Povežite se s nama

Život i društvo

Općinski prihodi godinama isti, a rezultati sve bolji

Objavljeno:

- dana

ROĐENDAN

Na proslavu rođendana Općine Klenovnik u čestitare su stigli gradonačelnici županijskih gradova i općinski načelnici te cijeli županijski vrh – župan Predrag Štromar s oba zamjenika, Alanom Košićem i Alenom Kišićem.

Jer, koliko god prostorom bila mala ova Općina, načelnik i njegova ekipa ostvaruju velike rezultate. Tako sve ono što je odrađeno u Općini za bolji standard mještana uopće ne dolazi pod znak pitanja.

Odlični rezultati

Iako ili baš zbog toga što općinski vijećnici neprestano pokušavaju osporiti postignute rezultate, načelnik se prije svog izvještaja, u uvodnoj riječi, obratio baš njima. – Znam da ovo nije najsretnija prigoda, ali volio bih ovdje, pred širim auditorijem, spomenuti naše nesuglasice – započeo je svoje obraćanje, nakon pozdrava prisutnima, načelnik Općine Klenovnik, Martin Oreški. – Nije mi nimalo drago, ali volio bih se dotaknuti naših problema oko nekih rješenja općinske problematike. Nikako ne mogu shvatiti vaše razmišljanje oko rada i funkcioniranja Općine kad, po vašemu mišljenju Općina previše troši na administraciju. To uopće nije istina. Kroz cijeli niz primjera ste se mogli osvjedočiti da Općina uz približno iste porezne prihode, neprestano bilježi sve bolje rezultate – rekao je načelnik i prije nego je krenuo sa izvještajem o odrađenom poslu, zahvalio vijećnicima što su se odazvali na sjednicu kad se izglasavala Strategija razvoja. Jer bez tog dokumenta bi, kako je rekao, u pitanje došla izgradnja vodoopskrbe za područje cijele Općine. Priprema Strategije koštala je 75 tisuća kuna, ali Agencija u poljoprivredi novac će vratiti jer je iznos u potpunosti odobren.

I dok vijećnici iz nekog razloga osporavaju rad općinskih vlasti, dovoljno je samo spomenuti koliko se toga i što odradilo, pa da se viječnićke primjedbe pokažu upitnima.
Općina je krajem lanjske godine nastavila s projektom modernizacije javne rasvjete pa je, na već ranije postavljenih 177 novih svjetiljki, ugrađeno 24 led lampi. Ove se godine isto nastavlja s još 135 led lampi pa je ukupna investicija koštala 800 tisuću kuna. Kad se tome pridodaju i troškovi energetskog pregleda, izrada katastra rasvjete, nadzor, za rasvjetu je ukupno potrošeno oko 1,1 milijun kuna. – Možemo se pohvaliti da smo uz samo jedan menadžerski pristup razmatranja ugovora Ministarstva gospodarstva i ugovora Fonda došli do izravne proračunske uštede od 273 tisuće kuna. S tim smo napravili nekoliko manjih, ali vrlo vrijednih projekata – veli načelnik. U Klenovniku se tijekom cijele godine priprema više projekata za prijavu na fondove. Tako će se na Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fonda po treči put prijaviti i projekt nadogradnje Vatrogasnog doma. – Problem je jer za prijavu projekta na fondove ruralnog razvoja treba građevinska dozvola. Za ovaj projekt ona već postoji, pa se ne može izdati nova. Također, u sklopu nadogradnje Doma smo željeli izgraditi veću prostoriju za normalno održavanje sjednica Vijeća, što prema novom pravilniku također nije izvedivo – priča Martin Oreški. 

Općinu muči i problem nerazvrstanih cesta, za koje već tri godine priprema dokumentaciju. Zbog tadašnjih uvjeta natječaja sve su se ceste iz javnog dobra prebacivale u vlasništvo Općine. Prema novom Pravilniku projekt opet ne udovoljava uvjetima, pa Općina može prijaviti samo jednu cestu.

Vrijedni projekti

Klenovnik je kao jedna od prvih Općina preko Ivkoma, odnosno Varkoma prijavio projekte vodoopskrbe. – Dobiju li prijave zeleno svjetlo, a šanse su velike, za dvije bi godine sva domaćinstva na području Općine, ali i vikendaši, imali vodu – govori načelnik o potencijalnim, najvrednijim općinskim projektima, koji će koštati između  6 i 6,5  milijuna kuna.

Općini predstoji i rekonstrukcija i oprema grobne kuće, s obnovom dotrajale ograde i asfaltiranjem parkirališta. – Ali prije svega moramo predati groblje na upravljanje Ivkomu – rekao je načelnik. U suprotnom su on i Općina u prekršaju, ali i jedino tad bi Općina imala pravo na 90 posto povrata novca uloženog u obnovu.
Klenovnik u suradnji sa ŽUC-om odrađuje također nekoliko projekata. – Dovršavamo zajedničku investiciju opremanja, odnosno asfaltiranja dva perona autobusnog stajališta s nadstrešnicom na području Lipovnika. Ukupna vrijednost svih radova je oko 100 tisuća kuna. U suradnji sa ŽUC-om smo odradili i polovicu dionice nogostupa i oborinske odvodnje na potezu prema Ivancu. Gotovo je otprilike pola dionice, dok drugi dio planiramo dovršiti do lokalnih izbora u proljeće – priča načelnik o investiciji ukupne vrijednosti 1, 4 milijuna kuna.

 

U pripremi je više projekata za prijavu na Fond ruralnog razvoja

Martin Oreški naglasio je dobru suradnju općine i ŽUC-a te zahvalio ravnatelju Tomislavu Osonjačkom. Ipak, najveće zasluge pripisuje varaždinskom županu Predragu Štromaru i Županiji jer su, kako je rekao, prepoznali općinsku transparentnost rada. – U maniru dobrog gospodara vodimo računa o svakoj potrošenoj kuna. Dobro poslovanje pokazuje se što većom razlikom između prihoda i rashoda – rekao je načelnik. U Klenovniku je na svakom koraku vidljivo da su općinske vlasti održale svoje obećanje s lanjske svečane sjednice o uređenju Općine. Klenovnik, svi se slažu, teži osiguranju standarda koji će zadovoljiti uvjete suvremenog života. 
Osim što se trude da mještani ostaju u Općini, iz Klenovnika iskazuju i želju za novim stanovnicima.

Klenovnik se malim koracima, ali upornim i neprekinutim, polako vraća na mjesto koje mu pripada. – Teško je provoditi promjene svjetskih razmjera, ali i male promjene su velike za onoga kome je ovo cijeli svijet – rekla je predsjednica Općinskog Vijeća Sanda Golub. Župan predrag Štromar je istaknuo je kako se prema svemu vidi da je Klenovnik pametno iskoristio svaku proračunsku lipu.

Zdravlje

Ljepotu i zdravstvenu dobrobit Klenovnika kroz povijest su otkrili i mnogi ugledni ljudi tijekom gotovo osamsto godina postojanja Općine. Osim što je područje bilo u vlasništvu grofovskih, banovskih obitelji, u ovaj su kraj – prepoznat po dobrome za plućne bolesnike – dolazile i okrunjene glave. Tako su, recimo, 1931. godine u Klenovniku boravili kralj Aleksandar Karađorđević i kraljica Marija s pratnjom. Ako Općina nastavi današnjim tempom, velike su šanse povratka na međunarodnu scenu zdravstvenog turizma.

Održano obećanje

U Klenovniku je na svakom koraku vidljivo da je općinska vlast održala svoje obećanje s lanjske svečane sjednice o uređenju Općine. Klenovnik, svi se slažu, teži ka osiguranjem standarda koji će zadovoljiti uvjete suvremenog života. Osim što se trude da mještani ostaju u Općinu iz Klenovnika iskazuju i želju za novim stanovnicima. Na sjednici su uručene nagrade i priznanja.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Varaždinske mažoretkinje osvojile čak 29 zlatnih medalja u Karlovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinske su mažoretkinje godinu obilježavanja svoga velikog jubileja – 30. obljetnicu osnutka i postojanja započele na najbolji mogući način. Proteklog su vikenda na motivacijskom natjecanju Prvi i viši korak u Karlovcu osvojile čak 29 zlatnih medalja.

Riječ je o natjecanju koje se provodi po regijama kako bi se djevojčice mlađeg uzrasta u kategoriji Prvi korak, i one starije u kategoriji Viši korak motivirale za daljnje aktivnosti na način da se kratko predstave rezimirajući savladane mažoret elemente i vještine.

– Ovo je ujedno rezultat uspješnih i sveobuhvatnih priprema za svibanjsko državno Prvenstvo u mažoret plesu, kojemu će Varaždinske mažoretkinje prvi puta biti domaćini – ističe voditeljica Varaždinskih mažoretkinja Anita Mikac Grabarić.

Ovo je natjecanje tim vrednije jer se događa u godini kad Varaždinske mažoretkinje obilježavaju svoju 30. obljetnicu. Udruga je osnovana u travnju 1994. uz još dvije hrvatske prvoosnovane mažoret udruge u Cavtatu i Vrbovcu, tako da Varaždinske mažoretkinje spadaju među pionire hrvatskog mažoret pokreta – napominje voditeljica, prisjećajući se osnivača i dugogodišnjeg predsjednika Anđelka Zorkovića po kojem se danas zove visoka nagrada Hrvatskog Mažoret Saveza koja se dodjeljuje za vrhunska postignuća u mažoret plesu.

– Obzirom da smo u jeku priprema za nastup na državnom prvenstvu, i to s duetima, solo i ekipnim nastupima, pojačano treniramo kako bi sve na vrijeme dovršile te naš Varaždin predstavile u najboljem mogućem mažoret svjetlu – zaključuje voditeljica.

Varaždinske mažoretkinje kao članice Hrvatskog Mažoret Saveza u godini obilježavanja 30. obljetnice svoga postojanja će u dane vikenda 11. i 12. svibnja biti domaćini Prvenstva Hrvatske u mažoret plesu, koje će okupiti 1500 natjecateljica iz cijele zemlje. Središnji će program obilježavanja svoga velikog jubileja upriličiti uz Reviju mažoret timova, koja će ove godine biti održana u subotu 31. kolovoza.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Već tradicionalno na Veliki petak podijeljeni obroci u Pučkoj kuhinji biskupijskog Caritasa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski biskup Bože Radoš tradicionalno je na Veliki petak, 29. ožujka, u društvu ravnatelja Biskupijskog Caritasa Ante Šole posjetio Pučku kuhinju Caritasa Varaždinske biskupije na Banfici. Biskupu su se uime Varaždinske županije pridružile predsjednica Županijskog Savjeta za zdravlje doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić.

Ispred Grada volontere i korisnike Caritasove pučke kuhinje posjetio je gradonačelnik Neven Bosilj i predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Lovro Lukavečki.

Prije podjele toplih obroka i prigodnih uskršnjih paketa biskup Radoš je predvodio molitvu i blagoslovio jelo. Podsjetio je biskup kako je Veliki Petak, dan Isusovoga križnoga puta, dan Njegove muke i smrti.

– Kao Crkva to činimo kroz djelovanje našega Caritasa, po vrijednim rukama  naših volontera, vodstva Caritasa i u suradnji sa Varaždinskom županijom i Gradom Varaždinom. Ne samo da njima činimo dobro, nego s njima idemo prema najvećoj radost koju čovjek može doživjeti, osjetiti – a onda i posvjedočiti: ‘Sretni smo jer je Isus uskrsnuo’ a i drugima čestitati, poželjeti: I vama želimo da budete sretni jer je Isus živ, uskrsnuo – rekao je biskup Bože Radoš.

– U ovim blagdanskim danima već tradicionalno zajedno s varaždinskim biskupom mons. Božom Radošem te predstavnicima Grada Varaždina, sudjelujemo u podjeli blagdanskog objeda. Naravno uz nas su tu i volonteri bez čijeg angažmana ne bi bilo ovog zajedništva, empatije i solidarnosti. Varaždinska županija kontinuirano sufinancira Caritasovu pučku kuhinju u Varaždinu, a ove godine smo za njen rad izdvojili više od 13 tisuća eura. I kroz samu godinu pomažemo još na nekoliko načina jer je važno pomagati, pokazati  dobru volju i humanost. Svim potrebitima, ali i svim ljudima dobre volje želim mirne i radošću ispunjene Uskrsne blagdane – poručila je predsjednica Županijskog Savjeta za zdravlje Kiđemet-Piskač.

U preduskrsno vrijeme tradicionalno se ovom simboličkom gestom pridružujemo našem Biskupu i njegovim suradnicima u podjeli blagdanskih obroka. Grad Varaždin podupire rad Caritasa Varaždinske biskupije sa preko 60 tisuća eura godišnje.

– Zahvalni smo Caritasu na svemu što radi i što omogućuje našim sugrađanima slabijeg imovinskog stanja da ipak dostojno žive – rekao je gradonačelnik Bosilj nakon podjele toplih obroka i uskršnjih paketa.

Spomenimo kako Caritasova pučka kuhinja svakodnevno priprema oko 300 obroka koje dio korisnika blaguje u za to opremljenoj blagovaoni, dok dio korisnika obroke nosi kućama. U Pučkoj kuhinji pripremaju se obroci koje pojedinim korisnicima dostavlja Crveni križ, te obroci za Sigurnu kuću.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje