Povežite se s nama

Međimurje

Operirani se mogu baviti sportom, a u prehrani ništa nije zabranjeno

Objavljeno:

- dana

ŽIVOT SA STOMOM

– Imamo dosta novooperiranih pacijenata zbog raka debelog crijeva – istaknuo je Ivan Kovačić, predsjednik Invalidskog društva ILCO Varaždin uoči nedavnog predavanja povodom Svjetskog dana osoba sa stomom. Upravo zato su za temu izabrali njegu stome, o čemu je govorio dr. Marin Senčar s Odjela abdominalne kirurgije varaždinske bolnice.

Što je stoma, dobro znaju Tomo Grd, 63-godišnjak iz Lepoglave i Ivan Kizmek, 79-godišnjak iz Ivanca. Obojica su 2007. godine operirali rak debelog crijeva i od tada žive sa stomom. – Bolest je pod kontrolom – rekli su umirovljenici.

Iako već sedam godina imaju stomu, otvor u trbušnoj stijenci koji, najjednostavnije rečeno, zamjenjuje dio debelog crijeva koji im je odstranjen zbog karcinoma, pažljivo su slušali predavanje dr. Senčara.

Ivan Kovačić: Dosta je novooperiranih pacijenata od raka debelog crijeva

– Nekoliko tjedana ili mjeseci nakon operativnog zahvata pacijenti se mogu vratiti aktivnostima kojima su se bavili prije, sportom, rekreacijom, poslom, ali, naravno, uz neka ograničenja. Kad je prehrana u pitanju, potrebno je držati se savjeta medicinske sestre, jesti u pravilnim intervalima tri do četiri obroka dnevno. Hranu treba dobro prožvakati. Nakon nekoliko tjedana pacijent može konzumirati svu hranu – rekao je dr. Senčar.

Najčešća komplikacija nakon operacije je upala kože na području oko stome. – Do dermatitisa i maceracije kože dolazi kod osoba koje još uče kako održavati higijenu. Potrebno je redovno održavati higijenu pritom koristeći puder i paste, a uz to paziti na prehranu – savjetovao je liječnik.

Veliki broj pacijenata susreće se s još jednom komplikacijom – bruhom. – Parastomalna hernija je česta komplikacija, jer kada se prilikom operativnog zahvata zareže mišić, zarežu se i živci. Trbušna stijenka nije čvrsta i zbog toga se izbočuje. Hernija se najčešće rješava pojasevima, dok se kirurški zahvat ipak pokušava izbjeći jer je riječ o pacijentima koji su već bili na operaciji zbog karcinoma – naveo je dr. Senčar.

Preživljavanje

Stoma je otvor u trbušnoj stijenci koji mijenja dio debelog crijeva

Iako su dobro naučili kako živjeti sa stomom, Tomo Grd i Ivan Kizmek kažu da je dobro doći na predavanja.

– Uvijek se sazna nešto novo, a ujedno imamo priliku razmijeniti iskustva – slažu se umirovljenici, kojima nije bilo teško doputovati u Varaždin.

No od prvog do prvog nije lako preživjeti. Oni, kao i svi drugi sa stomom, trebaju niz stvari za njegu kao što su paste, puderi i vlažne maramice. I dok stariji Ivan prima 2.200 kuna mirovine, mlađi Tomo mjesečno dobiva svega 1.641 kunu. – Nekako uspijevamo – rekli su simpatični umirovljenici, kojima se izgleda ništa ne čini teškim nakon što su pobijedili rak.

Proljev i zatvor

U slučaju proljeva:
jedite banane, čokoladu, maslac od kikirikija, nadoknadite tekućinu

U slučaju zatvora:
jedite voće, povrće, suhe šljive, prirodne sokove, uzimajte puno tekućine

Hrana koja može izazvati zatvor:
žitarice, kokice, kokos, sirovi ananas, usitnjeni kupus, grožđice i ostalo suho voće, gljive, orašasti plodovi i sjemenke, salata (zelena), grašak, kora od voća, slastice

Izvor:
Foto:

Međimurje

Više od 850 sudionika na nedjeljnom Polumaratonu Zrinski

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na konferenciji za medije 16. travnja predstavljeno je novo izdanje najpopularnije i najmasovnije međunarodne utrke, koja se održava povodom Dana Međimurske županije – Polumaratona Zrinski.

Pročelnica Službe za poslove župana Petra Vadlja istaknula je da je riječ o događaju koji oslikava duh Međimurja: „I ove godine nizom sportskih manifestacija pokazujemo da je naša Županija apsolutno zasluženo, prva u Hrvatskoj, ponijela titulu Europske regije sporta. U nedjelju ćemo to potvrditi na sedmom izdanju Polumaratona Zrinski, nakon čega slijedi spidvej spektakl u Donjem Kraljevcu, zatim naš poznati BIMEP, te biciklistička utrka na ranču Curek. Međimurje živi sport kroz sve generacije, živi zdravo i održivo što simbolizira i ovogodišnji slogan promoviran uz Dane Međimurske županije – Green is in Međimurje je in.“

Dodala je da je Polumaraton Zrinski snažna promocija i kraja i sporta te zahvalila članovima organizacijskog odbora na predanosti, kao i novinarima na praćenju bogatog programa Dana Međimurske županije.

Konferenciji su – u ime organizatora – prisustvovali članovi Atletskog kluba Međimurje, na čelu s predsjednikom Marijem Dobšom koji naglašava: „Polumaraton Zrinski najveća je utrka Međimurja i već dosad se prijavilo više od 850 sudionika iz nekoliko zemalja. Prognostičari su za nedjelju najavili temperaturu zraka između 8 i 13° C, što je za trčanje optimalno. O sigurnosti utrke brinut će veliki broj volontera, od vatrogasaca, studenata i srednjoškolaca do pripadnika Crvenog križa, uz podršku Policijske uprave međimurske“.

Dobša je dodao da je Polumaraton Zrinski šlag na torti niza sportskih manifestacija koje AK Međimurje organizira, te predstavlja rezultat rada Kluba sa svim generacijama. Mario Dobša zahvalio je i Međimurskoj županiji koja stoji iza ovog velikog sportskog pothvata.

Nenad Veselko pozvao je vozače na strpljenje, tijekom primjene posebne regulacije prometa u gradu u cilju nesmetanog odvijanja utrke. Start utrke je u nedjelju, 21. travnja, u 9 sati u Zrinsko-frankopanskoj ulici, a cilj na Trgu Republike. Sudionici utrke i ove godine biraju između kraće dionice od 5 kilometara te dulje od 21 kilometra.

I Božica Horvat, članica AK-a Međimurje, zahvalila je Međimurskoj županiji i sponzorima na podršci koja, ne samo da omogućava ovaj događaj, već i osigurava pehare i nagrade najuspješnijim trkačicama i trkačima, te dodala da se vrijednost Polumaratona Zrinski ogleda i u činjenici da mu se sve češće priključuju timovi tvrtki i ustanova te ovaj oblik aktivnog druženja koriste za snažnije povezivanje unutar svojih kolektiva.

Nastavite čitati

Međimurje

Osnovna škola Mursko Središće ide u dogradnju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Murskom Središću je osnovna škola izgrađena prije 60 godina i dobro je desetljećima služila učenicima, međutim, nedostatna je za sve učenike u jednoj smjeni i provođenje jednosmjenske nastave koja je važna za boravak roditelja s djecom, mogućnosti izvannastavnih aktivnosti, mogućnosti organizacije školskih izleta ili odlaska na kazališne i druge predstave i mnoge druge stvari koje danas polako postaju standard.

Vlada Republike Hrvatske teži jednosmjenskoj nastavi na području cijele Republike Hrvatske, a pomoć u tome su velika sredstva koja su osigurana za Nacionalni plan oporavka i otpornosti. Vlada Republike Hrvatske je tako putem NPOO-a osim za dječje vrtiće, koji u Murskom Središću ide u dogradnju, osigurala sredstva i za gradnju i dogradnju osnovnih škola, pri čemu je Grad Mursko Središće u suradnji s osnivačekm osnovne škole, Međimurskom županijom, te Osnovnom školom Mursko Središće protekle tri godine aktivno radio na pripremi i prijavi projekta dogradnje osnovne škole. Prije nekoliko su mjeseci i gradonačelnik Dražen Srpak i župan Međimurske županije, Matija Posavec i bili u Ministarstvu znanosti i obrazovanja upravo s ciljem izvida terena po pitanju prijavljenih idejnih projekata.

Sjajna je vijest što je prije nekoliko dana izdana Suglasnost na idejni projekt i omogućeno financiranje u iznosu od 100 %. To znači da će biti dograđeno devet novih učionica, knjižnica i blagovaona. Slijedi korak izrade glavnog projekta i same prijave, nakon čega bi trebala uslijediti i gradnja i kroz koju godinu sva će djeca u Murskom Središću biti u jutarnjoj smjeni.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje