Povežite se s nama

Novosti

Ordinacije s pet zvjezdica

Objavljeno:

- dana

Ovisno o dodatnim uslugama koje će ugovoriti, HZZO će primarnim ordinacijama dodjeljivati – z

Poput hotela ili apartmana, ordinacije obiteljskih doktora, pedijatara, stomatologa i ginekologa u primarnoj zdravstvenoj zaštiti od ovoga mjeseca bit će označene – zvjezdicama.

Svaka ordinacija može biti označena jednom do pet zvjezdica, što ovisi o tome koliko će dodatnih usluga ugovoriti s HZZO-om.

Staro i novo

Doktori oprezni: HZZO nudi ugovore za dodatne usluge, a osnovni ugovor još nisu vidjeli

– Dijelom su to usluge koje ordinacije svojim pacijentima već pružaju, a dijelom su to nove usluge koje će pružati u novom ugovornom razdoblju. Kako bi osiguranici znali koje su sve dodatne usluge ugovorili njihovi odabrani liječnici, odnosno koje novosti od njih mogu očekivati, svaka ordinacija će biti označena sa zvjezdicama čiji broj odgovara broju ugovorenih dodatnih usluga – najavili su prošli tjedan iz HZZO-a.
Primjerice, ordinacije opće/obiteljske medicine te pedijatrijske i ginekološke dobit će samo jednu zvjezdicu ako s HZZO-om sklope ugovor o organiziranju savjetovališta za svoje pacijente. – Ako ugovore i e-zdravstvo, odnosno povežu svoju ordinaciju u elektronički sustav e-naručivanja i uskoro prihvate e-uputnicu, dobit će još jednu zvjezdicu. Svaku narednu zvjezdicu dobivaju za ugovaranje dodatnih usluga kao što su planiranje i pozivanje pacijenata na preventivni pregled, uzimanje uzoraka za laboratorijsku pretragu u ordinaciji te osiguranje termina za telefonsku konzultaciju s liječnikom – pojasnili su iz HZZO-a. Najavili su da primjena novih ugovora, po kojima će pružanje pet dodatnih usluga liječnicima dodatno plaćati, mimo glavarina, počinje 1. travnja. Međutim, pacijenti teško mogu očekivati da će već ovaj tjedan ugledati zvjezdice na vratima ordinacija svojih doktora. Liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s HZZO-om još nisu potpisali nove ugovore koji bi regulirali koje osnovne zdravstvene usluge moraju pružati. Štoviše, u Koordinaciji hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) žale se da nove ugovore još nisu ni vidjeli.

STOMATOLOZI – E-zdravstvo: Sudjelovanje tima u e-zdravstvu (podrazumijeva korištenje za početak funkcija e-upućivanja, e-naručivanja te potom i svih ostalih e-funkcija koje će uvoditi Zavod)
Naručivanje: Naručivanje osiguranih osoba Zavoda u zadani termin (podrazumijeva postojanje sustava naručivanja pacijenata na određeni termin odnosno sustava planiranja i trijaže prihvata pacijenata)
Osobe s posebnim potrebama: Rad s osiguranim osobama s posebnim potrebama
Dostupnost: Dostupnost u slučaju hitnosti (podrazumijeva mogućnost kontakta putem telefona/mob./e-maila uz prethodni dogovor s pacijentom)
Svjetovalište: Organiziranje grupnog/specifičnog savjetovališta (podrazumijeva rad s grupom jednom mjesečno odnosno najmanje deset puta godišnje).

I dok doktori čekaju nove ugovore, jer su stari istekli još 31. prosinca, HZZO je raspisao natječaj za ugovaranje dodatnih usluga. Iz KoHOM-a su svojim članovi poručili da budu oprezni. – Rok za dostavu ponuda za dodatne usluge istekao je 26. ožujka pa nemam informacije koliko je kolega iz Varaždinske županije odlučilo poslati ponude. No točno je da većina ordinacija već pruža jednu ili više dodatnih usluga čije ugovaranje nudi HZZO-a, a točno je i to da smo oprezni – kratko nam je rekla predsjednica varaždinske podružnice KoHOM-a dr. Zrinka Huđek Leskovar u četvrtak.
Oprez ne čudi s obzirom da to da se od doktora traži da prije potpisivanja osnovnog ugovora potpišu onaj kojim će se obvezati na dodatne usluge.

Pet usluga za 5 zvjezdica

Savjetovalište

Organiziranje savjetovališta što podrazumijeva rad s grupom barem jednom mjesečno, odnosno deset puta godišnje. Ordinacija će morati organizirati savjetovalište u malim grupama te definirati/navesti sadržaj savjetovališta specifičnog za pojedinu djelatnost (npr. grupa za potporu dojenju, trudnički tečajevi, savjetovalište za određene skupine bolesnika i slično).

E-zdravstvo

Sudjelovanje tima u e-zdravstvu (podrazumijeva za početak korištenje funkcija e- upućivanja, e-naručivanja te potom i svih ostalih e-funkcija koje će uvoditi HZZO).

Naručivanje

Naručivanje na pregled u ordinaciji (podrazumijeva postojanje sustava naručivanja pacijenata u određeni termin, odnosno sustava planiranja i trijaže prihvata pacijenata).

Uzimanje uzoraka

U djelatnosti opće medicine uzimanje uzoraka za primarnu laboratorijsku dijagnostiku u ordinaciji. U djelatnosti zdravstvene zaštite predškolske djece ordinacija će uzimati i dostavljati uzorke za mikrobiološku dijagnostiku.
U djelatnosti zdravstvene zaštite žena će se, uz postupak uzimanja uzoraka za primarnu laboratorijsku dijagnostiku, uzimat će se i dostavljati uzorci za mikrobiološku dijagnostiku.

Telefonske konzultacije

Osiguranje dostupnosti doktora za telefonske konzultacije (podrazumijeva osiguranje jednog dijela radnog vremena za telefonski kontakt sa pacijentom te je u definiranje sadržaja potrebno navesti termin u radnom vremenu u rasponu od 1 sata u tijeku kojega je osiguran takav kontakt).
Izvor: HZZO

Izvor:
Foto:

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje