Povežite se s nama

U fokusu

Orkanski vjetar, mraz i tuča u varaždinskom kraju učinili štetu od 57,5 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

TKO ĆE TO NADOKNADITI?

Ovogodišnje štete od elementarnih nepogoda u Hrvatskoj su procijenjene na 2,3 milijarde kuna, a na području Varaždinske županije mjere se u desecima milijuna kuna, rečeno je na sjednici Državnog povjerenstvo za procjenu štete od elementarnih nepogoda.

 

Državno povjerenstvo za procjenu štete od elementarnih nepogoda, kojim predsjeda saborski zastupnik Josip Križanić, na jučerašnjoj sjednici je donijelo zaključke s kojima će upoznati premijera i Vladu RH-a, te resorna ministarstva.

– Potrebno je osigurati dodatna sredstva kako bi se ublažile posljedice velikog broja prirodnih katastrofa koje su ove godine zadesile našu zemlju – rekao je Križanić na sjednici.

Jedan od zaključaka Državnog povjerenstva je da raspoloživa sredstva u iznosu od 20 milijuna kuna nisu ni približno dostatna za djelomičnu sanaciju šteta prema podacima iz Registra šteta na dan 18. rujna 2017.

Stoga je Državno povjerenstvo odlučilo da će zatražiti od nadležnih ministarstava dostavu prijedloga, odnosno stajališta oko modela kojima bi se ublažile ovogodišnje štete i provela njihova djelomična sanacija.

Inače, štete na poljoprivredi na području Varaždinske županije uzrokovane olujnim i orkanskim vjetrom iznose 850 tisuća kuna dok su štete uzrokovane na prometnicama i građevinama oko 7,9 milijuna.

– Tuča je u poljoprivredi na području Varaždinske županije uzrokovala štetu od 6,3 milijuna kuna. Najpogubniji je bio mraz koji je uzrokovao štetu od 42,5 milijuna kuna – naglasio je Križanić.

 

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Umro je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Zagreb

Nacinalni mediji javljaju da je umro zgrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Bandić je umro od srčanog udara, a tužnu vijest je potvrđena i iz Grada Zagreba.

Bandiću je pozlilo kasno navečer u subotu te ga je Hitna prevezla u bolnicu Sveti Duh, piše telegram.hr. Vijest je objavila i HINA.

– U dubokoj tuzi obavještavamo sugrađanke i sugrađane, suradnike, prijatelje, zagrebačku i hrvatsku javnost da je iznenada, danas, 28. veljače u 66. godini života od posljedica srčanog udara preminuo gradonačelnik Grada Zagreba gospodin Milan Bandić – objavljeno je u nedjelju, 28. veljače, u noći iz Grada Zagreba.

– Živio je za svoj grad, za Zagrepčanke i Zagrepčane koji su mu u svemu što je radio bili na prvom mjestu, za posao koji je s ljubavlju i energijom, unoseći cijeloga sebe – bez ostatka, obavljao 21 godinu. O detaljima, terminu pogreba, održavanju komemorativnog skupa, kao i ostalim informacijama vezanim uz ovu tužnu vijest, javnost ćemo obavijestiti naknadno. Počivao u miru – objavili su.

Nastavite čitati

U fokusu

Marijan Škvarić: “Bahatost župana Čačića dovela do bacanja spasonosnog cjepiva“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zašto se ne pripremi sustav procjepljivanja u Varaždinskoj županiji, pitanje je koje se nameće posljednjih tjedan dana. S obzirom na to da trenutno nema dovoljno cjepiva za sve zainteresirane, nužno je pripremiti sustav kako bi u trenutku neprekidne opskrbe cijepljenje funkcioniralo na najvišoj razini, smatra Marijan Škvarić, v.d. predsjednika HNS-a Varaždinske županije.

No, Varaždinska županija ne razmišlja o tome, pa se cjepivo, kojeg ionako ima premalo, čak i baca. Škvarić se u svom najnovijem priopćenju za medije zato pita „zašto su zakazala Županija, Dom zdravlja i Stožer civilne zaštite Varaždinske županije?“

– Vjerojatno zbog osobe koja se u „sve razumije“, bahatog župana koji sve to rješava u 15 minuta. Apsurdno je da župan s ponosom ističe da se cjepivo bacilo. Da su postavljeni jasni kriteriji i da je organizacija na višoj razini, moglo je biti cijepljeno još 15 ljudi koji su u rizičnoj skupini, no kako je župan jedan jedini i „svemogući“, može ako želi cjepivo i  baciti – ističe Škvarić.

Po njemu, na razini županije potrebno je organizirati sustav punktova i mobilnih timova te pokrenuti internet platformu i mobilnu aplikaciju putem kojih će građani podnositi zahtjev za cijepljenjem i u realnom vremenu moći pratiti tijek procjepljivanja, stanja zalihe cjepiva i ostale ključne informacije, predlaže Škvarić.

– Na taj bi se način ubuduće izbjeglo cijepljenje preko reda te stvaranje dnevnih viškova cjepiva, a prioritetne skupine uistinu bi bile prioritetne. Kontrola bi se vršila jednim klikom, a ne povjerenstvom koje će to razmatrati i, kako nam je to već poznato, teško nešto konkretno i riješiti. Ukoliko se sve ne pripremi, možemo očekivati redove kojima smo svjedoci i ovih dana, a znamo da je riječ o starijim i visokorizičnim osobama – napominje i poziva varaždinskog župana da nakon četiri godine „nerada napokon učini nešto konkretno i korisno za stanovnike Varaždinske županije“.

– Župane, izgubili ste obraz, nije sve počelo, niti sve završava s Vama. Vodite brigu o potrebama ljudi, kako onih koji su zdravstveno ugroženi, tako i o gospodarstvenicima koji su temelj za razvoj naše županije – poručuje Marijan Škvarić.

Nastavite čitati