Povežite se s nama

Život i društvo

Oproštaj od MOP-a sa stilom, zatvorili ga „mini festivalskim danom“

Objavljeno:

- dana

Prošle subote u prostorima P4 pozdravili smo se s MOP-om koji nakon deset godina prestaje sa svojim djelovanjem.

MOP, varaždinski festival multimedije i dizajna, održan je do sada ukupno 10 puta kao godišnji regionalni festival kojim se promicala multimedija i digitalna kultura s naglaskom na razmjeni znanja i kreativnom korištenju tehnologija u umjetnosti, znanosti i dizajnu.

Želja festivala bila je postići stalnu aktivaciju studenata, multimedijalnih umjetnika i profesionalaca iz struke te realizirati razmjenu njihovih znanja u Varaždinu.

Stvoriti kontinuirano prisutan Festival multimedije, oblikovanja i primjene, spajajući društvo u kojem živimo s globalnim trendovima kulturne, multimedijalne i kreativne industrije u vrijeme početaka festivala, ali i danas od važnog je značaja za zajednicu u kojoj se festival održava. Cilj samog festivala bio je i predstaviti lokalne umjetnike s područja dizajna i multimedije.

Za MOP festival oduvijek je bilo jasno da je ispred svog vremena

Sam značaj festivala iz godine je u godinu potvrđivala brojna publika, a na svim programima, uključujući i onima koji su bili organizirani za vrijeme pandemije, uvijek se tražila stolica više.

I dok danas brojne kulturne manifestacije preispituju svoju ulogu važnih društvenih aktera te traže novo pozicioniranje na kulturnoj sceni, za MOP festival oduvijek je bilo jasno da je ispred svog vremena i da publici pruža rijetka znanja i događanja s kojima nije baš svakodnevno okružena.

Velika posjećenost programa, ali i sve veći broj partnera, voditelja radionica i stručnih suradnika dovoljan su pokazatelj kako je inicijativa ovakvog festivala bila izuzetno potrebna.

Teme kojima se festival u početku bavio bile su budućnost, a sada su sadašnjost.

U deset godina MOP festivala multimedije održano je preko 90 predavanja, 40 radionica, 70 instalacija te glazbenih i vizualnih performansa, 10 filmskih projekcija, 20 izložbi i te 8 meetup okupljanja digitalnih zajednica iz regije.

Programom festivala nastojala se aktivirati opća javnost, i to kroz projekte koji obuhvaćaju kreativni razvoj, audiovizualnu umjetnost, dizajn interakcija, vizualnu komunikaciju, multimedijalnu produkciju i oblikovanje.

Zbogom MOP, vrijeme je za nove stvari

– U deset godina festivala stekli smo brojna prijateljstva i prošli kroz toliko lijepih trenutaka da je jako teško bilo donijeti odluku da ovdje stanemo, ali isto tako osjetili smo da je vrijeme za neke nove stvari i da je festival doživio svoj vrhunac – rekao je Fran Mubrin, predsjednik udruge MOP.

Fran je dodao i da je organizacijski tim iznimno zahvalan svima koji su na festivalskom putu bili zajedno s njima.

– Podrške nikad nije nedostajalo počevši od svih dragih nam prijatelja, volontera, posjetitelja, sponzora, partnera, predavača i na kraju plesača koji su s nama zatvarali nezaboravne noćne programe – istaknuo je.

Međusobna razmjena znanja i povećavanje kreativnog potencijala zajednice bili su krajnji cilj festivala. Kreativni proces ne staje sa zadnjim danom festivala već živi dalje kroz znanja i djelovanja pojedinaca koji su na njemu sudjelovali.

– Kroz sve ove godine naučili smo da proces kulturnog i kreativnog razvoja ne staje sa zadnjim danom festivala, već živi dalje u našem osobnom djelovanju kroz iskustva koja smo na njemu stekli. U potpunosti vjerujemo, iako naše formalno djelovanje ovime prestaje, da će ideje festivala nastaviti živjeti u svima vama koji ste se s MOP-om sreli – rekao je Mubrin.

Kako bi festival zatvorili i pozdravili ga onako kako i zaslužuje, organizatori su u organizirali ono što najbolje znaju – “mini festivalski dan”. Tako su u prostoru P4, Centru za mlade i nezavisnu kulturu organizirane čak dvije izložbe – Kultura u fokusu i druga, koja je obuhvatila plakate i fotografije posljednjih 10 godina festivala.

Uz druženje i razgovor prezentirana su postignuća Festivala, a na kraju je uslijedio party do ranih jutarnjih sati s kojim su se organizatori oprostili sa suradnicima i podržavateljima.

Život i društvo

U Hrvatskoj se godišnje dijagnosticira oko 3600 novih bolesnika s rakom debelog crijeva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U mjesecu podizanja svjesnosti o raku debelog crijeva svaki trenutak pravo je vrijeme za podsjećanje na potrebu rane prevencije i otkrivanja ove bolesti.

Posebice zato jer je pandemija virusa SARS-CoV-2 globalno rezultirala smanjenim brojem odlazaka liječniku te provedenih dijagnostičkih postupaka, kao i, logično, rjeđim postavljanjem dijagnoze raka debelog crijeva, dok se istovremeno povećao broj hitnih pregleda zbog nastalih komplikacija.

Konkretno, čak više od četiri puta porastao je broj zakašnjelih dijagnoza raka debelog crijeva, a broj terapijskih postupaka se smanjio ili je odgođen.

Kolorektalni karcinom drugi je vodeći uzrok smrti od malignih bolesti u oba spola, dok se po incidenciji nalazi na drugom mjestu kod ženskog spola, odnosno trećem kod muškog spola. Globalna incidencija kolorektalnog tumora raste s godišnjim povećanjem od 3.2 %, uglavnom zahvaljujući rastu indeksa ljudskog razvoja.

U Republici Hrvatskoj rak debelog crijeva najčešći je novodijagnosticirani rak, a godišnje se dijagnosticira više od 3600 novih bolesnika s rakom debelog crijeva, dok su 2021. godine umrle 2102 osobe od iste bolesti.

Kako dolazi do raka debelog crijeva i zašto je važno njegovo rano otkrivanje?

– Nakupljanje genetskih mutacija bilo stečenih ili naslijeđenih dovodi do transformacije normalnog epitela debelog crijeva u prekanceroznu leziju (adenom) i konačno u invazivni karcinom. Razvoj kolorektalnog karcinoma ili raka debelog crijeva iz adenomatoznih polipa koji se displastično mijenjaju traje od 10 do 15 godina, što znači da će rano otkrivanje i uklanjanje polipa u debelom crijevu smanjiti učestalost razvoja raka. Okolinski i genetski čimbenici mogu povećati vjerojatnost razvoja ovog karcinoma. Iako naslijeđena sklonost rezultira najvišim rizikom, većina karcinoma debelog crijeva je sporadična – rekao je prim.dr.sc. Juraj Prejac, dr. med, specijalist interne medicine i uži specijalist internističke onkologije.

Faktori koji povećavaju rizik od razvoja raka debelog crijeva

Rizik za razvoj raka debelog crijeva raste s godinama, a dodatno se povećava ako osoba boluje od upalne bolesti crijeva ili ima pozitivnu obiteljsku anamnezu. Među ostalim čimbenicima koji mogu povećati rizik od razvoja raka izdvajaju se nedostatna tjelesna aktivnost, hrana bogata mastima i mesnim prerađevinama, prekomjerna tjelesna masa, konzumacija alkohola i pušenje cigareta.

Tijek bolesti i liječenje

– Između 15 % i 30 % bolesnika ima metastatsku bolest u vrijeme postavljanja dijagnoze, a do 50 % bolesnika s ranim stadijem bolesti će s vremenom razviti metastaze. Unatoč napretku u liječenju tijekom posljednjih deset godina, metastatska bolest još uvijek je neizlječiva u većini slučajeva, a prosjek ukupnog preživljenja u ispitivanjima je oko 30 mjeseci“,  kazao je prim.dr.sc. Juraj Prejac, dr. med, te nadodao: – Udaljene metastaze ostaju veliki problem nakon liječenja s kurativnom intencijom i ključan su uzrok smrti ove bolesti. Većinom se bolest širi u jetru, a kemoterapija i kirurško odstranjivanje je standardna metoda liječenja bolesnika s metastazama u jetri. Međutim, zbog čimbenika kao što su položaj i veličina tumora, prisustvo bolesti izvan jetre ili pridruženih drugih bolesti, operacija metastaza je primjenjiva samo u 10 do 20 % slučajeva, dok je petogodišnja stopa preživljenja i u tim slučajevima svega 30 %.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva

U Republici Hrvatskoj Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva namijenjen je osobama od 50 do navršene 74 godine i provodi se svake dvije godine. Sve osobe s pozitivnim nalazom pregledanih uzoraka stolice na skrivenu krv pozivaju se na kolonoskopski pregled radi utvrđivanja uzroka pojave krvi u stolici.

– Bolja prognoza bolesti rezultat je toga što se rani stadij raka debelog crijeva lakše liječi i ima nižu stopu smrtnosti nego kolorektalni karcinom koji se otkrije nakon što se razviju simptomi. Osim toga, probir može spriječiti razvoj raka otkrivanjem i uklanjanjem predmalignih polipa prije nego što napreduju u karcinom. Izbor testa za probir ovisi o željama bolesnika, pridruženim bolestima odnosno anamnezi pozitivnoj na obiteljski rak debelog crijeva. Osim kolonoskopije koja je metoda izbora, za probir se mogu koristiti i testovi na prisustvo krvi u stolici i CT kolonografija. S obzirom na nedostatak vidljivih simptoma ove bolesti, potrebno je kontinuirano podizati svjesnost o važnosti redovitih pregleda te ispitati je li osoba u riziku od razvoja kolorektalnog karcinoma – zaključio je prim.dr.sc. Juraj Prejac, dr. med.

Jeste li u riziku od razvoja kolorektalnog karcinoma?

Prvi korak u procesu otkrivanja rizika od ove bolesti može biti jednostavno rješavanje kratkog testa od samo deset pitanja, uz pomoć kojega je moguće u manje od dvije minute saznati je li osoba u riziku od razvoja kolorektalnog karcinoma, odnosno raka debelog crijeva. Test je dostupan na linku: https://forms.gle/J7e4qKQLaK4Q21kh9

Nastavite čitati

Život i društvo

Svi umirovljenici s područja Općine Gornji Kneginec dobit će uskrsnicu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Gornji Kneginec će i ove godine isplatiti jednokratne novčane pomoći  („uskrsnice“) svim umirovljenicima s područja Općine Gornji Kneginec bez obzira na visinu mirovine.

Uskrsnica će se isplatiti i korisnicima zajamčene minimalne naknade te osobama koje se vode u evidenciji nezaposlenih Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Isplata umirovljenicima će se izvršiti na temelju odreska o isplaćenoj mirovini u 2023. godini te uvida u osobnu iskaznicu.

Korisnici zajamčene minimalne naknade prilikom isplate trebaju dostaviti potvrdu Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Područni ured Varaždin te dati na uvid osobnu iskaznicu.

Potvrda ne smije biti starija 60 dana od dana isplate jednokratne novčane pomoći.

Isplata nezaposlenim osobama moguća  je temeljem potvrde Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (ne starije od 60 dana od dana isplate jednokratne novčane pomoći) te uvida u osobnu iskaznicu.

Jednokratna novčana pomoć isplaćivati će se u novcu u pojedinačnom iznosu od 20 eura, a podjela će se izvršiti u periodu od 4. do 6. travnja ove godine.

Podjela uskrsnica biti će realizirana prema sljedećem rasporedu:

Utorak, 04. travnja

  • 9:30-14:30 sati, prostorija u prizemlju KNEKOM-a Gornji Kneginec
  • cijelo naselje Kneginec Gornji, dio naselja Varaždinbreg – ulice Mostečka i Mozdernjak

Srijeda, 05. travnja

  • od 9:30-11:30 sati, prostorije društvenog doma Kneginec Donji
  • cijelo naselje Kneginec Donji
  • od 12:30-14:30 sati, prostorije vatrogasnog doma na Haliću
  • dio naselja Varaždinbreg- ulice Halić i Banjščina

Četvrtak, 6. travnja

  • od 9:30-12:00 sati, prostorije društvenog doma Turčin
  • cijelo naselje Turčin,dio naselja Varaždinbreg-ulice Dugi Vrh i Mali Vrh
  • od 13:00-14:30 sati, prostorije društvenog doma Lužan Biškupečki
  • cijelo naselje Lužan Biškupečki, dio naselja Varaždinbreg-ulice – ulice Koradovica i Glavić

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje