Povežite se s nama

Život i društvo

Općina V. Bukovec i ove godine osigurala značajna sredstva da bi pomogla roditeljima učenika

Objavljeno:

- dana

Općina Veliki Bukovec ide u prvi ovogodišnji rebalans proračuna kojim se on povećava za 986.000 kuna te sada iznosi 10,9 milijuna kuna.

Odlučeno je tako na sjednici Općinskog vijeća u utorak, 30. kolovoza, na kojoj je, osim rebalansa proračuna, donesen niz hvalevrijednih odluka koje se tiču učenika, studenata, novopečenih roditelja i mladih obitelji.

Naime, Općina će i ove školske godine sufinancirati produženi boravak učenika od prvog do četvrtog razreda u Osnovnoj školi Veliki Bukovec, ali i školsku prehranu u iznosu od 40 kuna mjesečno po učeniku, za što su sredstva osigurana u proračunu.

Da Općina Veliki Bukovec brine o svojim stanovnicima, a posebno mladima, potvrđuje i program mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji. Kako naglašava načelnik Franjo Vrbanić, mlade obitelji su u fokusu ove općinske vlasti koja ovom demografskom mjerom želi zadržati svoje stanovništvo.

– Cilj nam je zadržati mlade obitelji, ali i potaknuti njihovo doseljavanje, zbog čega vjerujemo da će ovaj program dugoročno utjecati na povećanje broja mladih u našoj Općini i njezin kontinuirani razvoj – rekao je načelnik Vrbanić.

Općina će tako sufinancirati rekonstrukciju, adaptaciju i dogradnju stambenog prostora u iznosu od 50 % ukupne vrijednosti radova, a maksimalno do iznosa od 8000 kuna, s ciljem povećanja kvalitete života.

Na sjednici je donesena i odluka o isplati jednokratne novčane pomoći studentima s područja Općine Veliki Bukovec u iznosu od 1000 kuna, a načelnik Vrbanić poručio je kako ovom potporom studentima i njihovim roditeljima, s obzirom na sve veće troškove života, nastoje barem malo olakšati studij. Za iduću godinu načelnik je najavio raspisivanje stipendija za studente s područja Općine.

– Osim ove hvalevrijedne odluke, nastavljamo s dodjelom jednokratne novčane pomoći novopečenim roditeljima u iznosu od 3000 kuna. Radi se o povećanju u odnosu na prošlu godinu za 500 kuna po djetetu – istakao je Vrbanić dodajući da se u cijeloj priči nije zaboravilo ni na mještane treće životne dobi. Jednokratne novčane naknade za njih bit će tema sljedeće sjednice Vijeća.

Što se tiče prihvaćene izmjene proračuna, ona uvjetuje i izmjene pojedinih programa. Tako su općinski vijećnici prihvatili izmjene programa gradnje objekata i uređenja komunalne infrastrukture, kao i programa održavanja komunalne infrastrukture za 2022. godini. Istaknimo da je za rekonstrukciju mosta preko rijeke Plitvice u Dubovici Općina osigurala dodatnih 308.000 kuna za realizaciju tog projekta.

Kapela Podravska uskoro će dobiti novo nogometno igralište. Općina će umjesto planirane 353.000 kuna izdvojiti 601.000 kuna. Naime, zbog rasta cijena na tržištu trebalo je pronaći dodatna sredstva, što je sada osigurano u proračunu.

Na sjednici Vijeća izmijenjen je i plan programa javnih potreba u socijalnoj skrbi i to radi ogromnih šteta koje je prouzročila razorna tuča. Naime, Općina će za pomoć svojem stanovništvu osigurati 100.000 kuna.

Dodajmo i da je jedna od tema razgovora na Vijeću bio program predstojećeg obilježavanja Dana općine. Kako je najavio načelnik Vrbanić program će ponuditi sadržaje za sve dobne skupine mještana i za posjetitelje. Jedna od novina je i utrka „Cener tri rijeke” za koju već sada vlada veliki interes.

Život i društvo

V. Toplicama širit će miris adventskih delicija, Grad se pretvara u božićnu bajku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždinske Toplice zakoračit će u najljepše doba u godini. Centrom grada širit će se mirisi kuhanog vina, kobasica, ukusnih domaćih kolača i ostalih nezaobilaznih adventskih delicija, a bezbroj lampica unijet će poseban božićni duh i toplinu u srca svih građana.

Trg Republike Hrvatske postaje mjesto Topličke božićne priče, a uz adventske delicije, svakog vikenda do Božića i mjesto dobre zabave. Topličku božićnu priču ove nedjelje otvaraju Mirta & Emerik, tjedan dana kasnije stižu Ex Fakini, u nedjelju, 11. prosinca na redu je mali sajam KUD-a Toplice, dok će pred sam Božić, u nedjelju, 18. prosinca Varaždinskim Toplicama već tradicionalno projuriti Moto mrazovi te i ove godine razveseliti one najmlađe.

Svake nedjelje Udruga vinogradara i voćara Sveti Martin Varaždinske Toplice za sve građane i posjetitelje priprema kuhano vino i kobasice, dok će se za domaće kolače pobrinuti topličke udruge „Svibovečki zvon”, „Naši cajti” i „Biserna dolina”.

Topličku božićnu priču upotpunit će i godišnji koncert KUD-a Toplice koji je na rasporedu 3. prosinca s početkom u 17 sati u Kongresnoj dvorani Minerve, tradicionalni božićni humanitarni koncert u školskoj dvorani Osnovne škole Svibovec 18. prosinca u 15 sati te božićni koncert Glazbene škole, Područnog odjela Varaždinske Toplice koji će se održati 20. prosinca s početkom u 17 sati u Kino dvorani.

Nastavite čitati

Život i društvo

Jedinstveni kolač iz Vidovca dobio svoju monografiju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vidovečki gibanik jedan je od 15-ak zaštićenih tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda u Varaždinskoj županiji, a najpoznatiji je i najvredniji „težački kolač“ jedinstven po jednostavnosti i „tajnovitosti“ recepture.

Sada je dobio i svoju monografiju koju su u etnokući KITEC u Domitrovcu javnosti predstavili zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec, načelnik općine Bruno Hranić i predsjednica Udruge žena Općine Vidovec Ivanka Lonjak, a u ime autora i nakladnika govorio je Kristijan Skočibušić.

Nakon monografija Varaždinsko zelje, Zagorski puran, Varaždinski klipič i Varaždinsko bučino ulje, knjiga Vidovečki gibanik peta je u nizu koja sveobuhvatno obrađuje temu zaštićenih poljoprivrednih proizvoda Varaždinske županije. Riječ je o dvojezičnom (hrvatsko-engleskom) izdanju kojeg autorski potpisuju Kristijan Skočibušić i dr. sc. Dragutin Vincek sa suradnicima, a knjiga je, uz pomoć Općine Vidovec i Varaždinske županije, objavljena u nakladi Udruge Terra vox.

Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić nije skrivao zadovoljstvo zbog još jednog izdanja koje vidovečku tradiciju predstavlja i promovira na kvalitetan i dobro osmišljen način, a gastronomija je jedan od prepoznatljivih identiteta Općine Vidovec.

– Na tome polju u Varaždinskoj županiji nitko nama Vidovčanima nije ravan. Mi smo jedina općina koja ima tri zaštićena poljoprivredna proizvoda, Varaždinsko zelje, Varaždinsko bučino ulje i Vidovečki gibanik. Na to smo jako ponosni jer smo zahvaljujući tim proizvodima prepoznati diljem Hrvatske pa i inozemstva. Gibanik je ponos vidovečke gastronomije. On je spoj gastronomske kreativnosti, jednostavnosti, ljubavi i htijenja da se pokaže kako možemo isključivo od lokalnih namirnica, proizvedenih na našim njivama, napraviti kolač. Biti drugačiji i kad je riječ o tako, neki će reći, jednostavnom kolaču. Čestitam Udruzi žena na ustrajnosti, ljubavi, želji i radu na tome da se sačuva i promiče vidovečki gastronomski identitet – rekao je načelnik Hranić.

Priče o Vidovečkom gibaniku ne bi bilo da nije Udurge žena Općine Vidovec. Zahvaljujući članicama te udruge 2014. godine Vidovečki gibanik je zaštićen kao izvorno jelo vidovečkog kraja. Udruga je nositelj Isprave (jamstvenog) žiga i neumorno u kontinuitetu radi na istraživanju, zaštiti i promociji Vidovečkog gibanika.

– Vidovečki gibanik je gastronomska priča o iskustvu generacija, o zavičaju i obiteljskim tradicijama. Gibanik je vidovečki i varaždinski! Tko ga želi upoznati mora ga kušati, doći u Vidovec i Varaždinsku županiju, gdje će osjetiti dobrodošlicu otvorenih vrata, bogatstvo duha i nezaboravne okuse stola tradicionalnih proizvoda, na kojemu će sigurno prepoznati naš Vidovečki gibanik. Udruga žena s velikim je zadovoljstvom sudjelovala u izradi monografije o Vidovečkom gibaniku, tim više što je on jedan od središnjih stupova vidovečke tradicije prema kojoj se Udruga od samoga početka svoga djelovanja odnosi brižno, u stalnoj potrazi za rješenjima kako je očuvati i zaštiti – naglasila je Ivanka Lonjak, predsjednica Udruge.

U završnom dijelu svečanosti predstavljanja knjige priređena je degustacija Vidovečkog gibanika i drugih tradicionalnih jela koje su pripremile vrijedne članice Udruge žena Općine Vidovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje