Povežite se s nama

Život i društvo

Općina Trnovec Bartolovečki produženi boravak od iduće školske godine sufinancira u iznosu od 50 posto

Objavljeno:

- dana

U dvije osnovne škole

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća većina vijećnika prihvatila je odluku da Općina i dalje sufinancira produženi boravak djece u dvije osnovne škole na području Općine, ali umjesto dosadašnjih 100 posto, od iduće školske godine troškovi će se sufinancirati u iznosu od 50 posto.

– Na takvu odluku bili smo primorani zbog sve većeg interesa roditelja da svoje osnovnoškolce daju u produženi boravak. Iz tog razloga porasli su i troškovi koje je dosada u potpunosti financirala Općina iz svog proračuna. Kako bi svi roditelji i osnovnoškolci bili u jednakom položaju, i kako bi osigurana sredstva za tu namjenu bila dostatna za sve, donijeta je odluka da se produženi boravak od iduće školske godine sufinancira u iznosu od 50 posto. Unatoč tome što će dio troškova sada snositi roditelji i dalje je taj trošak manji nego što je to slučaj u nekim drugim gradovima i općinama. – pojasnio je načelnik općine Zvonko Šamec.

Da je takva odluka bila nužnost, kako bi u Općini bili pravedni prema svim  roditeljima, i kako bi se odgovorno ponašalo prema trošenju sredstava iz proračuna,  kojeg “pune” svi mještani, govori i podatak da su za ovakvu odluku glasali svi prisutni vijećnici, a među njima i članovi oporbenih stranaka. Svi izuzev  mladog vijećnika Hrmana iz Narodne stranke od kojeg se onda očekivao i prijedlog od koga bi točno uzeli sredstva iz proračuna kako bi se sufinanciranje nastavilo u punom iznosu. No, takav prijedlog nije stigao.

– Ne želim u ovom trenutku nikoga optuživati za politikantstvo, ali znakovito je da su ostali članovi oporbenih stranaka  podržali ovaj prijedlog iako su i oni mogli ne podržati ga i kasnije sazivati konferencije za novinare na kojima bi eventualno prikupili koji politički bod. No, oni su se, za razliku od svog mladog kolege odlučili da se odgovorno ponašaju prema novcima iz proračuna na čemu im ja ovom prilikom zahvaljujem. Bez obzira na to, kao i dosada, u Općinskom vijeću općine Trnovec Bartolovečki nema ni ljutnje ni povišenih tonova. Ovakvu odluku možemo pripisati možda političkom neiskustvu mladog kolege Hrmana koji je vidio prostor za prikupljanje određenih političkih bodova – izjavio je načelnik općine Zvonko Šamec. Dodao je da su ipak svi u konačnici u Općinskom vijeću usmjereni prema istom cilju, a to je rad i donošenje odluka u interesu mještana Općine, samo što ponekad netko može donijeti i pogrešnu odluku.

Inače, općina je dosada u potpunosti financirala troškove djelatnika koji su radili u produženom boravku, a mjesečni je iznos za samo jednog djelatnika 9.100 kuna. Osim toga općina sufinancira rano učenje informatike od prvog do trećeg razreda u mjesečnom iznosu od 5,6 tisuća kuna. Uz to općina je za prijevoz djece u prvoj polovici ove godine osigurala više od 32 tisuće kuna. Za osam programa koji se odnose na osnovnoškolstvo, Općina je ove godine predvidjela 540 tisuća, a dosada je u prvih šest mjeseci utrošeno 336 tisuća kuna.

Ukupna sredstva koja općina ulaže u sustav obrazovanja od vrtićkog uzrasta, preko osnovnih i srednjih škola, do visokoškolskog obrazovanja su na razini 2,3 milijuna kuna godišnje.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Od ponoći nove cijene goriva, benzin vjerojatno skuplji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

gorivo benzinska tankanje
Ilustracija

Od ponoći će opet vrijediti nove cijene goriva.

U skladu s informacijama sa stranice cijenagoriva info, benzin će poskupjeti, dok će dizel i autoplin pojeftiniti.

Prosječni spremnik od 50 litara benzina tako je od utorka skuplji za jednu kunu, a prosječni spremnik dizela mogao bi pojeftiniti za 50 lipa.

Spremnik od 50 litara plina mogao bi biti jeftiniji za kunu i pol.

Nastavite čitati

Život i društvo

Za razvoj sporta u 2021. godini Grad Lepoglava osigurao 1,1 milijun kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za provedbu Programa javnih potreba u sportu Grad Lepoglava je ove godine u proračunu osigurao 1.125.000 kuna.

Sredstva su to kojima će se nastaviti sustavno ulaganje u razvoj sporta na području Grada Lepoglave koji 2014. godine prvi u Hrvatskoj ponio titulu Europskog grada sporta. Na to je podsjetio gradonačelnik Marijan Škvarić na prigodnoj svečanosti na kojoj je potpisan Ugovor o namjenskoj doznaci sredstava namijenjenih financiranju Programa javnih potreba u sportu Grada Lepoglave za 2021. godinu.

– Grad Lepoglava grad je sporta čiji razvoj kontinuirano podupiremo značajnim proračunskim sredstvima. Ove je godine taj iznos za otprilike 18 % veći u odnosu na proteklu godinu što pokazuje koliko cijenimo i uvažavamo sport. Sportom se bave sve dobne skupine građana i kod svih njih pozitivno utječe na zdravlje. O tome u kolikoj mjeri vodimo brigu o razvoju sporta govore i značajna ulaganja u razvoj sportske infrastrukture. U gotovo svim naseljima na gradskom području izgradili smo sportska igrališta. Taj ćemo ciklus zaključiti izgradnju još jednog igrališta i to na području Kameničkog Podgorja. Prošle smo godine realizirali oko pola milijuna kuna vrijedan projekt obnove nogometnog igrališta i svlačionica na sportsko-rekreacijskom centru u Lepoglavi kojeg planiramo i dalje uređivati. Planiramo uredit atletsku stazu i tribine, postaviti sportski semafor te izgraditi četverostaznu kuglanu – istaknuo je gradonačelnik Škvarić prigodom potpisivanja ugovora.

Ispred Zajednice sportskih udruga Grada Lepoglave ugovor je potpisao njen predsjednik Tonko Županić.

– Već treću godinu Grad Lepoglava, s kojim imamo izvanrednu suradnju i koji uvažava potrebe sportaša, povećava iznos sredstava za sport. Vjerujem da će taj kontinuitet biti nastavljen jer je sport važan čimbenik društvenog života našeg grada – rekao je Županić izrazivši nadu da će pandemija koronavirusa posustati i omogućiti bavljenje sportom kako sportašima u klubovima tako i brojnim rekreativcima te ujedno omogućiti realizaciju brojnih planova koje Zajednica ima kad je u pitanju razvoj sporta na području Grada Lepoglave.

Dobru suradnju i koordinaciju sportskih djelatnika i Grada Lepoglave pohvalio je ovom prigodom i predsjednik Gradskog vijeća Robert Dukarić. Poručio je sportašima da gradska potpora sportu i ubuduće neće izostati.

Od ukupno osiguranih 1.125.000 kuna namijenjenih financiranju Programa javnih potreba u sportu Grada Lepoglave za 2021. godinu, 770.000 kuna namijenio je za redovnu djelatnost Zajednice sportskih udruga Grada Lepoglave, 100.000 kuna za organizaciju Hrvatskog festivala sportske rekreacije na selu, 100.000 kuna za nabavu opreme i održavanje sportskih terena povjerenih Zajednici, 115.000 kuna za nabavu dječjih igrala i održavanje sportske opreme, 20.000 kuna za nagrađivanje sportaša za ostvarene sportske rezultate te 20.000 kuna ta malonogometni zimski turnir.

Nastavite čitati