Povežite se s nama

Međimurje

Osam ešalona međimurskih branitelja u mimohodu ponosno prošlo Čakovcem

Objavljeno:

- dana

OBLJETNICA

Zvuci koračnica i buka avionskih motora bili su sjajna uvertira u subotnji program obilježavanja Dana oslobođenja Međimurja 1991. te Dana međimurskih branitelja, koji je ove godine prvi put proslavljen u Čakovcu, prema odluci Skupštine Međimurske županije.

Podsjećamo, na inicijativu župana Matije Posavca, oformljen je Organizacijski odbor koji je okupio predstavnike svih braniteljskih udruga s područja Međimurske županije, kako bi se zajedničkim snagama dostojno proslavila 25. obljetnica oslobođenja ovoga kraja.

– Međimurje je bilo prvi oslobođeni teritorij u Republici Hrvatskoj, i bez obzira na to koliko smo prostorno mali, Hrvatskoj smo darovali prvi komad slobodne zemlje. Na taj način pokazali smo svoju veličinu. Pokazali su je hrvatski branitelji, baš kao i svoju hrabrost te ustrajnost u borbi za vjeru i pravdu. Na tome im treba zahvaljivati ovakvim obljetnicama gdje se okupljaju, druže i razmjenjuju iskustva u mirnodopskim uvjetima – naglasio je međimurski župan Matija Posavec.

Bio je to poseban dan za 800-tinjak međimurskih branitelja, koji su dostojanstveno sudjelovali u proslavi. Tijekom borbi na gotovo svim ratištima u Hrvatskoj, njihovi suborci, njih 68, položili su živote za slobodu naše države. Nažalost, trojica se još uvijek vode kao nestala. Zato ne čudi da danas neke od tih veterana Domovinskog rata susrećemo kad uz dosta napora hodaju uz pomoć štaka ili su vezani za invalidska kolica. Njihov nemjerljiv doprinos nezavisnosti Lijepe naše cijeni i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, koja je prihvatila pokroviteljstvo nad Danom međimurskih branitelja.

Braća po oružju

No, oni ni u subotu nisu bili uskogrudni, već su pozvali da im se na svečanosti pridruže i suborci iz drugih županija, s kojima su zajedno ratovali. Među njima je bio i Ivo Loborec, umirovljeni pripadnik “Roda“, odnosno postrojbe Specijalne jedinice policije PU varaždinske.

– Dobro pamtim dane rata u Čakovcu, jer smo 1991. bili smješteni u ovom gradu. Naše sudjelovanje u blokadi vojarne “27. juli” bivše JNA bilo je presudno za njezinu predaju. U Međimurju sam upoznao nove prijatelje s kojima smo potom uspješno osvojili i vojarne u Varaždinu – prisjeća se Loborec.

Dodao je da su tijekom izvršavanja borbenih zadaća poginula trojica pripadnika “Roda“ iz Međimurja, dok se jedan još uvijek vodi kao nestali. Inače, program je započeo svetom misom za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje, a potom je od kompleksa spomenute bivše vojarne krenuo svečani mimohod.

Osam formiranih ešalona do Trga Republike je vodio bojnik Ivica Ivaci, u ratu djelatni pripadnik 1. gardijske brigade HV-e “Tigrovi“. Nakon svečanog postrojavanja hrvatskih branitelja na trgu ispred Centra kulture, Ivaci je podnio prijavak pomoćniku ministra obrane RH general bojniku Zdravku Jakopu. Nakon govora predsjednika Općinskoga kriznog štaba Općine Čakovec Antuna Jurinca, zapovjednika protudiverzantskog voda i zapovjednika blokade čakovečke vojarne Zdravka Holcingera, župana Matije Posavca i zamjenika gradonačenika Marija Medveda, položeni su vijenci kod spomen-zida poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.

Slomili zube JNA

Kakva je bila situacija u Čakovcu prije 25 godina prisjetio se Zdravko Holcinger, rekavši da je “bilo puno ljudi i malo oružja s kojim se moglo suprotstaviti pripadnicima JNA“.
– Gradom su odjekivale sirene i s ponosom se sjećam tog vremena kad sam zapovijedao ljudima koji su se pokazali pravim junacima. Da oslobađanje vojarne nije završio našom pobjedom, svi ovi veterani koje danas gledate u postroju bili bi stradali u agresorovim logorima – naglasio je Holcinger.

Iako prostorno mali, Međimurje je bilo prvi oslobođeni teritorij u Republici Hrvatskoj

U zgradi Scheier je otvorena i prigodna izložba fotografija Krešimira Novinca: “Dva grada – jedna priča (Pakrac i Lipik)”, a posjetitelji su tijekom prijepodneva mogli razgledati oružje pješačkih postrojbi Hrvatske vojske i MUP-a. Ujedno, bila im je to prilika da štošta doznaju o školovanju i profesionalnoj karijeri u OS RH. Najmlađi građani okušali su se u vožnji borbenog aviona MiG-21 zahvaljujući postavljenom simulatoru leta HRZ-a.

Prva eskadrila

U ovoj svečarskoj prigodi, Zdravko Jakop je predao visoko državno odličje zapovjedniku Prve eskadrile lake avijacije višestruke namjene iz Pribislavca, pilotu Dejanu Ciglariću. Svečanost je završila u Perivoju Zrinskih uz zajednički ručak u vojnom šatoru.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

Potpisivanje ugovora s Međimurskom županijom: „Prijateljima životinja“ 200.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec potpisao je u ponedjeljak, 25. siječnja, Ugovor vrijedan 200.000 kuna s udrugom „Prijatelji životinja“, koja djeluje od 2004. godine s ciljem promicanja zaštite životinja te zbrinjavanja i udomljavanja napuštenih životinja na području Međimurske županije.

Predsjednica Zaštitarsko-ekološke udruge „Prijatelji životinja i prirode“ Aleksandra Hampamer objasnila je da je riječ o najvećem skloništu za napuštene životinje u Hrvatskoj te na površini od 15.000 četvornih metara svakodnevno skrbe o 300 napuštenih pasa osiguravajući im smještaj do udomljenja, veterinarsku skrb, hranu, cijepljenje, sterilizaciju i udomljavanje.

Kroz godinu organiziraju 30-ak radnih volonterskih akcija s ciljem podizanja svijesti zajednice o odgovornom odnosu prema životinjama i udomljavanju napuštenih pasa.

Ove godine sklonište za napuštene životinje obilježava 20 godina rada, a Međimurska županija već četvrtu godinu zaredom u svom proračunu osigurava financijska sredstva za projekt prihvata, skrbi i udomljavanja napuštenih životinja, čime je prva županija u Hrvatskoj koja kontinuirano financira sklonište, iako joj to nije zakonska obveza, već je to obveza jedinica lokalne samouprave.

– Sklonište se iz godine u godinu širi te vjerujemo da će ova sredstva iskoristiti u dobre svrhe, kako bi dodatno poboljšali skrb o napuštenim životinjama – kazao je župan Posavec, podsjetivši da s Udrugom „Prijatelji životinja“ sudjeluju u dva projekta: „S.N.A.G.A. života“ te „Anima mundi“.

Nastavite čitati

Međimurje

Koronavirus: u Međimurju evidentirano pet novih slučajeva zaraze, a preminula je jedna osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata testiranjima PCR metodom, brzim antigenskim testovima, kliničkim slikama i informacijama o pozitivnim slučajevima iz drugih županija, evidentirano je 5 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19, priopćio je 25. siječnja županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavile su se 34 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 272.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 36.845 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno su hospitalizirana 54 pacijenta pozitivna na COVID-19. U protekla 24 sata hospitalizirana su 4 pacijenta, a otpuštena su također 4 pacijenta.

Na invazivnoj respiraciji se nalazi 1 COVID pozitivan pacijent. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba, muška osoba stara 75 godina s dodatnim pridruženim bolestima.

U funkciji je pozivni centar Doma zdravlja za prijavu zainteresiranih za cijepljenje protiv COVID-a 19 na broju 040/372-350, na kojem se mogu dobiti sve potrebne informacije i predbilježiti na listu za cijepljenje.

Najava testiranja može se izvršiti na broju 040/386-841 ili na e-mail adresi [email protected]-ck.hr.

Pozivni centar Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije vezan uz virus COVID-19 je na broju 040/386-835.

Pozivni centar primarne zdravstvene zaštite je na broju 040/372-372.

Nastavite čitati