Povežite se s nama

Život i društvo

Općine Veliki i Mali Bukovec: Proradilo zajedničko mobilno reciklažno dvorište

Objavljeno:

- dana

Mještani općina Mali i Veliki Bukovec za odlaganje otpada na raspolaganju će ubuduće imati i mobilno reciklažno dvorište. Suradnjom općinskih vlasti obiju općina, kroz postupak javne nabave od poduzeća Tehnix d.o.o. iz Donjeg Kraljevca nabavljeno je zajedničko mobilno reciklažno dvorište vrijedno 129.000 kuna bez PDV-a.

Prilikom nedavnog preuzimanja mobilnoga reciklažnog dvorišta, na kojem su uz načelnike Velikog i Malog Bukovca Franju Vrbanića i Darka Markovića bili i predstavnici tvrtke Čistoća na čelu s direktorom Davorom Skrozom, kao i Željko Horvat, dipl. ing. stroj., voditelj projekta tvrtke Tehnix, načelnik Marković je istaknuo da se ovim načinom, između ostaloga, rješava i ona najproblematičnija vrsta otpada koja nastaje u kućanstvima.

Riječ je o opasnom otpadu, koji sačinjavaju boje, lakovi, stari lijekovi, otpadna motorna ulja, ljepila, smole, baterije, akumulatori, kiseline, lužine, pesticidi, ambalaža od opasnih tvari i sav drugi opasni otpad koji nekontroliranim postupanjem dovodi do onečišćavanja našeg okoliša.

– Sukladno zakonskoj regulativi u gospodarenju komunalnim otpadom, kojom se propisuje odvojeno prikupljanje kako miješanog komunalnog tako i ostalih vrsta korisnog te opasnog otpada, definirana su ovakva mobilna reciklažna dvorišta kojima se rješava prikupljanje takvih vrsta otpada koje dosad nismo imali mogućnosti prikupljati u našoj općini. Sada mještani imaju zadovoljenu i riješenu kompletnu uslugu na području obiju općina – rekao je Marković, dok je načelnik Općine Veliki Bukovec dodao da je kvalitetno gospodarenje otpadom korak bliže čišćem okolišu u objema općinama.

Kompletna usluga

– S mobilnim reciklažnim dvorištem ispoštovat ćemo sve što se tiče gospodarenja komunalnim otpadom na području općina Veliki i Mali Bukovec. Drago mi je da je na javnom natječaju posao dobila renomirana hrvatska tvrtka s našeg područja, Tehnix. Veseli me i to što ćemo zbrinuti sve vrste otpada koje su dosad završavale negdje u prirodi – poručio je Vrbanić.

Mobilno reciklažno dvorište je pokretna jedinica namijenjena za odvojeno prikupljanje i skladištenje manjih količina iskoristivih i drugih vrsta otpada iz kućanstava. Riječ je  o rolo-kontejneru koji je opremljen tipskim spremnicima za pojedine vrste otpada.

Voditelj komercijalne službe Tehnixa naglasio je da je tvrtka, kao jedna od vodećih domaćih industrija koje se bave opremom u zaštiti okoliša, kroz sustav javne nabave dobila priliku isporučiti ovakvo rješenje.

– Ovo mobilno reciklažno dvorište u jednoj tlocrtnoj dimenziji 6,0 x 2,5 m može građanima ponuditi rješenje prihvata svih više desetina ključnih brojeva odnosno vrsta otpada. Ono je našlo prostora ne samo u smislu prihvata svih vrsta takvog komunalnog otpada nego je odlično riješeno i dizajnom, pa građani kroz razne poruke mogu itekako biti motivirani da se to kvalitetnije provede kroz praksu – rekao je Željko Horvat te dodao da Tehnix proizvodi ne samo mobilna već i fiksna rješenja u smislu reciklažnih dvorišta.

– Poštujemo one sredine koje su možda malo dislocirane od velikih urbanih sredina i koje koriste upravo ovakva mobilna rješenja, koja su vrlo efektna, počevši u turizmu, od otoka, priobalja i na kontinentu, gdje se one sele od lokacije do lokacije, poput bibliobusa ili sličnog, i vrlo su efikasna – dodao je predstavnik Tehnixa.

Direktor varaždinske Čistoće d.o.o. Davor Skroza pohvalio je suradnju općina Mali i Veliki Bukovec na zajedničkom rješenju.

Život i društvo

Rekonstrukcija Basaričekove ulice u Majerju odvija se prema planu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako je ljeto i sezona godišnjih odmora, u Ulici Đure Basaričeka u Majerju naveliko se radi. U tijeku su radovi na rekonstrukciji te ulice koji su započeli prije mjesec dana, a prema riječima načelnika Općine Petrijanec Željka Posavca, bude li ih vrijeme poslužilo sve će biti gotovo za dva mjeseca.

– Radi se o zahvatu duljine 369 metara gdje ćemo postojeću cestu koja je bila širine četiri metra proširiti na 5,5 metara, napraviti rubnjak s desne strane od metar i pol širine i, naravno, riješiti oborinska odvodnja. To je samo nastavak projekta kojeg smo dovršili, a riječ je o rekonstrukciji Radničke ulice koja se spaja u obliku slova “U” upravo u Majerju, a kod koje smo također proširili cestu na 5,5 metara uz rubnjak s desne strane te smo riješili oborinsku odvodnju – rekao je načelnik Posavec koji je danas obišao radove u Basaričekovoj ulici.

Riječ je o projektu ukupne vrijednosti od 162.462,21 eura koje izvodi tvrtka Gradax iz Međimurja.

– Općina Petrijanec prijavila je projekt “Rekonstrukcije ceste i oborinske kanalizacije u Ulici Đure Basaričeka” na natječaj Programa održivog razvoja lokalne zajednice kojeg je raspisalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU te su joj odobrena sredstva od 30.000 EURa. Cilj projekta je podizanje razine komunalnog standarda stanovnika, podizanje razine sigurnosti u prometu svih sudionika na području općine, ali i obnova i rekonstrukcija ceste u modernu, sigurnu i funkcionalnu prometnicu – rekao je načelnik Općine Petrijanec i dodao kako je većina ulica na području te općine rekonstruirana kroz projekt aglomeracije.

– U naseljima Nova Ves Petrijanečka, Zelendvor, Družbinec i Strmec Podravski obnovili smo sve ceste, bilo da se radilo o županijskim ili nerazvrstanim cestama. No to nije kraj radovima. U fazi projektiranja je Ulica Ivana Gorana Kovačića i Sportska ulica u Petrijancu, a započet ćemo i s projektiranjem Ulice Ante Starčevića i Dravske ulice, također u Petrijancu. Važno je napomenuti da smo za sve te ulice prvo trebali riješiti imovinsko-pravne odnose kako bismo dobili građevinsku dozvolu, a to smo uspjeli riješiti još u vrijeme mog prvog mandata – rekao je načelnik Posavec koji je danas, uz radove u Ulici Đure Basaričeka obišao i druge važne investicije koje su dovršene, odnosno koje se provode u toj općini.

Nastavite čitati

Život i društvo

Nenajavljeni gost danas doslovno uletio u ured župana Stričaka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Varaždinske županije danas je dobio pomalo neobičnog gosta. Taj je gost doslovno uletio u njegov ured u Županijskoj palači.

Bio je to, kako je Stričak napisao na svom Facebooku, nenajavljeni posjet.

Uz to je objavio i ovu fotografiju:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje