Povežite se s nama

Crna kronika

Oprezno koristite petarde i drugu pirotehniku

Objavljeno:

- dana

OPREZ

– Pirotehnička sredstva nisu igračke. Najčešće su ozljede šaka i prstiju, lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama, koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive – upozoravaju iz PU  varaždinske podsjećajući na akciju “Mir i dobro”. 

Akcija se provodi do 8. siječnja s ciljem spriječavanja zlouporabe oružja i eksplozivnih tvari.

Što se tiče prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava, pirotehnička sredstva I. razreda čine pirotehničke igračke kao što su naboji za dječje pištolje, žabice, pasje bombice, male petarde i mogu se prodavati tijekom cijele godine osobama starijima od 14 godina. Pirotehnička sredstva II. razreda čine petarde, žabice, manje rakete i drugi slični proizvodi, a III. razreda rakete, fontane, vatrometne kutije, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom…

Ta se sredstva mogu prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja, i to pirotehnička sredstva II. razreda osobama starijima od 16 godina, a pirotehnička sredstva III. razreda osobama starijima od 18 godina.

Sredstva III. razreda mogu rabiti i mlađi, ali samo pod nadzorom roditelja ili skrbnika, i to od 27. prosinca do 1. siječnja. Uporaba pirotehničkih sredstava II. i III. razreda zabranjena je u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba i u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca.

Izvor:
Foto:

Crna kronika

Pretjecao traktor kod Novog Marofa pa 72-godišnjak završio u bolnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Donjem Makojišću u utorak, 23. srpnja oko 16.20 sati dogodila se prometna nesreća s ozlijeđenom osobom.

Muškarac starosti 72 godine upravljao je traktorom te je započeo skretanje u lijevo, a u tom je trenutku 40-godišnji vozač osobnog vozila koje se kretalo iza njega, započeo pretjecanje traktora, a da se nije uvjerio da to može učiniti na siguran način.

Zbog toga je prednjim dijelom vozila udario u stražnji lijevi kotač traktora, uslijed čega se traktor prevrnuo na bok. Vozač traktora je pritom ozlijeđen te mu je medicinska pomoć pružena u Općoj bolnici Varaždin. Njegove će se ozlijede okvalificirati naknadno.

Nastavite čitati

Crna kronika

˝Mama, ovo je moj novi broj…˝ Evo kako izgleda nova prijevara, na meti su roditelji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovih dana čitatelji su nas upozorili na novu prijevaru. Ovaj put prevaranti su otišli korak dalje, a na meti su roditelji.

Primjerice, poruka koju nam je proslijedila čitateljica glasi: ˝Bok mama, ovo je moj novi broj telefona, možeš li ga spremiti i poslati mi poruku putem Whatsappa”. Na kraju poruke naveden je navodni novi broj mobitela.

Postoji i druga verzija u kojoj se također prevaranti obraćaju roditeljima, a u poruci piše ˝moj mobitel je strgan, evo ti moj novi broj, možeš mi poslati poruku na WhatsApp˝.

Prevaranti ovako nastoje doći do privatnih podataka, a prema javljanju nacionalnih medija, bilo je i slučajeva gdje su roditelji uplaćivali novac misleći da tako pomažu svojoj djeci.

Policija stalno upozorava da ne nasjedamo na prijevare, kojih je očito sve više, a prevaranti su sve domišljatiji.

U nastavku pogledajte kako izgleda tekst poruke:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje