Povežite se s nama

U fokusu

Oprez: umjetni nokti rizik za rak!

Objavljeno:

- dana

U Hrvatskoj, pa tako i u Varaždinskoj županiji, sve veći broj oboljelih od melanoma

U Hrvatskoj godišnje od zloćudnog raka kože obolijeva oko 600 osoba, a zabrinjava da je među njima sve više djece i mladih. No dermatolozi upozoravaju i na sve veći rizik od melanoma noktiju zbog UV-lampi koje se koriste prilikom ugradnje umjetnih noktiju.

U Hrvatskoj svake godine od melanoma, smrtonosnog raka kože, obolijeva oko 600 osoba. 

Izlaganje suncu

Zabrinjava što je među novooboljelima sve veći broj djece i mladih zbog čestih izlaganja suncu bez fotozaštite. No sve je veći rizik i od melanoma noktiju zbog UV-lampi koje se koriste prilikom ugradnje umjetnih noktiju. 
 
Na to je povodom Europskog dana borbe protiv melanoma, koji se obilježava 8. svibnja, upozorila prof. dr. sc. Mirna Šitum, predsjednica Hrvatskog dermatovenerološkog društva HLZ-a, na web stranicama Zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”. 
 
Na Dermatologiji varaždinske bolnice, kao i u drugim dermatološkim ordinacijama u cijeloj Hrvatskoj, taj su dan obavljani besplatni pregledi madeža. Javno-preventivnu akciju pod motom “Brinu li Vas mrlje…” u cijeloj zemlji organizirali su Hrvatsko dermatovenerološko društvo i Referentni centar za melanom Ministarstva zdravlja. 
 
Zanimanje za preglede u Varaždinu bilo je ogromno pa taj dan nisu svi mogli dobiti termine. – Na pregledu pomoću dermatoskopa je bio 21 pacijent, a kod nijednog nije utvrđen melanom. No kod pet pacijenata utvrđeni su neouobičajeni madeži koji će preventivno biti uklonjeni – izvijestila je dr. Jasna Meštrović, specijalist dermatovenerolog iz Opće bolnice Varaždin.

Dijagnostika

DR. JASNA MEŠTROVIĆ: Prije operacije madeža, obavezno treba doći na pregled dermatologu. Ako primijetite bilo kakve promjene na postojećem ili novostvorenom madežu, dermatologu se javite odmah!

Oni koji 8. svibnja nisu dobili svoj termin, na pregled na Odjel za kožne i spolne bolesti mogu doći tijekom cijele godine uz uputnicu HZZO-a. Dr. Meštrović ističe da je preporuka da svi koji imaju više madeža na koži na preglede i dermatoskopiju preventivno dolaze jednom godišnje. 
 
– U slučaju bilo kakvih promjena na postojećem ili novostvorenom madežu, odmah se treba javiti na pregled – ističe varaždinska dermatologinja. 
 
To je iznimno važno, jer je rak kože iznimno zloćudan i jedino otkrivanje u ranoj fazi daje veće mogućnosti za izlječenje. 
 
– Melanom se može razvijati dvije godine prije nego je vidljiv prostim okom. Upravo zato su važni preventivni pregledi dermatoskopom, metodom kojom se mogu vidjeti i promjene nevidljive oku – pojašnjava dr. Meštrović.
 
Ističe da se prije uklanjanja madeža operativnim putem obavezno treba javiti dermatologu. Isto tako, nakon operativnog zahvata nužno je javljati se na redovne kontrole. – U Hrvatskoj su dostupne najnovije metode za dijagnostiku melanoma, među kojima su i specifični tumorski biljezi. Zato su važne kontrole kod dermatologa – navodi liječnica.
 
Iako se bilježi porast broja oboljelih u dječjoj i adolescentskoj dobi, u Hrvatskoj od zloćudnog raka kože najčešće obolijevaju osobe u dobi između 40 i 60 godina starosti. Prof. Šitum navodi da se u Hrvatskoj, nažalost, melanom najčešće otkrije tek u uznapredovaloj fazi. Zato je javnost i roditelje pozvala da se dodatno educiraju o pravilnoj zaštiti od sunca.

Pregled uz ABCDE pravilo

Kako smanjiti rizik od melanoma? Čuvajte se sunčeve svjetlosti, izbjegavajte solarije te mehaničke ili druge iritacije, a uz to pregledavajte vlastitu kožu i madeže primjenjujući ABCDE pravilo. Pritom se A odnosi na asimetriju, B na nepravilni rub, C na nejednaku obojenost i pigmentaciju, D na promjer madeža veći od 6 milimetara, a E na razvoj, odnosno na promjene u veličini, boji, pigmentaciji i detaljima. Posebnu pozornost treba obratiti upravo na promjene postojećih pjega, madeža i ostalih tvorbi, jer je to jedini način ranog otkrivanja zloćudnog raka kože.

 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Vladimir Topolnjak: “Nakon 32 godine u Međimurskim vodama ponosno sam otišao u mirovinu!”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mnoge Međimurke i Međimurce nedavno je iznenadila vijest da je dosadašnji direktor Međimurskih voda Vladimir Topolnjak podnio ostavku na funkciju koju je obavljao zadnjih osam godina, osobito s obzirom na činjenicu da je prije nekoliko mjeseci dobio novi četverogodišnji mandat.

U medijima se čak pojavila i tvrdnja da je tada najavio kako će mandat odraditi do kraja, no Topolnjak kaže da ta informacija nije točna. Prije nešto više od osam godina, kad je na direktorskom mjestu zamijenio dotadašnjega dugogodišnjeg direktora Josipa Zorčeca, u novinama su se pojavili napisi da se radi o političkoj smjeni. Tadašnji je direktor, naime, u to vrijeme bio članom HDZ-a, dok je Topolnjak član SDP-a.

– Ispunjavam sve uvjete za starosnu mirovinu, a ovaj naporan posao prepuštam nekomu mlađem i odlazim iz osobnih razloga. Tvrtka je u odličnom stanju u svakom pogledu, kako s ljudskim resursima, tako i s materijalnima i likvidnošću.

Imali smo prilike izabrati najbolje kadrove na natječajima, bez utjecaja politike, na što sam posebno ponosan, jer smo sve radili u interesu društva. U zadnjih nekoliko godina bilo je problema s manjkom vodoinstalatera: na tržištu rada u zadnje vrijeme praktički nije ni bilo školovanoga kadra tog tipa. Situacija se, doduše, pomalo popravlja – ljudi prepoznaju činjenicu da zanatima itekako predstoji svijetla budućnost. Naša tvrtka možda ne nudi najveće plaće, ali nudi sigurnost, poštovanje prema radnicima i odlične međuljudske odnose.

Naši radnici znaju da trebaju poštovati korisnike i vlasnike – jedinice lokalne samouprave. Na to nas obvezuju i ustanovljeni standardi unutar tvrtke, jer smo bili prva tvrtka u Hrvatskoj unutar naše branše koja je uvela ISO standarde kvalitete, i koja je svih ovih godina unapređivala te standarde i uvodila nove, sukladno svjetskim trendovima – objašnjava Topolnjak. Dodaje i da su u zadnjih osam godina “preporođeni” materijalni resursi tvrtke.

Korištenje sredstava EU

– Pritom mislim na radne prostore, s obzirom na činjenicu da smo radili u vrlo skromnim uvjetima u upravnoj zgradi koju smo dijelom dobili iz hipoteke posrnulog diva MTČ-a, a dijelom kasnije kupovali od banaka. Tu zgradu smo u potpunosti obnovili, ponajviše iz europskih sredstava. Tako su radnici dobili adekvatne radne uvjete, ali i naši korisnici usluga, počevši od samog ulaza, gdje su, osim info centra za potrošače i blagajne, služba odnosa s korisnicima i dva platomata koja su odlično poslužila svrsi u vrijeme pandemije. Naši korisnici još uvijek mogu na blagajni i na platomatima plaćati bez naknade.

Vodovod i skladište preselili su se u građevinu kupljenu iz stečaja uz južnu obilaznicu Čakovca na strateški vrlo dobrome mjestu za ekipe koje moraju što brže doći u bilo koji dio Međimurja. Radilo se o skoro novoj građevini kupljenoj u skladu s našim potrebama za te odjele trgovačkog društva. Odjel odvodnje i Odjel pročišćavanja smješteni su na rekonstruiranom Pročistaču otpadnih voda Čakovec te su uz pomoć EU projekta prošireni. Nude dobre uvjete; kako za radnike, tako i za sva vozila i strojeve koji su neophodni za funkcioniranje tih dvaju sustava.

Na istoj lokaciji je i interni laboratorij Međimurskih voda, također moderniziran u skladu s najnovijim propisima, koji provodi analizu vode za piće na cijelom javnom sustavu vodoopskrbe Međimurja, ali i na sustavu odvodnje i pročišćavanja vode u Međimurju – kaže sada već bivši direktor Međimurskih voda.

Voda izvrsne kvalitete

Sadašnje stanje vodoopskrbe najbolje je dosad u pogledu gubitaka vode na mreži i općeg stanja sustava, ističe. Gubitci vode na mreži trenutačno iznose oko 22 posto, dok ILI indikator uspješnosti vodoopskrbe prema kriterijima Svjetske banke za razvijene zemlje iznosi 1,3.

– U Međimurju je vodovodna mreža u potpunosti izgrađena u svakom od 131 naselja, a svih godina znatna sredstva ulagana su i u rekonstrukcije. Mnogi vodovodi muku muče kako zadržati gubitke na istoj razini, jer kilometri cjevovoda stare, a to je velik problem. Obnova ide iz amortizacije, iz vlastitih sredstava. To je samo dio upravljanja kvalitetom.

Međimurske vode su u velikoj mjeri digitalizirale svoje sustave, sve s ciljem upravljanja sustavima u realnom vremenu. Odvodnja ima specijalna vozila za čišćenje kanalizacije i opremu za ispitivanje vodonepropusnosti i TV inspekcijsko snimanje sustava, najvećim dijelom nabavljenu iz EU sredstava.

Odjel vodoopskrbe i skladište

Oformili smo i vlastiti laboratorij za provođenje ispitivanja vodonepropusnosti i TV inspekcijskog snimanja koji je akreditirala Hrvatska akreditacijska agencija pa može provoditi službena ispitivanja i snimanja svojih sustava za vlastite potrebe s vlastitim kadrom. Na poligonu Međimurskih voda svi preostali laboratoriji polažu i obnavljaju svoje akreditacije, njih četrdesetak u Hrvatskoj, od čega su samo dva iz javnog sektora – Međimurske vode i VARKOM.

Cilj opremanja laboratorija bila je optimizacija troškova, koje na kraju plaćaju naši korisnici. Svojim laboratorijem provjeravamo kvalitetu novozavršenih cjevovoda kako bismo ih preuzeli u ispravnom stanju, mogli nedostatke reklamirati u jamstvenom razdoblju i otkloniti ih na teret izvođača – naglašava “friški” umirovljenik iz Nedelišća.

Ovih dana u Vodama završava državna revizija, koja se provodi u svim vodoprivrednim poduzećima. Topolnjak je zadovoljan što je do nadzora došlo upravo u trenutku kad odlazi u mirovinu, jer će se verificirati u kakvom je stanju bila tvrtka prilikom njegova odlaska.

Kanalizacijska mreža

Za sam kraj dodaje da su za vrijeme njegova upravljanja Vodama dovršene dvije velike aglomeracije – Čakovec i Novo Selo na Dravi, kao i da su u tijeku poslovi oko dviju velikih aglomeracija – Donje Dubrave i Murskoga Središća – a sve je pripremljeno i za druge velike aglomeracije koje još čekaju Međimurje: Podturen, Podbrest i Donji Kraljevec. Njih će se aplicirati čim državne institucije završe pregovaranje za buduće razdoblje EU fondova i objave poziv i pravila za prijavu.

Detalj s radova na kanalizacijskoj mreži u Donjem Vidovcu (Aglomeracija Donja Dubrava)

– Dosad smo izbjegnuli sve moguće penalizacije koje prijete ovoliko velikim projektima, što je izrazito teško. Želim napomenuti da je cijena vodnih usluga – vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja – ista već 11 godina, iako su svi troškovi rasli. Na kraju novomu vodstvu Društva i radnicima želim puno uspjeha u daljnjem radu! – zaključuje i poručuje Topolnjak, koji će odsad više vremena posvetiti obitelji – supruzi Mariji i sinovima Dini i Filipu – i zanemarenim hobijima.

Nastavite čitati

U fokusu

Istrijani u Varaždin izvoze skoro sav svoj biootpad i ne misle stati!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Istarska građanska inicijativa “Čist zrak duga ljubav“ ovih dana dobro se zabavlja na račun Varaždina, grada koji je kao stvoren da „guta“ sve, čak iz 350 kilometara udaljenih kanti za smeće.

Naime, sa Facebook stranice spomenute građanske inicijative može se iščitati da su u Istri nesposobni urediti kompostane, pa između ostalog voze u Varaždin biootpad koji zbrinjava jedno bioplinsko postrojenje.

I dok varaždinskoj platformi Budimo grad i vladajućoj koaliciji SDP / Reformisti „nešto smrdi u zraku“, pa nabavljaju stacionarne stanice za mjerenje kvalitete zraka, drugima zapuše mala burica i odmah im smrdi.

Stoga su se pametni Istrijani dosjetili jadu i zaobišli ŽCGO Kaštijun. Primjerice, nedavno su napokon nabavili kante za biootpad za svoje tržnice, pa i onu u Gradu Pula koji je većinski vlasnik tamošnjeg MBO-a, a sve što prikupe tovare i voze u Varaždin.

Za taj posao angažirana je tvrtka “Metis“ u vlasništvu hrvatskog „kralja otpada“ s kojim varaždinska gradska vlast na čelu s Nevenom Bosiljom pregovara o kupnji tvornice za MBO otpada u Brezju. S ovim poslovnim aranžmanom pohvalila se Koviljka Aškić, direktorica tvrtke „Eko Pula“ i gradska vijećnica u Puli iz redova “Možemo“…

Istrijani očigledno ne žele širenja smrada i eventualne zaraze u svom dvorištu. Stoga su idealno rješenje za zbrinjavanje svog biootpada pronašli u Varaždinu, jer tu se nema tko buniti.

I dok Varaždin svoj MKO ne može voziti u Jerovec, nitko od nadležnih se ne sekira što se sa zbrinjavanjem istarskog biootpada na području Varaždinske županije narušava „načelo blizine“.

Štoviše, Varaždinci nemaju pojma je li taj istarski otpad dobro razvrstan. Ako nije, može se ponoviti afera iz Svetog Petra Orehovec. Naime, tzv. „digestat“ se obićno prosipa po poljima, a ako nije produkt „čistog“ biootpada, nastaje ekološki problem.

Više o svemu pročitajte OVDJE  

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje