Povežite se s nama

Kultura

Organizatorima VBV-a dodijeljena priznanja: Bobić i Rojnik dobili povelje “Amigo de espana”

Objavljeno:

- dana

ŠPANJOLSKI NACIONALNI DAN

Ravnatelju Varaždinskih baroknih večeri (VBV) Davoru Bobiću, te ravnatelju Koncertnog ureda Varaždin Raymondu Rojniku uručene su povelje  “Amigo de Espana” za zasluge u promicanju i učvršćivanju prijateljskih odnosa između španjolskog i hrvatskog naroda.

Povelje su im uručene na svečanom prijemu u zagrebačkom muzeju Mimara povodom obilježavanja Španjolskog nacionalnog dana. 

Suradnja na VBV-u je važna za međusobnu suradnju dviju zemalja

Povelje im je u prisustvu velikog broja veleposlanika akreditiranih u Hrvatskoj, potpredsjednika Sabora akademika Željka Reinera, ministra državne imovine dr. sc. Gorana Marića te ministra zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislava Čorića uručio veleposlanik Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj  NJ.E. Eduardo Campos Aznar.

Svečanosti je također prisustvovala i posebna savjetnica župana Natalija Martinčević, koja je čestitala dobitnicima priznanja.  

U svom se obraćanju veleposlanik Kraljevine Španjolske NJ.E. Eduardo Campos Aznar posebno osvrnuo na partnerstvo Španjolske s Varaždinskim baroknim večerima prošle godine, ističući njegovu važnost za promicanje povezanosti između dviju zemalja dok su dobitnici priznanja Roynik i Bobić naglasili kako su dobivena priznanja dokaz da se rad i trud prepoznaju i u međunarodnim okvirima. 

Izvor:
Foto: Varaždinska županija

Kultura

Od ponedjeljka, 4. srpnja, ljetno radno vrijeme varaždinske Gradske knjižnice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Arhiva RT

Gradska knjižnica i čitaonica „Metel Ožegović“ Varaždin od danas, 4. srpnja, prelazi na ljetno radno vrijeme. Ljetno radno vrijeme Knjižnice trajat će do 3. rujna.

Svi Odjeli Gradske knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović“ Varaždin rade prema sljedećem ljetnom radnom vremenu:

Ponedjeljak – utorak: 14 – 20 sati

Srijeda, četvrtak, petak: 7:30 – 14 sati

Subota: 7:30 – 12 sati

Nastavite čitati

Kultura

U nedjelju u Varaždinu počinje COFA – novi Međunarodni folklorni festival

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

COFA – Contemporary Folklor Adventure ( suvremena folklorna avantura) novi je međunarodni folklorni festival unutar mreže CIOFF UNESCO festivala, koji će se održati  od 10. do 15. srpnja u gradu Varaždinu te Varaždinskoj županiji.

Program COFA-e u sastoji se od pet atraktivnih festivalskih  cjelina, a u jednoj od  najatraktivnijih pod nazivom  Dobri stari folklorni nastupi, posjetitelji će moći uživati u  pet folklornih skupina koje dolaze iz čitavog svijeta: Kolumbije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Švicarske i Ukrajine. Od domaćih folklornih grupa predstavit  će se i Varaždinski folklorni ansambl.

Službena ceremonija  otvorenja  festivala COFA započinje u nedjelju,  10. srpnja s početkom u 19:30 sati na Kapucinskom trgu u Varaždinu, uz atraktivne nastupe gostujućih folklornih grupa, no već u jutarnjim satima ( 10:00 sati)  festivalski program  započinje nastupom dječjih folklornih grupa na istoj pozornici.

Unutar festivalske cjeline pod nazivom Razgovori o budućnosti folklora, za predstavnike institucija te za širu i stručnu javnost održat će se   program pod nazivom Razgovori o budućnosti folklora, a riječ je o dvije panel-rasprave i dva masterclass predavanja u Multimedijskoj dvorani palače Herzer u Varaždinu.

Za najmlađe posjetitelje na rasporedu su četiri  kreativne radionice/čitaonice u sklopu festivalske cjeline pod nazivom Kreativni folklorni lab.

Za nešto stariju  djecu organizatori su pripremili kreativnu radionicu Od poslovice do zidnjaka, koja će rezultirati pop-up izložbom izrađenih dječjih radova pod naslovom Suvremeni zidnjaci u tradicijskom ruhu, dok ćemo s mlađom djecom čitati narodne priče iz zemalja  gostujućih folklornih grupa.

Međunarodni folklorni festival COFA, kao novi festivala unutar mreže CIOF UNESCO festivala, pokrenula je Petra Golubar, ujedno i direktorica festivala a u koncipiranju ovog festivala pomogla joj je udruga SVIMA.

Generalni pokrovitelj festivala je Varaždinska županija uz pokroviteljstvo grada Varaždina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje