Povežite se s nama

Međimurje

Općinsko slavlje od 24. do 28. kolovoza: sport, glazba, smijeh i druženje na Danima Pribislavca

Objavljeno:

- dana

Kolovoz je za Pribislavec uvijek bogat događanjima, s obzirom na činjenicu da se Dan Općine Pribislavec veže za blagdan svetog Bartolomeja, 24. kolovoza, popularno “Bartolovo”. Tako će biti i ove godine, no Danima Općine prethodila je jedna značajna obljetnica: 100 godina tamošnjega Dobrovoljnog vatrogasnog društva.

Petodnevno slavlje

U Pribislavcu vole svoje mještane “dići na noge” u ranim jutarnjim satima i obznaniti im i službeno da se nešto zbiva pa će tako i općinski dani službeno početi drugom kolovoškom budnicom u 6 sati ujutro u srijedu, 24. kolovoza. Prvoga dana proslave, na sam blagdan sv. Bartolomeja, održat će se i svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Pribislavec u društvenom domu. Svečanost će uveličati klinci iz Dječjeg vrtića “Žibeki” Pribislavec, članice i članovi lokalnoga Kulturno-umjetničkog društva “Kaštel” te članice Ženskoga vokalnog sastava “Pučpuljike”.

Drugi dan proslave zamišljen je pod egidom “Večeri smeha i komedije” u organizaciji KUD-a “Kaštel”. Odigrat će se čak tri komedije: predstava “Studentice” u izvedbi članova KUD-a “Lepoglavski pušlek” iz Lepoglave, predstava “Pre doktoro” u izvedbi dramske sekcije Udruge žena Sračinec te predstava “Čiščejo je došel kraj”, koju će izvesti članice KUU-a “Društvo žena Gornji Kraljevec”.

Valja spomenuti da je KUD “Kaštel” krajem srpnja i početkom kolovoza gostovao kod obiju udruga u Lepoglavi, odnosno Sračincu, gdje su izvodili svoju predstavu i drugi kulturno-umjetnički program.

Igre i rekreacija

U petak, 26. kolovoza, od 16 sati na rasporedu su sportske igre umirovljenika kod društvenog doma, gdje kasnije uvečer, od 20 sati, slijedi koncert Mirka Švende Žige. Dan kasnije, subota, započinje u znaku sporta, jer se od 8 sati ujutro na teniskim terenima održava teniski turnir “Matuzalem”, koji organizira Teniski klub Pribislavec. Nogometni klub “Polet” organizator je pak poznate Grofovske kotlovine, na kojoj će se ukusna jela kod društvenog doma pripremati od 13 sati.

Ako kotlovina “nije vaš đir”, od 18 sati pak se na istoj lokaciji organizira događanje pod nazivom “Vijećnici kuhaju gulaš s profesionalnim kuharem Danijelom Naranđom”, pri čemu će se mještanima dijeliti gulaš. Kakva bi to sportska i gastro subota bila bez glazbe, zapitali su se organizatori, tako da će zainteresirane od 20 sati zabavljati Privatt bend.

Posljednji dan u petodnevnom općinskom slavljeničkom bloku bit će nedjelja, 28. kolovoza. Ženski odbojkaški klub “Kaštel” Pribislavec odgovoran je za organizaciju biciklijade, koja starta okupljanjem kod društvenog doma u 8 sati. Te nedjelje organizirane su dvije svete mise – u 8 i 11 sati. Nakon nedjeljnog ručka i odmora, u 16 sati Udruga “Kreativci Međimurja” organizira dječje radionice, dok će sat kasnije klinci imati prilike odgledati i dječju predstavu “Stonoga Goga” u izvedbi Gradskoga kazališta lutaka Split i Teatra “Poco Loco”.

Dane Općine zatvara aktivnost jahanja za djecu Konjičkoga kluba Međimurje, koja će se održati od 16 do 19 sati. Vidljivo je, dakle, da će se ove godine na proslavi naći ponešto za svakoga.

Međimurje

Terapeutkinja Kristina Gita Kavran u Čakovcu organizira besplatne programe za djecu i odrasle

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kristina Gita Kavran poznata je po svom bogatom stvaranju u područjima glazbe, slikarstva i pisanja, no iza nje je i 15 godina iskustva u terapijskom radu s djecom i odraslima. Diplomirana životna i socijalna savjetnica svoje usluge pruža u vlastitoj akademiji „KaGita“ osnovanoj s ciljem prenošenja i širenja znanja te pronalasku rješenja za svakog pojedinca u postizanju najboljih rezultata, bilo osobnih ili poslovnih ciljeva, otkrivanju novih talenata i poticanja na humano djelovanje.

Za kraj kalendarske godine odlučila se za još jedan humanitarni korak te pod vlastitim vodstvom u subotu i nedjelju, 3. i 4. prosinca, organizira besplatne radionice pod nazivom „Relax Kids“ i „Zvučna Gong kupka – Gnothi Seauton“. Cilj oba programa je pokušati djeci i odraslima pomoći da se u ovim zahtjevnim vremenima opuste i riješe stresa.

Program „Relax Kids“ diljem svijeta se dokazao kao vrlo uspješan i učinkovit, a provodi se u sedam koraka putem kojih djeca uče kako se umiriti, fokusirati i opustiti. Ples i pokret, vježbe glume i relaksacije, istezanje, disanje, afirmativne rečenice, svjesna pažnja i vizualizacija, radnje su koje čine ove radionice. Djeci se pristupa na zabavan i njima zanimljiv način, učeći ih jednostavnim i djelotvornim tehnikama svjesne pažnje, kontrole stresa, tehnikama opuštanja koje ih uče kako razviti kreativnost, samopouzdanje, koncentraciju i vizualizaciju, razvijajući i pružajući im na taj način vještine i alate koji ostaju za cijeli život.

Program će se održati u subotu, 3. prosinca, u dva termina: za djecu od 4 do 6 godina u trajanju od 9 do 9.45 i za djecu u dobi od 7 do 10 godina u trajanju od 11 do 12 sati.

Nedjelja, 4. prosinca, je pak rezervirana za radionicu „Zvučne Gong kupke“ koja će se također održati u dva termina, od 15 do 16.30 i od 17 do 18.30.

Zvukoterapija podrazumijeva primjenu zvuka u terapijske svrhe te koristi određene frekvencije da bi putem zakona rezonancije utjecala na svaku stanicu u tijelu i balansirala lijevu i desnu moždanu polutku. Zvuci gonga imaju moć koja vodi u stanje duboke opuštenosti, nerijetko i sna, brisanja osjećaja za vrijeme, prostor, a gong kupka poznata je kao sredstvo pomlađivanja duha i regeneriranja tijela. Nakon programa „Gnothi Seauton“ (u prijevodu: „Spoznaj samoga sebe“) tijelom vlada mir, unutarnji spokoj i tišina.

Obje radionice su besplatne, ali je obvezna prethodna najava isključivo na broj 099 / 517 5662.

Nastavite čitati

Međimurje

Pošumljavanje Črečanskog polja: divljač će pronaći zaklon, ptice pjevice mjesto za gniježđenje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 25. studenoga, organizirana je akcija sadnje stablašica i grmlja na području koje je trenutno bez šumskih vrsta, Črečanskom polju. Na području između Črečana i Pretetinca posađeno je oko 250 stablašica i 200-tinjak grmlja s ciljem poboljšanja staništa za brojne životinjske vrste koje borave na tom području.

Zasađene su uglavnom autohtone vrste poput hrasta, lipe i vrbe, divlje voćkarice, ali i one vrste koje pomažu pčelama. U grmlju poput lijeske, sviba, gloga, trnike i bazge zaklon će naći divljač, ali i ptice pjevice koje danas imaju sve manje mjesta za gniježđenje. U akciji je sudjelovalo 20-ak volontera.

Nositelj akcije je Lovačko društvo „Srnjak“ Macinec, a začetnik ideje „Zelena oaza“ je Josip Ceilinger, dugogodišnji aktivist u zaštiti prirode. Akciju je podržao župan Matija Posavec, a financijski je pomogle Općina Nedelišće i „Međimurska priroda“ – Javna ustanoca za zaštitu prirode.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje