Povežite se s nama

Život i društvo

Općinski prihodi godinama isti, a rezultati sve bolji

Objavljeno:

- dana

ROĐENDAN

Na proslavu rođendana Općine Klenovnik u čestitare su stigli gradonačelnici županijskih gradova i općinski načelnici te cijeli županijski vrh – župan Predrag Štromar s oba zamjenika, Alanom Košićem i Alenom Kišićem.

Jer, koliko god prostorom bila mala ova Općina, načelnik i njegova ekipa ostvaruju velike rezultate. Tako sve ono što je odrađeno u Općini za bolji standard mještana uopće ne dolazi pod znak pitanja.

Odlični rezultati

Iako ili baš zbog toga što općinski vijećnici neprestano pokušavaju osporiti postignute rezultate, načelnik se prije svog izvještaja, u uvodnoj riječi, obratio baš njima. – Znam da ovo nije najsretnija prigoda, ali volio bih ovdje, pred širim auditorijem, spomenuti naše nesuglasice – započeo je svoje obraćanje, nakon pozdrava prisutnima, načelnik Općine Klenovnik, Martin Oreški. – Nije mi nimalo drago, ali volio bih se dotaknuti naših problema oko nekih rješenja općinske problematike. Nikako ne mogu shvatiti vaše razmišljanje oko rada i funkcioniranja Općine kad, po vašemu mišljenju Općina previše troši na administraciju. To uopće nije istina. Kroz cijeli niz primjera ste se mogli osvjedočiti da Općina uz približno iste porezne prihode, neprestano bilježi sve bolje rezultate – rekao je načelnik i prije nego je krenuo sa izvještajem o odrađenom poslu, zahvalio vijećnicima što su se odazvali na sjednicu kad se izglasavala Strategija razvoja. Jer bez tog dokumenta bi, kako je rekao, u pitanje došla izgradnja vodoopskrbe za područje cijele Općine. Priprema Strategije koštala je 75 tisuća kuna, ali Agencija u poljoprivredi novac će vratiti jer je iznos u potpunosti odobren.

I dok vijećnici iz nekog razloga osporavaju rad općinskih vlasti, dovoljno je samo spomenuti koliko se toga i što odradilo, pa da se viječnićke primjedbe pokažu upitnima.
Općina je krajem lanjske godine nastavila s projektom modernizacije javne rasvjete pa je, na već ranije postavljenih 177 novih svjetiljki, ugrađeno 24 led lampi. Ove se godine isto nastavlja s još 135 led lampi pa je ukupna investicija koštala 800 tisuću kuna. Kad se tome pridodaju i troškovi energetskog pregleda, izrada katastra rasvjete, nadzor, za rasvjetu je ukupno potrošeno oko 1,1 milijun kuna. – Možemo se pohvaliti da smo uz samo jedan menadžerski pristup razmatranja ugovora Ministarstva gospodarstva i ugovora Fonda došli do izravne proračunske uštede od 273 tisuće kuna. S tim smo napravili nekoliko manjih, ali vrlo vrijednih projekata – veli načelnik. U Klenovniku se tijekom cijele godine priprema više projekata za prijavu na fondove. Tako će se na Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fonda po treči put prijaviti i projekt nadogradnje Vatrogasnog doma. – Problem je jer za prijavu projekta na fondove ruralnog razvoja treba građevinska dozvola. Za ovaj projekt ona već postoji, pa se ne može izdati nova. Također, u sklopu nadogradnje Doma smo željeli izgraditi veću prostoriju za normalno održavanje sjednica Vijeća, što prema novom pravilniku također nije izvedivo – priča Martin Oreški. 

Općinu muči i problem nerazvrstanih cesta, za koje već tri godine priprema dokumentaciju. Zbog tadašnjih uvjeta natječaja sve su se ceste iz javnog dobra prebacivale u vlasništvo Općine. Prema novom Pravilniku projekt opet ne udovoljava uvjetima, pa Općina može prijaviti samo jednu cestu.

Vrijedni projekti

Klenovnik je kao jedna od prvih Općina preko Ivkoma, odnosno Varkoma prijavio projekte vodoopskrbe. – Dobiju li prijave zeleno svjetlo, a šanse su velike, za dvije bi godine sva domaćinstva na području Općine, ali i vikendaši, imali vodu – govori načelnik o potencijalnim, najvrednijim općinskim projektima, koji će koštati između  6 i 6,5  milijuna kuna.

Općini predstoji i rekonstrukcija i oprema grobne kuće, s obnovom dotrajale ograde i asfaltiranjem parkirališta. – Ali prije svega moramo predati groblje na upravljanje Ivkomu – rekao je načelnik. U suprotnom su on i Općina u prekršaju, ali i jedino tad bi Općina imala pravo na 90 posto povrata novca uloženog u obnovu.
Klenovnik u suradnji sa ŽUC-om odrađuje također nekoliko projekata. – Dovršavamo zajedničku investiciju opremanja, odnosno asfaltiranja dva perona autobusnog stajališta s nadstrešnicom na području Lipovnika. Ukupna vrijednost svih radova je oko 100 tisuća kuna. U suradnji sa ŽUC-om smo odradili i polovicu dionice nogostupa i oborinske odvodnje na potezu prema Ivancu. Gotovo je otprilike pola dionice, dok drugi dio planiramo dovršiti do lokalnih izbora u proljeće – priča načelnik o investiciji ukupne vrijednosti 1, 4 milijuna kuna.

 

U pripremi je više projekata za prijavu na Fond ruralnog razvoja

Martin Oreški naglasio je dobru suradnju općine i ŽUC-a te zahvalio ravnatelju Tomislavu Osonjačkom. Ipak, najveće zasluge pripisuje varaždinskom županu Predragu Štromaru i Županiji jer su, kako je rekao, prepoznali općinsku transparentnost rada. – U maniru dobrog gospodara vodimo računa o svakoj potrošenoj kuna. Dobro poslovanje pokazuje se što većom razlikom između prihoda i rashoda – rekao je načelnik. U Klenovniku je na svakom koraku vidljivo da su općinske vlasti održale svoje obećanje s lanjske svečane sjednice o uređenju Općine. Klenovnik, svi se slažu, teži osiguranju standarda koji će zadovoljiti uvjete suvremenog života. 
Osim što se trude da mještani ostaju u Općini, iz Klenovnika iskazuju i želju za novim stanovnicima.

Klenovnik se malim koracima, ali upornim i neprekinutim, polako vraća na mjesto koje mu pripada. – Teško je provoditi promjene svjetskih razmjera, ali i male promjene su velike za onoga kome je ovo cijeli svijet – rekla je predsjednica Općinskog Vijeća Sanda Golub. Župan predrag Štromar je istaknuo je kako se prema svemu vidi da je Klenovnik pametno iskoristio svaku proračunsku lipu.

Zdravlje

Ljepotu i zdravstvenu dobrobit Klenovnika kroz povijest su otkrili i mnogi ugledni ljudi tijekom gotovo osamsto godina postojanja Općine. Osim što je područje bilo u vlasništvu grofovskih, banovskih obitelji, u ovaj su kraj – prepoznat po dobrome za plućne bolesnike – dolazile i okrunjene glave. Tako su, recimo, 1931. godine u Klenovniku boravili kralj Aleksandar Karađorđević i kraljica Marija s pratnjom. Ako Općina nastavi današnjim tempom, velike su šanse povratka na međunarodnu scenu zdravstvenog turizma.

Održano obećanje

U Klenovniku je na svakom koraku vidljivo da je općinska vlast održala svoje obećanje s lanjske svečane sjednice o uređenju Općine. Klenovnik, svi se slažu, teži ka osiguranjem standarda koji će zadovoljiti uvjete suvremenog života. Osim što se trude da mještani ostaju u Općinu iz Klenovnika iskazuju i želju za novim stanovnicima. Na sjednici su uručene nagrade i priznanja.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Novi Marof dobiva još dva nogometna igrališta, jedno od njih s umjetnom travom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Novom Marofu se nastavljaju ulaganju u razvoj sportske infrastrukture i razvoj sportskog centra. Tako su Grad Novi Marof i Hidroing potpisali ugovor o izvođenje radova na izgradnji pomoćnog igrališta za nogomet s pripremom za umjetnu travu.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač i direktor varaždinskog Hidroinga Danijel Risek.

Vrijednost radova je 999.386,25 kuna s PDV-om.

Gradonačelnik Jenkač je naglasio da se radi o ovogodišnjim ulaganjima u već drugo i treće igralište.

– Prvom investicijom sanirali smo i uređujemo rukometno i košarkaško igralište, a sada se radi o dva nova igrališta. Jedno od 60×40 metara, s pripremom za umjetnu travu gdje očekujemo, po obećanju Hrvatskog nogometnog saveza, da ćemo ju dobiti donacijom. Sama priprema je izrazito skupa i radi se o iznosu od 800 tisuća kuna. U tom projektu radimo i treće igralište 60×100 metara, prirodno travnato igralište sa zaštitnim ogradama i s mogućnošću da se to igralište podjeli na jedno veće i dva manja igrališta po propozicijama za niže kategorije – pojasnio je Jenkač.

Danijel Risek je istaknuo da je dosadašnja suradnja s Gradom Novim Marofom bila odlična.

– Napravili smo prije godinu i pol dana reciklažno dvorište, sada jedan propust napravili i idemo u projekt igrališta. Sve što smo dosad odradili bilo je dobro i nadam se da će se tako nastaviti. Što se tiče ovih radova, očekujemo završetak do travnja ili svibnja. Sve zavisi o vremenskim uvjetima budući da je riječ o zemljanim radovima – kazao je direktor Hidroinga.

U Novom Marofu se značajno ulaže u sport jer imaju kvalitetne klubove, uz nogometaše tu su rukometaši i malonogometaši koji igraju u drugoj ligi, a igrališta se uređuju kako bi ih i građani mogli koristiti.

– Nogometni klub Novi Marof ima preko 190 djece i trenutno u ovim okvirima, juniori, seniori, veterani, nemaju prostor na sadašnjem igralištu. Potreba je za dva ovakva igrališta i time ćemo dići kvalitetu sporta na još višu razinu. Krajem prošle godine završili smo tribine na nogometnom igralištu, uredili drenažu na postojećem igralištu, zaštitne ograde. Za djecu želimo urediti i sportski park i time dodatno podići razinu sporta i rekreacije u Novom Marofu – naglasio je gradonačelnik Jenkač.

Miro Sabolić, potpredsjednik NK Novi Marof, koji se natječe u 1. županijskoj nogometnoj ligi, zahvalio je gradonačelniku i gradskoj upravi na ulaganjima u sport.

– Prepoznali su da su potrebe kluba velike s obzirom da imamo djecu koja treniraju u klubu, od predškole nogometa, i sve ostale uzraste kadeta, juniora, seniora, veterana. A imamo samo jedan nogometni teren koji nam služi i za treninge i za odigravanje službenih utakmica. Ovo investicija je izuzetno važna za daljnji razvoj kluba jer imamo cilj da bi išli u ligu više. Za to moramo zadovoljiti uvjete, moramo imati i pomoćne terene. Zahvaljujući gradonačelniku išli smo na još jedan teren 100×60 metara s prirodnom travom, a ide se na 60×40 metara s jednim terenom s umjetnom travom koji će nam biti od izuzetne važnosti. Možemo početi ranije trenirati dok vremenski uvjeti ne zadovoljavaju, zbog kiše, blata. Ne znam uopće na koji način da prikažem koliko to znači za klub. A tu su i sva dosadašnja ulaganja od strane Grada u suradnji s klubom, od spremišta, tribina, uređenja unutrašnjih prostorija, odvodnje oko glavnog terena, ograde i niz drugih stvari koje su bitne za redovno funkcioniranje NK Novi Marof – rekao je Sabolić.

Nastavite čitati

Život i društvo

PU varaždinska u petak u akciji “Nadzor parkiranja na mjestima za invalide”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

parkiranje osobe s invaliditetom

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i izražene problematike nepropisnog zaustavljanja i parkiranja vozila u petak, 3. prosinca, od 8 do 14 sati na području Policijske uprave varaždinske policijski službenici provodit će akciju “Nadzor parkiranja na mjestima za invalide”.

Naime, parkirališna mjesta za osobe s invaliditetom najbliža su ulazima u zgrade i druge značajne objekte (pošta, banka, trgovački centri i sl.), te vrlo često takva mjesta koriste i drugi vozači suprotno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Pravilnika o znaku pristupačnosti. Isto tako, nisu ni rijetke tzv. zlouporabe znaka pristupačnosti kada osobe koje posjeduju znak pristupačnosti isti daju na korištenje (ustupaju) drugim osobama (npr. članovima obitelji).

– Upravo iz tog razloga utvrđivat će se prekršaji nepropisnog zaustavljanja i parkiranja vozila na mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom (uključujući i parkirališta trgovačkih centara), zatim teže prekršaje nepropisnog parkiranja na nogostupima, biciklističkim stazama i trakama, pješačkim prijelazima, raskrižjima, kao i parkiranje vozila na drugim mjestima na kojima se ugrožava sigurnost kretanja pješaka i ostalih sudionika u prometu – ističu iz policije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje