Povežite se s nama

Zabava & Stil

Orijentalni ples – umjetnost!

Objavljeno:

- dana

Egzotično

Jasminka Pomper u subotu ujutro na varaždinskoj je tržnici birala povrće za ručak. Nenašminkana i ležerno odjevena. Ničim se nije izdvajala od ostalih domaćica, provjeravajući iskusnim okom koja je glavica kelja svježija. Niti deset sati kasnije u orijentalnom je kostimu, egzotično našminkana u varaždinskom HNK nastupila kao jedna od orijentalnih plesačica koje su tu večer oduševile publiku.

Već sama lokacija nastupa dovoljno govori o percepciji trbušnog plesa kao umjetnosti, a ne jeftinoj zabavi muškarcima u slast. – Da bih zajedno sa svojim učenicama stigla do HNK prošla sam brojne tečajeve, potrošila bogatstvo na najbolje svjetske učitelje – kaže Jasminka Pomper, predsjednica Orient Arta – Udruge za kulturu orijentalnih plesova.

Kostim – do 1000 €

Samo kostim koji je nosila te večeri vrijedi kao prosječna županijska plaća – 500 eura. Nosi profesionalni kostim u klasičnim orijentalnim plesovima – dugačku suknju, grudnjak i određene, ručno našivene ukrase – za ruke, glavu, oko vrata, nogu… U profesionalnom kostimu dukati su već ušiveni. Najjeftinija varijanta takvog kostima je 150 eura, a cijene dalje idu i do tisuću eura.

No priča o trbušnim plesačicama ne razlikuje se od one o gejšama – prave gejše vrhunske su umjetnice, no u suvremenom su svijetu od kultnih heroina ženstvenosti devalvirale do jeftinih zabavljačica. Za zapadnjake. U arapskome svijetu, trbušne plesačice su vrlo cijenjene. Ondje na vjenčanjima obavezno imaju trbušnu plesačicu koja mladencima pleše za sreću. – Kad sam zadnji put bila na seminaru, u foaje hotela stizala je tradicionalna arapska svadba. Kad su muzičari počeli svirati tradicionalnu svadbenu glazbu, nisam mogla mirovati i počela plesati –mladenkin otac došao je do mene, zahvalio Egipćanki koja je plesala i zamolio me da ja plešem mladenki za sreću. To je velika čast – ističe Jasminka.

Bitna je volja

Svi koji trbušni ples povezuju sa seksualnošću, skroz su u krivu. Senzualnost je jedno, a seksualnost nešto sasvim drugo. To je dio njihova folklora. To je zapadnjačka percepcija zbog kostima koji se nose – prilično oskudnoga.

Osim što je atraktivan, orijentalni ples smatra se i jednim od najtežih plesova, osim, jasno baleta. – Da bi se orijentalni ples naučio čisto rekreacijski, bitna je samo volja – pokreti se nauče vježbom. Značajan je rad mišićima. Ponajviše rade trbušni mišići, ali uključeni su svi –mišići cijeloga tijela. U ostalim plesovima mišići ne igraju toliku ulogu. Za ovaj su ples specifične izolacije. Želi li se napraviti figura bokovima i nogama, a gornji dio tijela mora biti potpuno miran ili obrnuto… Možda to kad govorim ne djeluje teško.

Međutim, valja probati pa da se shvati sva kompleksnost – kad ljudi plešu gornjim dijelom, donji dio automatski radi – jer sve je povezano. No vježbom i treningom mozga ti možeš napraviti takvu izolaciju… Mozak daje naredbu. Da bi se to postiglo, potrebno je bezbrojno ponavljanje iste vježbe. Tek nakon dvije-tri godine intenzivnog rada može se nastupiti. Tko se usudi, jasno – kaže Jasminka Pomper koja je plesati započela kao djevojčica u folklornoj skupini da bi nastavila u latino trupi i evo je u onome čime se, uvjerena je, bavila u prošlom životu, orijentalnom plesu.

Kad se govori o klasičnom orijentalnom plesu, Egipćanke su neprikosnovene. Za njih je to dio folkolora – one su preteče komercijalnih plesačica današnjice. Jasminka Pomper dva puta je bila na edukaciji u Egiptu. – Kao perfekcionist po prirodi, željela sam učiti od najboljih – autohtonih plesača. Tri sata tečaja koštaju od tisuću pa do 1,5 tisuća kuna. Na tečajeve se ne primaju početnici i amateri. To je usavršavanje. Ondje se ne uče osnove – oni daju finese, „začinjavaju“… – ističe.

“Špotanje”

Orijentalni ples sukobljava se s klasičnim mitom o plesačicama za zabavu. Primjerice, što je starija, plesačica je cjenjenija. Također, mršavost ne dolazi u obzir. Ono što sve zapadnjakinje smatraju „nepodnošljivom težinom postojanja“, u trbušnom je plesu prednost. U arapskom svijetu i muškarci i žene vole punašnije žene – samim time su i plesačice punašnije. – Kad sam god dolazila u Egipat, uvijek su me „špotali“ da se moram udebljati još barem 15 kg. Svakodnevnim vježbanjem formiraš tijelo. Pokreti u trbušnom plesu stvaraju takvu strukturu mišića da se jačaju gornji dijelovi trbušnih mišića, a donji ostaju opušteniji. Mora biti tako – trbuh se mora gibati – priča Jasminka. Reći će i ono zbog čega bi ju mnoge snaše dočekale s križem ispred sebe. – Orijentalni ples uvijek volim uspoređivati s hrvatskim folklorom. Kao što u svakom, kraju, selu, gradu…postoji folklorni stil, uvjetovan mnogobrojnim utjecajima pozornost u arapskome svijetu – zaključuje Jasminka.

Varaždin: Stanica na putovanju svijetom

Australka Gabriela jedna je od plesačica koje su nastupale pred varaždinskom publikom. Štoviše, znajući da je Gabriela na proputovanju svijetom šest mjeseci, Jasminka Pomper je prilagodila timing njezinu boravku u ovom dijelu svijeta. U Varaždinu će ostati pet dana jer ju je „oduševilo sve ovo zelenilo na svakom koraku“, kaže.

– Treniram 13 godina. Vidjela sam nastup plesačice koja je kombinirala trbušni ples s modernim i toliko mi se svidjelo da sam odlučila probati. Vidjela sam i prije trbušne plesačice, ali nikada što takvo. Nosila je prekrasan kostim…Dvije godine je trebalo da i sama uzmem satove. Kao media student za diplomski sam radila dokumentarac o trbušnim plesačima. Nakon mnogih intervjua i svojeg teoretskog znanja o orijentalnom plesu, odlučila sam i sama probati. Nastavit ću s napornim vježbanjem jer želim napredovati najviše što mogu – kazala je Gabriela koja je u Varaždin došla iz Stockholma nakon još jednog odrađenog tečaja.

– Ovo putovanje usput koristim kao usavršavanje kod najboljih učitelja – kaže priznajući da će na tih šest mjeseci potrošiti svu ušteđevinu, 10 tisuća američkih dolara.

Kad je stigla iz Sjeverne Amerike, osim na tečaj u Švedsku otišla je i na usavršavanje u Tursku.

– U Turskoj sam upoznla najpoznatije svjetske orijentalne plesačice – Angelinu, Azizu i Aarkan. Rekle su mi da, ukoliko se želim profesionalno baviti time, dnevno treba trenirati najmanje tri sata – kaže Gabriela i dodaje da prvenstveno pleše iz jednog razloga. – Kad plešem osjećam se zaista ženom. Pravom ženom – ističe Gabriela.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Zabava & Stil

Međimurje dobilo svjetski raritet, otvorene su orgulje ugrađene u vidikovac

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako vjetar njima muzicira već neko vrijeme krajem prošlog su tjedna i službeno otvorene orgulje ugrađene u vidikovac na Mađerkinom bregu.

Gorička svirala, kako se službeno zovu, unikat su, vrlo vjerojatno, i u svjetskim razmjerima i visine su 18 metara, točnije protežu se od prizemlja vidikovca do njegova četvrtog nivoa i reproduciraju glazbu na tri različita načina.

Budući da su originalno zamišljene kao instrument koji će reproducirati Međimursku popevku, nematerijalnu kulturnu baštinu UNESCO-a, moguće je ubaciti euro i izabrati jedan od autohtonih napjeva, ali projekt je na koncu dodatno oplemenjen. Goričko sviralo muzicira i na vjetar, kao što zadarske orgulje pokreću valovi, ali na njega se mogu spojiti i klavijature i održati koncert uživo.

Projekt su osmislili TZ Štrigova i Međimurska županija, plaćen je najvećim dijelom iz EU fondova, vidikovac su arhitektonski odredili braća Igor i Bojan Perhoč, a orgulje je izradila slovenska tvrtka Orglarstvo Škrabl iz Rogaške Slatine.

Mađerkin breg odavno je omiljena turistička destinacija brojnih šetača, a Vidikovac s orguljama na vjetar svrstao je Općinu Štrigova i Međimurje  u vrhunske destinacije kontinentalnog turizma, koje sad uz odlična vina, nudi i jedinstveni ugođaj. Uz nezaboravnu vizuru na terasaste  vinograde, međimurske brege i pet zemalja na koje se s Mađerkinog brega pruža pogled, dodane su i raritetne orgulje pa se vizuri pridružio i ton.

Načelnik Općine Štrigova, Stanislav Rebernik ima razloga biti zadovoljan novim turističkim sadržajem.

– Prema našim saznanjima, ne postoji još jedan takav vidikovac, koji bi u sebi imao sviralo ili orgulje kako ih zovemo. Od nekad smo bili poznati po vinu, jer ovo je vinogradarski kraj i nikad nismo mogli zamisliti da ćemo preko noći postati hit destinacija po nečemu što s vinom zapravo nema veze – zaključuje načelnik.

Arhitekt Bojan Perhoč posebno je istaknuo graditelje orgulja slovensku tvrtku „Orglarstvo Škrabl“ iz Rogaške Slatine.

– Realizirali su 550 orgulja po cijelom svijetu, bez njih ovoga ne bi bilo – rekao je Perhoč. Vlasnik tvrtke, Škrabl, kaže da su do izuma telefona, orgulje smatrane najsloženijom ljudskom konstrukcijom, a vaši su instrumenti apsolutni unikat, u Europi ga nema, a uvjeren sam ni u svijetu – rekao je i simbolično predao ključ orgulja načelniku Reberniku.

Nastavite čitati

Zabava & Stil

Zagrebački Wine ViP Event je finale turneje 

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U hotelu Antunović West 12. ožujka održan je 37. po redu event, ujedno i zadnje ovogodišnje izdanje ove jedinstvene međunarodne enogastronomske manifestacije u organizaciji Dantesa i njegove agencije.

Nakon Splita, Zadra, Rijeke i Poreča Wine ViP Event stigao je i do Zagreba.  S puno emocije i predanosti, Dantes već osmu godinu nastavlja svoju misiju okupljanja HoReCa sektora i gospodarstvenika srodnih djelatnosti sa ciljem podizanja izvrsnosti ponude i usluge hrvatskog ugostiteljstva i turizma.

Wine Vip Event održava se u pet gradova diljem Hrvatske i nezaobilazan je događaj za sve koji žele ulagati u svoje znanje i poslovni razvoj, učiti od vrhunskih stručnjaka, te razmijeniti iskustva s drugim kolegama i ostvariti kontakte s potencijalnim klijentima.

Fokus eventa je na malim proizvođačima sa ciljem promocije lokalne enogastronomije, stoga redovito nastupaju probrani izlagači iz svih dijelova Hrvatske i šire regije, uz proizvođače iz mikrolokacije destinacije oržavanja eventa. Tako su u Zagrebu, među ostalim, svoju ponudu predstavile vinarije Đurinski, Matiška, Florijanović, Legovina, Iuris vina, Danubio, Dveri Pax, Famiija Estate, Radgonske gorice, te brojni drugi, zatim mesnice Bođirković, PIK Vrbovec, Pepas savijače, Dukat – President, Červar i Rheos djevičanska maslinova ulja iz Istre, pivnica i pivovara Mlinarica, ugostiteljska oprema Alexander commerce i niz drugih.

Posebno zanimanje su privukli učenici srednje škole Plitvička jezera, koji su pod mentorstvom nastavnica demonstrirali svoje znanje i umijeće i pripremili svoje lokalne ličke delicije.

Naglasak događaja bio je na hrvatskim proizvođačima i prezentaciji lokalne gastronomije uz popratni edukativni program, koji vlasnicima, voditeljima i djelatnicima ugostiteljsko-turističkih objekata daje mogućnost usvajanja novih znanja i upoznavanje s aktualnim trendovima, za najbolju pripremu predstojeće sezone i još uspješnije poslovanje.

Dodatna posebnost ovog eventa, na kojoj se ustraje svih godina, besplatan je ulaz gostima i sudjelovanje na edukacijama, te stručnim radionicama a za koje se tražilo mjesto više.

Umjesto kotizacije za čašu, davale su se donacije za Hrvatsku ligu protiv raka, a čaše su gosti mogli prilikom odlaska sa sobom uzeti kao uspomenu. Prikupljeno je na eventu u hotelu Antunović i dan ranije na humanitarnoj večeri u restoranu Maksimir fantastičnih 4.779,73 eura te su sva prikupljena sredstva odmah donirana spomenutoj ligi.

Na pet organiziranih evenata u pet gradova i u tri grada na donacijskim večerama prikupljeno je ukupno skoro 15 tisuća eura, točnije 14.881,75 eura. 

Uz druženje s izlagačima, brojni profesionalci su prepoznali Wine Vip Event po izvrsnom i sadržajnom edukacijskom programu, a niz je otvoren degustacijskom radionicom „4 vina – 1 regija: vinska revolucija sjeverne Dalmacije“ pod vodstvom Manuele Plohl. Prof., MA WSET certificirane edukatorice.

Voditeljica ključnih kupaca u Alexander Commercu, Iva Šetina je pojasnila sve što treba znati o najkvalitetnijim čašama Zwiesel, nakon čega je chefica Doris Vlah sudionike radionica počastila ukusnim Dukatovim zalogajem iznenađenja.

Slijedila je mentorica i stručnjakinja za gostoljubivost Sanja Krmpotić govorivši o važnosti podizanja izvrsnosti usluge i gostoljubivosti kao ključu budućnosti ugostiteljstva i turizma, dok je savjetnica i edukatorica za odnose s klijentima, Svjetlana Ranek Franjul istaknula moć emocije u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, koja je više od (same) usluge.

O pjenušcima Ferné i Lillith, govorio je Antonio Degrassi iz vinarije Degrassi, a mjesto više tražilo se i na radionici vrhunskog hrvatskog sommeliera Darka Lugarića, koji je podučio kako degustirati vino kao profesionalac.

Dodajmo kako se radionica o Sake-u nažalost morala otkazati u zadnji tren zbog bolesti jednog od najboljih svjetskih sommeliera, austrijskog prvaka – Suwi-a Zlatića.

Partneri projekta su Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Zagrebačke županije,  Turistička zajednica grada Zagreba, Alexander Commerce, RB Auto Renault i hotel Antunović West, dok su pokrovitelji Ministarstvo turizma i Ministarstvo poljoprivrede.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje