Povežite se s nama

Međimurje

Učiteljice OŠ Belica: „Djecu valja poticati na rješavanje problema komunikacijom!“

OŠ Belica

Objavljeno:

- dana

Na inicijativu Centra za edukaciju i prevenciju nasilja prije pet godina u Hrvatskoj je pokrenuto obilježavanje Dana ružičastih majica – Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja. „Pink Shirt Day“, kako je popularno nazvan, obilježava se posljednje srijede u veljači.

Već godinu dana nakon utemeljenja ušao je u gotovo sve škole, vrtiće i druge javne kulturno-obrazovne ustanove.

Prvi b razred s razrednicom Gordanom Turk

S obzirom na to da je zbog vremenskih neprilika 28. veljače i 1. ožujka odgođena nastava, u većini škola Dan ružičastih majica održan je 2. ili 5. ožujka. Majice inače simboliziraju podršku borbi protiv nasilja, u spomen na incident koji se odigrao u jednoj kanadskoj školi. Naime, Chucka McNeilla zlostavljali su neki školski kolege zbog toga što je prvog dana nastave u školu došao u ružičastoj majici u znak podrške svojoj majci koja je bolovala od raka dojke. Njegovi prijatelji David Shepherd i Travis Price reagirali su tako što su kupili 50 ružičastih majica i dijelili ih uokolo.

Prvi a razred

U Osnovnoj školi Belica Dan ružičastih majica obilježili su i prvašići – 1. a razred s razrednicom Vesnom Herman te 1. b razred i njihova razrednica Gordana Turk. Ovime su učiteljice ukazale na važnost poučavanja komunikaciji i borbe protiv nasilja među vršnjacima od najranije dobi. Učionice beličkih prvašića bile su ispunjene ružičastim rekvizitima – od samih majica do torbi, panoa, papirnatih srca… Djeca su pjesmom i plesnim pokretima pokazala koliko je većina njih radosna te da svoje veselje i mir žele dijeliti s drugima.

Pano u holu OŠ Belica

Vršnjački edukatori Udruge „Zora“, koja promiče nenasilje i ljudska prava, povodom Dana ružičastih majica u sklopu projekta „Aktivni mladi protiv nasilja“ snimili su i video kojim su poslali poruku podrške žrtvama vršnjačkog nasilja, ali i motivirajuće poruke onima koji su svjedoci nasilja, no ništa ne poduzimaju.

– Ako vidiš da je netko žrtva, zaustavi vršnjačko nasilje zajedno sa svojim prijateljima ili upozori odrasle na nasilje. Upravo vi možete zaustaviti nasilje stvaranjem okruženja u kojem se nasilje ne prihvaća. Pomognite svojim prijateljima i stvorite sigurno okruženje za sve! – poručuju mladi edukatori Udruge „Zora“.

Vršnjački edukatori Udruge “Zora”

Projekt „Aktivni mladi protiv nasilja” provodi Udruga „Zora“ kao nositelj, a partneri su joj: Graditeljska škola Čakovec, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, Ekonomska i trgovačka škola Čakovec, Gospodarska škola Čakovec, Tehnička škola Čakovec, Udruga za rad s mladima „Breza“ iz Osijeka, Centar za kulturu Čakovec i Centar za socijalnu skrb Čakovec s podružnicom Obiteljski centar Međimurske županije. Sufinanciraju ga Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Međimurje

Radovi u tijeku: Matija Posavec obišao škole u Goričanu, Belici, Gardinovcu i Domašincu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec obišao je nekoliko osnovnih škola te područnih školskih odjela u kojima se trenutno obavljaju ili su netom završeni obimni radovi na uređenju.

Kod Osnovne škole Belica uredio se ulaz u školu, uklonile su se stare kamene ploče i istrošene opeke te zamijenile s novim betonskim pločama u više boja.

U područnoj školi Gardinovcu zamijenjen je kompletan sustav grijanja uz postavljanje novog bojlera, a vrijednost investicije iznosila je više od 11.000 eura. Tijekom uskršnjih praznika uredit će se kuhinja, te će se postaviti novi kuhinjski elementi, sudoperi te štednjak, a zgrada područne škole dobit će novo ruho i skorom energetskom obnovom.

Nakon izgradnje sportske dvorane te energetske obnove Osnovne škole u Goričanu, Međimurska županija istoj je školi sada osigurala novu školsku kuhinju.

Nakon rušenja i demontaže u prostoru nove kuhinje, postavljeni su novi slojevi podova, izolacija, prateći zidarski radovi, kao i radovi na elektroinstalacijama, hidroinstalacijama i strojarskim instalacijama, keramikom su obloženi zidovi i podovi, završeni soboslikarski radovi, a opremljena je i kuhinja vrijedna skoro 50.000 eura, tako će sada školska kuhinja u Goričanu biti suvremeno opremljena za pripremanje kuhanih obroka za sve učenike.

U radove i opremu uloženo je više od 130.670 eura. Osim projekta uređenja kuhinje i blagovaonice, u navedenoj je školi u tijeku priprema na uređenju dviju učionica na gornjem katu škole kako bi učenici Osnovne škole Goričan mogli pohađati nastavu u jednoj smjeni.

Tijekom posjeta župan Matija Posavec upoznat je s problemom na vanjskom krovištu kod školske-sportske dvorane te je dogovoreno građevinsko rješenje kojim će se spriječiti daljnja oštećenja na fasadi objekta.

U Osnovnoj školi Domašinec izvedeni su veliki radovi u kotlovnici, gdje je promijenjen kotao za centralno grijanje i pripremu tople vode, a novi kotao promijenjen je u skladu s novim projektom školske dvorane.

Ograđena je plinska stanica i instalacija budući da se novim projektom predviđa i adaptacija školske kuhinje. Zamijenjena su rasvjetna tijela u učionicama i hodnicima te je izvršena korekcija ostalih dijelova elektroinstalacije.

Osim rasvjete, u učionice informatike, matematike te dviju učionica za hrvatski jezik uvedena je ili sanirana postojeća telefonska i računalna instalacija te su nabavljene nove stolice i klupe. Ukupna vrijednost radova iznosila je 98.735 eura.

Nastavite čitati

Međimurje

Pozvani ste na novu volontersku akciju „Međimurske prirode“: Osigurajmo dom bregunicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I dok je volonterska akcija „Žabe na cesti“ u organizaciji „Međimurske prirode“ – Javne ustanove za zaštitu prirode još uvijek u tijeku, u pripremi je već sljedeće volontersko okupljanje pod nazivom „Osigurajmo dom bregunicama“. A što će se raditi? Čistit će se riječna obala za bregunice, najmanje naše lastavice, koje teže svega 15 grama što je jednako kao tri vrećice šećera za kavu.

Naime, bregunice su trenutno na svojem selidbenom putu i uskoro će se vratiti u naše krajeve. Ovom akcijom očistit će se gornji pjeskovito-praporni sloj obale, odnosno ukloniti nepotrebna vegetacija s obale da bi bregunice lakše pronašle pogodno mjesto za gniježđenje.

Volonterska akcija održat će se u subotu, 1. travnja, na obali rijeke Drave u blizini naselja Gornji Hrašćan. Akcija počinje u 9 sati, a predviđeni završetak je oko 13 sati.

Iz „Međimurske prirode“ pozivaju sve koji se žele uključiti u volontersku akciju „Osigurajmo dom bregunicama“ neka se prijave putem online obrasca. Broj osoba koje se mogu prijaviti na volontersku akciju je ograničen na 25.

Za sve volontere osigurani su hrana i piće te potreban radni alat. Potrebno je doći u prikladnoj (radnoj) odjeći i obući te ponijeti radničke rukavice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje