Povežite se s nama

U fokusu

“Općina Trnovec Bartolovečki primjer je korištenja sredstava iz Programa ruralnog razvoja”

Objavljeno:

- dana

Krunoslav Lukačić, posebni savjetnik ministrice poljoprivrede Marije Vučković, posjetio je Općinu Trnovec Bartolovečki i načelnika Zvonka Šameca te su zajedno obišli projekte koji su realizirani sredstvima iz Programa ruralnog razvoja.

Vrijedna investicija

Preko Ministarstva poljoprivrede, odnosno posredno kroz Agenciju za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Općina Trnovec Bartolovečki dobila je sredstva za rekonstrukciju ceste Ulice Široke ledine te za ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu, a riječ je o izgradnji novog parka u Trnovcu.

– Ovim posjetom želimo promovirati mjere ruralnog razvoja kako bi se i jedinice lokalne samouprave i poljoprivrednici na području tih JLS-a upoznali s mjerama i bili spremni prijaviti na natječaj. U Općini Trnovec Bartolovečki bili su spremni s projektima koje su mogli prijaviti kroz Program ruralnog razvoja, od strategije razvoja preko uređenja razvrstanih cesta do prijave Vatrogasnog centra, za koji u prvom natječaju nije bilo dovoljno sredstava, no planiraju ga i sada prijaviti na natječaj koji se očekuje u prvom kvartalu ove godine – rekao je Lukačić u Trnovcu.

Savjetnik ministrice poljoprivrede pozvao je i poljoprivrednike da kroz stranice Ministarstva i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju prate planove raspisivanja natječaja, da se pripremaju i da budu spremni na prijavu.

– Ovaj primjer u Općini Trnovec Bartolovečki s načelnikom Zvonkom Šamecom pokazuje kako se pripremiti i biti spreman za natječaje. Moj zadatak je da se u Ministarstvu ubrzaju i olakšaju procedure kako se ne bi dugo čekalo na povrat sredstava. Tu je Općina odradila i projekt preko Lokalne akcijske grupe. To je također mjera ruralnog razvoja, a provodio ju je LAG Izvor, koja je dobila sredstva za jedinice lokalne samouprave i za poljoprivrednike. Općina se tu prijavila za uređenje parka – naglasio je Lukačić.

Nakon što je rekonstruirana Ulica Široke ledine, za koju je Općina Trnovec Bartolovečki preko Agencije dobila nešto više od 3,2 milijuna kuna, počeli su i radovi na izgradnji novog parka u Trnovcu. Prostor kod crkve Majke Božje Snježne godinama je bio prazan, a sada će biti pretvoren u novo mjesto za šetnju i odmor svih Trnovčana. Park koji se prostire na 16.000 kvadrata bit će prva dodirna točka svih posjetitelja koji dođu u Trnovec.

– Dugo smo čekali novi park, a ovih će dana konačno zaživjeti. Nećemo napraviti velike betonske šetnice, ovdje je puno otvorenih površina gdje će se moći okupljati naši mladi, ali i oni najmlađi, koji će moći nesmetano uživati u igri na travi i u sjenama drveća. Park je osmišljen i kao okupljalište mještana prilikom raznih blagdana – rekao je općinski načelnik Zvonko Šamec.

Novo ruho parka čine dvije cjeline: prva obuhvaća već sada popločenu šetnicu s klupama koja vodi prema crkvi, gdje je u četiri osmišljene gredice posađeno 416 pokrivača tla, dok druga cjelina obuhvaća prostor parka koji se prostire prema jugozapadu, a na kojem je posađeno 14 crnogoričnih stabala i drvored od 16 sadnica stupolikoga graba koji se proteže duž šetnice. Po površini travnjaka posađeno je još 40 listopadnih vrsta i 23 crnogorična stabla te 50 grmova. Osim parka, na zelenim površinama uz Ulicu Široke ledine i Bartolovečku zasađen je drvored sa 60 stabala bjelogorice.

– Riječ je o investiciji vrijednoj oko 168.000 kuna plus PDV, od kojih nešto više od 111.000 sufinancira LAG Izvor, a ostatak sredstava osigurava Općina. Ovaj zahtjevan posao dobila je Hortikultura Peharda. Nadam se da će naši mještani to cijeniti i čuvati i da će u budućnosti ovo doista biti prekrasan park, možda najveći koji se trenutno gradi u okolici, na radost i ponos cijele naše općine – rekao je Šamec izrazivši nadu da će to biti dodatan poticaj mladima da ostanu živjeti na području Općine Trnovec Bartolovečki.

Naime, ulazak Hrvatske u EU odrazio se i na ovu općinu te je dio stanovnika otišao trbuhom za kruhom, ali načelnik vjeruje da će se oni, s poboljšanjem uvjeta života na području Općine, ipak vratiti.

– U sklopu naše općine imamo veliku zonu koja zapošljava mnogo ljudi i koja stalno treba nove zaposlenike. Općina puno ulaže u mlade, dakle u našu budućnost, pa između ostaloga sufinanciramo 55 % ekonomske cijene za dječje vrtiće, bez obzira na to jesu li djeca smještena u vrtićima na području Općine ili drugdje. U općinskom proračunu osigurana su i sredstva za dogradnju novog vrtića, gdje bismo na 450 kvadrata smjestili još 60-ak djece, a natječaj će biti raspisan uskoro – najavio je općinski načelnik.

Brojne potpore

Ujedno je podsjetio da su među mjerama demografske politike i potpore za novorođene, pa tako Općina za svaku novorođenu bebu daje po 2000, a za svaku treću još 500 kuna više. Osim toga, u obje osnovne škole – u Trnovcu i Šemovcu – već 18 godina organizirano je rano učenje informatike, kao i produženi boravak, za što se iz proračuna izdvaja gotovo 450.000 kuna.

U fokusu

Nenad Horvatić (HDZ) najavio da izlazi na lokalne izbore

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

HDZ-ov Nenad Horvatić ponovno izlazi na lokalne izbore jer želi nastaviti biti načelnik Općine Ljubešćica.

Svoju kandidaturu potvrdio je 14. travnja na svome Facebook profilu.

– Danas sam jednoglasnom odlukom Općinskog odbora HDZ-a općine Ljubešćica postao kandidat na lokalnim izborima za načelnika općine Ljubešćica koji će se održati 16.05.2021. godine. Hvala svima na dosadašnjoj podršci, te Vas ovim putem pozivam da nam se pridružite u stvaranju još bolje općine Ljubešćica – napisao je Horvatić.

Nastavite čitati

U fokusu

Tijekom ožujka prijavljeno je 1009 slobodnih radnih mjesta u Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Medicinska oprema domovi zdravlja
Foto: Ilustracija

Krajem ožujka 2021. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu Varaždin
evidentirano je 2717 nezaposlenih osoba.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je manji za 5,3%, a u usporedbi ožujkom 2020. godine broj nezaposlenih manji je za 26 osoba, odnosno 0,9 %. Ujedno je evidentirana i 31 osoba kao tražitelj zaposlenja.

Tijekom ožujka evidentirane su 383 nove nezaposlene osobe.

Tijekom ožujka 2021. godine prijavljeno je 1009 slobodnih radnih mjesta, što je za 36,4 % (269
slobodnih radnih mjesta) više nego u proteklom mjesecu, te 67,9 % (408 slobodnih radnih mjesta)
više nego u istom mjesecu prošle godine.

Najtraženija zanimanja tijekom ožujka 2021. godine bila su:

  • viši medicinski tehničar/viša medicinska sestra (tražilo se 42 radnika)
  • medicinska sestra/medicinski tehničar (39)
  • trgovački radnik/trgovačka radnica (36)
  • radnik/radnica na proizvodnoj liniji (35)
  • skladišni radnik / skladišna radnica (35)

Tijekom ožujka 2021. godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposlene su
ukupno 383 osobe na temelju radnog odnosa. To je 1,3 % više nego u prethodnom mjesecu i
57 % više nego u istom mjesecu prošle godine.

U Varaždinskoj županiji u ožujku je stopa nezaposlenosti iznosila 3,9 %.

Nastavite čitati