Povežite se s nama

Život i društvo

OPG Dominika Dombaja iz Družbinca osvojio brončanu plaketu za kukuruznu silažu

Objavljeno:

- dana

OPG Dominika Dombaja iz Družbinca osvojio je brončanu plaketu na državnom natjecanju u kvaliteti kukuruzne silaže.

Centar za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) proveo je sedmu godine zaredom natjecanje u kvaliteti kukuruzne silaže u RH, u suradnji sa županijama koje su se odazvale pozivu HAPIH-a nominirajući najbolja gospodarstava u proizvodnji mlijeka na svom području.

Potrebno je naglasiti kako nagrađeni proizvođači dolaze iz deset različitih županija, od Slavonije, preko središnje do sjeverozapadne Hrvatske.

U ovogodišnjem natjecanju sudjelovalo je ukupno 12 županija koje su financirale laboratorijska ispitivanja kvalitete silaže za 275 gospodarstava koja se bave proizvodnjom mlijeka.

Po 25 uzoraka pristiglo je iz Varaždinske županije, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke, Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije, dok je 20 uzoraka prikupljeno u Požeško-slavonskoj i Virovitičko-podravskoj te 10 Istarskoj županiji.

– Svjesni kako proizvođači danas bez podrške struke i institucija ne mogu postići isplativost proizvodnje i konkurentnost tako im se kroz projekt Natjecanja u kvaliteti kukuruzne silaže pruža snažna stručna podrška. Nakon laboratorijskih ispitivanja uzoraka kukuruzne silaže svaki proizvođač dobije opširno ispitno izvješće koje može koristiti kao temelj za pripremu uravnoteženog obroka za svoje životinje ili za uklanjanje eventualnih nedostataka u pripremi krme. OPG Dominik Dombaj je dokaz kako mladi poljoprivrednici svojim radom i trudom mogu postići iznimne rezultate, te mu još jedanput upućujem čestitke na osvojenoj brončanoj plaketi – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Život i društvo

U Vrazovoj ulici u Varaždinu počela modernizacija javne rasvjete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Ulici Stanka Vraza u ponedjeljak su, 22. srpnja, započeli radovi na modernizaciji javne rasvjete.

Prva faza radova od Hallerove aleje do Ulice Vatroslava Lisinskog započela je demontažom zastarjelih svjetiljki i dotrajalih stupova te na spomenutoj dionici u sljedeća tri tjedna neće biti javne rasvjete.

U tom razdoblju bit će zamijenjeni podzemni elektroenergetski kablovi, postavljeni novi temelji stupova javne rasvjete, novi stupovi i nove energetski učinkovite LED svjetiljke, objavio je Grad Varaždin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Kukci ovih dana zbunjuju građane: nisu žohari, nego…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Posljednja dva do tri tjedna, a posebice posljednjih dana u zagrebačkom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar dobili su veliki broj upita građana zbog iznenadne pojave crnih kukaca u stanovima, kućama te zatvorenim prostorima općenito.

– Građani sumnjaju da se radi o crnim žoharima, no najčešće su u pitanju trčci (Carabidae), kukci iz skupine kornjaša ili tvrdokrilaca (red Coleoptera), a jedna od čestih vrsta koju uočavaju je Harpalus rufipes. Trčci su predatorski kukci iz prirode, polja i okućnica, s tvrdim tamnim oklopom, okretni i brzi, s dobro razvijenim nogama za trčanje. Slučajno ulete u naše prostore, ne nastanjuju se i ne zadržavaju u njima i nisu štetni. Imaju dobro razvijene čeljusti, hrane se manjim kukcima, puževima i ličinkama kukaca. S obzirom na to da se zadnjih dana često pojavljuju u našim domovima, zasigurno su im uvjeti ove godine pogodovali u razvoju – pojasnila je Marcela Curman Posavec, mag. biol. et chem., Odjel za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju.

Ako se pojave u nekom prostoru nije potrebno provoditi mjere dezinsekcije. Iz prostorija ih možemo ukloniti mehaničkim metodama (sakupljanjem i puštanjem natrag u prirodu ili jednostavno usisavanjem).

Kako razlikovati trčka i crnog žohara? Crni žohar (Blatta orientalis) ima duga ticala, brzo se kreće (uglavnom noću), ali ne leti. Vrste roda Harpalus imaju puno kraća ticala u odnosu na crnog žohara, zadak im je prekriven čvrstim krilima (kao oklopom), brzo se kreću i lete. Na slici 1. prikazana je vrsta Harpalus rufipes, trčak, a na slici 2. Blatta orientalis, crni žohar.

Ako imate nedoumica o kojoj se vrsti kukaca radi, pogledajte i usporedite prikazane fotografije.

Harpalus rufipes, trčak

Blatta orientalis, crni žohar

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje