Povežite se s nama

IT Tech

Orepić:”odluke još treba preispitati”

Objavljeno:

- dana

DVOJBA

Ključ smanjenja stope kriminaliteta u županiji, te kreiranje sigurne okoline zajedničko je postignuće PU međimurske i svih sudionika lokalne zajednice, izjavio je ministar Orepić tijekom susreta sa županom Matijom Posavcem.

Pritom je naglasio važnu ulogu Sajma sigurnosti koji će se ove godine održati po 4. puta u organizaciji MUP-a uz podršku Međimurske županije. Posavec se, pak, osvrnuo na problem krađa, posebice u poljima i kućanstvima te na potrebu preventivnog i represijskog djelovanja policije. Posavec smatra da je reorganizacija sustava nužna, no uz obavezno očuvanje županijskog statusa Policijske uprave međimurske. Ministar je odgovorio da će se takve odluke preispitati na posebnom sastanku te da će Županija sudjelovati kod njihovog donošenja.

Izvor:
Foto:

IT Tech

Niskoenergetske kuće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

ČAKOVEC

Održivi građevinski materijali i tehnologije na području zelene gradnje tema je 12. mini-simpozija o zelenoj gradnji u organizaciji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju i Udruženja arhitekta Međimurja, koji će 12. studenoga biti održan u Čakovcu.

Kakve su to ZEB, pasivne i niskoenergetske kuće i što ih razlikuje od drugih kuća? Kakvi se materijali i tehnologije koriste prilikom gradnje takvih kuća? Odgovore na ova pitanja i vaša pitanja vezana uz ovu temu potražite na simpoziju koji će biti održan u Tehnološkom inovacijskom centru, Bana Josipa Jelačića 22b.
Sajam će početi u 15 sati i trajati do 18.30 sati.

 

Mini-simpozij se održava u Tehnološkom inovacijskom centru, a ulaz je besplatan

Institucionalni pokrovitelj simpozija je Međimurska županija, a pokrovitelj Tehnološki inovacijski centar Međimurje. Poduzeća i institucije koje sudjeluju na simpoziju s edukativnim i promotivnim prezentacijama su MENEA, Baldinistudio, Inoutic/ Deceuninck, Rockwool, I.T.V. Murexin, Firestone, Fibran Nord, TECE i Nexe. 
Medijski pokrovitelji simpozija su Regionalni tjednik, Domosfera.hr, Gradimozadar.hr, gradimo.hr i Webgradnja.hr.
Simpozij je besplatan za sve sudionike te se boduje u sklopu Programa stalnog stručnog usavršavanja HKA sa 2 SSU boda.

Izvor:
Foto:

Nastavite čitati

IT Tech

Repićev električni Citroën AX na reliju uz bok američkog Tesla S-a

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

NIKOLA TESLA RALLY

Nikola Tesla Rally 2014 naziv je prvog hrvatskog relija elektromobila na kojem je, među dvadesetak tvorničkih elektrovozila i onih iz kućne radinosti, sudjelovao i Ivica Repić s vozilom na električni pogon koje je sam izgradio.

– Cilj relija bio je poticanje suradnje i integracije partnera, gradova, općina i mjesta, turističkih zajednica i povezanih institucija kod uspostavljanja infrastrukture za električna vozila. Isto tako željelo se potaknuti pozitivne procese u smjeru priključenja recentnim svjetskim zbivanjima na području elektromobilnosti, smanjenja emisije štetnih plinova i povećanja sigurnosti u prometu. Ideja je da ovaj reli postane tradicija, a kroz njega će se osim samih električnih vozila te postavljanja punionica, promovirati i zelene tehnologije, obnovljivi izvori energije, ekologija, hrvatska izvrsnost te prirodne ljepote i ponajbolji domaći brendovi i tvrtke – objašnjava Repić, koji se nada da će idućih godina reli Nikole Tesle prolaziti i kroz našu sredinu.
Start prvog elektrorelija bio je 28. svibnja točno u podne u Rovinju.
– Dobili smo uređaj za praćenje vozila, spojili ga na 12 V napajanje te krenuli od hotela do glavnog gradskog trga. Dobili smo i upute o izmijenjenoj ruti, a s time i više kilometara kojih treba prijeći. To me sve malo zbunilo. U hodu sam razmišljao gdje i kako napuniti na brzinu akumulatore. Jer s predviđenih 100 km, prvi dan prošao je 221 km – prisjeća se Repić.
Iz Rovinja vozili su se preko Vrsara do Poreč, a zatim kroz Badrenu i Beram do Pazina. Nakon Žminja, Barbana, Raše i Labina, krenuli su prema Plominu, Lovranu, Ićićima, Opatiji, Rijeci, Bakru te Njivicama.

Gemišt, pa na put

– U Poreču nas je dočekao ispit spretnosti, odnosno vožnja između čunjeva. Tu sam dopunio vozilo s oko 3,5 kWh, sretan sam što sam i toliko uspio. Problem je bio što se nismo baš svi odjednom mogli spojiti na struju. Pomogao nam je Dompa, iskusni EV vozač i entuzijast, te Slovenac PIKI4. Posudili su nam industrijski priključak 16 A na obični jednofazni. Vrijeme je odmicalo, a mi tek prošli 52 km. Čekalo nas je još 170 km, odnosno barem dva punjenja u mom slučaju. Iskusni Dompa je otišao, ostali smo Tico-Nenad, Jepp – Marko i ja. Marko je ostao na punjaču, a Nenad, pratitelj Žan na motoru i ja krenuli put Pazina i dalje zadanom rutom – veli Repić.
Vožnja kroz Istru, kako naglašava, bila je sjajna.
– Svako malo smo se zivkali da čujemo gdje je kakav uspon, gdje skrenuti, gdje pojačati… Procjena je bila da trebamo prije Labina malo dopuniti baterije da sretno stignemo na pokretnu punionicu – agregat koji nas je čekao u tom gradu. Prije toga stali smo na posla sata kod jedne obitelji u Barbanu, zahvaljujući Žanu koji nam je to organizirao. Popili smo gemišt, popričali s domaćinom i krenuli dalje – prisjeća se Repić.
AX-om kroz Velebit
Dionica do Labina bila mu je zaista lijepa i upečatljiva.
– Dolina Raše je nešto predivno. Nakon uspona, eto nas u Labinu gdje punim 1,5 sati ili oko 7,5 kWh. Tu upoznajem ostatak ekipe, vozače tvorničkih elektrovozila kao što je Tesla S, koji isto pune. Put od Labina do Opatije prešli smo u rekordnom vremenu. Nakon što sam dopunio dodatnih 3,5 kWh, nastavio sam u vlastitom aranžmanu kroz Rijeku do Krčkog mosta pa do Njivica (50 km). Prvi dan 221 km i dopunjenih 14.5 kWh. To je bio pravi test za moj auto, baterije, motor Končar od 5 kW i mene – naglašava Repić dodavši da je bilo zgodno što su imali praćenje vozila pa ga je kolega pratio, upućivao i bodrio.
Na zadani cilj stigao je u 22.30 sata. Spojio se na punjenje i pravac hotel gdje se nastavilo druženje do kasno u noć. Sreća je da se idući dan, 29. svibnja, krenulo iz Njivica u 10.30 sati.
– Pod policijskom pratnjom vozili smo se u koloni sve do Krčkog mosta gdje smo nastavili do Crikvenice i dalje prema Novom Vinodolskom, pa Senju i Karlobagu. Dionica od 124 km u komadu iznenadila je i mene jer bilo je puno uspona i nizbrdica. No pogonski elektromotor Končar pokazao se dobar i za ovu zahtjevnu dionicu – naglašava Repić.
Uslijedio je odmor za auto i vozača, odnosno punjenje od oko dva sata pa nastavak vožnje do Starigrada Paklenice (47 km) gdje je punio 1,5 sati. Kroz to vrijeme su ručali, a zatim nastavili putovanje do Zadra gdje je završio drugi dan – 233 km i putem dopunjenih 17,5 kWh.
– Iz Zadra smo krenuli 30. svibnja u 10 sati. Prema mojoj procjeni, uslijedila je najzahtjevnija dionica. Veliki i dugi uspon kroz Velebit prema Gračacu (punjenje 1 sat), pa nastavak prema Gospiću i Smiljanu, rodnom mjestu Nikole Tesle, gdje punim dodatna dva sata. Sljedeće, isto takvo punjenje je bilo organizirano u NP Plitvička Jezera iz kojeg smo krenuli prema cilju – Zagrebu – prisjeća se Repić govoreći o trećem danu relija tijekom kojeg je prošao 350 km vozilom koje je dopunio s 23 kWh.
Svojim sudjelovanjem u reliju, kako dodaje, promovirao je zelenu tehnologiju, ali potencijal sredine iz koje dolazi. – Općine Mali Bukovec koja potiče razvoj istih, kao i tvrtke Ducati komponenti Ludbreg te Lukom kojima zahvaljuje na podršci.

Izvor:
Foto:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje