Povežite se s nama

Život i društvo

Općina Trnovec Bartolovečki produženi boravak od iduće školske godine sufinancira u iznosu od 50 posto

Objavljeno:

- dana

U dvije osnovne škole

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća većina vijećnika prihvatila je odluku da Općina i dalje sufinancira produženi boravak djece u dvije osnovne škole na području Općine, ali umjesto dosadašnjih 100 posto, od iduće školske godine troškovi će se sufinancirati u iznosu od 50 posto.

– Na takvu odluku bili smo primorani zbog sve većeg interesa roditelja da svoje osnovnoškolce daju u produženi boravak. Iz tog razloga porasli su i troškovi koje je dosada u potpunosti financirala Općina iz svog proračuna. Kako bi svi roditelji i osnovnoškolci bili u jednakom položaju, i kako bi osigurana sredstva za tu namjenu bila dostatna za sve, donijeta je odluka da se produženi boravak od iduće školske godine sufinancira u iznosu od 50 posto. Unatoč tome što će dio troškova sada snositi roditelji i dalje je taj trošak manji nego što je to slučaj u nekim drugim gradovima i općinama. – pojasnio je načelnik općine Zvonko Šamec.

Da je takva odluka bila nužnost, kako bi u Općini bili pravedni prema svim  roditeljima, i kako bi se odgovorno ponašalo prema trošenju sredstava iz proračuna,  kojeg “pune” svi mještani, govori i podatak da su za ovakvu odluku glasali svi prisutni vijećnici, a među njima i članovi oporbenih stranaka. Svi izuzev  mladog vijećnika Hrmana iz Narodne stranke od kojeg se onda očekivao i prijedlog od koga bi točno uzeli sredstva iz proračuna kako bi se sufinanciranje nastavilo u punom iznosu. No, takav prijedlog nije stigao.

– Ne želim u ovom trenutku nikoga optuživati za politikantstvo, ali znakovito je da su ostali članovi oporbenih stranaka  podržali ovaj prijedlog iako su i oni mogli ne podržati ga i kasnije sazivati konferencije za novinare na kojima bi eventualno prikupili koji politički bod. No, oni su se, za razliku od svog mladog kolege odlučili da se odgovorno ponašaju prema novcima iz proračuna na čemu im ja ovom prilikom zahvaljujem. Bez obzira na to, kao i dosada, u Općinskom vijeću općine Trnovec Bartolovečki nema ni ljutnje ni povišenih tonova. Ovakvu odluku možemo pripisati možda političkom neiskustvu mladog kolege Hrmana koji je vidio prostor za prikupljanje određenih političkih bodova – izjavio je načelnik općine Zvonko Šamec. Dodao je da su ipak svi u konačnici u Općinskom vijeću usmjereni prema istom cilju, a to je rad i donošenje odluka u interesu mještana Općine, samo što ponekad netko može donijeti i pogrešnu odluku.

Inače, općina je dosada u potpunosti financirala troškove djelatnika koji su radili u produženom boravku, a mjesečni je iznos za samo jednog djelatnika 9.100 kuna. Osim toga općina sufinancira rano učenje informatike od prvog do trećeg razreda u mjesečnom iznosu od 5,6 tisuća kuna. Uz to općina je za prijevoz djece u prvoj polovici ove godine osigurala više od 32 tisuće kuna. Za osam programa koji se odnose na osnovnoškolstvo, Općina je ove godine predvidjela 540 tisuća, a dosada je u prvih šest mjeseci utrošeno 336 tisuća kuna.

Ukupna sredstva koja općina ulaže u sustav obrazovanja od vrtićkog uzrasta, preko osnovnih i srednjih škola, do visokoškolskog obrazovanja su na razini 2,3 milijuna kuna godišnje.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Ludbreškim i Čakovečkim mažoretkinjama brojne medalje na Državnom prvenstvu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čakovečke mažoretkinje protekli vikend sudjelovale su na 27. Državnom prvenstvu u mažoret plesu u Krapini. Predstavile su se sa četiri sastava i otplesale ukupno 22 koreografije.

U Međimurje su se vratile sa 11 medalja, 5 zlatnih, 1 srebrnom i 5 brončanih

Ludbreške mažoretkinje s Državnog prvenstva u mažoret plesu vratile su se s šest medalja, tri zlatne i tri srebrne. Ujedno su ostvarile i plasman na Europskom prvenstvu.

-Još smo pod dojmovima 27. Prvenstva Hrvatske u mažoret plesovima, održanom u Krapini proteklog vikenda, gdje se okupilo više od 800 sudionika iz 17 hrvatskih gradova. Sedam koreografija i sedam prilika da pokažemo što možemo iskoristili smo u potpunosti i kući se vratili sa šest medalja: tri zlatne, tri srebrne i jednim, ali vrijednim četvrtim mjestom – poručile su Ludbreške mažoretkinje.

Zahvalile su svima na podršci.

-S fantastičnim koreografijama, koje su nam donijele zlatne medalje, ostvarili smo plasman na Europsko prvenstvo u nizozemskom Eindhovenu! Svima, a bilo ih je mnogo (treneri, roditelji, obitelji, donatori, volonteri, navijači i mnogi drugi) koji su bili dio ovog putovanja, od srca hvala! Njihova podrška, pomoć i predanost su nas i doveli do ovih sjajnih uspjeha – stoji u objavu na Facebooku Ludbreških mažoretkinja i Twirling kluba Ludbreg.

Nastavite čitati

Život i društvo

Marijan i Slavko Martan propješačit će od Ivanca do Vukovara u spomen na poginule hrvatske branitelje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec, u suradnji s HVIDR-om Ivanec, lokalnim tvrtkama i pojedincima, udrugama i jedinicama lokalne uprave s prostora sjeverne, srednje i istočne Hrvatske organizator je “Hodnje Ivanec – Vukovar”.

Sudionici hodnje bit će Marijan i Slavko Martan, koji će propješačiti više od 300 kilometara u spomen na poginule hrvatske branitelje s područja bivše Općine Ivanec u Domovinskom ratu.

Ideja je to Marijana Martana, poznatog Voćanca koji već desetljećima živi u Ivancu, umirovljenog dugogodišnjeg domara Srdnje škole Ivanec. Marijan je svoju zamisao prenio dvjema spomenutim ivanečkim braniteljskim udrugama, koje su prihvatile da njemu i Slavku osigurao logističku potporu tijekom cijeloga puta.

Tim je povodom održano nekoliko dogovora, a u subotu se u Memorijalnom centru Domovinskog rata održao i formalni sastanak, kojemu su nazočila obojica sudionika pohoda. Potvrđeno je da će im UDVDR Ogranak Ivanec i HVIDR-a Ivanec, koje imaju svoje organizacije po cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u područjima kroz koja prolaze, a to su Varaždinska, Koprivničko-križevačka, Virovitičko-podravska, Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija, pružiti logističku potporu tijekom njihova putovanja, na kojemu će im potpora biti i obitelj, kolege, prijatelji, poznanici…

– Mi smo željeli samo malu pomoć i Vas, no to što radite i što ste nam ponudili puno je više od onoga što smo očekivali. Vama smo se obratili za support jer pratimo vaš rad i mislili smo da ćete nas najbolje popratiti, a prema onome što smo sada čuli da ste spremni odraditi, bili smo u pravu. Za nešto takvo se pripremamo već dulje vrijeme, a i želja mi je da na ovaj način odam počast poginulima s našeg područja – kazao je Marijan Martan na sastanku.

– Na našu pomoć možete računati, napravit ćemo ono što možemo kako bi vaš put protekao sa što manje, ili uopće bez ikakvih problema. Vjerujemo da ste svjesni težine avanture u koju se upuštate, a poštujući Vaše namjere i motive do ona bude posvećena našim poginulim kolegama, mi smo tu da vam je olakšamo – uzvratili su predstavnici ivanečkih braniteljskih udruga.

Za ovu hodnju u tijeku su pripreme već jedno vrijeme, a desetak dana do njezinoga početka ‘ispolirat’ će se i završni detalji, kako bi sve proteklo u najboljem redu.

Hod će početi u četvrtak, 2. svibnja, u 6:30 sati okupljanjem na Spomen obilježju u Ivancu, a okončati u nedjelju, 12. svibnja, na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, krajnjem cilju Marijana i Slavka.

Ujedno će se pred početak hodnje kod Spomen obilježja u Ivancu odati počast svim stradalima u VRO Bljesak.

Tijekom hodnje Marijan i Slavko Martan propješačit će preko 300 kilometara kroz Varaždinsku, Koprivničko-križevačku, Virovitičko – podravsku, Osječko-Baranjsku i Vukovarsko-srijemsku županiju.

Dnevni ritam sami su si odredili, a udaljenost koju planiraju propješačiti je između 25 i 35 kilometara.
Marijan i Slavko Martan su rođaci Josipa Martana, ratnog pripadnika Specijalne jedinici policije PU varaždinske “RODA” smrtno stradalog 30. srpnja 1991. godine u Hrvatskoj Kostajnici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje