Povežite se s nama

Život i društvo

Ormar za život – personaliziran do zadnjeg detalja

Objavljeno:

- dana

Kad kupujemo ormar, koji će nam, kažu statistike, u spavaćoj sobi najčešće ostati desetljećima, važno je napraviti odabir koji u svakom detalju odgovara našim individualnim potrebama te ga neće biti potrebno zamijeniti.

Ormar kao vizualno najveći dio prostorije, napravljen prema osobnosti i željama svakog pojedinca, ključan je dio dobro osmišljenog interijera. Da ormari više nisu samo mjesto za odlaganje odjeće nego odraz životnog stila, u Drvnom centru Filo znaju od otvaranja tvrtke prije dva desetljeća.

Neki će kupci prednost dati estetici i aktualnim trendovima, dok je drugima važnija količina prostora za pohranu, no svima je zajednička želja da se pronađe rješenje koje će najviše odgovarati njihovim potrebama. U Drvnom centru Filo svaki potencijalni kupac na raspolaganju ima stručnu pomoć kako bi svoje želje i ideje doveo do realizacije.

Svaki potencijalni kupac na raspolaganju ima stručnu pomoć kako bi svoje želje
i ideje doveo do realizacije

Za početak dostatna je skica, fotografija prostora s dimenzijama ili slika s interneta s osnovnom idejom kako bi se, uz pomoć stručnog tima, osmislila najbolja opcija prema izvornoj inspiraciji. Police, ladice, izvlačne šipke za hlače, pregradnici, ogledala, rasvjeta, garderobni liftovi ili drvene kolone za cipele? Mogućnosti su, kažu u Drvnom centru Filo, beskrajne, a ponuda za ormar prema vašim zamislima izrađuje se besplatno.

WALK IN, SAMOSTOJEĆI ILI UGRADBENI ORMAR?

Walk in ormari
Imati cijelu prostoriju kao garderobni prostor u današnje je vrijeme česta želja kod opremanja doma. Walk in ormari praktično su rješenje, omogućavaju maksimalno iskorištavanje prostora, prirodno provjetravanje i preglednost te često veliku količinu prostora za pohranu.

Kod planiranja walk in ormara važno je razmišljati o kvadraturi stambenog prostora te ima li mogućnosti da se on napravi, a ako je to izvedivo, važno je da se iskoriste sva četiri zida koja sadrže prostor za vješanje odjeće, da imaju duže i kraće police te dublje i pliće ladice.

Samostojeći i ugradbeni ormari
Samostojeći ormari najčešća su varijanta ormara u većini domova. Velik izbor, raznolikost i dostupnost kod velikog broja proizvođača čini ih najjednostavnijom opcijom za odabir. Jedna od glavnih prednosti samostojećeg ormara je mogućnost lakog preseljenja iz prostorije u prostoriju ili iz jednoga stambenog prostora u drugi, no nedostatak je često neiskorišten prostor između ormara i stropa, koji se tada popunjava kutijama za pohranu i sličnim dodatnim rješenjima.

Poklanjamo izvlačni držač za hlače za sve narudžbe garderobnih ormara do kraja 2018. godine

Ugradbeni ormari koji se izrađuju po mjeri pametno iskorištavaju svaki centimetar prostora u koji se postavljaju. S obzirom na mnogobrojne mogućnosti u dizajnu te odabiru materijala i dekora u kojima se mogu izraditi, ugradbeni ormari, uz ekonomičnost i praktičnost, postaju i estetski dodatak svake prostorije. Važno je imati na umu da ovakva vrsta ormara nije namijenjena za selidbu, već se izgledom i dimenzijama prilagođava određenom prostoru.

Isto tako, jedna od ključnih stvari kod ugradbenih ormara je odabir vrata. Ako želite klizna vrata umjesto običnih, potrebno je voditi računa o tome da vam je za njih potrebno dodatnih 8 centimetara dubine jer vodilice za njih zauzimaju 8 centimetara prostora. Kako kod ugradbenih ormara nije nužno ugrađivati leđa, postoji niz mogućnosti bojenja stražnjeg zida. Preporučljivo je koristiti perive boje, koje se mogu prebrisati vlažnim krpama te se lako nijansiraju.

Bez obzira na to odlučite li se za walk in, samostojeći ili ugradbeni ormar, najvažnije je da bude prilagođen vašim željama i potrebama. Stručni tim Drvnog centra Filo pomoći će vam da svaka prostorija vašeg doma dobije dodatnu dimenziju.

Drvni centar Filo

Dr. Ivana Novaka 22, Čakovec
Tel.: 040 370 700
Fax: 404 370 701
E-mail: [email protected]

Radno vrijeme:
Pon – pet: 7:30 – 17:00
Sub: 7:30 – 13:00

Život i društvo

FOTO Iz IV. OŠ Varaždin poručuju: „Čitanje otkriva naše skrivene potencijale!“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U okviru projekta „Školska knjižnica IV. osnovne škole Varaždin“ pod vodstvom knjižničarke Marine Mavrek, u toj gradskoj osnovnoj školi u veljači su raznim aktivnostima poticali učenike na čitanje.

Povodom Svjetskog dana čitanja naglas koji je ove godine obilježen 3. veljače, učenici prvog razreda u prostorijama školske knjižnice čitali su naglas jedni drugima priče, pjesme i zagonetke. Za kraj čitalačkog druženja, knjižničarka Mavrek pročitala im je slikovnicu autorice Becky Bloom „Uljuđeni vuk“ koju su s velikom pažnjom i zanimanjem slušali.

– Obilježavanjem ovog prigodnog datuma, započeli smo s nizom aktivnosti koje ćemo ove godine provesti u našoj školi jer je 2021. godina proglašena Godinom čitanja pod geslom „Čitajmo da ne ostanemo bez riječi!“. Svjetski i domaći trendovi pokazuju da ljudi sve manje čitaju, pogotovo od puberteta. Stoga je pravo vrijeme za promicanje i razvoj kulture čitanja, u svim dijelovima našeg društva, posebno djece i mladih – ističe knjižničarka Mavrek.

Objasnila je da čitanje naglas razvija vještinu slušanja, poboljšava komunikaciju, obogaćuje rječnik, razvija maštu i utječe na uspješan razvoj djeteta.

– Čitanje također utječe na razvoj emocionalne inteligencije, tolerancije, koncentracije, empatije, samopouzdanja i samosvijesti djece. Stoga, čitajmo djeci naglas gdje god i kad god stignemo – za dugoročnu kvalitetu njihovog života. I potičimo ih da sami čitaju – poručila je.

Nadalje, tjedan uoči 14. veljače – Dana zaljubljenih, u školi je organiziran „ljubavni sastanak“ s knjigom. Odabrane knjige bile su zapakirane u neprozirne omote, tako da su učenici na slijepo posudili jedan od čak 90-ak „ljubavnih paketića“ (knjiga i slikovnica).

Obilježili su i Međunarodni dan materinskog jezika 21. veljače time što su se učenici šestih razreda uključili u aktivnost „Veliki čitaju malima“. Čitali su lektirna djela za učenike prvih razreda „Tri medvjeda i gitara“, „Hrabrica“ i „Pale sam na svijetu“, s ciljem učenja, njegovanja i razvijanja ljubavi prema materinskom jeziku.

– Za izražajno čitanje pripremala sam se svaki dan čitajući priču naglas. U početku sam bila nervozna, ali sam nakon pročitanog bila zadovoljna svojom izvedbom i sretna što sam prisustvovala – rekla je učenica Elena Weiser.

U školi će i u ožujku nastaviti poticati čitanje kod učenika, ali i zaposlenika. – U situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa činjenično je kako su nastava i naše obitelji uvelike okrenute čitanju, što je u vrijeme tjeskobnosti radi ograničenih socijalnih kontakata, izvanredna činjenica. Čitanje otkriva naše skrivene potencijale da bogatim rječnikom, dobrom argumentacijom budemo ugodni sugovornici i vješti retori. U svjetovima mašte i u bespućima „skrivenih vrtova“ koje u sebi skrivaju knjige – „čitajmo da ne ostanemo bez riječi!“ – poručila je ravnateljica doc. dr. sc. Jasmina Dvorski.

Nastavite čitati

Život i društvo

Do kraja svibnja trebali bi biti gotovi POS stanovi u Cestici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Cestica

Kamen temeljac za izgradnju POS stanova u Cestici položen je u lipnju prošle godine, a završetak radova predviđen je do kraja svibnja 2021. godine.

Tim povodom gradilište je posjetio direktor Agencije za promet nekretnina Dragan Hristov te je održao radni sastanak s načelnikom Mirkom Korotajem i predstavnicima izvođača radova. Iskazao je zadovoljstvo dosadašnjom dinamikom te je izjavio: “Želim izraziti zadovoljstvo dinamikom izgradnje POS stanova u općini Cestica, budući da radovi napreduju predviđenim tijekom. Unatoč problemima izazvanim pandemijom COVID-a-19, moram pohvaliti općinsku upravu kao i izvođače radova u nastojanjima da svi radovi završe u roku. Na današnji dan završeno je preko 80% zgrade, te predstoje finalni radovi. Predviđam da će objekt tijekom svibnja dobiti uporabnu dozvolu te će biti spreman za useljenje”.

U POS-ovoj zgradi nalazi se šest stanova različitih dimenzija, a ukupna vrijednost investicije je 4,4 milijuna kuna, a trenutno je objavljen javni poziv za prikupljanje zahtjeva za kupnju stana na kojeg se mogu javiti svi državljani RH do 31. ožujka 2021. godine.

U obilasku radova bio je i načelnik Mirko Korotaj koji je objekt ocijenio kao visokokvalitetan te jedan od ključnih projekata općinske uprave u protekle četiri godine, a tom je prilikom izjavio: “POS izgradnja u općini Cestica ima 16 godišnju tradiciju, kad je 2005. godine izgrađena prva POS zgrada na području Varaždinske županije. To je bio uspješan projekt, kao što će biti i ovih novih šest stanova za mlade obitelji. Uz ostale projekte kojima pomažemo mladima, kao što su sufinanciranja dječjeg vrtića, besplatnih udžbenika za osnovnoškolce, besplatnog prijevoza za srednjoškolce i stipendije za sve studente, rješavanje stambenog pitanja dodatni je poticaj za ostanak na području općine. Sa svime ćemo nastaviti i u narednom razdoblju, a dodat ćemo i neke nove mjere”.

Nastavite čitati