Povežite se s nama

U fokusu

Općine i gradovi u županiji ubuduće bogatiji za milijune: Zašto bi ministru Mariću “podizali spomenike”?

Objavljeno:

- dana

Dugo očekivani potez

Sve općine i gradovi u Varaždinskoj županiji – izuzev najbogatijih, Varaždina i Gornjeg Kneginca – trebale bi od 2018. godine sa značajno većim iznosima puniti svoj proračun.

Prema izglasanom novom Zakonu o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave će za sve gradove kojima je godišnji prihod od poreza manji od 2500 kuna po glavi stanovnika i općine u kojima je taj prihod manji od 1900 kuna doći do takozvanog fiskalnog izravnanja.

To bi značilo da bi proračuni općina i gradova u Varaždinskoj županiji bili ukupno veći za čak 94 milijuna kuna.

Izravnanjem se radi ravnoteža između onih jedinica lokalne samouprave koje su bilo daleko ispod prosjeka po poreznim prihodima, a takvih je zbog značajno manjih prosječnih plača na sjeveru Hrvatske puno.

Marofu maksimalno

Prema izračunima će najviše dobiti Novi Marof, maksimalni iznos od 12 milijuna kuna,  a slijede Lepoglava i Ivanec sa desetak milijuna. Značajan novac će stići i u Cesticu, više od šest milijuna kuna dok će više od četiri milijuna dobiti Sveti Đurđ, Maruševec, Varaždinske Toplice. U grupi sa tri i više milijuna su Petrijanec, Bednja, Ludbreg, Martijanec, Donja Voća i Vidovec, više od dva milijuna ide Trnovcu, Sračinc, Malom Bukovcu i Jalžabetu, a milijun i više kuna će u proračunu imati Beretinec, Breznica, Sveti Ilija, Vinica, Visoko i Veliki Bukovec dok će manje od milijun otići u Breznički Hum, Klenovnik i Ljubešćicu.

Novi Marof bi, dakle, trebao dobiti daleko najviše. Iako gradonačelnik Siniša Jenkač vjeruje da će to na kraju biti 70 posto od predviđenog iznosa on je više nego zadovoljan.

– Bit će to jedan lijepi iznos za gradski proračun. Velika većina tih sredstava će biti utrošena za investicije, a prvenstveno otkup zemljišta kao preduvjet za te investicije. Jasno, sve ovisi o punjenju proračuna sljedeće godine i ne smijemo tome pristupiti s euforijom – na oprezu je Siniša Jenkač.

Novac tamo gdje mu je i mjesto

On ipak kaže da je ovaj potez Ministarstva odličan i da je „očigledna decentralizacija novaca “potez koji se dugo bezuspješno tražio da bi se sad napokon i ostvario.

– Marof je bio dosta oštećen što se tiče poreznih prihoda , između 30 i 40 milijuna kuna, jer je dobar dio centralizirala država i napokon smo dočekali decentralizaciju financija  Za dostizanje prihoda koje smo imali iz tog izvora, ako bude kao što je najavljeno trebaju nam tri, četiri godine. Decentralizacija novaca znači investicije od koji se jedan dio putem PDV-a odmah vraća u državni proračun. Također, kad imate novac vi ne tražite rušenje cijena, što dovodi do njihove stabilnosti. Kad su cijene za poduzetnike stabilne, oni si mogu priuštiti dati veće plače…. To je, dakle, sveopći benefit i nadam se da će zaživjeti u punom opsegu. Ako će to zaista tako i biti, a to ćemo vidjeti krajem sljedeće godine, mislim da će svaki drugi grad i općina ministru Mariću podignuti spomenik – zadovoljan je gradonačeln

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Varaždin slavi Dan grada, na svečanoj sjednici dodijeljene nagrade i priznanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Povodom blagdana sv. Nikole u varaždinskom HNK u ponedjeljak, 6. prosinca, održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina.

Sve su pozdravili predsjednica Gradskog vijeća Zdravka Grđan i gradonačelnik Neven Bosilj koji su uručili nagrade i plakete Grada Varaždina.

Dodijeljene su četiri nagrade za životno djelo. Stjepanu Čuseku, dr. med. za postignute rezultate na unaprjeđenju zdravstva te dugogodišnji predani rad u varaždinskoj općoj bolnici na području hitne medicine. Slavenki Majski Cesarec, dr. med. za dugogodišnji i predani rad u promicanju zdravlja te za rezultate od posebnog značaja za unaprjeđenje zdravstva, posebno medicine rada. Nenadu Opačiću za djela od posebnog značaja za unaprjeđenje likovnih umjetnosti i kulture te promicanje vrijednosti grada Varaždina te Ivanu Rukljiću za osobit doprinos u oslobađanju grada Varaždina, promicanje ugleda grada Varaždina te omogućavanje uspostave suvereniteta i izgradnju demokracije u Republici Hrvatskoj.

Nagrade Grada Varaždina otišle su u ruke Aleksandri Saši Božović za najviše zasluge u promicanju znanosti te iznimne rezultate na području matematike, Goranu Mihaliću, posthumno, za izniman doprinos u obrani suvereniteta i stvaranje Republike Hrvatske, očuvanje istine o Domovinskom ratu i doprinos ugledu grada Varaždina te Ireni Vrdoljak, dugogodišnjoj predsjednici Društva multiple skleroze Varaždinske županije za predani rad, humanitarno djelovanje te skrb za osobe oboljele od multiple skleroze i osobe s invaliditetom.

Plaketa Grada Varaždina dodijeljene su Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Biškupec za dugogodišnji doprinos zaštiti ljudi i imovine te promicanje plemenitih ideja na kojima počiva dobrovoljno vatrogastvo, Srebrenki Golubić za 40 godina kontinuiranog uspješnog poslovanja te promicanje obrtništva grada Varaždina, Klubu podvodnih aktivnosti “Drava” Varaždin za 40 godina uspješnog rada i djelovanja na području sporta, posebno ronilačkih aktivnosti, Kulturnom umjetničkom društvu Hrvatske željeznice Varaždin za 90. godina neprekidnog djelovanja u kulturnom životu Grada te Nogometnom klubu Sloboda Varaždin za 90 godina uspješnog rada i djelovanja na području sporta.

Medalja Grada Varaždina otišle su u ruke Sofiji Cingula i Darku Rušecu za ostvarenje iznimno uspješnog projekta očuvanja glazbene ostavštine kompozitora Ivana Padovca, unapređenje glazbene umjetnosti i promociju ugleda grada Varaždina, Udruzi specijalne jedinice policije “Roda” Varaždin za sveukupni izniman doprinos oslobađanju grada Varaždina, obrani Republike Hrvatske te očuvanje istine o Domovinskom ratu, Marijanu Husaku za dugogodišnji predani rad u Gimnaziji Varaždin i uzorne uspjehe u prosvjeti od interesa za Grad Varaždin i šire, Tomislavu Cvetku za dugogodišnji rad i doprinos razvoju gospodarstva i poduzetništva te Rudolfu Kišičeku za izniman doprinos gospodarstvu grada Varaždina koje se ogleda u stvaranju regionalnog trgovačkog lanca, stvaranju novih radnih mjesta i promicanje poduzetništva.

Nastavite čitati

U fokusu

Zagorje-Tehnobeton je varaždinska tvrtka koja je lani ostvarila najveću dobit

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema broju obrađenih godišnjih financijskih izvještaja, u Varaždinu, sjedištu Varaždinske županije, u 2020. godini poslovao je 2176 poduzetnika s 21.003 zaposlenih, što je povećanje broja zaposlenih za 1,5 % u odnosu na 2019. godinu, objavila je FINA.

Znači, FINA je napravila pregled podataka tvrtki koji imaju sjedište baš u Varaždinu.

U 2020. godini, poduzetnici Varaždina iskazali su pad ukupnih prihoda od 1,2 % i ukupnih rashoda od 1,9 % u odnosu na 2019. godinu. S ostvarenih 14,9 milijardi kuna prihoda u 2020. godini, udio poduzetnika Varaždina u ukupnim prihodima županije bio je 54,2 % (27,5 milijardi kuna).

Poduzetnici sa sjedištem u Varaždinu iskazali su pozitivan konsolidirani financijski rezultat u 2020. godini, u iznosu od 571,7 milijuna kuna, što je 19 % više u odnosu na ostvarenu neto dobit u 2019. godini.

Udio poduzetnika sa sjedištem u Varaždinu u 2020. godini u broju poduzetnika Varaždinske županije bio je 50,9 %, u broju zaposlenih 49,7%, u ukupnim prihodima 54,2%, u ukupnim rashodima 54,6%, u dobiti razdoblja 45,8% i u gubitku razdoblja 46,8%.

U razdoblju od 2008. do 2014. godine (iznimka je 2011. godina) iskazan je pad ukupnih prihoda poduzetnika Varaždina, a u razdoblju od 2015. do 2019. godine ukupni prihodi su rasli, s tim da u 2019. godini (15,2 milijarde kuna) još nije dostignuta razina ukupnih prihoda ostvarenih 2008. godine (17 milijardi kuna). U 2020. godini ostvareno je 14,9 milijardi kuna ukupnih prihoda.

Među poduzetnicima sa sjedištem u Varaždinu, na prvom mjestu po visini ostvarenih ukupnih prihoda u 2020. godini, bila je VINDIJA d.d. s 3 milijarde kuna. Društvo je sa 1128 zaposlenih ostvarilo 19,9 % ukupnih prihoda svih poduzetnika grada Varaždina.

Druga po visini prihoda bila je KOKA d.d. s 1,3 milijarde kuna, koja je ostvarila 8,6 % ukupnih prihoda svih poduzetnika Varaždina.

U 2020. godini, najveću dobit razdoblja od 59,3 milijuna kuna ostvarilo je društvo ZAGORJE-TEHNOBETON d.d. s 236 zaposlenih (udio od 8,4% u dobiti razdoblja poduzetnika u Varaždinu).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje