Povežite se s nama

Život i društvo

Općina Vidovec osigurala uskrsnicu za umirovljenike te će biti dodijeljeno 86 stipendija učenicima i studentima

Objavljeno:

- dana

U prostorijama etno kuće Kitec 27. veljače održana je sjednica Općinskog vijeća Općine Vidovec.

Na 16. sjednici Vijeća usvojena je Odluka o isplati prigodnog dara (uskrsnice) umirovljenicima s područja Općine Vidovec u 2023. godini. Navedenom odlukom pravo na isplatu uskrsnica ostvarit će umirovljenici koji imaju prebivalište na području Općine Vidovec, nemaju nepodmirenih dugovanja prema općinskom proračunu i čiji iznos mirovine ne prelazi 264,45 eura. Uskrsnica će se isplatiti na bankovni račun umirovljenika u iznosu od 20 eura.

Jednoglasno je usvojena Odluka o stipendijama u školskoj/akademskoj godini 2022./2023. kojom će se za učenike i studente s područja Općine Vidovec dodijeliti 86 stipendija (64 stipendije za nadarene, šest po socijalnom kriteriju i 16 za deficitarna zanimanja).

Nadalje, usvojena je i Odluka o osnivanju Organizacijskog odbora Zeljarijade 2023. koji će voditi i kooridnirati sve aktivnosti potrebne za uspješnu organizaciju ovogodišnje najveće vidovečke manifestacije. Usvojena je i Odluka o produljenju nerazvrstane ceste- Ulica dr. Ante Starčevića u duljini 390 metara, kao i Odluka o otvaranju ulice u naselju Budislavec preko potoka Črna Mlaka do Ulice Augusta Šenoe u duljini 240 metara.

Također, usvojena je i dopuna Odluke o komunalnoj naknadi u kojoj je promijenjen prvi rok dospijeća obveze plaćanja komunalne naknade za stambeni i/ili garažni prostor te će prvi rok dospijeća biti 15. travnja.

Vijećnici su usvojili i Odluku o prodaji nekretnina u vlasništvu Općine Vidovec u naselju Tužno (ošasna imovina) te Odluku o rashodu i prodaji kosilice Husquarna Rider i ralice za snijeg. Jednoglasno su usvojene i Odluka o pokretanju postupka darovanja zemljišta, Odluka o izradi projektne dokumentacije, Odluka o ukidanju i razrješenju članova Povjerenstva za razvoj ruralnog turizma Općine Vidovec, Pravilnik o provedbi postupka jednostavne nabave i dr.

Život i društvo

U V. Toplicama raspravljalo se o utjecaju društvenih mreža na djecu i mlade

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Grada Varaždinske Toplice u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Varaždin, u srijedu je uspješno održana besplatna javna tribina pod nazivom “Utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade”, a sam događaj je privukao interes šire populacije.

Moderatorica tribine bila je Lana Velimirović Vukalović, ravnateljica POU Varaždin, koja je vodila panel raspravu i potaknula konstruktivnu razmjenu mišljenja.

-Cilj tribine je prvenstveno informirati i osvijestiti građane o ovoj temi, budući da u društvu postoje određeni izazovi koji se tiču utjecaja društvenih mreža na ponašanje, uvjerenja i vrijednosti djece i mladih. Stoga smo okupili stručnjake iz područja socijalne pedagogije, kriminalistike i dječje psihijatrije koji će podijeliti svoja iskustva te u konačnici prikazati utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade – izjavila je Velimirović Vukalović.

Tribina je održana u Kino dvorani u Varaždinskim Toplicama, s početkom u 18:00 sati, te je okupila istaknute stručnjake iz različitih područja relevantnih za temu.

Sudionici tribine bili su Melita Jeremić, socijalna pedagoginja i vanjska suradnica Zavoda za socijalni rad Varaždinske županije, koja je podijelila svoje iskustvo u vođenju mjera nadzora u obiteljima koje trebaju savjetodavnu pomoć, usmjeravanje i podršku, dr. med. Valentina Bosilj Roki, dječja psihijatrica u Općoj bolnici Varaždin, koja je donijela stručni uvid u utjecaj društvenih mreža na mentalno zdravlje djece i mladih te Igor Planinc, policijski službenik za mladež i obradu kriminaliteta u Policijskoj postaji Varaždin, koji je istaknuo važnost prevencije i sigurnosti na internetu.

Tema tribine doticala se djece i mladih koji odrastaju uz najmodernije tehnologije, živeći u virtualnom svijetu. Stručnjaci su raspravljali o utjecaju društvenih mreža na osobni razvoj, formiranje identiteta te potencijalne posljedice koje takvo odrastanje može nositi sa sobom.

Gradonačelnica Grada Varaždinske Toplice Dragica Ratković, istaknula je važnost ovakvih događaja i podržala inicijativu za organizaciju tribina i predavanja namijenjenih razumijevanju suvremenih izazova s kojima se susreću djeca i mladi.

-Ovakve javne tribine imaju za cilj pružiti relevantne informacije i educirati našu zajednicu kako bismo bolje razumjeli utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade. Naše društvo mora biti svjesno utjecaja koju tehnologija ima na naše mlade generacije, kako bismo mogli pružiti podršku, zaštititi ih od potencijalnih opasnosti i omogućiti im sigurno i zdravo odrastanje. Grad Varaždinske Toplice će i dalje podržavati slične inicijative koje imaju za cilj dobrobit naše djece i mladih, te poticanje sigurne i odgovorne upotrebe tehnologije – izjavila je gradonačelnica.

Uz zahvalu svim sudionicima i posjetiteljima, Grad Varaždinske Toplice i Pučko otvoreno učilište Varaždin najavljuju daljnje slične događaje i aktivnosti usmjerenih prema razumijevanju suvremenih izazova koji proizlaze iz korištenja društvenih mreža.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždin: na svetkovinu Tijelova Presveti Oltarski Sakrament bit će trajno izložen na čašćenje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na svetkovinu Tijelova u četvrtak, 8. lipnja, Presveti Oltarski Sakrament bit će trajno izložen na čašćenje u kapeli TEK-a u Uršulinskoj ulici 1. u Varaždinu, izvjestili su iz Varaždinske biskupije.

U kapelici će na Tijelovo varaždinski biskup Bože Radoš u 19.30 sati predslaviti svetu misu, nakon čega će Presveti Oltarski Sakramenat biti izložen za trajno klanjanje.

Na toj svetoj misi zbog ograničenosti prostora sudjelovat će samo koordinatori trajnog euharistijskog klanjanja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje