Povežite se s nama

Život i društvo

Prof. dr. sc. Franjo Ruža bio je jedan od utemeljitelja FOI-ja, veliki profesor i znanstvenik

Objavljeno:

- dana

IN MEMORIAM

 U 86. godini preminuo ugledni prof. dr. sc. Franjo Ruža (1931. – 2017.) , jedan od utemeljitelja Fakulteta organizacije i informatike, poznati profesor i znanstvenik. 

Jedan od utemeljitelja Fakulteta organizacije i informatike

Dana 13. studenog 2017. godine napustio nas je dr. sc. Franjo Ruža, profesor, kolega, prijatelj i jedan od utemeljitelja Fakulteta organizacije i informatike.
Franjo Ruža rođen je 26. listopada 1931. godine u Svetom Roku (danas Novo Selo Rok) u Međimurskoj županiji. Nižu gimnaziju završio je u Čakovcu, a maturirao je na Ekonomskoj školi u Čakovcu 1950. godine.
Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je 1958. godine. Doktorirao je 1973. godine na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu obranom doktorske disertacije pod naslovom “Utjecaj uvjeta privređivanja na rezultate i uspješnost poslovanja poduzeća konzervne industrije središnje Hrvatske”. Mentor mu je bio prof. dr. Franjo Krajčević.
Nakon završetka srednje škole zaposlio se u gospodarstvu, zatim u državnoj upravi, pa u srednjoj školi, a posljednjih četrdeset godina radio je kao visokoškolski nastavnik, sve do umirovljenja. 

Punih četrdeset godina radio je kao visokoškolski nastavnik, sve do umirovljenja

Na Višoj ekonomskoj školi u Varaždinu radio je kao profesor od 1962. do 1974. godine, kada je Viša ekonomska škola prerasla u Fakultet organizacije i informatike Varaždin.
Za sveučilišnog profesora u zvanju izvanrednog profesora izabran je 1974. godine, a za redovitog profesora biran je 1980. te ponovno 1986. godine. U trajno zvanje redovitog profesora izabran je 1999. godine. Odlukom Senata Sveučilišta u Zagrebu od 14. lipnja 2005. godine izabran je u počasno zvanje professor emeritus zbog posebnih zasluga za napredak i razvitak Sveučilišta u Zagrebu te za međunarodno priznatu nastavnu i znanstvenu izvrsnost.
Tijekom četrdesetogodišnjega rada kao visokoškolski nastavnik obavljao je više raznih dužnosti. Za direktora Više ekonomske škole Varaždin izabran je u studijskoj godini 1969./1970. te ponovno u svibnju 1974. godine, s ciljanom zadaćom da radi na prerastanju Više ekonomske škole u Fakultet organizacije i informatike Varaždin. To je i ostvario, pa ga se opravdano smatra osnivačem Fakulteta. U više navrata biran je za dekana Fakulteta.
Posebnu pažnju zaslužuje njegov mentorski rad te obrazovanje brojnih diplomanata, magistara i doktora znanosti.

Na njegovu inicijativu osnovan Zavod za znanstveni rad HAZU-a

Bio je voditelj više znanstvenih skupova i savjetovanja. Pripremajući proslavu 800. obljetnice grada Varaždina, u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Grada, odlučeno je da prof. Franjo Ruža vodi taj veliki projekt koji se pripremao tri godine. Tada je imenovan predsjednikom Organizacijskog odbora znanstvenoga skupa, posvećenog 800. obljetnici grada Varaždina.
Rezultat tog trodnevnog znanstvenog skupa (s više od sedamdeset referata) bilo je opsežno djelo “Varaždinski zbornik 1181-1981.” (opsega 686 stranica enciklopedijskoga formata), koje se s pravom naziva enciklopedijom Varaždina. Upravo iz te njegove suradnje s HAZU došlo je do osnivanja Zavoda za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu. Odlukom Predsjedništva Akademije prof. Ruža imenovan je ravnateljem toga Zavoda. Na toj je dužnosti bio od početka rada Zavoda 1983. godine pa sve do 1993. godine, kada je zbog bolesti morao napustiti taj posao te se posvetio svom profesorskom pozivu. U Zavodu je ostao članom Znanstvenoga vijeća.
Pet godina bio je predsjednik Organizacijskog odbora poznatog glazbenog festivala, Varaždinskih baroknih večeri, a deset godina ostao je članom toga Odbora.
Više je vrsta projekata na kojima je radio. To su projekti koje je financiralo Ministarstvo znanosti, projekti na kojima je radio u Zavodu HAZU i projekti za potrebe gospodarstva. Radio je i na projektima koje je odobrilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa. U Zavodu za znanstveni rad HAZU zajedno s akademikom Androm Mohorovičićem više je godina vodio projekt Stvaralački potencijal u funkciji društvenog razvoja sjeverozapadne Hrvatske.

Franjo Ruža je u svom dugogodišnjem radu i stvaralaštvu dao velik doprinos znanosti, gradu Varaždinu te društvu u cjelini

Jedan je od triju osnivača Rotary kluba Varaždin, a u jednom mandatu bio je predsjednik Kluba. Preko Kluba osigurao je pomoć i financiranje mnogim studentima (naročito za studije u inozemstvu).
Njegove svestrane aktivnosti u znanstvenom, kulturnom i društvenom djelovanju, uz redovito obavljanje profesorskih dužnosti, posljednjih je godina morao smanjiti, što je uvjetovano njegovim zdravljem.
Dobitnik je više odličja, priznanja i zahvala državnih, županijskih, gradskih i drugih asocijacija, od kojih se izdvajaju: “Nagrada 8. svibnja” Općine Varaždin (danas nagrada Grada Varaždina), „Priznanje zaslužnom profesoru Sveučilišta u Zagrebu“, „Medalja Varaždinskih baroknih večeri“, „Spomenica domovinske zahvalnosti“ odlukom predsjednika Republike dr. Franje Tuđmana, „Red hrvatskog pletera“ odlukom predsjednika Republike dr. Franje Tuđmana, „Nagrada za životno djelo Grada Varaždina“ (to je prva nagrada za životno djelo u Varaždinu).
Na kraju valja istaknuti kako je Franjo Ruža u svom dugogodišnjem radu i stvaralaštvu dao velik doprinos znanosti, gradu Varaždinu te društvu u cjelini i teško nam je shvatiti da ga nema više među nama.

Oproštaj od poznatog varaždinskog profesora je danas u 14 sati na Varaždinskom groblju.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

Život i društvo

Kreće uređenje okoliša i pila u centru Sudovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof kreće s uređenjem centra Sudovca na radost svih mještana.

Riječ je o projektu vrijednom gotovo 130.000 kuna koji podrazumijeva restauraciju postojećeg pila te uređenje okoliša.

Ugovor o izvođenju radova potpisali su gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač i direktor Novokoma Marinko Hođa, a obuhva izvođenje soboslikarskih radova na pilu, odnosno bojanje postojećeg sakralnog obilježja u dva sloja, kao i djelomičnu restauraciju.

– U planu je i čišćenje i impregnacija svih betonskih površina, planirano je i uređenje kanala, postava rubnjaka i tlakavaca, a na sve postojeće kanalizacijske oklope stavit će se novi poklopci. Također, uredit će se zelene površine te postaviti nove klupe i cvjetne žardinjere – pojasnio je Hođa.

Gradonačelnik Jenkač naglasio je kako Grad podjednako uređuje sva naselja.

– Nakon što smo obnovili društveni dom, nastavljamo s daljnjim uređenjem Sudovca. To je najudaljenije mjesto od samog centra Novog Marofa, a kao što brinemo o uređenju samog centra grada, tako brinemo i o okolnim mjestima. Centar Sudovca mjesto je okupljanja brojnih mještana, a sada će imati uređen okoliš, pil, cvijeće, te klupe za druženje. Time dokazujemo da brinemo o svim područjima našeg grada i da želimo osigurati jednake uvjete života svih naših stanovnika, kako u centru grada, tako i na rubnim područjima – rekao je gradonačelnik.

Nastavite čitati

Život i društvo

Iz Klenovnika u Glinu otišlo 317 komada školske opreme i hrpa slatkiša

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prikupljena donacija učenika OŠ grofa Janka Draškovića Klenovnik dostavljena je 3. ožujka u OŠ Glina.

Dostavu donacije od 300 komada raznih slatkiša i 317 komada školske opreme, u vrijednosti 3314 kuna, djelatnik GDCK Ivanec, Mladen Jagarinec i volonter i član Skupštine GDCK Ivanec iz Maruševca Dragutin Kolenko, odradili su jučer.

Sa svojom srijedom započeli su u Voćarskoj ulici u Petrinji gdje su i danas smještene brojene službe, te Logistički centar Hrvatskog Crvenog križa i volonteri HCK koji i nadalje pružaju pomoć stanovništvu pogođenom potresom.

Djelatnik GDCK Ivanec Mladen Jagarinec: ”Najprije smo pokupili Matiju (svima već dobro poznatog volontera GDCK-a Ivanec, iz Lepoglave koji gotovo neprekidno pomaže od samog početaka krize), na skladištu u Petrinji i istina je da je već postao pomalo glavni u Petrinji i čini se da su svi nekako oko njega i kad smo ga vratili poslijepodne, svi su jedna dočekali i skočili u smislu: stigao je naš Matija. S tim u vezi ponavljamo da itekako možemo biti ponosi na njega!”

U OŠ Glina dostavljen je školski pribor, pernice, torbe, te slatkiši koje su prikupila djeca OŠ grofa Janka Draškovića Klenovnik. Djelatnika i volontere GDCK Ivanec dočekali su i toplo primili ravnateljica škole, Robertina Štajdohar, ravnateljica GDCK-a Glina, Alberta Cestarić, te predsjednica školskog odbora OŠ Glina, Štefica Ponder.

Prijem je bio i više nego ugodan i topao, za njih je pripremljen i doručak te su se zadržali u kratkom razgovoru i druženju. Ravnateljica je rekla kako je škola jako stradala u potresu, no zajedničkom i brzom reakcijom nje kao ravnateljice, školskog odbora, Županije i Grada odmah se krenulo u sanaciju i škola od ponedjeljka, 08. ožujka kreće s radom. Važno je napomenuti da je dio škole dio označen crvenom naljepnicom koji je sada statički siguran.

Preostali dio robe koji je GDCK Ivanec u međuvremenu prikupio od građana (hrana, higijena, pokrivači, zaštitna oprema u vrijednosti od nešto malo više od 2000 kuna) doniran je GDCK-u Glina i odvezen na njihovo skladište pod vodstvom ravnateljice Alberte Cestarić. Ravnateljica je prisutne upoznala sa svojim djelatnicima, suradnicima i radom GDCK-a Glina u ovim teškim vremenima.

GDCK Ivanec je od 29. prosinca lani do danas na područje pogođeno potresom poslalo robe u vrijednosti ukupno nešto iznad 90.000 kuna prikupljene većim dijelom od građana, dijelom sa svojih zaliha, a dijelom od pravnih osoba, poput donacije OŠ Klenovnik.

Volontera, koji su uglavnom spontani volonteri GDCK Ivanec uputio je na područje pogođeno potresom od dana početka krize do danas ukupno: 20 volontera koji su odradili ukupno 1428 volonterskih sati, a Matija Žuliček, neumoran volonter GDCK Ivaneci iz Lepoglave i dalje je na terenu.

Nastavite čitati