Povežite se s nama

Život i društvo

Općina Veliki Bukovec pomaže mladim obiteljima u rekonstrukciji stambenog prostora

Objavljeno:

- dana

Izvještaj o izvršenju proračuna u prvih šest mjeseci ove godine bio je na dnevnom redu sjednice Općinskog vijeća Općine Veliki Bukovec, koja je održana u utorak, 7. rujna.

U prvoj polovici 2021. godine prihodi su bili 3,6 milijuna kuna, a rashodi 2,6 milijuna te je ostvaren višak od milijun kuna, koji će se utrošiti za podmirenje tekućih izdataka proračuna Općine Veliki Bukovec u 2021. godinu.

Članovi Općinskog vijeća Velikog Bukovca prihvatili su i izvješće o provedbi Plana upravljanja imovinom u vlasništvu Općine Veliki Bukovec za 2020. godinu. Među ostalim, u izvješću je navedeno da je završen projekt modernizacije centra naselja u Velikom Bukovcu, dok su projekti izgradnje rotora na raskrižju Dravske ulice i Kolarove ulice u Velikom Bukovcu, rekonstrukcije raskrižja Dravske ulice i Ulice Franje Sovića u Velikom Bukovcu, izgradnje rotora na raskrižju ŽC 2076 i LC 25100 u Dubovici te rekonstrukcije mosta preko rijeke Plitvice u naselju Dubovica u planu nabave za 2021. godinu.

Prihvaćene su i izmjene i dopune Programa mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji na području Općine Veliki Bukovec za 2021. godinu. Njime je predviđena financijska pomoć, odnosno subvencija u svrhu poboljšanja kvalitete stanovanja ulaganjem u rekonstrukciju i/ili adaptaciju stambenog prostora stambenog objekata na području Općine Veliki Bukovec, a podrazumijevaju dogradnju, nadogradnju, rekonstrukciju i adaptaciju postojećeg stambenog objekta odnosno izvedbu građevinskih i drugih radova na postojećoj građevini u svrhu njezine obnove. Bitan preduvjet korištenja ove mjere je da je stambeni prostor podnositelja zahtjeva koji se rekonstruira i/ili adaptira prvi i jedini stambeni prostor čiji je podnositelj zahtjeva vlasnik/suvlasnik, te da je jedan od bračnih drugova mlađi od 40 godina života.

– Podnositelj zahtjeva koji ulaže u rekonstrukciju i/ili adaptaciju objekta na području Općine Veliki Bukovec može ostvariti pomoć za dogradnju, nadogradnju, rekonstrukciju i/ili adaptaciju postojećeg stambenog objekta u 2021. godini na ime subvencije cijene materijala i radova na rekonstrukciji, adaptaciji, dogradnji i nadogradnji i sanaciji stambenog prostora, te ostalim radovima u smislu poboljšanja kvalitete stanovanja. Temeljem ove mjere subvencija se može ostvariti do iznosa 50 % ukupne vrijednosti radova, a maksimalno do iznosa 8.000 kuna za nabavljeni materijal odnosno izvedene radove – pojasnio je načelnik Franjo Vrbanić.

Korisnik Programa koji je vlasnik kupljene nekretnine ili suvlasnik sa svojim bračnim drugom ne smije iz svog vlasništva otuđiti, prodati ili darovati kupljenu nekretninu za čiju je kupovinu primio financijsku pomoć odnosno subvenciju u roku od 5 godina od dana zaključenja Ugovora za dodjelu financijske pomoći/subvencije.

Život i društvo

Ukusni vrganji s jajima na humanitarnoj Vrganjijadi na varaždinskom placu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rotary Club Varaždin Jug u subotu, 23. listopada, od 8 do 12 sati na varaždinskom placu organizirat će sada već tradicionalnu dobrotvornu akciju Vrganjijadu, u sklopu koje će se, uz glazbu i prigodnu čašu vina ili soka, građanima nuditi vrganji s jajima.

Obroke će pripremati kuhari restorana August predvođeni chefom Goranom Jelušićem, a u organizaciji će sudjelovati i Udruga kuhara Varaždinske županije te Gradska tržnica Varaždin, uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Rotary Club Varaždin je udruga koja svojim aktivnostima podupire brojne projekte razvoja lokalne zajednice, izvrsnost kod učenika i studenata te brojne humanitarne projekte. Tako će i u subotu građani moći dati podršku dobrotvornim aktivnostima kluba kroz preporučenu minimalnu donaciju od 15 kuna za obrok i piće.

Inače, novcem prikupljenim od Vrganjijade sudjelovalo se u nabavi, primjerice, opreme i stipendija za učenike osnovnih škola na području Grada Varaždina, nabavi neonatoloških krevetića za Odjel pedijatrije OB Varaždin, odnosno za recentno opremanje senzornog parka za Centar “Tomislav Špoljar” instalacijom ljuljačke za djecu s invaliditetom, a planira se i nastavak opremanja navedenog parka.

Dodajmo da je Rotary Club Varaždin Jug u pandemiji sudjelovao i u projektu opremanja bolnica diljem Hrvatske termovizijskim kamerama te nabavci zaštitne opreme za liječnike u primarnoj zdravstvenoj zaštiti na području Varaždina.

Ove godine finaliziran je i trogodišnji  projekt podrške izvrsnosti i razvoja lokalne zajednice – STEM LAB –u suradnji s drugim varaždinskim rotarijanskim klubovima (RC Varaždin i RC Varaždin 1181)  i u sklopu kojeg je opremljen laboratorij za STEM područje, znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku pri Centru izvrsnosti za nove tehnologije u sklopu centara izvrsnosti Varaždinske županije. Sredstva za nabavu opreme vrijedne 61.747 američkih dolara prikupljena su u suradnji s prijateljskim klubovima RC Maribor – Park, RC Graz-Umgebung-Nord, RC Bern Rosengarten, RC Berlin Funkturm i RC Delhi of Megapolis, a uz financijsku podršku rotarijanske zaklade “The Rotarian Foundation“.

S drugim varaždinskim klubovima sudjelovali su i u zajedničkom međunarodnom projektu Kanya’s Chance u kojem mladi liječnici rade na poboljšanju pristupa higijenskih proizvoda ženama u zemljama u razvoju, a na međunarodnoj razini kontinuirano uplaćujemo značajna sredstva u fond za suzbijanje i eradikaciju dječje paralize u svijetu, što je inicijativa po kojoj su rotarijanci inicijalno i poznati.

Nakon razornog potresa jačine 6,2 po Richteru koji je 29. prosinca 2020. pogodio Petrinju, Sisak, Glinu i okolicu aktivno su se uključili i značajnim financijskim sredstvima sudjelovali u projektima sanacije i razvoja tog područja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Počela rekonstrukcija vinogradarske kuće u Tužnom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Vidovec

U naselju Tužno krenuli su radovi na prvoj fazi rekonstrukcije vinogradarske kuće za koje je proveden otvoreni postupak javne nabave i izabran je izvođač radova.

Ukupna vrijednost radova prve faze rekonstrukcije iznosi 957.847,23 kuna. Za provedbu projekta „Rekonstrukcija i prenamjena stambene zgrade u zgradu turističke namjene-vinogradarska kuća – I. faza“ Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije dodijelilo je Općini Vidovec 450.000 kuna bespovratnih sredstava, dok će se ostatak potrebnih sredstava izdvojiti iz općinskog proračuna.

Podsjetimo, projekt se odnosi na rekonstrukcije općinske nekretnine u Tužnom koja će se adaptirati u etno kuću s vinskim podrumom i kušaonicom vina. Po završetku svih faza rekonstrukcije, etno kuća će u gornjem dijelu imati trajni postav etno zbirke koja će služiti kao mjesto prikaza i edukacije o nekadašnjem tradicionalnom načinu života, dok će u vinskom podrumu posjetiteljima biti omogućeno kušanje visokokvalitetnih sortnih vina Udruge vinogradara i voćara Sv. Antun Tužno.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje