Povežite se s nama

Život i društvo

Općina Trnovec Bartolovečki lani poslovala pozitivno, kreće izgradnja rotora

Objavljeno:

- dana

Na području Općine Trnovec Bartolovečki i dalje je u padu nezaposlenost čije kretanje iz sjednice u sjednicu prate članovi Općinskog vijeća. Tako je bilo i na posljednjoj sjednici u četvrtak na kojoj je načelnik, HNS-ov Zvonko Šamec, predstavio najnovije brojke Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Regionalnog ureda Varaždin koje govore o nastavku pozitivnih trendova.

– Prema dostupnim podacima u travnju je na području općine Trnovec Bartolovečki bilo 114 nezaposlenih osoba. To je daljnje smanjenje njihovog broja jer je samo prije dva mjeseca bilo 139 naših mještana bez posla. Riječ je o najmanjoj nezaposlenosti ikad – izjavio je Šamec.

Zadovoljan je, napominje, što općina bilježi jednu od najmanjih stopa nezaposlenosti u županiji, a prema najavama mogu se očekivati daljnja zapošljavanja.

Osim o stanju nezaposlenosti članovi Općinskog vijeća raspravljali su i o godišnjem izvještaj o izvršenju općinskog Proračuna za 2017. godinu. U izvješću je navedeno da su prošlogodišnji prihodi Općine Trnovec Bartolovečki bili 10.332.444 kuna i da je ostvareno 96,84 posto planiranih prihoda, dok su rashodi bili 10.524.515 milijuna kuna ili 95,67 posto planiranog.

S prenesenim viškom iz ranijih godina od 331 tisuću kuna, Općina je prošlu godinu završila s viškom od 139 tisuća kuna.

– Financijsko izvješće koje je prihvaćeno na današnjoj sjednici potvrđuje da smo prošle godine realno planirali i prihodovnu i rashodovnu stranu što potvrđuje i konačno izvršenje proračuna. Velika sredstva uložili smo u obrazovanje, od vrtićkog do akademskog uzrasta, zatim u izgradnju i uređenje komunalne i ostale infrastrukture, ali i u rad naših udruga, sport, vatrogastvo, socijalnu skrb. Glavna misao vodilja bila je racionalno planiranje i trošenje proračunskih sredstva i štedljivost – kazao je Šamec.rotor

Vijećnici su ujedno donijeli i Odluku o opisu i uporabi grba i zastave Općine Trnovec Bartolovečki. Na grbu u obliku štita u zelenom polju nalazi se valovita srebrna greda, a ispod, u srebrno-bijelom dijelu štita, nalazi se šest cvjetova hrvatske kockavice.

To su simboli polja, rijeke Drave i šest naselja na području Općine Trnovec Bartolovečki. Zastava je plave boje, s grbom u sredini i obrubljena zlatnim-žutim rubom.

Riječ je o prihvaćanju Odluke nakon što je dobiveno odobrenje Ministarstva uprave o uporabi grba i zastave.

Na dnevnom redu sjednice Općinskog vijeća bilo je i godišnje izvješće Varkoma za 2017. godinu u kojem je navedeno da je poduzeće ostvarilo 112,1 milijun kuna prihoda te 122,7 milijuna kuna rashoda. Ostvareni gubitak nakon oporezivanja je 9,5 milijuna kuna.

Općinsko vijeće prihvatilo je također odluku o prijenosu vlasništva nad zemljištem na Hrvatske ceste.

Riječ je o parcelama pri raskrižju na državnoj cesti D2 kod skretanja u naselje Trnovec odnosno prema gospodarskim zonama. Time je stvoren preduvjet da Hrvatske ceste zatraže izdavanje građevinske dozvole i krenu u uređenje raskrižja odnosno izgradnju rotora.

– Izgradnjom rotora povećat će se sigurnost i poboljšati protočnost na tom dijelu državne ceste. Na taj ćemo način riješiti jedan veliki sigurnosni problemu u prometu i omogućiti brojnim zaposlenicima tvrtki u zonama da se lakše uključe u promet na spomenutu državnu cestu – zaključio je Šamec.

Život i društvo

Ogorčeni čitatelj: Psi lutaju Poljanom u čoporu, već su mi rastrgali dva mačka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

U redakciju Regionalnog tjednika javio nam se ogorčeni čitatelj iz Poljane Biškupečke. Brine ga što naseljem, naročito u večernjim satima, luta nekoliko pasa u čoporu.

– To traje već skoro dva mjeseca. Četiri, pet pasa lutaju naseljem u čoporu. Ulaze u dvorišta gdje obavljaju nuždu. To me toliko niti ne smeta, no ono što me jako zasmetalo je da su zaklali već dva mačka, koji su bili vrlo pitomi. Jednog su dohvatili u večernjim satima. Bila je prava graja na dvorištu i kad sam ih rastjerao, mačku nije bilo više pomoći. Odmah je uginuo. Drugog su sredili u jutarnjim satima na obližnjoj njivi i također kad sam izašao vani i rastjerao ih, nije bilo pomoći životinji – ispričao nam je naš čitatelj koji je o svemu obavijestio varaždinski Komunal i Udrugu Spas.

– Komunalni redar Grada Varaždina je izašao na teren, no nije uoči pse. Uputio me na Udrugu Spas. Oni su također istaknuli da ih nisu zamijetili. No, dodali su da su upoznati s činjenicom da psi lutaju Poljanom Biškupečkom te da vrlo vjerojatno znaju o čijim se psima radi, no po tom pitanju ne mogu mnogo napraviti – objasnio je naš čitatelj koji se naposljetku obratio medijima.

– Ma ne smetaju mene životinje, ali ne daj Bože da se nekome nešto dogodi. Da ugrizu dijete ili odraslog čovjeka. Zato bi bilo dobro da se vlasnika upozori da brine za svoje životinje, a ne da lutaju po naselju – smatra mještanin Poljane Biškupečke.

O cijelom slučaju kontaktirali smo Udrugu Spas koja je upoznata s problemom.

– Prije nešto više od osam mjeseci imali smo dojavu o psima koji lutaju naseljem Poljana Biškupečka, ali po dolasku nismo zatekli više pse. Prije nekoliko dana još jedan mještanin nas je kontaktirao – ističu iz Udruge Spas i dodaju da nije riječ o psima lutalicama.

– To nisu psi lutalice. Riječ je o vlasničkim psima koji periodično pobjegnu iz dvorišta i naprave štetu – objašnjavaju.

Inače, varaždinska policija ističe da propuštanje nadzora može rezultirati izricanjem kazni za vlasnika te ugroziti sudbinu psa.

Odlukom o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama grada Varaždina, propisani su uvjeti držanja pasa, izvođenje na javne površine i obveze vlasnika.

– Posjednik pasa mora odgovarajućim odgojem i/ili školovanjem ili drugim mjerama u odnosu na držanje i kretanje pasa osigurati da životinja nije opasna za okolinu. Pse se smije izvoditi na javne površine ako su označeni mikročipom, na povodcu i pod nadzorom posjednika, dok su iznimke da se psi mogu kretati bez povodca, uz nadzor vlasnika na prostoru parkova za pse i na livadama i šumama ukoliko nisu dio lovišta ili užem centru grada Varaždina – ističe varaždinska policija te dodaje da je posjednik kućnih ljubimaca dužan držati ih na način da ne ometaju mir sustanara ili na drugi način krše dogovoreni kućni red stambene zgrade i stanara okolnih nekretnina.

Potrebna je briga

– Svi građani koji primijete psa koji se drži u nehumanim uvjetima, zlostavljan je ili da se slobodno kreće javnim površinama i time ugrožava građane i druge životinje, mogu kontaktirati dežurnog komunalnog redara ili Centar 112, koji će izvijestiti veterinarsku službu, odnosno policiju. Policija o svim postupanjima u kojima su sudjelovali psi izvještava komunalnog redara ili veterinarskog inspektora kako bi mogli postupiti temeljem svojih ovlasti prema neodgovornim vlasnicima. I poruka za kraj – pas nije igračka, već biće za koje se treba brinuti! – zaključuju iz PU varaždinske.

Opasni psi – posebna kategorija

Posebna kategorija pasa su – opasni psi. Prema Pravilniku o opasnim psima, istim se smatra bilo koja jedinka te vrste, podrijetlom od bilo koje pasmine koja je ničim izazvana, napala čovjeka i nanijela mu tjelesne ozljede ili ga usmrtila, ničim izazvana napala drugog psa i nanijela mu teške tjelesne ozljede, uzgajana i/ili dresirana za borbe pasa ili zatečena u organiziranoj borbi s drugim psom, isto tako pas pasmine terijera tipa bull koji ne potječe iz uzgoja (pit bull terijer) i njegovi križanci.

Činjenicu da je pas opasan utvrđuje veterinarski inspektor po podnesenoj prijavi o ničim izazvanom napadu na čovjeka s nanesenim tjelesnim ozljedama ili usmrćenjem ili ničim izazvanom napadu na drugog psa s nanesenim teškim tjelesnim ozljedama. Vlasnik mora opasnog psa držati u prostoru (zatvoreni kavez) ili objektu primjerene veličine, iz kojeg ne može pobjeći, a ulazna vrata u prostor ili objekt u kojem se nalazi takav pas moraju biti zaključana. Na ulazu u prostor ili objekt u kojem se nalazi opasan pas mora biti vidljivo istaknuto upozorenje: »OPASAN PAS«. Za držanje opasnog psa vlasnik mora ispunjavati posebne uvjete propisane Pravilnikom. Nadležni veterinarski inspektor ovlašten je među ostalim, posjedniku privremeno oduzeti životinju koju posjednik drži u neprimjerenim uvjetima ili koja je opasna za okolinu.

Za pse koji su napali ljude ili druge pse, veterinarski inspektor naložit će provjeru socijalizacije. Ukoliko se procijeni da isti nije za daljnje držanje jer je opasan za ljude i druge životinje, ili u slučaju da je došlo do ponovljenog napada, veterinarski inspektor može naložiti sukladno Zakonu o zaštiti životinja, postupak usmrćivanja psa. Takav postupak provodi se u svrhu zaštite zdravlja i sigurnosti ljudi i životinja te zaštite imovine i tragičan je ishod za psa zbog neodgovornosti vlasnika koji su propustili pravilno odgojiti ili držati psa.

Nastavite čitati

Život i društvo

Nina Kraus Jagić iz Srednje škole Ludbreg prva na Međužupanijskom natjecanju strukovnih škola

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ekonomska i trgovačka škola Čakovec 16. ožujka 2023. godine bila je domaćin Međužupanijskog natjecanja učenika strukovnih škola u disciplini Prodajne vještine.

U jakoj konkurenciji učenica 3. razreda Srednje škole Ludbreg, smjera prodavač DO, Nina Kraus Jagić pod vodstvom mentorice, nastavnice Maje Prebegović, osvojila je prvo mjesto te je pozvana na Državno natjecanje učenika srednjih strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2023. koje će se održati od 10. do 12. svibnja 2023. godine u Zagrebu.

Na natjecanju je sudjelovalo 9 natjecatelja iz sljedećih škola: Trgovačka škola Zagreb, Ekonomska i trgovačka škola Čakovec, Gospodarska škola Varaždin, Srednja škola Bjelovar, Srednja škola Ban Josip Jelačić Zaprešić, Ekonomska i trgovačka škola Daruvar, Srednja škola Zabok, Srednja škola Ludbreg i Srednja škola Koprivnica.

– Učenici i mentorici čestitamo na dosadašnjem rezultatu te želimo puno uspjeha na Državnom natjecanju! – poručili su iz Ludbrega.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje