Povežite se s nama

Život i društvo

Općine Veliki i Mali Bukovec: Proradilo zajedničko mobilno reciklažno dvorište

Objavljeno:

- dana

Mještani općina Mali i Veliki Bukovec za odlaganje otpada na raspolaganju će ubuduće imati i mobilno reciklažno dvorište. Suradnjom općinskih vlasti obiju općina, kroz postupak javne nabave od poduzeća Tehnix d.o.o. iz Donjeg Kraljevca nabavljeno je zajedničko mobilno reciklažno dvorište vrijedno 129.000 kuna bez PDV-a.

Prilikom nedavnog preuzimanja mobilnoga reciklažnog dvorišta, na kojem su uz načelnike Velikog i Malog Bukovca Franju Vrbanića i Darka Markovića bili i predstavnici tvrtke Čistoća na čelu s direktorom Davorom Skrozom, kao i Željko Horvat, dipl. ing. stroj., voditelj projekta tvrtke Tehnix, načelnik Marković je istaknuo da se ovim načinom, između ostaloga, rješava i ona najproblematičnija vrsta otpada koja nastaje u kućanstvima.

Riječ je o opasnom otpadu, koji sačinjavaju boje, lakovi, stari lijekovi, otpadna motorna ulja, ljepila, smole, baterije, akumulatori, kiseline, lužine, pesticidi, ambalaža od opasnih tvari i sav drugi opasni otpad koji nekontroliranim postupanjem dovodi do onečišćavanja našeg okoliša.

– Sukladno zakonskoj regulativi u gospodarenju komunalnim otpadom, kojom se propisuje odvojeno prikupljanje kako miješanog komunalnog tako i ostalih vrsta korisnog te opasnog otpada, definirana su ovakva mobilna reciklažna dvorišta kojima se rješava prikupljanje takvih vrsta otpada koje dosad nismo imali mogućnosti prikupljati u našoj općini. Sada mještani imaju zadovoljenu i riješenu kompletnu uslugu na području obiju općina – rekao je Marković, dok je načelnik Općine Veliki Bukovec dodao da je kvalitetno gospodarenje otpadom korak bliže čišćem okolišu u objema općinama.

Kompletna usluga

– S mobilnim reciklažnim dvorištem ispoštovat ćemo sve što se tiče gospodarenja komunalnim otpadom na području općina Veliki i Mali Bukovec. Drago mi je da je na javnom natječaju posao dobila renomirana hrvatska tvrtka s našeg područja, Tehnix. Veseli me i to što ćemo zbrinuti sve vrste otpada koje su dosad završavale negdje u prirodi – poručio je Vrbanić.

Mobilno reciklažno dvorište je pokretna jedinica namijenjena za odvojeno prikupljanje i skladištenje manjih količina iskoristivih i drugih vrsta otpada iz kućanstava. Riječ je  o rolo-kontejneru koji je opremljen tipskim spremnicima za pojedine vrste otpada.

Voditelj komercijalne službe Tehnixa naglasio je da je tvrtka, kao jedna od vodećih domaćih industrija koje se bave opremom u zaštiti okoliša, kroz sustav javne nabave dobila priliku isporučiti ovakvo rješenje.

– Ovo mobilno reciklažno dvorište u jednoj tlocrtnoj dimenziji 6,0 x 2,5 m može građanima ponuditi rješenje prihvata svih više desetina ključnih brojeva odnosno vrsta otpada. Ono je našlo prostora ne samo u smislu prihvata svih vrsta takvog komunalnog otpada nego je odlično riješeno i dizajnom, pa građani kroz razne poruke mogu itekako biti motivirani da se to kvalitetnije provede kroz praksu – rekao je Željko Horvat te dodao da Tehnix proizvodi ne samo mobilna već i fiksna rješenja u smislu reciklažnih dvorišta.

– Poštujemo one sredine koje su možda malo dislocirane od velikih urbanih sredina i koje koriste upravo ovakva mobilna rješenja, koja su vrlo efektna, počevši u turizmu, od otoka, priobalja i na kontinentu, gdje se one sele od lokacije do lokacije, poput bibliobusa ili sličnog, i vrlo su efikasna – dodao je predstavnik Tehnixa.

Direktor varaždinske Čistoće d.o.o. Davor Skroza pohvalio je suradnju općina Mali i Veliki Bukovec na zajedničkom rješenju.

Život i društvo

Varaždin: promet ponovno dvosmjeran dijelom Ulice Josipa Kozarca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na zahtjev stanara tog dijela grada, proteklih je dana nanovo prometno reguliran dio Ulice Josipa Kozarca, od Zagrebačke ulice do Dječjeg vrtića Varaždin, objekt Kozarčeva, kojim je posljednjih godinu dana bilo dozvoljeno prometovati samo u jednom smjeru.

Vijest je danas javio Grad Varaždin.

Novim rješenjem osigurana je bolja protočnost prometa te građani koji parkiraju vozila na parkiralištu i u podzemnoj garaži iza VTC-a sada mogu izlaziti s prostora parkirališta na Ulicu Josipa Kozarca u oba smjera. Uz suglasnost PU varaždinske, izmijenjen je elaborat te se građanima, stanarima Zagrebačke ulice i korisnicima parkirališta omogućilo brže i efikasnije prometno rješenje.

– Važno je da vodimo konstruktivan dijalog s našim građanima, odgovaramo na njihove prijedloge i u komunikaciji s njima dolazimo do zadovoljavajućih rješenja. Ipak je na kraju najvažnije da prometno rješenje pozitivno utječe na kvalitetu njihova života, a ne da im otežava svakodnevno kretanje – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

Život i društvo

Načelnik Sračinca: Imamo najmanji postotak smanjenja broja stanovnika u cijeloj Županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema nedavno provedenom popisu stanovništva u Općini Sračinec živi 4715 stanovnika, objavila je Općina Sračinec na svojoj internetskoj stranici.

U mjestu Sračinec živi 3831, a u mjestu Svibovec Podravski 884.

Prema prethodnom popisu iz 2011. godine Općina je imala ukupno 4842 stanovnika, 3897 u Sračincu i 945 u Svibovcu Podravskom.

Dakle, prema ovim podacima broj stanovnika općine pao je za 2,6 %, pad broja stanovnika u mjestu Sračinec je 1,7 %, a u mjestu Svibovec Podravski 6,4 %.

– Naravno da nisam zadovoljan s rezultatima popisa stanovništva u Hrvatskoj i našoj županiji. No, malo sam manje nezadovoljan popisom u našoj Općini Sračinec. Imamo naime najmanji postotak smanjenja broja stanovnika u cijeloj Varaždinskoj županiji, od 2,6 %. Vjerujem da ćemo doseljenjem u kuće i stanove koji se upravo dovršavaju, vrlo brzo imati broj stanovnika jednak onom iz 2011. godine – komentirao je popis načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje