Povežite se s nama

U fokusu

Opet pao Habušev rebalans! Avar: Obišao sam sve kafiće i WC-e, ali 13. vijećnika nema!

Objavljeno:

- dana

GRADSKO VIJEĆE VARAŽDINA

Drugi rebalans proračuna za ovu godinu gradonačelnika Gorana Habuša opet je pao u Gradskom vijeću!

Nakon što su većinom glasova odbijeni amandmani vijećnika Željka Bunića i Zlatana Avara, koji su tražili da se iz proračuna makne novac za bale, jer to neće do kraja godine biti realizirano, a i da se 115.000 kuna za kupnju trošnog kioska preusmjeri u uređenje boćališta, počelo je glasovanje o rebalansu proračuna.

Na sjednici je 18 vijećnika, no za izmjene temeljnog financijskog dokumenta nije dovoljna obična, nego aposolutna većina.

Glasovanje je pokazalo da je za rebalans samo 12 vijećnika. Vladajući je to šokiralo, pa su brzo sazvali stanku.

Vijećnici su se polako vraćali sa stanke, a Avar je ironično prokomentirao: „Obišao sam sve kafiće i WC-e, ali 13. nisam našao!“, aludirajući na izvanrednu sjednici u svibnju kada se čekalo da se u Vijećnicu vrati HSS-ov Mladen Hižak, a kada se o prvom rebalansu glasovalo tri puta.   

Nakon stanke, predsjednik Gradskog vijeća Josip Hehet je objavio da rebalans nije prošao. I dok je 12 vijećnika bilo za, dva su bila protiv, a četiri suzdržana. Suzdržani su bili Dražen Vincek i Danijela Benkus, bivši vijećnici SDP-a, pa se potvrdilo da je njihovim izbacivanjem iz te stranke došlo do krize gradske vlasti.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Ministar obrazovanja objasnio kako će izgledati testiranje učenika kod kuće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručio je da je glavni cilj testiranje učenika kod kuće – ukidanje samoizolacije.

Škole će roditeljima podijeliti testove za svako dijete, a oni će testirati djecu ponedjeljkom prije škole. Ako se tijekom tjedna pojavi neki slučaj izostanka djeteta zbog simptoma covida, učiteljica će obavijestiti sve roditelje da se djeca ponovno testiraju, piše tportal.hr.

Nije mogao potvrditi kada će početi testiranje, jer to ovisi o tome kada će stići testovi.

– Svi učenici sa simptomima i oni koji su pozitivni ostaju kod kuće, a svi ostali idu u školu – kazao je ministar.

Prema okvirnim procjenama, trenutno je preko 30.000 učenika u samoizolaciji.

Testovi će se nabaviti s robnih rezervi, a procjenjuje se da će cijela operacija koštati 70-ak milijuna kuna. Sami testovi koštat će do 20 milijuna, s tim da u MZO-u smatraju da će to biti i ‘bitno manje’.

Testiranje je, kažu u ministarstvu, na dobrovoljnoj bazi, pri čemu bi učenici čiji test pokaže negativan nalaz bili izuzeti od mjere samoizolacije. Ovo je praktički mjera ukidanja samoizolacija za učenike, tvrde u ministarstvu.

Nastavite čitati

U fokusu

Lani u Varaždinskoj županiji 74 pokušaja samoubojstva, gotovo 20 % više nego godinu ranije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stručnjaci konstantno upozoravaju da epidemija loše utječe na mentalno zdravlje.

Prema statistici Policijske uprave varaždinske građani s područja Varaždinske županije tijekom 2021. godine pokušali su počiniti 74 samoubojstva, a u svom su naumu uspjeli 32 puta.

To je 19,4 % više onih koji su pokušali počiniti samoubojstvo u odnosu na godinu ranije.

Brojke su još više porazne kada se pogledaju 2020. i 2019. godina. Predpandemijske 2019. pokušalo se ubiti 55 ljudi, a tragičan ishod je bio u 21 slučaju. Godine 2020. pokušalo se ubiti 62-voje ljudi, a preminulo ih je 36.

Godina 2021.

Vratimo se najnovijim podacima, onima za 2021. godinu.

Već druže vrijeme skloniji samoubojstvima su muškarci, pa je tako bilo i lani. Tijekom 2021. godine najviše stariji od 60 godina (njih 27) pokušali su samoubojstvo, a slijede ih ljudi u dobi od 20 do 30 godina (njih 14). Žalosti da su iste godine samoubojstvo pokušale i dvije osobe mlađe od 20 godina.

Najčešća metoda pokušaja samoubojstva bilo je vješanje, a nakon toga trovanje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje