Povežite se s nama

Međimurje

Osam ešalona međimurskih branitelja u mimohodu ponosno prošlo Čakovcem

Objavljeno:

- dana

OBLJETNICA

Zvuci koračnica i buka avionskih motora bili su sjajna uvertira u subotnji program obilježavanja Dana oslobođenja Međimurja 1991. te Dana međimurskih branitelja, koji je ove godine prvi put proslavljen u Čakovcu, prema odluci Skupštine Međimurske županije.

Podsjećamo, na inicijativu župana Matije Posavca, oformljen je Organizacijski odbor koji je okupio predstavnike svih braniteljskih udruga s područja Međimurske županije, kako bi se zajedničkim snagama dostojno proslavila 25. obljetnica oslobođenja ovoga kraja.

– Međimurje je bilo prvi oslobođeni teritorij u Republici Hrvatskoj, i bez obzira na to koliko smo prostorno mali, Hrvatskoj smo darovali prvi komad slobodne zemlje. Na taj način pokazali smo svoju veličinu. Pokazali su je hrvatski branitelji, baš kao i svoju hrabrost te ustrajnost u borbi za vjeru i pravdu. Na tome im treba zahvaljivati ovakvim obljetnicama gdje se okupljaju, druže i razmjenjuju iskustva u mirnodopskim uvjetima – naglasio je međimurski župan Matija Posavec.

Bio je to poseban dan za 800-tinjak međimurskih branitelja, koji su dostojanstveno sudjelovali u proslavi. Tijekom borbi na gotovo svim ratištima u Hrvatskoj, njihovi suborci, njih 68, položili su živote za slobodu naše države. Nažalost, trojica se još uvijek vode kao nestala. Zato ne čudi da danas neke od tih veterana Domovinskog rata susrećemo kad uz dosta napora hodaju uz pomoć štaka ili su vezani za invalidska kolica. Njihov nemjerljiv doprinos nezavisnosti Lijepe naše cijeni i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, koja je prihvatila pokroviteljstvo nad Danom međimurskih branitelja.

Braća po oružju

No, oni ni u subotu nisu bili uskogrudni, već su pozvali da im se na svečanosti pridruže i suborci iz drugih županija, s kojima su zajedno ratovali. Među njima je bio i Ivo Loborec, umirovljeni pripadnik “Roda“, odnosno postrojbe Specijalne jedinice policije PU varaždinske.

– Dobro pamtim dane rata u Čakovcu, jer smo 1991. bili smješteni u ovom gradu. Naše sudjelovanje u blokadi vojarne “27. juli” bivše JNA bilo je presudno za njezinu predaju. U Međimurju sam upoznao nove prijatelje s kojima smo potom uspješno osvojili i vojarne u Varaždinu – prisjeća se Loborec.

Dodao je da su tijekom izvršavanja borbenih zadaća poginula trojica pripadnika “Roda“ iz Međimurja, dok se jedan još uvijek vodi kao nestali. Inače, program je započeo svetom misom za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje, a potom je od kompleksa spomenute bivše vojarne krenuo svečani mimohod.

Osam formiranih ešalona do Trga Republike je vodio bojnik Ivica Ivaci, u ratu djelatni pripadnik 1. gardijske brigade HV-e “Tigrovi“. Nakon svečanog postrojavanja hrvatskih branitelja na trgu ispred Centra kulture, Ivaci je podnio prijavak pomoćniku ministra obrane RH general bojniku Zdravku Jakopu. Nakon govora predsjednika Općinskoga kriznog štaba Općine Čakovec Antuna Jurinca, zapovjednika protudiverzantskog voda i zapovjednika blokade čakovečke vojarne Zdravka Holcingera, župana Matije Posavca i zamjenika gradonačenika Marija Medveda, položeni su vijenci kod spomen-zida poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.

Slomili zube JNA

Kakva je bila situacija u Čakovcu prije 25 godina prisjetio se Zdravko Holcinger, rekavši da je “bilo puno ljudi i malo oružja s kojim se moglo suprotstaviti pripadnicima JNA“.
– Gradom su odjekivale sirene i s ponosom se sjećam tog vremena kad sam zapovijedao ljudima koji su se pokazali pravim junacima. Da oslobađanje vojarne nije završio našom pobjedom, svi ovi veterani koje danas gledate u postroju bili bi stradali u agresorovim logorima – naglasio je Holcinger.

Iako prostorno mali, Međimurje je bilo prvi oslobođeni teritorij u Republici Hrvatskoj

U zgradi Scheier je otvorena i prigodna izložba fotografija Krešimira Novinca: “Dva grada – jedna priča (Pakrac i Lipik)”, a posjetitelji su tijekom prijepodneva mogli razgledati oružje pješačkih postrojbi Hrvatske vojske i MUP-a. Ujedno, bila im je to prilika da štošta doznaju o školovanju i profesionalnoj karijeri u OS RH. Najmlađi građani okušali su se u vožnji borbenog aviona MiG-21 zahvaljujući postavljenom simulatoru leta HRZ-a.

Prva eskadrila

U ovoj svečarskoj prigodi, Zdravko Jakop je predao visoko državno odličje zapovjedniku Prve eskadrile lake avijacije višestruke namjene iz Pribislavca, pilotu Dejanu Ciglariću. Svečanost je završila u Perivoju Zrinskih uz zajednički ručak u vojnom šatoru.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

U Međimurju danas 484 pozitivna slučaja, procijepljene dvije trećine stanovništva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađena su 783 uzorka, od čega je evidentirano 484 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 64,8% pozitivnih od broja testiranih.

Na trenutačnu epidemiološku situaciju u Međimurju na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Međimurske županije osvrnula se ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo MŽ dr. Marina Payerl-Pal.

– Peti val koronavirusa nastavio se na četvrti val te nismo imali nikakvog predaha. Posljednjih dana bilježimo velik broj oboljelih, udio pozitivnih nalaza prelazi prag od 60 % u odnosu na broj testiranja. 7-dnevna incidencija iznosi 1665, a 14-dnevna iznosi 2361 pozitivan na 100.000 stanovnika. Uspijevamo riješiti sve dnevne potrebe za PCR testiranjem, a unatoč velikom broju oboljelih nemamo velik broj hospitaliziranih, što možemo zahvaliti dobroj procijepljenosti u Međimurskoj županiji.

Naime, u Međimurskoj županiji više od 70 % stanovništva cijepljeno je barem jednom dozom, a 67,3 % stanovništva je potpuno cijepljeno. Osim visoke procijepljenosti, ono što Međimursku županiju izdvaja je i visok udio procijepljenih osoba starijih od 65. Procijepljeno je više od 80% osoba starijih od 65 godina što se pokazalo iznimno važnim u trenutnoj epidemiološkoj situaciji te im daje dodatnu sigurnost u zaštiti od koronavirusa pojavom novih sojeva – rekla je.

U protekla 24 sata oporavljeno je 105 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1916. Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 98.652 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Voditeljica Epidemiološke službe ZZJZ MŽ dr. Višnja Smilović uputila je apel građanima kojima je testiranjem utvrđen pozitivan nalaz:

– Svaka osoba koja se u Međimurju testira isti dan dobiva nalaz te ukoliko se potvrdi da je pozitivna, dobiva e-mail od Epidemiološke službe s detaljnim uputama što pozitivna osoba i njeni kontakti moraju učiniti. Fizički je nemoguće stići kontaktirati sve oboljele osobe u istom danu, stoga molimo sve pozitivne osobe da budu odgovorne i da se pridržavaju pravila koja su im pojašnjena u uputama. Svaka oboljela i pozitivna osoba mora se izolirati, a bliski kontakti samoizolirati, stoga zahvaljujemo građanima na razumijevanju te ih molimo da pokažu poštovanje i odgovornost prema svojem zdravlju i zdravlju svojih bližnjih – apelirala je dr. Smilović.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 38 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 6 pacijenata, otpušteno je 7 pacijenata, 5 pacijenata je na invazivnoj respiraciji. Nema preminulih osoba.

– Ne tako davno imali smo 130 hospitaliziranih osoba, a sada ih imamo stotinjak manje, što je razlog za optimizam. No, pet osoba još uvijek je na respiratoru i naši djelatnici čine sve što mogu kako bi pomogli oboljelim pacijentima. Kako se broj pacijenata smanjuje, povećavamo broj usluga, broj operacija i smanjujemo liste čekanja.

Cijela bolnica se vratila u povećan broj usluga, a pored brige za sve pacijente i oboljele od koronavirusa te sudjelovanja u procesu cijepljenja građana, bolnički prostor je veliko gradilište jer paralelno radimo i na poboljšanju infrastrukture kako bi stvorili što bolje uvjete za rad – naglasio je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec dr. Igor Šegović.

U subotu cijepljenje bez najave u Murskom Središću

Sve zdravstvene ustanove na području Međimurske županije zajedno sa Stožerom civilne zaštite odlično surađuju od samog početka pandemije, a značaj sinergije vidljiv je u dobroj organizaciji procesa cijepljenja.

– Građani imaju priliku cijepiti se kada žele i kojim cjepivom žele, a tu mogućnost nemaju ni mnoge razvijenije zemlje svijeta – istaknuo je ravnatelj Doma zdravlja Čakovec dr. Branko Vrčić koji je dodao da primarni sustav zdravstvene zaštite u Međimurju za sada dobro funkcionira unatoč velikom broju oboljelih građana, ali i zdravstvenih djelatnika.

Građani se u Međimurju mogu cijepiti svakim radnim danom svim dostupnim cjepivima od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije te od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec. Za cijepljenje nije potrebna prethodna najava. U subotu, 22. siječnja 2022. godine cijepljenje bez najave će se održati u školskoj sportskoj dvorani u Murskom Središću od 9 do 13.30.

– Pomno pratimo situaciju i statistiku u Međimurju, koja nam govori da je najgore razdoblje iza nas. U 11. mjesecu imali smo više od 130 hospitaliziranih osoba, no ono što se i tada pokazalo najvažnijim je da imamo održiv zdravstveni sustav. Obavljamo izuzetno puno testiranja dnevno, jučer imamo gotovo 800 uzetih uzoraka, što potvrđuje da djelatnici naših zdravstvenih ustanova svakodnevno odrađuju ogroman posao i na tome smo im zahvalni. Unatoč većem broju oboljelih, važno je da nam zdravstveni sustav funkcionira, da se nastava nesmetano odvija te da pritom pazimo jedni na druge – istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Veći broj oboljelih odrazio se i na obrazovni sustav te su pojedine škole u Međimurskoj županiji prešle na online model nastave, no pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu Međimurske županije Blaženka Novak naglasila je da je stav Županije da se škole ne smiju zatvarati te se nastava mora što je više moguće odvijati u učionicama.

– Zatvaranje škola ne bi značajno pomoglo u sprječavanju širenja bolesti, a odmoglo bi roditeljima i djeci za koju je važnije da su u školama. Naš je zahtjev da svaki ravnatelj pomno razmotri epidemiološku situaciju u svojoj školi te sa školskim liječnikom donese odluku koji razredi moraju na online nastavu i kakav će to imati utjecaj na organizaciju nastave – pojasnila je pročelnica Novak dodavši da svaka škola ima drugačiju epidemiološku situaciju koja se mijenja iz tjedna u tjedan.

Načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec zahvalio je svima koji sudjeluju u sprječavanju širenja koronavirusa te je pozvao građane da se pridržavaju propisanih mjera i odazovu na cijepljenje.

Nastavite čitati

Međimurje

Počinje 11. izdanje Kros lige: u subotu start 1. kola popularne „Globetke“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Atletski klub Međimurje

Iz Atletskog kluba Međimurje pozivaju sve zainteresirane trkače da im se pridruže u novom, 11. izdanju popularne Kros lige „Globetka“. Predviđeno je održavanje osam kola od kojih će se pet trčati u prvom dijelu sezone, a tri u drugom.

– No, poučeni situacijom u posljednje dvije godine u kojima su se zbog pandemije koronavirsa uvodile rigorozne mjere, nije isključeno i odgađanje ili otkazivanje utrka, što se nadamo ipak neće dogoditi – poručuju organizatori.

Prvo kolo na rasporedu je već ove subote, 22. siječnja, sa startom u 13 sati. Sljedeća kola, ukoliko ne bude odgoda ili otkazivanja trebala bi se odvijati prema sljedećem rasporedu: 2. kolo – 8. ožujka u 17 sati, 3. kolo – 12. travnja u 18 sati, 4. kolo – 3. svibnja u 18 sati, 5. kolo – 7. lipnja u 19 sati, 6. kolo – 6. rujna u 18 sati, 7. kolo – 4. listopada u 17 sati i 8. kolo – 12. studenoga u 14 sati.

Trkači će moći sudjelovati na dvije trase za trčanje i to onoj od 7,8 kilometara te kraćoj od 3,6 kilometara. Starta se s razmakom od pet minuta s time da najprije startaju trkači i hodači na kraćoj dionici, a nakon njih oni na dužoj. Start i cilj se nalaze na pješačkoj stazi u Ulici Globetka preko puta stadiona Sportsko rekreacijskog centra Mladost.

– Kros liga je namijenjena građanstvu, bilo da je riječ o sportašima ili rekreativcima, uz mogućnost svladavanja staze trčanjem ili hodanjem. Bodovanje i podjela nagrada za ukupni poredak obavit će se za trkače na obje dionice u kategoriji juniorki i juniora, seniorki i seniora te veteranki i veterana, dok hodači imaju samo jednu kategoriju. U ukupan zbroj bodova ulazi šest najboljih kola za svakog natjecatelja, a za sudjelovanje u sedam ili osam utrka može se osvojiti po 10 bonus bodova – dodaju iz AK Međimurje.

Startnina za sudjelovanje u svih osam kola iznosi 150 kuna ukoliko se iznos plaća odjednom. Ako se pak sudionik odluči plaćati svaku utrku zasebno tada sudjelovanje po kolu iznosi 30 kuna.

Po završetku natjecanje najboljim pojedincima bit će uručena nagrade. Po troje prvoplasiranih u svim kategorijama dobit će medalje, a troje najboljih u ukupnom poretku u ženskoj i muškoj konkurenciji svoje će vitrini obogatiti i peharima. Svi sudionici koji nastupe na barem četiri kola ili koji će uplatiti ukupni iznos startnine od 150 kuna odjednom, na poklon dobivaju majicu s obilježjima Kros lige „Globetka“.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje