Povežite se s nama

Međimurje

OŠ Nedelišće domaćin natjecanja LIK 2021., evo tko je predložen za državnu razinu natjecanja

Objavljeno:

- dana

U školi domaćinu, Osnovnoj školi Nedelišće, 22. ožujka održana je županijska razina natjecanja LIK 2021., odnosno izložba učenika osnovnih i srednjih škola iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna.

Županijsko povjerenstvo za provedbu natjecanja iz LIK ove godine činili su: učiteljica Ida Domišljanović – OŠ Kuršanec (predsjednik Povjerenstva), učiteljica Emina Kefelja – OŠ Belica i OŠ Domašinec (član), učitelj Veljko Posavec – OŠ Nedelišće (član) te nastavnica Marta Horvat – Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec (član).

Ukupno je pristigao 51 rad iz osnovnih te 12 radova iz srednjih škola.

Zadaci za učenike od 5. do 8. razreda osnovnih škola iz nastavnoga predmeta Likovna kultura bili su vezani uz portret i autoportret, a tema-poticaj bila je hrvatska folklorna i tradicijska etnografska baština.

Zadaci za učenike od 1. do 4. razreda srednjih škola iz nastavnih predmeta Likovna umjetnost, bili su vezani uz povijest likovne umjetnosti i teoriju oblikovanja. Tema natjecanja bila je portret i autoportret, a tema-poticaj ljudsko tijelo u umjetnosti.

Nagrađeni učenici i mentori upućuju se na državnu razinu, a to su:

1. mjesto Manda Jeđut, 7.r, mentor; Neda Madjar OŠ Petar Zrinski, Šenkovec

2.mjesto Arta Hasani, 8.r, mentor; Mirna Žerjav III. OŠ Čakovec

3.mjesto Helena Lesjak, 8.r, mentor; Emina Kefelja OŠ Belica

1. mjesto Ema Bilaver, 3. razred, mentor; Karmen Farkaš Gimnazija Josipa Slavenskog

2.mjesto Una Krauthacker, 3. razred, mentor; Marta Horvat Srednja škola Čakovec

3.mjesto Karla Vurušić, 4. razred, mentor; Karmen Farkaš Gimnazija Josipa Slavenskog

Međimurje

Obiteljski centar CZSS-a Čakovec dobio na korištenje nove prostore

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Međunarodnoga dana obitelji koji se obilježava 15. svibnja, Centar za socijalnu skrb Čakovec – Podružnica Obiteljskog centra u parku Centra znanja MŽ održao je druženje sa svojim korisnicima putem interaktivnih aktivnosti namijenjenih roditeljima i djeci.

Aktivnosti koje provodi Obiteljski centar nužne su za društvo i pravilan psihološki razvoj djece, što je prepoznala i Međimurska županija te je povodom Međunarodnog dana obitelji župan Međimurske županije Matija Posavec s ravnateljicom Centra za socijalnu skrb Čakovec Alenkom Bilić potpisao Ugovor o korištenju nekretnine u vlasništvu Županije na adresi Ulica Matice hrvatske 18 u Čakovcu.

– Nakon što smo izgradili novu zgradu Doma zdravlja Čakovec u kojoj su na jednom mjestu, u blizini ostalih zdravstvenih ustanova, smještene ambulante i usluge primarne zdravstvene zaštite, zgrade u kojima su bile smještene ambulante u samom centru Čakovca ostale su prazne. Kako bismo na najbolji način iskoristili taj prostor, odlučili smo u svrhu jačanja Obiteljskog centra darovati zgradu Centru za socijalnu skrb Čakovec – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec, dodavši da će novi prostori omogućiti kvalitetnije odvijanje aktivnosti i pružanje većeg broja usluga.

Darovanim prostorima zadovoljna je i ravnateljica CZSS-a Alenka Bilić.

– Drago nam je što je Županija prepoznala potrebu jer će veći prostor olakšati komunikaciju između djelatnika i korisnika našeg Obiteljskog centra – istaknula je ravnateljica Bilić.

Nastavite čitati

Međimurje

Obilježen Tjedan Crvenoga križa: na Trgu Republike mjerili tlak, šećer, vježbali pružanje prve pomoći…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svjetskim danom Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca koji se obilježava svake godine 8. svibnja, u Hrvatskoj započinje i Tjedan Crvenoga križa koji traje do 15. svibnja. Gradsko društvo Crvenoga križa Čakovec obilježavanju se priključilo s nekoliko aktivnosti.

U ponedjeljak, 10. svibnja, na Trgu Republike u Čakovcu održani su kratka edukacija prve pomoći te mjerenje tlaka i šećera u krvi.

– Dan i Tjedan Crvenoga križa obilježili smo konačno među ljudima, s našim građanima, uz pridržavanje epidemioloških mjera. Učenici Srednje škole Čakovec, smjer medicinske sestre i tehničari, održali su edukacijske, praktične vježbe pružanja prve pomoći u hitnim stanjima – bočni položaj, oživljavanje ili reanimacija, upotreba AVD uređaja, zaustavljanje krvarenja iz nosa i upotreba kompresijskog zavoja kod jakog krvarenja. Osim toga, mjerili su se tlak i šećer u krvi, za što je interes građana uvijek velik – rekla je Alenka Novak iz GDCK-a Čakovec.

Davali savjete

S obzirom na to da se u ponedjeljak, 10. svibnja, ujedno obilježavao i Svjetski dan kretanja, volonteri su iskoristili priliku da građanima, uz osmišljene edukativne aktivnosti, daju savjete i preporuke kako živjeti zdravo.

– Građanima smo isticali važnost kretanja, bilo pješice ili biciklom, priroda uvijek zove. Prehrana je vrlo bitna, a kroničnim bolesnicima davali smo savjete o redovitom uzimanju terapije i kontroli zdravstvenog stanja. Razveselili su nas vrićari koji su pomno upijali naše savjete, a također su i vježbali. Uskoro ćemo i diljem Međimurja organizirati takve aktivnosti u dogovoru s udrugama i općinama – istaknula je volonterka Novak.

Kao svake godine u ovo doba, i ovog je puta organizirana humanitarna akcija, u sklopu koje su se prikupljale donacije u trgovini Kaufland Čakovec, namijenjene korisnicima Socijalnog dućana.

Osim toga, volonteri su stalno prisutni na sportskim događanjima, gdje Interventni tim pruža podršku i, u slučaju potrebe, prvu pomoć. Dodajmo da Crveni križ pomaže i u organizaciji cijepljenja te i dalje odlazi u pomoć u potresom pogođena područja.

– Već 15 tjedana volonteri GDCK-a Čakovec daju veliki doprinos masovnom cijepljenju na tri punkta u Nedelišću, Murskom Središću i Prelogu. Ponosni smo i na naše volontere koji su odmah nakon potresa bili u Banovini, a još i danas odlaze u Sisak, Petrinju, Glinu… to je neka nova životna priča – zaključila je Novak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!