FOTOArhiva RT

– Mogu li varaždinski vatrogasci sa starim ljestvama, koje se sve češće kvare, uopće uspješno funkcionirati na intervencijama u slučaju požara na nekoj od 90-ak visokih zgrada?

Ovo je pitanje, o kojemu nedvojbeno ovisi sigurnost stanara i njihove imovine, gradonačelniku Ivanu Čehoku postavio gradski vijećnik Davor Patafta na aktualnom satu prošlotjedne sjednice Gradskog vijeća. Štoviše, otkrio je i detalje o velikom operativnom problemu u kojem se nalazi Javna vatrogasna postrojba Grada Varaždina.

U Varaždinu 18 zgrada ima više od 10 katova i još 90 zgrada više od četiri kata

– Situacija s ljestvama je takva da imamo jedne stare 40 godina, koje su za muzej, ako ih treba djeci pokazati. Imamo i druge, koje su 14 godina stare i nisu servisirane.

Nažalost, ako dođe do požara u nekoj zgradi, mi ne znamo hoće li vatrogasci na intervenciji odraditi s ljestvama posao ili neće – naglasio je Patafta.

Potom je naveo nedavni slučaj kada su najmlađe ljestve JVP-a, koje se kada je sve u redu trebaju razvući 53 metra, vatrogascima otkazale poslušnost.

– Bio je divan primjer kada su pripadnici postrojbe uoči Božića došli na Korzo s 14 godina starim ljestvama postaviti ukrasne lampice na Vijećnicu. Riječ je o zgradi visokoj 15 metara, a tu, na najljepšem mjestu u gradu, ljestvama su popucale hidraulične cijevi pod pritiskom i više nisu bile upotrebljive – istaknuo je potpredsjednik Gradskog vijeća.
Dodao je da su vijećnici na odborima doznali informaciju o drami koja prijeti Varaždinu, čiji vatrogasci nemaju tehnički ispravne ljestve.

Ljestve moraju na redoviti godišnji servis i jednom u 10 godina na temeljiti remont

– Zanima me kad ćemo nabaviti ljestve s obzirom na to da znamo kako procesi nabave dugo traju. Odnosno, kada ćemo kao Vijeće uopće pripremiti dokumente da vatrogasci pripreme natječajnu dokumentaciju, koju još nemaju – rekao je Patafta.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok je odgovorio da se u rješavanje tog problema mora uključiti i Županija.

– Imamo dvoje ljestve, dok drugi gradovi nemaju nijednu. Država nam treba ove godine dati dva nova vozila i još jedno će kupiti Grad. Imamo tu i Županiju, koja nijedno vozilo nije kupila 20 godina. Neka i ona nešto kupi jer naši vatrogasci ne gase samo u Varaždinu već idu na intervencije po cijeloj Županiji – rekao je Čehok.

Dodajmo da je u nastavku sjednice Gradskog vijeća usvojen i paket mjera o osnivanju i razvoju sustava civilne zaštite na području Grada Varaždina, te više nema dvojbi da će se za normalno funkcioniranje vatrogasnih postrojbi morati izdvojititi milijuni kuna! Prvi je na to upozorio vijećnik Davor Patafta iz Lige za Varaždin, koji je tijekom rasprave ukazao da je struka dokumentirala i jasno rekla što joj nužno treba.

“Ne dao Bog požar“

– Iz stručne dokumentacije je jasno da će najnužnije stavke za rad postrojbi stajati 15 milijuna kuna. Gospodine Čehok, vi me niste shvatili ili ste me tek dijelom razumjeli. Rekli ste da će država dati dio automobila, ali da neće i vatrogasne ljestve. Ako vi smatrate da su 40 godina stare ljestve funkcionalne, ja mislim drugačije. Apeliram na sve da ovo ozbiljno shvate jer je struka rekla da trebamo ljestve. Pozivam vas, gradonačelniče, da se sukobite sa strukom i objasnite zašto mislite da postojeće funkcioniraju – rekao je Patafta.

Gradonačelniku je poručio i da postoje kritike građana, jer ako dođe do nekih akcidenata u zgradama, „ne dao Bog požar“, možda vatrogasci neće stići sve odraditi.

– Apeliram da Vijeće donese odluke da vatrogasci žurno krenu u proces nabave ljestava, jer to navodno traje godinu do dvije. Ljestve se rade po narudžbi, što znači da treba objaviti i natječaj. A vozila koja će dati država, ona nemaju ama baš nikakve veze s ljestvama. Pet milijuna kuna za Varaždin nije neki novac, poglavito ako će se dići neki kredit – kazao je Patafta. Ovaj argumentirani istup potpredsjednika Gradskog vijeća izazvao je varaždinskoga gradonačelnika Ivana Čehoka da obrani vatrogasnu opremu, u čiju funkcionalnost više nitko nema povjerenja.

– Sad ispada da pucaju lajtunzi i da nemamo sigurne ljestve. Ja sam bio gradonačelnik kad su se one nabavile. Mi smo prije 13 godina kupili ljestve i one će još 20 godina biti u funkciji – uvjeren je gradonačelnik, kojem je Davor Patafta poručio i to da “ako mu nešto poput 14 godina starih ljestvi nije staro, zašto se ne vozi u 14 godina starom autu”.
Potom je Čehok izjavio kako se slaže da se ljestve moraju poslati na servis u Njemačku i obećao da će se za to naći sredstva u rebalansu. Napomenuo je i da se Županijska skupština 2008. godine obvezala da će dati 15 milijuna kuna za naše vatrogastvo, ali po njemu, u 11 godina nisu dali ništa. U ovu zanimljivu raspravu uključio se i nezavisni vijećnik Vjeran Strahonja, predsjednik Odbora za komunal.

Spas u rebalansu

– Mi kao članovi Odbora podržavamo sve ove dokumente. Temu vatrogasaca smo već jednom imali na sjednici Odbora, a sada bismo htjeli neke prijedloge formalizirati. Tražimo da se pokrene postupak pripreme dokumentacije za nabavku vatrogasnih ljestvi. Za ovaj drugi dio, oko servisiranja, složili smo se da kod sljedećeg rebalansa proračuna servis ljestvi bude u njemu. Neću glasati za rebalans ako te stavke neće biti. To nije velik iznos, riječ je o 700.000 kuna – zaključio je Strahonja.

Ivica Labaš: “Stanje je blizu alarmantnog!”

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina ne krije zabrinutost, jer situacija s ljestvama bi mogla postati alarmantna. Naime, dobrovoljna vatrogasna društva u Ivancu, Ludbregu, Lepoglavi, Varaždinskim Toplicama i Novom Marofu svojim ljestvama mogu doseći najviše zgrade na svojim gradskim područjima, dok u Varaždinu ima puno problema.
– Na području Varaždina imamo 37 građevina s četiri kata i još 90 zgrada viših od njih. Ispravnost dvojih ljestava kojima raspolažemo je presudna jer čak 18 zgrada ima više od 10 katova. Najviša je u Zagrebačkoj 13, s 13 katova, pa ona u zrak strši čak 44 metra. Vijećnik Davor Patafta je u pravu, lajtunzi su nedavno pukli baš na neservisiranim ljestvama, koje bi trebale doprijeti do najviših katova varaždinskih nebodera – ističe Ivica Labaš.

Komentari

Komentara