Povežite se s nama

Život i društvo

Općina Vinica uplatila donaciju za nabavu respiratora Općoj bolnici Varaždin

Objavljeno:

- dana

Obzirom na sve veći broj novooboljelih pacijenata od virusa COVID-19 s teškim simptomima, zaprimljenih na liječenje u Opću bolnicu Varaždin, te problem nedostatka respiratora za sve pacijente, sukladno Odluci načelnika i Općina Vinica će dati svoj doprinos u sufinanciranju nabave jednog respiratora.

– Općina Vinica uplatila je danas donaciju za nabavu respiratora u iznosu od 25.000 kuna na račun Opće bolnice Varaždin i smatram da je to najmanje što možemo učiniti kao pomoć u zbrinjavanju teško oboljelih pacijenata, Njima je respirator prijeko potreban – izjavio je Marijan Kostanjevac načelnik Općine Vinica.

 

Život i društvo

Načelnik Petrijanca sudjelovao u edukacijama o pametnim gradovima i općinama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec sudjelovao je u edukaciji o pametnim gradovima i općinama naziva “Smart City Summit”, u organizaciji BSB Eventsa.

Uz načelnika Posavca, više od 300 sudionika i više od 20 predavača prisustvovalo je na trodnevnim edukacijama. Samit je zamišljen na način da kroz predavanja i radionice, stvarne primjere iznesene kroz Smart City iskustvo, međusobno mentorstvo, te povezivanje sudionicima prvenstveno pomogne u odgovaranju na pitanje “Jesu li pametni gradovi zaista pametni?”.

– Pametni gradovi i Smart City rješenja nisu više daleka budućnost, već se polako dotiču svih nas. Pritom ne govorimo samo o globalnoj, već i o lokalnoj razini čemu svjedočimo i sve većim brojem primjera pametnih rješenja iz susjedstva. Ponosan sam što smo ove godine dobili čak dvije Odluke za sufinanciranje pametnih općina i gradova uz 40% sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, baš za općinu Petrijanec, a o tim projektima ćemo uskoro i detaljnije obavijestiti javnost – rekao je Posavec.

Inače, cilj ovog događanja je, prije svega, upoznavanje inovativnih rješenja, novih proizvoda i stvaranje mreže potencijalnih suradnika kako bi generirali nove poslovne suradnje. Sudionici se na samitu informiraju o novim kretanjima na tržištu pametnih gradova, rješenjima i trendovima te razmijenjuju naučene lekcije i najbolje prakse s istomišljenicima ili institucijama javnog sektora.

Naime, Smart City Summit je koncept prema kojem uz inovativna rješenja mnoge jedinice lokalne i regionalne samouprave koriste širokopojasne stanične i bežične tehnologije kako bi se povezale i poboljšale infrastrukturu, učinkovitost, praktičnost i kvalitetu života za stanovnike, ali i za posjetitelje. Pametni gradovi koriste podatke i tehnologiju kako bi stvorili učinkovitost, poboljšali održivost, stvorili ekonomski razvoj i poboljšali čimbenike kvalitete života ljudi koji žive i rade u gradu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Muškarac iz Varaždinske županije 14 godina plaćao alimentaciju, a onda je saznao da dječak nije njegov

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Muškarac (S.B.) iz Varaždinske županije 14 je godina bio uvjeren da je otac dječaka za kojeg je plaćao i alimentaciju.

No, kad je doznao da dječak nije njegov, podigao je tužbu protiv bivše partnerice, sina i njegovog pravog biološkog oca, tražeći da mu se vrati novac, piše vecernji.hr. Jednim dijelom to mu je i uspjelo, pa mu dječakov biološki otac, prema presudi Općinskog suda u Varaždinu, mora isplatiti 34.200 kuna. Sud je odbacio dio tužbe koji se odnosi na bivšu partnericu i dječaka za kojeg je mislio da mu je sin, pa će im sad morati nadoknaditi 31.500 kuna sudskih troškova.

Neobična priča počela je 2003. godine kad su se upoznali i zaljubili. Družili su se tri do četiri mjeseca. Kad je zatrudnjela, uvjeravala ga da je bila jedino s njim. U prosincu 2004. priznao je očinstvo i prema nagodbi sklopljenoj između njega i bivše partnerice pred Centrom za socijalnu skrb obvezao se isplaćivati 600 kuna mjesečno za dječakovo uzdržavanje. Taj je iznos 2012. povećan na 900 kuna. I onda su 2016. počele selom kolati priče da dječak nije njegov, pa je S. B. predložio da se napravi test očinstva. Čak i kad je dobio nalaz da nije biološki otac, uvjeravala ga je da to nije točno i da je test sigurno nevaljan. No, kasnije je ipak priznala da mu je, spavajući s drugima, “vratila” to što je on nju prevario, ali je i dalje inzistirala da je, prema njezinu izračunu, on otac.

Trajalo je to sve dok na Općinskom sudu u Varaždinu 2018., nije pravomoćno utvrđeno da S.B. ipak nije dječakov otac.

Smatraju da S. B. povrat treba zatražiti od pravog oca. A pravi otac također je osporavao tužbu uz obrazloženje da nije imao nikakvih saznanja da je dječakov otac. Požalio se da ga je S.B. svojim svojim priznanjem očinstva zapravo onemogućio da sazna da je on otac.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje