Povežite se s nama

U fokusu

“Općina Trnovec Bartolovečki primjer je korištenja sredstava iz Programa ruralnog razvoja”

Objavljeno:

- dana

Krunoslav Lukačić, posebni savjetnik ministrice poljoprivrede Marije Vučković, posjetio je Općinu Trnovec Bartolovečki i načelnika Zvonka Šameca te su zajedno obišli projekte koji su realizirani sredstvima iz Programa ruralnog razvoja.

Vrijedna investicija

Preko Ministarstva poljoprivrede, odnosno posredno kroz Agenciju za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Općina Trnovec Bartolovečki dobila je sredstva za rekonstrukciju ceste Ulice Široke ledine te za ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu, a riječ je o izgradnji novog parka u Trnovcu.

– Ovim posjetom želimo promovirati mjere ruralnog razvoja kako bi se i jedinice lokalne samouprave i poljoprivrednici na području tih JLS-a upoznali s mjerama i bili spremni prijaviti na natječaj. U Općini Trnovec Bartolovečki bili su spremni s projektima koje su mogli prijaviti kroz Program ruralnog razvoja, od strategije razvoja preko uređenja razvrstanih cesta do prijave Vatrogasnog centra, za koji u prvom natječaju nije bilo dovoljno sredstava, no planiraju ga i sada prijaviti na natječaj koji se očekuje u prvom kvartalu ove godine – rekao je Lukačić u Trnovcu.

Savjetnik ministrice poljoprivrede pozvao je i poljoprivrednike da kroz stranice Ministarstva i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju prate planove raspisivanja natječaja, da se pripremaju i da budu spremni na prijavu.

– Ovaj primjer u Općini Trnovec Bartolovečki s načelnikom Zvonkom Šamecom pokazuje kako se pripremiti i biti spreman za natječaje. Moj zadatak je da se u Ministarstvu ubrzaju i olakšaju procedure kako se ne bi dugo čekalo na povrat sredstava. Tu je Općina odradila i projekt preko Lokalne akcijske grupe. To je također mjera ruralnog razvoja, a provodio ju je LAG Izvor, koja je dobila sredstva za jedinice lokalne samouprave i za poljoprivrednike. Općina se tu prijavila za uređenje parka – naglasio je Lukačić.

Nakon što je rekonstruirana Ulica Široke ledine, za koju je Općina Trnovec Bartolovečki preko Agencije dobila nešto više od 3,2 milijuna kuna, počeli su i radovi na izgradnji novog parka u Trnovcu. Prostor kod crkve Majke Božje Snježne godinama je bio prazan, a sada će biti pretvoren u novo mjesto za šetnju i odmor svih Trnovčana. Park koji se prostire na 16.000 kvadrata bit će prva dodirna točka svih posjetitelja koji dođu u Trnovec.

– Dugo smo čekali novi park, a ovih će dana konačno zaživjeti. Nećemo napraviti velike betonske šetnice, ovdje je puno otvorenih površina gdje će se moći okupljati naši mladi, ali i oni najmlađi, koji će moći nesmetano uživati u igri na travi i u sjenama drveća. Park je osmišljen i kao okupljalište mještana prilikom raznih blagdana – rekao je općinski načelnik Zvonko Šamec.

Novo ruho parka čine dvije cjeline: prva obuhvaća već sada popločenu šetnicu s klupama koja vodi prema crkvi, gdje je u četiri osmišljene gredice posađeno 416 pokrivača tla, dok druga cjelina obuhvaća prostor parka koji se prostire prema jugozapadu, a na kojem je posađeno 14 crnogoričnih stabala i drvored od 16 sadnica stupolikoga graba koji se proteže duž šetnice. Po površini travnjaka posađeno je još 40 listopadnih vrsta i 23 crnogorična stabla te 50 grmova. Osim parka, na zelenim površinama uz Ulicu Široke ledine i Bartolovečku zasađen je drvored sa 60 stabala bjelogorice.

– Riječ je o investiciji vrijednoj oko 168.000 kuna plus PDV, od kojih nešto više od 111.000 sufinancira LAG Izvor, a ostatak sredstava osigurava Općina. Ovaj zahtjevan posao dobila je Hortikultura Peharda. Nadam se da će naši mještani to cijeniti i čuvati i da će u budućnosti ovo doista biti prekrasan park, možda najveći koji se trenutno gradi u okolici, na radost i ponos cijele naše općine – rekao je Šamec izrazivši nadu da će to biti dodatan poticaj mladima da ostanu živjeti na području Općine Trnovec Bartolovečki.

Naime, ulazak Hrvatske u EU odrazio se i na ovu općinu te je dio stanovnika otišao trbuhom za kruhom, ali načelnik vjeruje da će se oni, s poboljšanjem uvjeta života na području Općine, ipak vratiti.

– U sklopu naše općine imamo veliku zonu koja zapošljava mnogo ljudi i koja stalno treba nove zaposlenike. Općina puno ulaže u mlade, dakle u našu budućnost, pa između ostaloga sufinanciramo 55 % ekonomske cijene za dječje vrtiće, bez obzira na to jesu li djeca smještena u vrtićima na području Općine ili drugdje. U općinskom proračunu osigurana su i sredstva za dogradnju novog vrtića, gdje bismo na 450 kvadrata smjestili još 60-ak djece, a natječaj će biti raspisan uskoro – najavio je općinski načelnik.

Brojne potpore

Ujedno je podsjetio da su među mjerama demografske politike i potpore za novorođene, pa tako Općina za svaku novorođenu bebu daje po 2000, a za svaku treću još 500 kuna više. Osim toga, u obje osnovne škole – u Trnovcu i Šemovcu – već 18 godina organizirano je rano učenje informatike, kao i produženi boravak, za što se iz proračuna izdvaja gotovo 450.000 kuna.

U fokusu

Medicinari će dobiti novac koji im država duguje za prekovremeni rad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Medicinska oprema domovi zdravlja

Radi rješavanja i okončanja sudskih postupaka i generiranja novih tužbi, Vlada je u četvrtak na sjednici donijela odluku o isplati razlike iznosa uvećanja plaće za prekovremeni rad radnicima u djelatnosti zdravstva i zdravstvenog osiguranja.

Odluka se odnosi na isplatu razlike za prekovremene sate ostvarenih u razdoblju prije zaključivanja Dodatka III. Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, a omogućit će isplatu razlike iznosa prekovremenih sati u slučaju kada tužba nije podnesena, isplata u slučaju kada je tužbom pokrenut spor radi isplate razlike iznosa uvećanja plaće za prekovremeni rad te isplata po pravomoćnim sudskim odlukama.

Novac je osiguran u proračunu za ovu godinu te projekcijama za 2022. i 2023. godinu u iznosu od 200 milijuna kuna, dok će se preostali iznos do 775 milijuna kuna osigurati najkasnije do 31. prosinca iduće godine, a sukladno fiskalnim mogućnostima državnog proračuna, objavio je N1.

Nastavite čitati

U fokusu

Mario Lešina, kao i 20.000 nezavisnih vijećnika u Hrvatskoj, mora platiti 2100 kuna kazne

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mario Lešina, gradski i županijski vijećnik s Nezavisne liste Ivana Čehoka mora platiti 2.100 kuna.

Naime, Općinski sud u Varaždinu izdao mu je prekršajni nalog jer kao nezavisni vijećnik u Gradskom vijeću do 15. srpnja 2020. godine nije Državnom izbornom povjerenstvu dostavio lzvješće o donacijama koje je za potporu svog političkog djelovanja primio u prvih šest mjeseci tekuće godine (polugodišnje izvješće).

– Niti je dostavio obavijest da u navedenom vremenu za potporu svog političkog djelovanja nije primio donaciju, dakle, kao nezavisni vijećnik nije u propisanom roku i sadržaju i na propisani način dostavio Državnom izbornom povjerenstvu Izvješće o donacijama koje je primio u prvih šest mjeseci tekuće godine, odnosno obavijest da u navedenom vremenu nije primio donacije, čime je počinio prekršaj iz Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe – stoji u javnoj presudi.

Dužan je novčanu kaznu platiti u roku od 60 dana po pravomoćnosti ovog prekršajnog naloga, a u tom roku ako plati dvije trećine izrečene kazne, dakle iznos od 1.400 kuna, smatrat će se da je izrečena novčana kazna u cjelini plaćena.

Također, on ima pravo na žalbu.

– Takve kazne dobilo je 20.000 nezavisnih vijećnika u cijeloj Hrvatskoj. To je bilo u vrijeme lockdowna zbog pandemije koronavirusa i kaznilo me se jer nisam predao prazan papir – rekao je Lešina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje