Povežite se s nama

Život i društvo

Općina Trnovec Bartolovečki i ove godine osigurala poklone za najmlađe

Objavljeno:

- dana

Pred nama su blagdani, sveti Nikola i Božić, kojima se najviše vesele oni najmlađi.

Niti ove godine Općina Trnovec Bartolovečki nije zaboravila na njih te je osigurala poklone za svoje najmlađe žitelje.

Nepovoljna epidemiološka situacija te pridržavanje aktualnih mjera za sprječavanje širenja zaraze, uz koje iz općinske uprave još jednom apeliraju na osobnu odgovornost građana u brizi za vlastito i zdravlje drugih, onemogućili su održavanje priredbi za najmlađe. Ali oni će ipak dobiti svoje poklone. Bit će dostavljeni u Osnovnu školu Trnovec i Osnovnu školu Šemovec za učenike od prvog do četvrtog razreda te u Dječji vrtić „Zeko“ u Trnovcu i Dječji vrtić „Mala oaza“ u Bartolovcu.

Poklone će djeci podijeliti njihove tete i učiteljice.

Iz Općine Trnovec Bartolovečki djeci, njihovim roditeljima i bližnjim žele sretne i mirne blagdane uz nadu da će uskoro doći i vrijeme kada će se moći organizirati druženja.

Život i društvo

U Općini Petrijanec obnovljeni poljski putovi novom metodom hladne reciklaže

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na području Općine Petrijanec obnovljene su nerazvrstane cesta, odnosno poljski putovi, i to metodom hladne reciklaže “in situ”.

Radove je u četvrtak, 19. svibnja, obišao općinski načelnik Željko Posavec s predstavnikom izvođača radova PZC-a Varaždin Mariom Vdovićem.

Kako je objasnio načelnik Posavec radi se o obnovi nerazvrstanih cesta koje spadaju u kategoriju poljskih puteva.
– Riječ je o prečnim poljskim putevima koji vode na most preko kanala, koji su najprometniji za naše poljoprivrednike – rekao je načelnik te dodao kako vrijednost radova iznosi 623.914,19 kuna, a radove prema natječaju i Zakonu o javnoj nabavi provodi tvrtka PZC i to metodom hladne reciklaže.

– Radi se o tome da iskop tampona koji smo imali dosad na poljskom putu se reciklira bez zagrijavanja i dodaje se cementno vapno tako da imamo gore tvrdu podlogu koja je statički spremna i za mogućnost asfaltiranje u roku od dvije do tri godine. Jako je bitno da na poljskim putovima, pogotovo ovim koji su izrazito prometni, imamo tvrdu podlogu iz jednostavnog razloga, jer se na velikim traktorima događaju okretni momenti te nam nastaju rupe prilikom izlaska iz parcela – pojasnio je načelnik Posavec rekavši da su ti putevi sada i odignuti nešto iznad parcela tako da će voda otjecati na pripremljenu bankinu. Pozvao sumještane da pripaze prilikom obrade poljoprivrednih parcela da ne oštete put.

Dodao je isto tako da će Općina ovaj projekt prijaviti na Javni natječaj kapitalnih pomoći za projekte općina i gradova kojeg je raspisalo Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.
– Vjerujem da ćemo dobiti određenu subvenciju, odnosno sufinanciranje, s obzirom na to da su radovi skoro pa završili, a isto tako radi se o vrlo kvalitetnom postupku reciklaže i obnove poljskih putova – kazao je načelnik najavivši kako će s projektom nastaviti i sljedećih godina prema prioritetu.

– Rješavat ćemo tri do četiri poljska puta svake godine i na taj način obnoviti cestovnu infrastrukturu koja je prijeko potrebna našim poljoprivrednicima – poručio je načelnik Posavec.

Nešto više o samoj tehnici izvođenja radova rekao je Mario Vdović, član Uprave PZC.
– Riječ je o tehnologiji hladne reciklaže “in situ” koja je u Europi već dugo vremena prepoznata i primjenjivana. Međutim, Općina Petrijanec je prva općina na području Varaždinske županije koja je prepoznala prednosti te tehnologije. U prvom redu, specijalnim strojem, takozvanim reciklerom, uzima se postojeći materijal i dodaje mu se nešto što fali na temelju ispitane konstrukcije, dodaje se cement, eventualno šljunak, to se sve samelje i natrag se ugrađuje u postojeće ceste – objasnio je Vdović osvrnuvši se i na prednosti te tehnologije.

– Kvaliteta izvedenih radova puno je bolja, otpada nema, a vijek trajanja same konstrukcije je duži i uz jednu optimalnu i prihvatljiviju cijenu od tradicionalnog načina izvođenja navedenih radova. Zasad je to samo prepoznala Općina Petrijanec na području Varaždinske županije. Mi već par godina pokušavamo reklamirati tu vrstu izvođenja radova, ali zasada je u Općini Petrijanec prvi puta – zaključio je Vdović.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Varaždinu Međunarodna izložbe bučinih ulja Alpe – Adria, natječe se 158 ulja iz pet zemalja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Četvrta Međunarodne izložbe bučinih ulja Alpe – Adria i 11. Izložbe bučinih ulja Hrvatske održava se u Varaždinu u subotu, 21. svibnja.

Za titulu šampiona i nagradu od 2000 eura te zlatne, srebrne i brončane medalje ove se godine natječe 158 bučinih ulja iz pet zemalja; Hrvatske, Austrije, Slovenije, Mađarske i prvi put Češke. Na ovoj jedinstvenoj izložbi sudjeluju isključivo 100 posto čista ulja, a natječu se u dvije kategorije, djevičansko bučino ulje proizvedeno tradicionalnim postupkom, uz prženje, te hladno prešano bučino ulje.

Uz domaćina župana Anđelka Stričaka i njegove suradnike, na otvorenju Izložbe prisustvovat će državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, brojni drugi uzvanici i proizvođači bučinog ulja.

Već od 9 sati na štandovima ispred Županijske palače građane očekuje bogata ponuda raznovrsnih bučinih ulja i proizvoda od buče. Bit će tu doista različitih i posebnih proizvoda, u slanoj i slatkoj verziji, s različitim dodacima ili pak prelivenih čokoladom. Uz to će sve biti dodatno „zaslađeno“ tradicionalnim i autohtonim kolačima koje će ponuditi članice Udruge žena Trnovečko srce, Udruge za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave „Hajdina“ i KUD „Lepoglavski pušlek“ iz Lepoglave.

Organizator Izložbe je Varaždinska županija sa Savezom Alpe – Adria i hrvatskim županijama: Međimurskom, Krapinsko-zagorskom, Zagrebačkom, Karlovačkom, Vukovarsko-srijemskom, Koprivničko-križevačkom, Osječko-baranjskom i Bjelovarsko-bilogorskom županijom, zatim Poljoprivrednom komorom Austrije – Klagenfurt, Kmetijskom gozdarskom zbornicom Slovenije – Ptuj i Murska Sobota

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje