Povežite se s nama

Novosti

Općinu uredili, a sada otvaramo radna mjesta

Objavljeno:

- dana

Uspješan načelnik općine Ljubeščica Nenad Horvatić odlučno najavljuje:

Osnovali smo Poduzetnički centar Ljubeščica, jer se razvoj općine ne može gledati samo u kilometrima obnovljenih cesta ili vodovoda.

Nakon što je u samo pet godina općina Ljubeščica postala jedna od najuređenijih i najopremljenijih općina u Varaždinskoj županiji, čelni ljudi ove općine započeli su ostvarivati drugi važan cilj: otvarati nova radna mjesta za svoje mještane.

Uloženo 50 milijuna

Upravo je to načelnik općine Nenad Horvatić istaknuo kao glavni prioritet na svečanoj sjednici Općinskog vijeća u petak, održanoj u sklopu proslave Dana općine Ljubeščica.
 
– Prije pet godina donijeli smo plan kako bismo htjeli da Ljubeščica izgleda i uspjeli smo ga ostvariti. Od 2007. do kraja prošle godine uloženo je 50 milijuna kuna. Izgrađeni su nova sportska dvorana, dječji vrtić i općinska zgrada, sve državne i županijske ceste su modernizirane, dobile su nogostupe, a izgrađena je i javna rasvjeta. To je samo dio investicija, pri čemu se nismo zaduživali kreditima niti smo ušli u JPP projekte. Zahvaljujem bivšoj Vladi i ministarstvima, kao i javnim poduzećima na podršci i pomoći – rekao je Nenad Horvatić.
 
No napomenuo je da se razvoj Općine ne može gledati samo u kilometrima obnovljenih cesta ili vodovoda. – Upravo zbog toga okrenuli smo se gospodarstvu. Osnovali smo Poduzetnički centar Ljubeščica koji je u 100-postotnom vlasništvu Općine te izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja za njega rezervirali površinu od 210.000 četvornih metara. U prvoj etapi otkupili smo 90.000 kvadrata, koje ćemo komunalno opremiti i po povoljnoj cijeni ponuditi ulagačima. Smatramo da je to danas jedina isplativa investicija – naglasio je načelnik.

Zadržati mlade

U općini Ljubeščica djeluje više od 60 poduzetnika, od kojih je velika većina okrenuta proizvodnji. Oni će po pristupačnim cijenama moći kupiti zemljište u poduzetničkoj zoni te time dobiti mogućnost proširenja poslovanja, kao i otvaranja novih radnih mjesta. No nova zona će u Ljubeščicu privući i nove investitore, o čemu govori podatak da je, unatoč teškim gospodarskim prilikama, Općina već primila sedam pisama namjere zainteresiranih tvrtki. – Studenti s područja naše općine, koji redovno upisuju godine, dobivaju po 500 ili 700 kuna stipendije bez obzira na prosjek ocjena ili druge kriterije. U Općini ih možemo zadržati ako im osiguramo radna mjesta, a to možemo samo otvaranjem poduzetničke zone. Osim toga, kada će biti poznato tko će biti investitori, učenike osmih razreda naše osnovne škole pokušat ćemo usmjeriti da izaberu srednju školu nakon koje će, ne žele li studirati, odmah moći naći posao – naveo je načelnik. Prvih 18 do 19 parcela u Poduzetničkoj zoni trebalo bi biti uređeno krajem sljedeće godine ili početkom 2014. pa će tada poduzetnici moći početi graditi svoje pogone, a potom i zapošljavati radnike.

U proljeće modernizacija starog vodovoda

Nakon uređenja parkirališta nasuprot groblja i izgradnje nogostupa na županijskoj cesti Kalnička ulica, u proljeće sljedeće godine u Ljubeščici počinje modernizacija tri kilometra njihove vodovodne mreže. Zahtjev za građevinsku dozvolu je predan, a u jesen će biti raspisan natječaj za izvođača radova. I dok su to odlične vijesti, načelnik Nenad Horvatić navodi da je upitno hoće li Općina kućanstvima ubuduće moći u potpunosti financirati razliku za potrošenu pitku vodu iz regionalnog vodovoda. Naime, kapaciteti izvorišta Ljuba voda “pokrivaju” oko 50 posto potreba pa se općina priključuje na Varkomov vodovod.
 
– Za kubni metar vode Varkom naplaćuje 10,43 kune, dok naši mještani plaćaju 5 kuna. Općina, nažalost, više neće moći u potpunosti plaćati razliku – rekao je Horvatić.
 
U prvih šest mjeseci ove godine Općina je ostvarila višak prihoda od 236.000 kuna. Međutim, samo zbog povećanja PDV-a na 25 posto, dosad su izgubili 100.000 kuna, zbog povećanja neoporezivog dijela plaće svaki mjesec proračun ostaje bez 17.000 kuna, a režijski troškovi porasli su više od 20 posto nakon poskupljenja energenata. – Bez obzira na to, ove godine nećemo smanjivati dotacije po našem socijalno-poticajnom programu, za novorođenčad, vrtićku djecu, učenike, studente i umirovljenike – jasan je načelnik.

Prijevoz je- prevara!

– Varaždinska županija diči se dvama projektima – JPP partnerstvom i “besplatnim” prijevozom srednjoškolaca. Da smo sportsku dvoranu u Ljubeščici gradili po JPP-u, koštala bi 50 milijuna kuna, a mi smo je izgradili za 16 milijuna kuna. Zato ne mogu shvatiti kako nas bilo tko može uvjeravati da je JPP dobar model – rekao je načelnik općine Ljubeščica Nenad Horvatić na svečanoj sjednici Općinskog vijeća.
“Besplatni” prijevoz srednjoškolaca nazvao je velikom prevarom. – Iako su čelnici Županije projekt nazvali “besplatnim prijevozom”, roditelji su već prve godine morali plaćati 100 kuna za pokaz, koji je koštao 20 kuna. Prošle školske godine Županija je za prijevoz po učeniku izdvajala dvaput manje od roditelja i općina! Naša Općina, srećom, nije zadužena i roditeljima smo stoga mogli dodatno sufinancirati mjesečne karte. Sada još uvijek ne znamo što Županija namjerava u novoj školskoj godini, ali se nadamo da neće opet sve prebaciti na leđa roditelja i općina – istaknuo je Horvatić.
Podsjetio je i da je aktualna Vlada najavljivala ne samo “život bez duga”, nego i decentralizaciju. – Veselili smo se najavama o decentralizaciju, ali ne da se nije ostvarila, nego se jedinicama lokalne samouprave oduzima još više prihoda. Mi ćemo, primjerice, uložiti novac u uređenje poduzetničke zone, ali se sredstva od poreza na dobit i poreza na plaće neće vratiti u općinski proračun, nego u državni. To je nužno promijeniti – ustvrdio je načelnik.

Pobjeda HDZ-a u svim MO-ima

U općini Ljubeščica u lipnju su održani izbori za vijeća mjesnih odbora, a u svih pet MO-a pobijedio je HDZ! Riječ je o MO-ima Ljubeščica, Kapela Kalnička, Rakovec, Ljubelj i Ljubelj Kalnički. – Ovo je priznanje da u Općini dobro radimo svoj posao. Drago mi je što su mještani na ovim izborima pokazali da vjeruju HDZ-ovoj općinskoj vlasti – rekao je Nenad Horvatić, HDZ-ov načelnik općine.

Tri dana zabave i veselja!

 

 

Čak tri dana trajala je proslava Dana općine Ljubeščica, koja je u cijeloj Varaždinskoj županiji, ali i izvan nje već dobro poznata pod nazivom “Ljubeščica u srcu”.

 

Reprezentativno!
Od petka do nedjelje nizali su se kulturni, zabavni i sportski događaji, koji su završili velikim koncertom tamburaškog sastava Gazde, koji su do posljednjeg mjesta ispunili veliki šator postavljen kod zgrade Općine.
– Zahvaljujem svim udrugama i mještanima koji su sudjelovali u proslavi Dana općine i doprinijeli da imamo ovako reprezentativni kulturno-zabavni program, koji je zasigurno najpoznatiji i najposjećeniji nakon varaždinskog Špancirfesta – istaknuo je načelnik općine Ljubeščica Nenad Horvatić.
Zabavni program počeo je u petak nastupom klape Kampanel i Gloria banda, dok su u subotu navečer za zabavu bili zaduženi Tequila band i Peti element. Svečano je bilo u subotu kada je već u 6 sati budnicom započela proslava 80. godišnjice DVD-a Ljubeščica. Prije svečane sjednice DVD-a, održan je mimohod vatrogasnih postrojbi, a povodom velikog jubileja, iz zraka je snimljena milenijska fotografija svih sudionika.
U subotu poslijepodne održano je i humanitarno natjecanje udruga u pripremi paprikaša, a potom i sportske seoske igre Ljubeščica 2012. Nedjelja je bila rezervirana za tradicionalni Ljubeški sejem, na kojem su se predstavili udruge i poduzetnici iz općine Ljubeščica, kao i njihovi gosti. Popodne su u sportskoj dvorani održani Etno susreti 2012. na kojem su se predstavili Dječji vrtić Zeko Ljubeščica, OŠ Ljubeščica, KUD Cvetlinski zvon iz Jazbine Cvetlinske, KUD Bjelovar i domaćini, KUD Ljuba voda.
Uz sve to, u tri dana održan je niz sportskih natjecanja, koje su u otvorili ribiči, a uslijedila je biciklistička utrka Stiper 2012., malonogometni turnir Ljubeščica 2012., a održan je i općinski turnir u tenisu, kao i “okršaji” u paintballu.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje