Povežite se s nama

Međimurje

U OŠ Orehovica uz “legiće” crtaju stripove, pričaju priče i tako kreativno uče engleski jezik

Objavljeno:

- dana

– Kad je učiteljica rekla da ćemo koristiti Lego kocke u nastavi, malo sam se iznenadio. Mislio sam da je to za malu djecu. No kad smo počeli s Lego kockicama slagati priče koje smo pričali na engleskom jeziku, shvatio sam da je zabavnije učiti na taj način – rekao je Tin Plaftak, učenik osmog razreda OŠ Orehovica.

Od šoka do oduševljenja

Upravo zahvaljujući njegovoj rođakinji Katarini Ivanković, koja radi u LEGO Education & LEGO Foundation u Njemačkoj, škola je dobila vrijednu donaciju Lego kocaka koje učenici koriste u nastavi. No, sve je krenulo od učiteljie engleskog jezika Adele Tompoš, koja je o korištenju najpopularnijih kockica na svijetu u nastavi doznala na jednoj radionici.

– Meni se to činilo jako zanimljivim jer današnje generacije učenika nije lako zainteresirati za nastavni sadržaj, posebno za nastavu iz engleskog jezika, koja je u OŠ Orehovica izborna – otkrila je učiteljica Tompoš.

Znala je da će učenici nižih razreda s idejom korištenja Lego kocaka biti oduševljeni, no zanimalo ju je kako će reagirati učenici osmih razreda.

– Kad sam im rekla za svoju ideju, njihovi izrazi lica bili su neprocjenjivi, prava je šteta što nisam imala fotoaparat da to i zabilježim! Rekli su mi da nisu mala djeca i zbunjeno su me ispitivali što će oni raditi s Lego kockicama. Međutim, bila sam ustrajna. Kako na početku školske godine još nismo imali Lego kocke u školi, rekla sam im da ih donesu od kuće. Zadatak im je bio uz pomoć Lego kocaka složiti priču. To što su napravili poslikala sam svojim mobitelom i tako je nastao naš prvi strip. Učenici su mi priču ispričali na engleskom jeziku i brzo shvatili da je učenje engleskog jezika s Lego kockicama jako zabavno – zadovoljna je učiteljica.

Kad je učenik osmog razreda OŠ Orehovica Tin Plaftak svojoj rođakinji Katarini Ivanković ispričao za Lego kockice u nastavi, ona je bila oduševljena. Predstavila je to svojim kolegama u LEGO Education & LEGO Foundation u Njemačkoj, tvrtki u kojoj radi. Oni su odmah osigurali donaciju Lego kocaka za OŠ Orehovica.

Iako Lego kocke ne koriste na svakom školskom satu, iskustva su pozitivna.
– Učenici se zabavljaju i kroz igru uče. Kroz izradu stripova i pričanje priča učenici vježbaju govorne vještine, a na kraju svakog stripa pišu i sastavak – otkrila je učiteljica.
Lego kockice u nastavi u OŠ Orehovica sada koriste i profesorice njemačkog jezika, a počele su ih koristiti i učiteljice razredne nastave. Što više rade s njima, učenici i nastavnici otkrivaju da su mogućnosti njihova korištenja velike.

– S obzirom na to da učenici ne smiju koristiti mobitele na nastavi, to što naprave fotografiram svojim mobitelom pa im šaljem na mailove. Kada bismo dobili još nekoliko tableta, taj proces bi se pojednostavnio i bilo bi nam znatno brže i jednostavnije raditi na nastavi – priznala je učiteljica Tompoš.

Međimurje

Pozvani ste na novu volontersku akciju „Međimurske prirode“: Osigurajmo dom bregunicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I dok je volonterska akcija „Žabe na cesti“ u organizaciji „Međimurske prirode“ – Javne ustanove za zaštitu prirode još uvijek u tijeku, u pripremi je već sljedeće volontersko okupljanje pod nazivom „Osigurajmo dom bregunicama“. A što će se raditi? Čistit će se riječna obala za bregunice, najmanje naše lastavice, koje teže svega 15 grama što je jednako kao tri vrećice šećera za kavu.

Naime, bregunice su trenutno na svojem selidbenom putu i uskoro će se vratiti u naše krajeve. Ovom akcijom očistit će se gornji pjeskovito-praporni sloj obale, odnosno ukloniti nepotrebna vegetacija s obale da bi bregunice lakše pronašle pogodno mjesto za gniježđenje.

Volonterska akcija održat će se u subotu, 1. travnja, na obali rijeke Drave u blizini naselja Gornji Hrašćan. Akcija počinje u 9 sati, a predviđeni završetak je oko 13 sati.

Iz „Međimurske prirode“ pozivaju sve koji se žele uključiti u volontersku akciju „Osigurajmo dom bregunicama“ neka se prijave putem online obrasca. Broj osoba koje se mogu prijaviti na volontersku akciju je ograničen na 25.

Za sve volontere osigurani su hrana i piće te potreban radni alat. Potrebno je doći u prikladnoj (radnoj) odjeći i obući te ponijeti radničke rukavice.

Nastavite čitati

Međimurje

Izložbom slika Gordane Špoljar Andrašić obilježeno 10 godina rada Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio Vipro

U nedjelju, 19. ožujka, u prostoru Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga otvorena je izložba slika „Arbor vitae“ Gordane Špoljar Andrašić. Datum otvorenja izložbe nije odabran bez razloga.

Naime, to je jedan u nizu događaja kojima se obilježava 10 godina postojanja Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga.

Preloški Muzej osnovan je 19. ožujka 2013. godine temeljem donacije prof. dr. sc. Matije Berljaka Gradu Prelogu. Donacija je podijeljena u nekoliko zbirki koje krase stalni postav Muzeja, i to: Zbirka keramike, Zbirka moderne umjetnosti, Zbirka navine umjetnosti i Zbirka veziva.

Temeljem tematskih izložbi, putem donacija i otkupa, tijekom godina su formirane sljedeće zbirke: Zbirka fotografija i razglednica, Zbirka suvremenih autora, Zbirka skulptura bikova Režek, Zbirka karikatura Ivana Haramije Hansa, Zbirka Preloški slikarski krug, Etnografska zbirka i Povijesna zbirka.

Izložbu Gordane Špoljar Andrašić otvorio je gradonačelnik Ljubomir Kolarek, sve je pozdravila ravnateljica Muzeja Iva Kožnjak, a o autorici i izložbi govorila je autorica predgovora Božica Jelušić.

Odnos prirode i čovjeka

Gordana Špoljar Andrašić samostalna je umjetnica iz Koprivnice koja je dosad priredila više od 60 samostalnih izložbi, a izlagala je i na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

U ciklusu koji je prikazan na izložbi „Arbor vitae“ autorica nastoji prikazati trajni suodnos između prirode i čovjeka, fokusirajući se na stablo, konkretno na prikaz krošnje, odnosno zelenila lišća koje svoju životnu energiju (vodu) crpi duboko pod zemljom.

Božica Jelušić slike je okarakterizirala kao vrhunski doživljaj: treperiti u zelenilu, prepustiti se zelenilu, vibrirati, komunicirati, naći rezonancu, biti vjetar i dah i krilo anđela, ili barem jedno pero, koje putuje kroz sfere, da bi se u Gordaninu lišću smirilo prije sutona.

Izložba slika Gordane Špoljar Andrašić „Arbor vitae“ bila je obogaćena i glazbenim programom u kojem je sudjelovala operna pjevačica Tamara Korunek, uz pratnju raritetnog i rijetkog tipa bečkog klavira na kojem je svirao Samuel Horvatek.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje