Povežite se s nama

Međimurje

U OŠ Orehovica uz “legiće” crtaju stripove, pričaju priče i tako kreativno uče engleski jezik

Objavljeno:

- dana

– Kad je učiteljica rekla da ćemo koristiti Lego kocke u nastavi, malo sam se iznenadio. Mislio sam da je to za malu djecu. No kad smo počeli s Lego kockicama slagati priče koje smo pričali na engleskom jeziku, shvatio sam da je zabavnije učiti na taj način – rekao je Tin Plaftak, učenik osmog razreda OŠ Orehovica.

Od šoka do oduševljenja

Upravo zahvaljujući njegovoj rođakinji Katarini Ivanković, koja radi u LEGO Education & LEGO Foundation u Njemačkoj, škola je dobila vrijednu donaciju Lego kocaka koje učenici koriste u nastavi. No, sve je krenulo od učiteljie engleskog jezika Adele Tompoš, koja je o korištenju najpopularnijih kockica na svijetu u nastavi doznala na jednoj radionici.

– Meni se to činilo jako zanimljivim jer današnje generacije učenika nije lako zainteresirati za nastavni sadržaj, posebno za nastavu iz engleskog jezika, koja je u OŠ Orehovica izborna – otkrila je učiteljica Tompoš.

Znala je da će učenici nižih razreda s idejom korištenja Lego kocaka biti oduševljeni, no zanimalo ju je kako će reagirati učenici osmih razreda.

– Kad sam im rekla za svoju ideju, njihovi izrazi lica bili su neprocjenjivi, prava je šteta što nisam imala fotoaparat da to i zabilježim! Rekli su mi da nisu mala djeca i zbunjeno su me ispitivali što će oni raditi s Lego kockicama. Međutim, bila sam ustrajna. Kako na početku školske godine još nismo imali Lego kocke u školi, rekla sam im da ih donesu od kuće. Zadatak im je bio uz pomoć Lego kocaka složiti priču. To što su napravili poslikala sam svojim mobitelom i tako je nastao naš prvi strip. Učenici su mi priču ispričali na engleskom jeziku i brzo shvatili da je učenje engleskog jezika s Lego kockicama jako zabavno – zadovoljna je učiteljica.

Kad je učenik osmog razreda OŠ Orehovica Tin Plaftak svojoj rođakinji Katarini Ivanković ispričao za Lego kockice u nastavi, ona je bila oduševljena. Predstavila je to svojim kolegama u LEGO Education & LEGO Foundation u Njemačkoj, tvrtki u kojoj radi. Oni su odmah osigurali donaciju Lego kocaka za OŠ Orehovica.

Iako Lego kocke ne koriste na svakom školskom satu, iskustva su pozitivna.
– Učenici se zabavljaju i kroz igru uče. Kroz izradu stripova i pričanje priča učenici vježbaju govorne vještine, a na kraju svakog stripa pišu i sastavak – otkrila je učiteljica.
Lego kockice u nastavi u OŠ Orehovica sada koriste i profesorice njemačkog jezika, a počele su ih koristiti i učiteljice razredne nastave. Što više rade s njima, učenici i nastavnici otkrivaju da su mogućnosti njihova korištenja velike.

– S obzirom na to da učenici ne smiju koristiti mobitele na nastavi, to što naprave fotografiram svojim mobitelom pa im šaljem na mailove. Kada bismo dobili još nekoliko tableta, taj proces bi se pojednostavnio i bilo bi nam znatno brže i jednostavnije raditi na nastavi – priznala je učiteljica Tompoš.

Međimurje

Prvi od boraca za poziciju međimurskog župana najavio objavu kandidature

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Poznat je prvi službeni kandidat za župana Međimurske županije.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Darko Zver iz stranke Fokus uputio je, naime, poziv na predstavljanje svoje kandidature u ponedjeljak, 18. listopada, u 10 sati ispred Doma sindikata u Čakovcu.

Konferenciji će prisustvovati predsjednik stranke Fokus Davor Nađi, gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec, gradonačelnica Samobora Petra Škrobot, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec, gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian i načelnik Općine Križ Marko Magdić.

Nastavite čitati

Međimurje

Danas u Međimurju 36 novozaraženih koronom, oporavile su se 24 osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 180 uzoraka, od čega je evidentirano 36 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2, što je 20% od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavile su se 24 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 197. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 71.679 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 23 pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nema hospitaliziranih pacijenta, nema otpuštenih pacijenata, nema pacijenata na invazivnoj respiraciji te nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje