Povežite se s nama

Glazba

Operom Vilinska kraljica završila Aestas musica

Objavljeno:

- dana

BAROKNA ŠKOLA OKRUNJENA IZVEDBOM U HNK

Varaždin je i ove godine bio domaćin Međunarodne ljetne škole barokne glazbe i plesa Aestas musica, koja se od 1999. godine kontinuirano održava u hrvatskoj kontinentalnoj baroknoj prijestolnici.

Ove je godine Škola okupila za sada rekordan broj polaznika, njih šezdesetak – iz Poljske, Malte, Velike Britanije, SAD-a, Slovenije, Nizozemske, Srbije, Austrije i Hrvatske. Pod umjetničkim vodstvom austrijskog umjetnika na baroknoj oboi Andreasa Helma, u Školi je podučavalo još sedmero profesora iz Hrvatske, Austrije i Velike Britanije, članova udruge „Aestas musica“, koji su zajedno s varaždinskom Glazbenom školom, Koncertnim uredom Varaždin, Hrvatskim narodnim kazalištem, Varaždinskim baroknim večerima i gradskom Turističkom zajednicom preuzeli organizaciju ovogodišnje Međunarodne ljetne škole barokne glazbe i plesa Aestas musica.

Među sudionicima ovogodišnje škole bili su učenici varaždinske Glazbene škole, za koje je prema riječima v. d. ravnatelja Davora Matačića, ovo bila idealna prilika za usvajanje novih znanja i vještina u izvođenju barokne glazbe i plesa od vrhunskih europskih predavača barokne glazbe. A prije same završne produkcije i izvedbe opere «Vilinska kraljica» engleskog baroknog skladatelja Henryja Purcella, sa zborom, solistima i baroknim plesačima u gledalištu varaždinskog HNK, polaznici i profesori Škole sudjelovali su tradicionalno na misi u varaždinskoj katedrali, upriličili nekoliko koncerata u Glazbenoj školi i uspješno se predstavili na Špancirfestu, gdje su na Franjevačkom trgu izveli prigodan program sastavljen od arija iz Purcellove opere kojom su oduševili publiku u kazalištu.

Izvor:
Foto: Krešo Đurić

Glazba

Jazz/fusion kvintet Buzzers na Maloj sceni “Vinko Lisjak” u Čakovcu 28. veljače

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

buzzers

U sklopu jazz srijede na Maloj sceni “Vinko Lisjak” u Čakovcu će 28. veljače s početkom u 20 sati nastupiti jazz kvintet Buzzers.

Sastav je osnovan 2017. godine kako bi promovirao autorske skladbe u izvedbi svojih članova. Stilski, radi se o fusionu, grooveu, odnosno jazzu. Osim autorskih stvari, bend izvodi i fusion/jazz standarde i covere skladatelja i jazz izvođača kao što su Chick Corea, Herbie Hancock, Grover Washington, Roy Hargrove i drugi. Dosad su snimili tri promotivna video spota za svoje pjesme.

Članovi su Gordan Perši (saksofon), Marko Prepelić (truba, gitara), Petar Prepelić (bas), Miodrag Paravinja (klavijature) te Goran Vidović (bubnjevi). Cijena ulaznica je 30 kuna.

Nastavite čitati

Glazba

Čakovečki Big Band: Stvaramo gustu muzikalnu atmosferu i tjeramo na pokret!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Big Band

Priča čakovečkog Big Banda počinje sad već daleke 1995. godine. Veoma brzo su se afirmirali kvalitetom te su postali jedan od vodećih orkestara te vrste u Međimurju i okolici.

Prvi voditelj Big Banda bio je Ladislav Varga, inače ravnatelj Centra za kulturu Čakovec, na čiji poticaj je orkestar i formiran. Osim njega, dirigentskom palicom upravljali su i Antun Horvat, Filip Horvat te Mario Jagec koji ovaj glazbeni sastav vodi i danas.

Nastupali su na mnogim prominentnim festivalima na domaćem i inozemnom terenu. Neki od njih su Proljetni jazz-fair u Zagrebu, Tradicionalni jazz u Varaždinu, Expo-Virovitica i Lent-Maribor. Surađivali su s Boškom Petrovićem, Vlatkom Stefanovskim, Sašom Nestorovićem, Zdenkom Kovačiček, Primožom Grašičem, Stjepanom Jimmyjem Stanićom, Ratkom Divjakom i drugima. Orkestar se sastoji od profesionalnih glazbenika, ali i amatera drugih struka, studenata i učenika.

Dosad su snimili 3 nosača zvuka, a o sastavu je snimljeno i nekoliko emisija, odnosno priloga HRT-a. Neki od sadašnjih i bivših članova već su se potvrdili kao vrhunski glazbenici, dok su neki na dobrom putu da to učine. Spomenimo Roberta Polgara, Roberta Jambrošića te Abela i Maaseja Kovačevića, imena dobro poznata ljubiteljima jazza na ovim prostorima.

Članica i tajnica Big Banda, Melani Počekaj, na slici sa bratom Markom

Članica i tajnica orkestra Melani Počekaj u njemu svira bass gitaru i odnedavno kontrabas.

-Konačno se ostvarujem kao glazbenik u žanru koji sam dugo žudjela svirati ozbiljnije i javno. Izrazito sam sretna, jer se u Big Bandu okuplja ekipa koja se stalno međusobno podučava, tako da nema razloga za „strah“ od dolaska zainteresiranih koji možda osjećaju da nisu „na razini“.

Na pitanje o omiljenoj skladbi koju izvodi Big Band, Melani spremno odgovara.

-Omiljena stvar mi je „Midnight Walk“ našeg gitarista Vedrana Peharde u aranžmanu voditelja orkestra Marija Jageca.

Big Band

Orkestar probe održava u čakovečkom Pastoralnom centru (Srednja škola Čakovec)

Big Band probe održava svakog utorka u Pastoralnom centru u Čakovcu (Srednja škola Čakovec) od 20 sati. Pozivaju zainteresirane da se im pridruže i daju svoj doprinos tkanju glazbenih niti. Možete im se javiti osobno u navedenom terminu proba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje