti akumulator na automobilu, odmah ga promijene. Zato mi potičemo naše sumještane da vode brigu o svom zdravlju – zaključio je Novoselec.

Život i društvo

Nakon dugog vremena u Lepoglavi rođene trojke: sreća u obitelji Slivar

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Lepoglava

Grad Lepoglava organizirao je u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca u lepoglavskom Domu kulture prijam za roditelje novorođene djece na kojem je gradonačelnik Marijan Škvarić radosnim roditeljima uručio jednokratne gradske novčane potpore.

Za razliku od prve ovogodišnje dodjele potpora kada je uručeno njih osam, ovog su puta uručene potpore za 28 novorođenih beba među kojima su, nakon dugog vremena u Lepoglavi rođene trojke i dvoje blizanaca.

– Dodjela potpora za novorođene bebe obaveza je koja mi kao gradonačelniku predstavlja zadovoljstvo. Ovo je druga takva podjela potpora u ovoj godini i veseli me što je broj djece znatno veći i da su po prvi puta, nakon više od četiri desetljeća, u Lepoglavi rođene trojke. Zbog toga smo i dosadašnju odluku o isplati jednokratne novčane potpore u visini od 1.500, 2.000 i 2.500 kuna, ovisno radi li se o prvo, drugom ili trećem djetetu u obitelji, nadopunili odlukom da se za rođene trojke isplati potpora u visini od 10.000 kuna, a za blizance od 7.000 kuna. Znamo da to, s obzirom na troškove, nije puno no znak je pažnje i potpore našim najmlađim sugrađanima – poručio je gradonačelnik Škvarić.

– Dobivena potpora puno nam znači i iskoristit ćemo je za nabavku hrane, kremica, maramica i svih najosnovnijih potrepština – otkrila je Kristina Slivar, majka trojki.

Grad Lepoglava, koji se kao i drugi gradovi i općine suočava s problemom smanjenja broja stanovnika, ove je godine u proračunu za potpore novorođenim bebama izdvojio 150.000 kuna. S nadom da će se taj iznos, zbog većeg broja novorođenih beba, morati povećati, Grad Lepoglava provodi i druge mjere koje imaju za cilj zaustaviti negativan trend pada broja stanovnika, a za što na godišnjoj razini izdvaja oko milijun kuna.

– Izgradnjom i uređenjem novih vrtićkih prostora omogućili smo da svako dijete s gradskog područja pohađa vrtić i to uz financijsku potporu Grada. Naime, pohađanje vrtića sufinancira se iz gradskog proračuna pri čemu je za neke kategorije pohađanje vrtića besplatno. Također, Grad Lepoglava financira nabavku radnih bilježnica za osnovnoškolce kao i održavanje izvanškolskih aktivnosti te nagrade za najuspješnije učenike. Pored toga, Grad sufinancira produženi boravak u školi. Pomažemo i studentima dajući im gradske stipendije. Mladim obiteljima omogućavamo gradnju odnosno kupnju kuće ili stana uz gradsku potporu, a dajemo i potpore malim gospodarstvenicima – zaključio je gradonačelnik Škvarić.

Nastavite čitati

Život i društvo

Kod igrališta u Salinovcu počeli pripremni radovi za postavljanje pet montažnih objekata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ivanec

Za potrebe Škole nogometa Nogometnog kluba Ivančica, Grad Ivanec je na pomoćnom nogometnom igralištu u Salinovcu počeo s pripremnim radovima za postavljanje pet montažnih (modularnih) objekata koji će igračima, upravi kluba i sucima omogućiti funkcionalne uvjete boravka i rada.

Dva objekta namijenjena su igračima, domaćima i gostima. U jednom će biti tuševi te sanitarni čvorovi za igrače i posjetitelje, jedan je namijenjen sucima, a jedan je predviđen kao radna soba.

Svi objekti raspolažu s nešto više od 60 m2 korisnog prostora, a bit će spojeni u cjelinu.

Temeljem provedenog postupka javne nabave, ovaj posao izvode Iskopi MS iz Vuglovca. Radovi su vrijedni 117.000 kuna.

Nakon izvedbe temelja slijedi postavljanje montažnih objekata.

Dosad je za uređenje igrališta, ogradu, mreže i golove, hidrant, priključke vode i struje te za razne projekte iz proračuna Grada Ivanca izdvojeno oko 650.000 kuna, čemu treba pribrojiti još i troškove nabave i postavljanja montažnih objekata, čiji će iznos biti poznat nakon provedbe postupka javne nabave, koji je u završnoj fazi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje