Povežite se s nama

Život i društvo

Organiziran duhovni susret za djecu s teškoćama u razvoju u Ludbregu kao priprema za putovanje u Lurd

Objavljeno:

- dana

U suradnji s Dječjom Udrugom Hrabrost (DUH) te Povjerenstvom za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, organiziran je duhovni susret za djecu s teškoćama u razvoju u Ludbregu.

Predivno trodnevno druženje započelo je u ponedjeljak, 20. veljače, u Pastoralnom centru Ludbreg, objavila je udruga Uz tebe sam.

Druženje je bilo popraćeno pjesmom, plesom, igrama i međusobnim druženjem te duhovnim trenutcima u čijem je središtu bilo euharistijsko slavlje. Ovo druženje bilo je priprema za veliku aktivnost u uskrsnom tjednu koju provodi udruga DUH iz Zagreba, a to je hodočašće u Lurd za djecu s teškoćama u razvoju i volontere.

Kao i proteklih godina, varaždinska grupa od devetero djece i volontera će imati priliku posjetiti marijansko svetište u Lurdu i biti dio DUH obitelji. Kako bi što bolje upoznali mjesto na koje će putovati volonterka Ivana Peček, prof. def., održala je radionicu o lurdskom svetištu, povijesti ukazanja, vidjelici Bernardici te ulozi Djevice Marije. Također su naučili pokrete na himnu lurdskog hodočašća „Rise and shine“ koja govori o Noi, korablji i Božjoj ljubavi.

Na večernjem dijelu programa, koji je vodio vlč. Leonardo Šardi, u Svetištu Predragocjene Krvi Kristove pridružili su im se i volonteri iz Zagreba. S upaljenim svijećama, djeca i volonteri razmišljali su o Mariji iz perspektive evanđeoskih izvještaja te molili molitvu „Zdravo, Marijo“ i pjevali poznatu lurdsku pjesmu: „Sred te se pećine.“

Vrijeme je poslužilo u svakom pogledu pa su drugi dan iskoristili za razgledanje i upoznavanje čari prekrasnog Ludbrega. Povodom Međunarodnog dana materinskog jezika posjetili su Gradsku knjižnicu i čitaonicu „Mladen Kerstner“, gdje su ih srdačno dočekali ravnatelj Stjepan Stjepić, teta Đuka te djevojčica Tara. Ravnatelj Stjepić upoznao ih je s knjižnicom, teta Đuka im je čitala pjesme poznatih ludbreških pjesnika na zavičajnom govoru, a divna djevojčica Tara izvela je humoristični monolog iz dramske igre Mladena Kerstnera.

Večernji dio programa iščekivan je s nestrpljenjem, jer je bio rezerviran za Supertalent – ples pod maskama. Tu se našle razne životinje, klaunovi, zubić vila, kauboj, lovac, dame koje su predstavile svoje talente. Strogi žiri sastavljen od tri člana pomno je pratio maštovita predstavljanja maskiranih prijatelja, te na kraju dodijelio diplome najkreativnijim izvedbama.

Posljednjeg danas susreta, prisustvovali su svetoj misi i obredu pepeljenja kojim su započeli vrijeme korizme i iščekivanja Uskrsa te polaska u Lurd. Susret je završio zajedničkim ručkom, pjesmom i refleksijom na protekle dane.

Život i društvo

Policija najavila pojačani nadzor prometa na cijelom varaždinskom području za vikend

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske i ovog će vikenda, na svim dionicama cesta na području Varaždinske županije pojačano nadzirati promet svih sudionika u prometu.

Tom će prilikom provoditi mjere i radnje na sprječavanju prekršaja iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ i zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Policijski službenici Postaje prometne policije Varaždin će tijekom noći sa subote na nedjelju, 10./11. lipnja, u vremenu od 21 do 5 sati, u sklopu lokalne akcije „Alkohol“ ciljano pojačano nadzirati promet te kontrolirati vozače na prisutnost alkohola i/ili droga.

Tijekom vikenda policijski službenici PU varaždinske pojačano će kontrolirati motocikliste i mopediste, kojom prilikom će se nadzirati prekršaji ove kategorije sudionika u prometu, poput nepropisne brzine kretanja, nekorištenja zaštitne kacige, prisutnosti alkohola u organizmu, tehničke neispravnosti i drugi.

Policija skreće pozornost građanima da prilikom sudjelovanja u prometu poštuju prometne propise, a posebno one koji se odnose na poštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, vožnje pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje, nekorištenje sigurnosnih pojasa i druge. Također mole sve sudionike u prometu za strpljenje i usredotočenost na promet te da poštivanjem prometnih propisa svi zajedno doprinesemo višoj razini sigurnosti u našoj Županiji.

Nastavite čitati

Život i društvo

U subotu u Varaždinu stanite i razgledajte „Sajam udruga u poljoprivredi Varaždinske županije“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 10. lipnja, Županijski savez poljoprivrednih udruga organizira „Sajam udruga u poljoprivredi Varaždinske županije“.

Sajam će se održat u Varaždinu, ispred Županijske palače, od 9 do 12 sati.

Uz Županijski savez poljoprivrednih udruga, na manifestaciji će se predstaviti 12 udruga članica s područja Varaždinske županije koje djeluju u različitim granama poljoprivredne proizvodnje.

Uz članove Saveza na manifestaciji će se predstaviti i Središnji savez udruga uzgajivača svinja Hrvatske, Udruga kuhara Varaždinske županije, Gospodarska škola Varaždin te Srednja škola „Arboretum Opeka“ Marčan. Ujedno će im se pridružiti i udruge žena iz Trnovca, Sračinca, Maruševca i Kućana koje imaju jamstveni žig za svoje proizvode (tradicijska jela) ili su u postupku ishođenja istog.

Svi građani će se moći upoznati s radom udruga, koje su za posjetitelje priredile i degustaciju svojih proizvoda.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje