Povežite se s nama

Međimurje

Osam kazališnih družina pokazalo je da se i zbog amatera itekako isplati doći u kazalište

Objavljeno:

- dana

TEATAR

Kad ljudi žive za daske koje život znače, onda to izgleda kao prošlog vikenda u Prelogu.

Iako amateri, glumci iz desetak kazališnih družina, pokazali su da je kazalište njihov drugi dom. Na repertoaru su bile komedije. Osam odigranih predstava dobro je nasmijalo veliki broj gledatelja na 4. Susretu kazališnih amatera u Pribislavcu. Ova glumačka smotra održava se u čast preminulog voditelja Dramske sekcije KUD-a Kaštel, Augusta Lesjaka, po kojemu je i priredba i dobila ime ALkap. Ovo ime nosi i dramska sekcija. Točnije, glumci iz Pribislavca se zovu Dramska Diletantska Družina, DDD ALkap.

Djevojke su glavne

Ususret proljeću u Pribislavcu se svake godine okupi više od desetak trupa dramskih amatera. Ova se godina razlikovala po tome što na prirodu nisu nastupili gosti iz Splitsko-Dalmatinske županije, iz Bosne i Hercegovine kao niti Vojvođani. Zbog toga ovogodišnji susret nije klasificiran međunarodnim. Gosti nisu stigli zbog tehničkih problema, pa su njihovim izostankom sve predstave bile na kajkavskom.

Osim domaćina, Međimuraca, nastupile su družine iz Varaždinske, Koprivničko-Križevačke, Zagrebačke i Zagorsko-Krapinske županije. 
– Cilj nam je međusobno upoznavanje dramskih amatera kako bi raznolikost bila što veća i program bogatiji – rekao je Franjo Oreški, tajnik KUD-a Kaštel Pribislavec.

Ovo je, uz Županijsku smotru, najveći susret dramskih amatera u Međimurju. Dosad su na susretima 24 kazališne trupe odigrale 27 predstava.
Subota je bila “ženski dan”. Program je otvorila Udruga žena Stanetinec  sa predstavom “Čehara”, autora Stjepana Škvorca. Uslijedile su Srakarke
– Udruga žena Preslica s komadom “Kod doktora” i krapinski HD Zvonec s monologom “Trač partija”, koji je izvela Anita Tušek. Ona je ujedno autorica i režiserka tog komada.

Program je prvog dana zatvorilo Društvo žena iz Reke kraj Koprivnice. Izvedena je predstava “Doma je najlepše” Marije Vizir-Vučković. Predstavom Marijane Nola, “Klopka”, započeo je nedjeljni program. Na pozornicu su izašli domaćini, DDD ALKap. Na pozornici se predstavilo dvoje veterana, Aleksandra i Franjo Oreški i dvoje glumačkih debitanata – Maja Škvorc iz Čakovca i Saša Borković iz Pribislavca.

Nakon njih je Lepoglavski pušlek doveo Studentice Štefice Bizek. Uslijedila je Kulturna udruga Tomislav Franjić iz Kalinovca s predstavom “Poštene žene” Marije Winter.
Ovogodišnju smotru glumačkih amatera zatvorila je Dramska udruga Kaj iz Zaboka koja je izvela predstavu Đurđice Seleš “Snobok”. Sve su to kratke predstave: najdulja je trajala 30, najkraća 15 minuta.

Jučer i danas

Sa gotovo svime viđenom na pozornici publika se mogla lako poistovjetiti ili je o tome slušala od svojih starih. Jer tematika svih predstava je bila iz svakodnevnog života kajkavskog kraja nekad i danas: čehanje perja, snoboki, težački posao. Iz Pribislavcu nitko nije otišao praznih ruku. Glumci su svi otišli doma sa zahvalnicama, uz obećanje viđenja sljedeće godine. Za publiku je organizirana nagradna igra u kojoj su osvajali nagrade sponzora.

Najdulja predstava kazališne smotre je trajala 30, najkraća 15 minuta

Glumci su se međusobno družili i razmijenili iskustva na domjencima. Neki od njih uskoro će se vidjeti na skorašnjoj Županijskoj smotri dramskih amatera u Prelogu. Glumačka družina iz Pribislavca će u Prelogu nastupiti sa dvije predstave: “Klopka” i “Na mene nejte računati” autora teksta Franje Oreškog. Zbog propozicija županijske priredbe predstava se ranije ne smije izvoditi. Ipak, gledatelji Pribislavca neće dugo čekati da pogledaju tu predstavu. Biti će odigrana 7. svibnja – u sklopu obilježavanja Dana Međimurske županije – u atriju Feštetičevog dvorca Kaštel. Ispred KUD-a Kaštel još je puno događanja u ovoj godini. Ipak, članovi sa nestrpljenjem čekaju sljedeću, za njih slavljeničku godinu. Društvo slavi 20. rođendan u aktualnom sazivu i peti je rođendan Susreta dramskih amatera.

ALKAP

Domaćini, DDD ALkap, su nastupili s predstavom Marijane Nola, Klopka. Na pozornici se predstavilo dvoje veterana, Aleksandra i Franjo Oreški i dvoje glumačkih debitanata – Maja Škvorc i Saša Borković 

SMOTRA

4. Susret kazališnih amatera u Pribislavcu je, uz Županijsku smotru, najveći susret dramskih amatera u Međimurju. 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Načelnik Male Subotice Valentino Škvorc: “Očekuje nas neizvjesna jesen”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Maloj Subotici nedavno su obilježeni dani mjesta. Iako Općina svoje službene Dane slavi početkom srpnja, odlučili su da će, djelomice i zbog smanjenog druženja mještana tijekom pandemije, svako mjesto u sastavu Općine zasebno slaviti svoje dane. Da ih čeka neizvjesna jesen, uvodno nam je rekao općinski načelnik Valentino Škvorc.

FOTO: USR “Sport za sve”. Povodom dana naselja Mala Subotica održao se i 26. Međimurski festival sportske rekreacije žena.

Radovi na čekanju

– Najvažnija stavka koja nam jako utječe na Proračun i o kojoj nam jako ovise planovi cijene su energenata, osobito struje i plina. Troškovi su se jako uvećali. Ako Vlada intervenira, bit će lakše. Radovi u tijeku bit će završeni, a svi ostali će pričekati.

Za II. fazu obnove zdravstvene stanice u Maloj Subotici dobiveno je 350.000 kuna, što uključuje strojarske radove (grijanje) i radove na elektroinstalacijama. Od Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine dobili smo 120.000 kuna za II. fazu uređenja međugeneracijskog parka. Radovi su ugovoreni – uredit će se park sa stazama i rasvjetom.

Od Ministarstva kulture i medija dodijeljeno nam je 200.000 kuna za obnovu društvenog doma u Palovcu. Radovi su također u tijeku, a ukupno stoje 366.000 kuna. Uredit će se kompletni pod doma, kuhinja i sanitarne prostorije – kaže načelnik Škvorc.

Isto Ministarstvo, uz Općinu i Župu, financijski sudjeluje i u obnovi freski u crkvi u Svetome Križu, spomeniku nulte kategorije.

Mala Subotica ima i jedino schönstattsko svetište u Hrvatskoj!

Osvježen je i društveni dom u Držimurcu: vanjsko uređenje podrazumijevalo je limarske radove, a unutarnje svježu boju na zidovima. Kakva je pak situacija s cestom između Belice i Male Subotice, koja je još uvijek djelomično zatvorena za promet?

– Temeljem suradnje sa Županijskom upravom za ceste, pri čemu je ŽUC glavni nositelj radova, naručitelj i upravitelj, a Općina Mala Subotica sudjeluje s 200.000 kuna, izvodi se proširenje mosta, koji je stradao u prometnoj nesreći, s pješačkim stazama. Radovi su trebali završiti do kraja rujna, no zbog seljenja nekih instalacija produženi su pa će vjerojatno trajati oko mjesec dana duže – objašnjava Škvorc.

Lakša integracija

U suradnji s UNICEF-om završava se i resursni centar u Piškorovcu.

– Radi se o montažnom objektu od stotinjak kvadrata, a Općina sudjeluje u uređenju okoliša i parkirališta te priključaka, dok UNICEF pokriva troškove same izgradnje. Troškovi za Općinu iznose oko 300.000 kuna, a objekt bi trebao biti završen do kraja studenoga. Vrijedni objekt potom će biti stavljen u pogon te bi trebao olakšati integraciju Roma u naše društvo.

Završeno je dječje igralište u Držimurcu. Lani smo tamo otkupili jednu parcelu na kojoj je bila stara kuća u ruševnom stanju. Budući da je predstavljala opasnost, srušili smo je i uredili igralište na zadovoljstvo najmanjih mještana tog naselja. Za nj je potrošeno 80-ak tisuća kuna.

U Držimurcu-Strelcu planira se do kraja rujna u samom srcu naselja postaviti i dva usporivača prometa, s obzirom na to da se tamo nalaze škola i sportski park, a imamo velikih problema s nemarnim mještanima koji ne poštuju prometna pravila, tako da ih možemo samo fizički usporiti. Usporivače sufinancira Ministarstvo unutarnjih poslova – ističe načelnik.

Dodaje i da je došlo do ideje da svako selo za dan mjesta organizira druženja, seoske igre i koncerte kako bi se mještane potaknulo na zajedništvo.

S lanjskoga božićnog sajma. U listopadu će se organizirati jesenski, a na prvu ili drugu nedjelju adventa božićni sajam.

– Nadam se da će žitelji uživati u sadržajima koji im se nude. Početkom listopada u planu je jesenski sajam, dok će se božićni najvjerojatnije održati na prvu ili drugu adventsku nedjelju. Predstavljat će se lokalni OPG-ovi i udruge te će se održati razni koncerti – za kraj navodi sobočki načelnik.

Nastavite čitati

Međimurje

“Punoljetni” Dani zahvalnosti za plodove zemlje u Nedelišću 8. listopada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Najdugovječnija i najveća manifestacija u organizaciji Turističke zajednice Općine Nedelišće – „DANI ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE“ opet otvara svoja vrata u subotu, 8. listopada, u sajamskoj dvorani MESAP Nedelišće s početkom u 10 sati.

Već 18 godina manifestacija je domaćin brojnim pletiljama, pojedincima i čuvarima tradicije i ručnih radova. Mnogobrojne udruge, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i domaće radinosti uvijek s ponosom predstavljaju svoje najbolje proizvode, a plodovi jeseni, kao nit vodilja, proteže se kroz sve izložbene štandove. Posebnu notu manifestaciji daje i degustacijski dio s tradicionalnim međimurskim proizvodima koje možete pronaći na štandovima svih udruga s područja Općine Nedelišće.

– Svečano otvorenje manifestacije zakazano je za 10 sati uz blagoslov pripremljene hrane i jesenskih plodova kao zahvala na svim plodovima i darovima kojima smo tijekom godine bili podareni – kažu iz TZO-a Nedelišće.

Sve do 16 sati očekuju vas bogat kulturno-umjetnički program, izložbeno-prodajni sajam domaćih proizvoda i rukotvorina, radionica pletenja cekara za velike, radionica izrade peciva i kruha za djecu, izložba oldtimer vozila, brojne degustacije, te bograč i besplatne pržene ribice.

– Pozivamo sve zaljubljenike u kulturnu baštinu i tradiciju međimurskog kraja da dođu i dožive jesen u Nedelišću uz ugodnu atmosferu, druženje i zabavu! – poručuju iz TZO-a Nedelišće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje