Povežite se s nama

Život i društvo

Općina Trnovec Bartolovečki: u tijeku prva faza sanacije divljih deponija, bit će postavljene i kamere

Objavljeno:

- dana

Na tri lokacije na području Općine Trnovec Bartolovečki u tijeku je sanacija nelegalnih odlagališta otpada.

Ukupna procijenjena vrijednost sanacije divljih deponija na području Općine Trnovec Bartolovečki je gotovo 3 milijuna kuna, a realizacija ovog projekta podijeljena je u dvije faze.

Načelnica Verica Vitković naglasila je kako su obje faze prijavljene Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje.

– I za prvu i za drugu fazu sanacije dobili smo pozitivnu odluku o sufinanciranju od strane Fonda, u iznosu od 40 %. Temeljem tih odluka odmah smo prišli javnoj nabavi i izboru najpovoljnijeg izvođača radova. Prije deseta dana sklopljen je ugovor s izvođačem radova, tvrtkom Bagerkop-Roberto iz Novog Marofa – kazala je Vitković.

Radovi su počeli u petak i većina otpada je već odvezena. Na terenu se vidi o kojem je obimu posla riječ.

– Nakon odvoza smeća radi se sanacije u šumi u Šemovcu uz stari tok Drave. Na sanaciji se radi i u Poduzetničkoj zoni u Trnovcu gdje je 90 % smeća odvezeno. Još se radi na iskopu smeća kod starog toka Drave kod Trnovca. Procijenjena količina smeća na toj lokaciji bila je 200 kubičnih metara. Međutim, utvrđeno je da se radi o puno većoj količini. Geodet i nadzorni inženjer izašli na teren i izvršena je procjena da je na toj lokaciji preko 1200 kubičnih metara smeća. To će probiti vantroškovničke radove, ali učinit ćemo sve da se saniraju u potpunosti te lokacije – dodala je načelnica Vitković ta najavila i skori natječaj za drugu fazu sanacije.

Inače, u dogovoru s izvođačem radova, sanacijom nelegalnih odlagališta otpada djelomično će se riješiti i uređenje poljskih putova u lošijem stanju na području Općine Trnovec Bartolovečki. Naime, na divljim deponijima puno je građevinskog otpada, cigle, crijepa i betona. Ovaj otpadni materijal će se reciklirati i na ekološki način će se navoziti poljski putovi.

Nakon sanacije divljih deponija Općina Trnovec Bartolovečki kontrolirat će njihovo stanje i sprječavati novo nelegalno odlaganje otpada.

– Paralelno s početkom radova na sanaciji, pokrenuli smo postupak nabave kamera koje bi 24 sata dnevno snimale na tim lokacijama. Bit će minimalno pet nadzornih kamera, koje će biti priključene na sustav Jedinstvenog upravnog odjela odnosno komunalnog redarstva, kako bi nove počinitelje zaustavili – pojasnila je Vitković te najavila strože kazne za nove prekršitelje.

Život i društvo

Ispred varaždinske katedrale upaljena druga adventska svijeća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na početku došašća ispred varaždinske katedrale je postavljen adventski vijenac te se uoči svake nedjelje došašća održava molitveno slavlje s navještajem Božje riječi i paljenjem svijeća. Drugu adventsku svijeću koja simbolizira mir u subotu, 3.prosinca, upalila je predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina Zdravka Grđan.

Molitvu je predvodio vlč. Tomislav Dodlek, župnik župe Uznesenja blažene djevice Marije u Biškupcu, a pjevao je župni zbor „Sion“.

– Svaka adventska svijeća, a time i svaki tjedan adventa, nosi određenu simboliku i poruku te nas upućuje na ono što bismo u sebi tih dana trebali osvijestiti.  Neovisno o tome jesmo li kršćani ili ne, došašće svima daje mogućnost pobliže upoznati sami sebe. Ovotjedna svijeća mira upućuje nas kako je važnije od onoga što se događa oko nas, ono što se događa u nama. Na nama je odabrati kako ćemo reagirati u određenoj situaciji, naučiti kako opraštati sebi i drugima te pronaći i davati mir sebi i drugima – poručeno je prilikom paljenja druge svijeće.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Županijskoj palači otvorena izložba fotografija „Tako lijepa i bogata naša…Varaždinska županija“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Adventskoj čaroliji i blagdanskom duhu u Varaždinu zasigurno će pridonijeti izložba fotografija pod nazivom „Tako lijepa i bogata, naša… Varaždinska županija“, koju je moguće razgledati u atriju Županijske palače na Franjevačkom trgu.

Izložbu je organizirao Radio Megaton uz pokroviteljstvo Varaždinske županije i županijske Turističke zajednice. Na natječaj koji je trajao od 25. kolovoza od 3. listopada pristigla je čak 101 fotografija, dok je izloženo njih 25.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje