Povežite se s nama

Život i društvo

Općina Trnovec Bartolovečki podijelila potpore za novorođene bebe, najavljen i novi proračun

Objavljeno:

- dana

Po treći puta ove godine, u prostorijama Općine Trnovec Bartolovečki, organizirana je podjela novčanih potpora za novorođenu djecu s područja Općine. Ukupno je ove godine potpore dobilo 54 djece, a iznos potpora povećat će se već od sljedeće godine.

– U prijedlogu novog proračuna, predložila sam da se potpora za svako sljedeće dijete poveća za 500 kuna, nadam se da će to biti prihvaćeno od strane vijećnika – rekla je načelnica Verica Vitković.

Također, naglasila je kako i u novom proračunu, kao i u zadnjih 6 mjeseci, Općina naglasak stavlja upravo na potrebe mladih obitelji, kao i najmlađih stanovnika.

– Jedna od mjera koje su u novom proračunu je oslobođenje plaćanja komunalne infrastrukture za sve mlade obitelji koje odluče graditi kuću na području Trnovca, što je značajan novac kad se kreće u gradnju stambenog objekta. Prijavit ćemo se i na natječaj za izgradnju novog vrtića koji je Trnovcu prijeko potreban. Što se još tiče vrtića, sufinanciramo troškove povećanja ekonomske cijene vrtića, što znači da povećanje cijene ide na trošak Općine, a ne roditelja. Isto tako, ove godine smo riješili problem 92 obitelji jer Općina financira 5 učiteljica koje rade u produženom dnevnom boravku za djecu od 1. do 4. razreda. Naša Općina također stipendira čak 71 studenta, sa značajnim  sredstvima – 700 kuna za studente koji studiraju izvan županije i 500 kn za studente koji studiraju u Varaždinu. U 2022. godini planiramo i zamijeniti 6 dječjih igrališta, a svake sljedeće godine, ovisno o mogućnostima, još jedno ili dva, tako da se u iduće 3 godine zamijene sva dječja igrališta. To će biti prije svega sigurna, kvalitetna igrala sa svim dozvolama i potpuno prilagođena djeci – naglasila je načelnica.

Osim potreba djece, u novom proračunu Općina predviđa puno više izdvajanja za sport, kulturu, da mladi mogu kvalitetno provoditi svoje slobodno vrijeme.

– Prijavili smo i na natječaj izgradnju ”Skate parka” koji je odobren i za što smo dobili financiranje od 100 %, što znači da Općinu neće koštati ništa. Sad čujem da bi neki vijećnici amandmanom izbacili taj projekt iz proračuna, što je stvarno suludo, budući da te novce u punom iznosu dobivamo iz EU – ističe Vitković.

Vitković je istaknula i kako je neugodno iznenađena amandmanom koji je dobila uoči današnje sjednice Općinskog vijeća, a kojim oporbeni vijećnici iz proračuna za sljedeću godinu žele izbaciti projekt dnevnog boravka za starije i nemoćne, koji su tražili umirovljenici s područja Općine, a za što je načelnica našla sredstva u proračunu.

– Šokirana sam ovim amandmanom jer se tiče naših umirovljenika, onih kojima smo dužni pomagati kad su u životnoj dobi kad se neki više ne mogu brinuti sami za sebe. Još me više šokira da su vijećnici predložili da se taj novac preusmjeri na mjesne odbore za financiranje druženja, odnosno fešti. Mjesni odbori jako su važni, ali mislim da je ipak dnevni boravak za starije prioritet pred održavanjem zabava – zaključuje načelnica i ističe kako se nada da će svi vijećnici prepoznati dobre namjere za bolji život njihovih sugrađana i prihvatiti proračun koji će se pred njima naći danas na glasanju.

Život i društvo

Tijekom vikenda prometni policajci pojačano rade na području Varaždina i Novog Marofa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske i dolazećeg će vikenda, na svim dionicama cesta na području Varaždinske županije pojačano nadzirati promet svih sudionika u prometu.

Tom će prilikom provoditi mjere i radnje na sprječavanju prekršaja iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ i zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Tijekom vikenda policijski službenici će na području Postaje prometne policije Varaždin i Policijske postaje Novi Marof ciljano pojačano nadzirati promet i kontrolirati vozače na prisutnost alkohola ili droga.

Nastavite čitati

Život i društvo

HZJZ: Postoji mogućnost unosa majmunskih boginja u Hrvatsku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: www.cdc.gov

Majmunske boginje su virusna bolest uzrokovana virusom koji je sličan virusu velikih boginja, ali se ne širi među ljudima tako efikasno i manja je smrtnost nego kod velikih boginja

Prirodni rezervoar virusa najvjerojatnije su neke vrste vjeverica i drugih glodavaca u divljini u zemljama centralne i zapadne Afrike. Iako se bolest zove majmunske boginje, izgleda da majmuni nisu rezervoar virusa, već se slučajno zaraze, kao i čovjek, u kontaktu s drugim životinjama i njihovim izlučevinama. Bolest prelazi na ljude u kontaktu s izlučevinama bolesnih životinja putem sluznica ili oštećene kože čovjeka. Također, može se prenijeti ugrizom ili ogrebotinom bolesne životinje.

S čovjeka na čovjeka bolest se može prenijeti kapljičnim putem (bliskim kontaktom) i kontaktom s kožnim promjenama koje nastaju kod oboljeloga. Bolest se kod ljudi najčešće javlja u ruralnim sredinama u nekim državama centralne i zapadne Afrike (DR Kongo, Nigerija).

Zabilježene su manje epidemije u afričkim državama

Povremeno su se javljale majmunske boginje izvan Afrike, najčešće kod putnika koji su se zarazili u Africi i kod osoba koje su s njima došle u bliski kontakt (dijelile kućanstvo, njegovale ih…). U SAD-u je 2003. godine zabilježena jedna epidemija majmunskih boginja među djecom i mladima koji su se zarazili u kontaktu s prerijskim psima (glodavac), koji su se bili zarazili od glodavaca uvezenih iz Gane.

U svibnju ove godine otkrivena su četiri slučaja majmunskih boginja u UK, od kojih je jedan importiran iz Afrike, a preostala tri nisu; u Portugalu, Španjolskoj i Italiji potvrđeno je nekoliko slučajeva majmunskih boginja i nekoliko je sumnji pod istragom u ovom trenutku, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Za sada su svi oboljeli muškarci, a u većine se smatra da su se zarazili pri spolnom odnosu s muškarcima.

Simptomi i liječenje

Bolest se očituje povišenom tjelesnom temperaturom, glavoboljom, zimicom, isrpljenošću, umorom, bolovima u mišićima i leđima, oticanjem limfnih čvorova i osipom koji liči na osip koji se javlja kod vodenih kozica.

Smatra se da cijepljenje protiv velikih boginja pruža solidnu zaštitu od majmunskih boginja, ali ne zna se koliko dugo traje zaštita nakon cijepljenja. Tako da ne znamo koristi li danas nama koji smo se cijepili protiv velikih boginja. Cijepljenje protiv velikih boginja je krajem sedamdesetih, početkom osamdesetih godina ukinuto svuda u svijetu, nakon proglašenja eradikacije velikih boginja.

Postoji mogućnost unosa bolesti u Hrvatsku. Oduvijek postoji rizik od unosa iz Afrike, međutim, nismo do sada zabilježili importaciju bolesti iz Afrike. S obzirom da se sada bolest u Europi, po svemu sudeći, počela širiti među muškarcima koji imaju spolne odnose s muškarcima, postoji mogućnost unosa i iz tih zemalja. Međutim, valja imati na umu da bolest nije jako zarazna, tj. u većini slučajeva potreban je vrlo bliski kontakt s bolesnikom.

Liječenje je simptomatsko i u većini slučajeva bolest prođe kroz dva do četiri tjedna.

Velika je razlika između velikih boginja i majmunskih boginja u tome što su velike boginje bile antroponoza, tj. čovjek je bio jedini domaćin i rezervoar virusa. Zahvaljujući toj činjenici, bolest se mogla cijepljenjem iskorijeniti. S druge strane, majmunske boginje su zoonoza, tj. prirodni domaćin i rezervoar virusa su divlje životinje i zbog toga ne bi bilo moguće iskorijeniti bolest čak i da postoji efikasno cjepivo.

I najvažnije, prijenos majmunskih boginja s čovjeka na čovjeka je puno manje efikasan nego prijenos velikih boginja, tj. majmunske boginje su puno manje zarazne od velikih boginja. To je razlog zbog kojega se pri epidemijama majmunskih boginja, koje se povremeno javljaju, ne pribjegava masovnom cijepljenju cjepivom protiv velikih boginja.

Više informacija o bolesti i situaciji u Europi možete pronaći na stranicama Europskog centra za sprječavanje i suzbijanje bolesti (ECDC).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje