Povežite se s nama

Život i društvo

Oranje zabava i skupi hobi: za plug daju do 200.000 kn!

Objavljeno:

- dana

Županijsko natjecanje orača

Klaustrofobično je, očajnički pokušavam održati ravotežu – kao na nemirnom moru. Zlo mi je. Čovjek do mene ne obazire se na ništa.

U traktoru sam zajedno s Darijem Pocedulićem, a on je usredotočen samo na to kako da izore što ravniju brazdu. Jer zato se i prijavio na Županijsko natjecanje orača održano prošloga tjedna na jednoj od parcela u poslovnoj zoni Jalžabet. Uz njega tu je još osmero natjecatelja. Svi su oni iskusni orači, ali nekima je ovo “vatreno krštenje” kao natjecateljima, dok drugi nisu propustili niti jedno od dosadašnjih devet.

Mladi, a iskusni

– Natječemo se u dvije kategorije, ravnjaka i premetnjaka.  Ravnjaci izoravaju samo dvije brazde, bez okretanja pluga, a premetnjaci se okreću “na špicu” – upoznaje nas s osnovama oračkoga svijeta Krunoslav Muzic iz Svetog Petra.
Iako mu je samo 31 godina, do sada nije propustio niti jedno natjecanje. – Mjere se ravnina, čistoća i dubina brazde – priča Krunoslav.
Posebnih kriterija ili bodovanja za ulazak u natjecateljski dio – nema. Suci odlučju, no posao im nije težak obzirom da niti nema puno prijava.

Koji osjećaj je prvi put biti u traktoru dok ore: bez ravnoteže, kao na nemirnom moru

Iznenadilo nas je da su svi natjecatelji mlađi od 40 godina, dok nam istovremeno Mara Bogović, rukovoditeljica Poljoprivredne savjetodavne službe – podružnice Varaždinske županije govori kako su navažniji iskustvo i praksa. Uskoro saznajemo zašto ovi orači udovoljavaju svim kriterijima. – Imam 29 godina, a s traktorom se „družim“ od trinaeste – kaže nam Dario Pocedulić iz Kučana. Isti onaj koji je pokušao izorati što ravniju brazdu, dok je meni želudac bio negdje u grlu. Ponosni smo, jer upravo je Dario pobijedio u kategoriji premetnjaka.

Natjecateljski plug predmetnjak košta 80-ak tisuća kuna, a dodatna oprema još toliko

– Meni je to više kao zabava, nego natjecanje – kaže Pocedulić te time samo potvrditi riječi ostalih s kojima smo pričali.
Još im je nešto zajedničko: svi se privatno bave poljoprivredom.
Na pitanje o stanju o ovoj marginaliziranoj grani hrvatskog gospodarstva, odgovor je klasičan. – Da je bolje, ne bi škodilo – vele uglas.

Na natjecanju druga priča, oranje im odlično ide. Zanimljivo je da su sudile – tri žene. Od 60 sudaca u Hrvatskoj, čak 50 posto je žena! Rekli bismo da je ovdje emancipacija uzela maha. – Bilo je i oračica. Lani je agronomka Kolar završila i na državnom natjecanju – priča nam druga agronomka Mara Bogović.
– Probala sam i ja, ali se ne natječem. Ne mogu biti konkurencija svojim poljoprivrednicima – govori s osmijehom.

Pobjednik Dario ima 29 godina, a s traktorom se „druži“ od trinaeste godine

Ona je živi dokaz da žensko ostaje žensko i kad oko njih zuje traktori, oru se brazde… Veselo ženstvena u bijeloj košulji s volanima i nekoliko ogrlica oko vrata te šeširom. Jedino ju “odaju” gumene čizme bez kojih bi bilo nezgodno hodati po preoranim brazdama.
Doznali i što je presudno da bi brazde bile ravne, čiste i duboke. Kao i, recimo, kod Formule 1 i ovdje najveću ulogu igraju bolidi, u ovom slučaju traktori. Konkretnije – dodatna oprema.

Poput bolida

– Natjecateljski su plugovi puno skuplji od običnih. Za pravu sportsku utakmicu morate imati pravu sportsku opremu. Prosječna cijena natjecateljskih plugova ravnjaka je oko 40 tisuća kuna, a premetnjaka dvostruko veća. Bez dodatne opreme. – Dodatna oprema na plugu može koštati kao i sam plug – otkrio je Dario Padro, tajnik Hrvatske udruge za natjecanje orača.

A najbolji su…

Na Natjecanju orača Varaždinske županije najbolji su bili Dario Pocedulic u kategoriji premetnjaka i Krunoslav Muzic u kategoriji ravnjaka. Time su se plasirali na državno prvenstvo. Budu li i i tamo najbolji, sljedeće će godine predstavljati Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu orača. Ove se godine svjetsko natjecanje održava u Francuskoj, u Bordeauxu. – Hrvatsku će predstavljati prošlogodišnji državni pobjednici, natjecatelj iz Bjelovarsko-bilogorske županije – doznali smo od Darija Padre, tajnika Hrvatske udruge za natjecanja orača, koja okuplja 17 udruga.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

FOTO Jany: Dom za starije i dječji vrtić gradimo, a tražimo Podravsku magistralu i micanje kamiona iz naselja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svečanom sjednicom jučer je u Svetom Đurđu obilježen Dan općine. Načelnik Josip Jany tom je prigodom podsjetio na najvažnije projekte, među kojima su izgradnja doma za starije i dogradnja vrtića, ali je istaknuo i važnost prometne infrastrukture.

Stoga je apelirao da se što prije izgradi Podravska magistrala, ali i predložio da se kamionski promet od Velikog i Malog Bukovca, kroz Sveti Đurđ pa do Martijanca preusmjeri na novi pravac. To bi se riješilo izgradnjom nove ceste koja bi zaobišla naselja na cestovnom pravcu prema autocesti.

-Šljunak je izvozni materijal, a mještanima ostaju uništene ceste od silnih kamiona. Bit svega je da novi saziv Sabora pokrene onaj dio koji nam je jako bitan, ne samo za našu općinu, već i za našu županiju, a to je podravska brza cesta koja bi spojila granicu Slovenije sa Varaždinom, Ludbregom i Koprivnicom, da nam se maknu ti silni kamioni te taj promet koji prolazi našim cestama. Još jedna cesta bi trebala biti jako bitna na području Bukovca i Svetog Đurđa. Ta cesta koja bi se spajala na autoput bi nam pomogla da nam se kamioni izmaknu iz prometa u naseljima – istaknuo je Jany.

Vezano da izgradnju Doma za starije, Jany je naglasio da će projekt biti do kraja realiziran naredne godine.

– U Domu će se zaposliti 25 ljudi, a važno je napomenuti da će Općina participirati u troškovima, subvencionirati dio iznosa korisnicima koji su mještani općine dok će vanjski korisnici plaćati punu cijenu. Također, što je za mlade najvažnije, idemo u proširenje dječjeg vrtića Suncokret te ćemo povećati kapacitet za još 20 djece – istaknuo je Jany.

Svečanoj sjednici prisustvovali su saborski zastupnici Predrag Štromar i Dubravko Bilić, zamjenica župana Silvija Zagorec, brojni načelnici i gradonačelnici te drugi gosti.

Načelnik Svetog Đurđa za kraj je predložio i novu ˝himnu˝ u Saboru.

– Do sada se je himna u Saboru bila ‘Kamen, krš i maslina’. Predlažem da od sada bude ‘kuruza, pšenica i rakija, ili možda vino’ – rekao je Jany.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Varaždinu javna vježba svih županijskih žurnih službi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, u ponedjeljak, 29. travnja, održat će se vježba svih žurnih službi Županije u povodu Nacionalnog dana hitne medicinske službe.

Vježbom će se još više povezati sve žurne službe, kako bi i u budućnosti djelovali na najbolji mogući način, a zainteresirano građanstvo vidjelo metode i postupke djelovanja žurnih službi.

Lokacija održavanja vježbe  je Međimurska ulica u smjeru Čakovca.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje