Povežite se s nama

Život i društvo

OŠ Vinica: Mirjana Jambriško i Suzana Mihelčić iz Katalonije se vratile pune dojmova

Objavljeno:

- dana

Unatoč pandemiji, Osnovna škola Vinica marljivo provodi planirane aktivnosti svog prvog Erasmus+ KA2 projekta pod nazivom „Mythomania in Open Air Museums“ u strateškom partnerstvu sa školama iz Španjolske, Turske, Estonije, Poljske i Slovenije.

Ravnateljica škole i koordinatorica projekta Mirjana Jambriško te učiteljica engleskog jezika i koordinatorica nacionalnih i međunarodnih projekata Suzana Mihelčić otputovale su na prvu radnu mobilnost u Španjolsku, Kataloniju, u razdoblju od 25. do 30. listopada.

Projekt je usmjeren na prikupljanje lokalnih mitova i legendi te organiziranje muzeja u prirodi čime će se poticati iskustveno učenje i suradništvo te razvijati digitalne kompetencije kod učenika provođenjem aktivnosti u prirodnom okruženju. Financiran je od Europske unije, ukupna vrijednost projekta je gotovo 200.000 eura, a službeni nositelj projekta je Španjolska.

Radni sastanci, odnosno edukacije, održani su u koordinatorskoj školi Institut el Palau u španjolskom gradu Sant Andreu de la Barca, a turistički dio mobilnosti u gradovima Barcelona i Tarragona. Nakon predstavljanja svih škola učitelji su razgledali Institut el Palau, u skladu s epidemiološkim mjerama kratko prisustvovali nastavi te razmijenili iskustva sa španjolskim učenicima i prošli edukaciju za upotrebu digitalnih alata Metaverse i Stop-Motion Studio.

U Barceloni, glavnom gradu Katalonije, posjetili su Poble Espanjol, internacionalnu izložbu, koja djeluje u obliku muzeja na otvorenom. Obišli su i Nacionalni muzej katalonske vizualne umjetnosti kao i IDEAL – Centar digitalne umjetnosti gdje su imali prilike iskusiti 3D svijet Klimtovih uradaka te ih doživjeti iz perspektive virtualne stvarnosti koristeći VR (engl. virtual reality) naočale i razne digitalne alate koji su povezani s aktivnostima koje će se provoditi s učenicima u idućim mobilnostima projekta.

Posjetili su i Tarragonu, drevni grad koji se na Sredozemlju nalazi od srednjeg vijeka, a čini strukturu starih rimskih ruševina koje su upisane na listu svjetske baštine UNESCO-a.

Prva mobilnost poslužila je edukaciji prisutnih koordinatora i sudionika projekta, razmjeni ideja i iskustava te za detaljne dogovore oko sljedeće mobilnosti koja će se provesti u Hrvatskoj u Osnovnoj školi Vinica tijekom travnja 2022. godine.

Djelatnici škole već se pripremaju za dolazak partnera, njihovih učitelja i učenika, a stići će ih 20-ak. Škola je ponosna što sudjeluje u ovom projektu, a učenici i djelatnici se što će ugostiti svoje partnere, upoznati ih s načinom rada OŠ Vinica i pokazati im veličanstvene povijesne muzejske lokacije diljem Hrvatske.

Život i društvo

Načelnik Sračinca: Imamo najmanji postotak smanjenja broja stanovnika u cijeloj Županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema nedavno provedenom popisu stanovništva u Općini Sračinec živi 4715 stanovnika, objavila je Općina Sračinec na svojoj internetskoj stranici.

U mjestu Sračinec živi 3831, a u mjestu Svibovec Podravski 884.

Prema prethodnom popisu iz 2011. godine Općina je imala ukupno 4842 stanovnika, 3897 u Sračincu i 945 u Svibovcu Podravskom.

Dakle, prema ovim podacima broj stanovnika općine pao je za 2,6 %, pad broja stanovnika u mjestu Sračinec je 1,7 %, a u mjestu Svibovec Podravski 6,4 %.

– Naravno da nisam zadovoljan s rezultatima popisa stanovništva u Hrvatskoj i našoj županiji. No, malo sam manje nezadovoljan popisom u našoj Općini Sračinec. Imamo naime najmanji postotak smanjenja broja stanovnika u cijeloj Varaždinskoj županiji, od 2,6 %. Vjerujem da ćemo doseljenjem u kuće i stanove koji se upravo dovršavaju, vrlo brzo imati broj stanovnika jednak onom iz 2011. godine – komentirao je popis načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Obnova vrijedna 14 milijuna kuna: Osnovna škola Veliki Bukovec dobila novo ruho

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon više od 25 godina, obnovljena je zgrada Osnovne škole Veliki Bukovec.

Riječ je o školi pohađaju učenici dviju općina, a danas su je obišli u pratnji ravnateljice Željke Marković Bilić župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, načelnik Općine Veliki Bukovec Franjo Vrbanić, načelnik Općine Mali Bukovec Darko Marković te pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek.

Obilasku su nazočili i članovi školskog odbora te domaći župnik Pavao Mesarić. U obnovu, odnosno rekonstrukciju škole je uloženo više od 14 milijuna kuna.

Važno je naglasiti kako su Općine Veliki i Mali Bukovec izdvojile svaka po 1.750.000 kuna, dok je Varaždinska županija osigurala 9.750.000 kuna, a uz to i dodatnih 650.000 kuna za prilagodbu i rekonstrukciju postojećeg dijela škole. Svi učenici nastavu pohađaju u jednoj smjeni.

Župan Stričak zadovoljan je realizacijom ovog projekta.

– U ovom mandatu imamo pet plus dva prioriteta, a među tim je prioritetima i obrazovanje – gradimo sustav jednakih mogućnosti, od vrtićke dobi pa do stupanja u radni odnos. Ove godine započet ćemo sa programom talent centara u sklopu naših vrtića u mjesecu travnju. Zatim ćemo dograditi potreban prostor ovdje u školi u Velikom Bukovcu i Svetom Đurđu koje će krenuti u jednosmjensku nastavu. Samim time ćemo omogućiti realizaciju projekta produženog boravka – napomenuo je župan Stričak te dodao da će tijekom ožujka biti otvorena zvjezdarnica te dodatni prostor za Centar izvrsnosti.

Varaždinska županija trenutno priprema investicije u obrazovanju u vrijednosti od 411 milijuna kuna.

– Radi se o dva centra, umjetničko-odgojnom u sklopu Glazbene škole Varaždin, vrijednosti 110 milijuna kuna i Talent centar u sklopu dvorca Šaulovec, vrijednosti 25 milijuna kuna. U sklopu devet škola trebamo izgraditi sportske dvorane, dok u tri osnovne škole trebamo dograditi dodatni prostor za jednosmjensku nastavu. I u tri srednje škole trebamo dograditi dodatni prostor kako bi te škole mogle razvijati sve ono što je važno – zaključio je župan dok je pročelnik Huđek naglasio kako je realizirani jedan prekrasni projekt.

– Objekti i svi sadržaji koji su tu daju jednu puninu da je sav pedagoški standard koji ovoga trenutka postoji u okviru Republike Hrvatske tu i ostvaren. Svi učenici osnovne škole ovog upisnog područja moći će ovdje pokazati svoju izvrsnost u punom obimu – rekao je pročelnik.

Najveće zadovoljstvo iskazala je ravnateljica škole Željka Marković-Bilić kao i svi djelatnici te učenici škole.

– Gradnja je započela davne 1994. godine izgradnjom tadašnje trodijelne sportske dvorane. Više od 25 godina trebalo je da se završi prostor. Dvoranu smo izmjestili u novi prostor, sagradili smo šest novih učionica, kuhinju, blagovaonicu, školsku knjižnicu, dobili smo kabinete, a konačno i školsku zbornicu koju nismo imali od 2003. godine. Sve nam je to omogućilo da konačno prijeđemo na jednosmjensku nastavu i naši su učenici tako dobili mogućnost polaziti nastavu kao i ostali učenici u Varaždinskoj županiji – kazala je ravnateljica.

Od šest novih učionica jedna je informatička, za učenike od 1. do 4. razreda, a zahvaljujući financijskoj pomoći Varaždinske županije, nove su učionice opremljene tzv. pametnim, odnosno interaktivnim pločama.

– Učenici u višim, ali odsad i oni u nižim razredima mogu pratiti nastavu pomoću novih informacijsko-komunikacijskih tehnologija, a moram istaknuti i da smo uspjeli pokrenuti i produženi boravak te uvesti još jedan, mliječni obrok na početku svakog radnog dana – naznačila je ravnateljica Marković-Bilić.

Načelnici Franjo Vrbanić i Darko Marković također nisu krili zadovoljstvo zbog konačne realizacije ovako velikog projekta te su se zahvalili Varaždinskoj županiji na svesrdnoj pomoći u realizaciji ovog projekta.

– Prije točno tri godine smo krenuli s Varaždinskom županijom u realizaciju ovog projekta. Dobili smo prekrasan prostor u kojem ne samo da se ugodnije osjećaju učenici, nego i nastavnici koji rade. S druge strane, ovaj će prostor pridonijeti boljem produženom boravku djece, a samim time i društvenom životu općine – rekao je Vrbanić dok je Marković istaknuo kako su mještani dviju općina dobili ono što su jako dugo očekivali.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje