Povežite se s nama

U fokusu

Orkanski vjetar, mraz i tuča u varaždinskom kraju učinili štetu od 57,5 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

TKO ĆE TO NADOKNADITI?

Ovogodišnje štete od elementarnih nepogoda u Hrvatskoj su procijenjene na 2,3 milijarde kuna, a na području Varaždinske županije mjere se u desecima milijuna kuna, rečeno je na sjednici Državnog povjerenstvo za procjenu štete od elementarnih nepogoda.

 

Državno povjerenstvo za procjenu štete od elementarnih nepogoda, kojim predsjeda saborski zastupnik Josip Križanić, na jučerašnjoj sjednici je donijelo zaključke s kojima će upoznati premijera i Vladu RH-a, te resorna ministarstva.

– Potrebno je osigurati dodatna sredstva kako bi se ublažile posljedice velikog broja prirodnih katastrofa koje su ove godine zadesile našu zemlju – rekao je Križanić na sjednici.

Jedan od zaključaka Državnog povjerenstva je da raspoloživa sredstva u iznosu od 20 milijuna kuna nisu ni približno dostatna za djelomičnu sanaciju šteta prema podacima iz Registra šteta na dan 18. rujna 2017.

Stoga je Državno povjerenstvo odlučilo da će zatražiti od nadležnih ministarstava dostavu prijedloga, odnosno stajališta oko modela kojima bi se ublažile ovogodišnje štete i provela njihova djelomična sanacija.

Inače, štete na poljoprivredi na području Varaždinske županije uzrokovane olujnim i orkanskim vjetrom iznose 850 tisuća kuna dok su štete uzrokovane na prometnicama i građevinama oko 7,9 milijuna.

– Tuča je u poljoprivredi na području Varaždinske županije uzrokovala štetu od 6,3 milijuna kuna. Najpogubniji je bio mraz koji je uzrokovao štetu od 42,5 milijuna kuna – naglasio je Križanić.

 

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Od rujna će socijalno ugroženi dobivati vaučere za gorivo?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska Vlada u rujnu bi mogla proširiti energetski paket pomoći koji je na snazi od 1. travnja, a na razmatra se opcija izdavanja vaučera za gorivo socijalno najugroženijima, piše Jutarnji list.

O toj temi danas je govorio i premijer Andrej Plenković u HRT-ovoj emisiji “A sada Vlada”. Rekao je kako je Vlada i dosad intervenirala prema ugroženim skupinama te da će takav obrazac i dalje nastaviti koristiti, moguće i kroz vaučere za gorivo.

Mjera vaučera za gorivo vjerojatno bi funkcionirala kao i ona za ugrožene kupce energenata. Vlada je od 1. travnja povećala postojeći mjesečni vaučer za struju s 200 na 400 kuna, koji se može koristiti i za plin, a obuhvat korisnika povećao se za više od 20.000, na preko 82.000.

Većina država članica EU nije se odlučila za vaučere za gorivo, uz iznimku Portugala koji je svim građanima dijelio “autovaučere” od 20 eura, ali je ta mjera ukinuta i okrenuli su se mjerama kojima su i drugi pribjegli.

To je snižavanje trošarina, a u nekim državama i privremeno snižavanje PDV-a. Njemačka je tako od 1. lipnja odlučila smanjiti poreze za 35,2 centi za litru benzina i 16,7 centi za litru dizela. Mjera će biti na snazi tri mjeseca, a istodobno subvencioniraju i cijenu javnog prijevoza, pa se Nijemci za devet eura mogu voziti svim javno dostupnim prijevoznim sredstvima. Austrija će od listopada svim punoljetnim građanima dati 500 eura kroz “klimatski bonus”, ne uvjetujući socijalne kriterije, a novac služi za podmirenje troškova života, među ostalim i visokih cijena goriva.

Nastavite čitati

U fokusu

Bosilj o novom prijedlogu spajanja gradskih tvrtki: Želimo građanima smanjiti račune, a Vartopom upravlja Čehok

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 7. srpnja, na rasporedu je 11. sjednica varaždinskog Gradskog vijeća. Sjednicu su danas najavili gradonačelnik Neven Bosilj i predsjednica Gradskog vijeća Zdravka Grđan.

Pred vijećnicima će se ovaj put naći čak 23 točke dnevnog reda, a među ostalim, raspravljat će se o izmjenama Prostornog plana, izmjenama Urbanističkog plana uređenja, a na rasporedu su i izvješća te izbori i imenovanja. Također, ponovo su u planu promjene vezane za ustrojstvo gradske uprave.

Podsjetimo, Gradsko vijeće prihvatilo je prošle godine prijedlog odluke kojom se broj upravnih odjela u Gradu Varaždinu smanjuje na četiri. Sad se broj povećava na pet. Upravnom odjelu za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća tad su se pripojili svi poslovi koji su potpadali pod zasebni Upravni odjel za proračun i javnu nabavu. Po novom bi se opet oformio Upravni odjel za proračun i javnu nabavu

Vijećnici će opet odlučivati i o spajanju gradskih tvrtki.

Sličan prijedlog gradska je vlast predstavila ovog proljeća, ali odluka nije prošla na Gradskom vijeću.

Ovaj put u prijedlogu nema Gradske tržnice, već se planiraju pripojiti Aquacity i Vartop tvrtki Parkovi.

Bosilj je ukratko obrazložio razloge za takvu odluku.

– Tvrtki Aquacity sanirali smo dugove, ali ima vrijedne nekretnine. Kad bi tvrtku gasili više od dva milijuna kuna otišlo bi na porez – objasnio je Bosilj.

Što se Vartopa tiče, Bosilj kaže kako je primarni cilj smanjiti račune građanima. Pritom je napomenuo i kako trenutno nema utjecaj na upravu Vartopa.

Poskupili plin i struja pa Vartop već Varaždincima poslao veće račune za travanj

– Vartopom i dalje upravlja bivši gradonačelnik Čehok – rekao je Bosilj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje