Povežite se s nama

Međimurje

Osam kazališnih družina pokazalo je da se i zbog amatera itekako isplati doći u kazalište

Objavljeno:

- dana

TEATAR

Kad ljudi žive za daske koje život znače, onda to izgleda kao prošlog vikenda u Prelogu.

Iako amateri, glumci iz desetak kazališnih družina, pokazali su da je kazalište njihov drugi dom. Na repertoaru su bile komedije. Osam odigranih predstava dobro je nasmijalo veliki broj gledatelja na 4. Susretu kazališnih amatera u Pribislavcu. Ova glumačka smotra održava se u čast preminulog voditelja Dramske sekcije KUD-a Kaštel, Augusta Lesjaka, po kojemu je i priredba i dobila ime ALkap. Ovo ime nosi i dramska sekcija. Točnije, glumci iz Pribislavca se zovu Dramska Diletantska Družina, DDD ALkap.

Djevojke su glavne

Ususret proljeću u Pribislavcu se svake godine okupi više od desetak trupa dramskih amatera. Ova se godina razlikovala po tome što na prirodu nisu nastupili gosti iz Splitsko-Dalmatinske županije, iz Bosne i Hercegovine kao niti Vojvođani. Zbog toga ovogodišnji susret nije klasificiran međunarodnim. Gosti nisu stigli zbog tehničkih problema, pa su njihovim izostankom sve predstave bile na kajkavskom.

Osim domaćina, Međimuraca, nastupile su družine iz Varaždinske, Koprivničko-Križevačke, Zagrebačke i Zagorsko-Krapinske županije. 
– Cilj nam je međusobno upoznavanje dramskih amatera kako bi raznolikost bila što veća i program bogatiji – rekao je Franjo Oreški, tajnik KUD-a Kaštel Pribislavec.

Ovo je, uz Županijsku smotru, najveći susret dramskih amatera u Međimurju. Dosad su na susretima 24 kazališne trupe odigrale 27 predstava.
Subota je bila “ženski dan”. Program je otvorila Udruga žena Stanetinec  sa predstavom “Čehara”, autora Stjepana Škvorca. Uslijedile su Srakarke
– Udruga žena Preslica s komadom “Kod doktora” i krapinski HD Zvonec s monologom “Trač partija”, koji je izvela Anita Tušek. Ona je ujedno autorica i režiserka tog komada.

Program je prvog dana zatvorilo Društvo žena iz Reke kraj Koprivnice. Izvedena je predstava “Doma je najlepše” Marije Vizir-Vučković. Predstavom Marijane Nola, “Klopka”, započeo je nedjeljni program. Na pozornicu su izašli domaćini, DDD ALKap. Na pozornici se predstavilo dvoje veterana, Aleksandra i Franjo Oreški i dvoje glumačkih debitanata – Maja Škvorc iz Čakovca i Saša Borković iz Pribislavca.

Nakon njih je Lepoglavski pušlek doveo Studentice Štefice Bizek. Uslijedila je Kulturna udruga Tomislav Franjić iz Kalinovca s predstavom “Poštene žene” Marije Winter.
Ovogodišnju smotru glumačkih amatera zatvorila je Dramska udruga Kaj iz Zaboka koja je izvela predstavu Đurđice Seleš “Snobok”. Sve su to kratke predstave: najdulja je trajala 30, najkraća 15 minuta.

Jučer i danas

Sa gotovo svime viđenom na pozornici publika se mogla lako poistovjetiti ili je o tome slušala od svojih starih. Jer tematika svih predstava je bila iz svakodnevnog života kajkavskog kraja nekad i danas: čehanje perja, snoboki, težački posao. Iz Pribislavcu nitko nije otišao praznih ruku. Glumci su svi otišli doma sa zahvalnicama, uz obećanje viđenja sljedeće godine. Za publiku je organizirana nagradna igra u kojoj su osvajali nagrade sponzora.

Najdulja predstava kazališne smotre je trajala 30, najkraća 15 minuta

Glumci su se međusobno družili i razmijenili iskustva na domjencima. Neki od njih uskoro će se vidjeti na skorašnjoj Županijskoj smotri dramskih amatera u Prelogu. Glumačka družina iz Pribislavca će u Prelogu nastupiti sa dvije predstave: “Klopka” i “Na mene nejte računati” autora teksta Franje Oreškog. Zbog propozicija županijske priredbe predstava se ranije ne smije izvoditi. Ipak, gledatelji Pribislavca neće dugo čekati da pogledaju tu predstavu. Biti će odigrana 7. svibnja – u sklopu obilježavanja Dana Međimurske županije – u atriju Feštetičevog dvorca Kaštel. Ispred KUD-a Kaštel još je puno događanja u ovoj godini. Ipak, članovi sa nestrpljenjem čekaju sljedeću, za njih slavljeničku godinu. Društvo slavi 20. rođendan u aktualnom sazivu i peti je rođendan Susreta dramskih amatera.

ALKAP

Domaćini, DDD ALkap, su nastupili s predstavom Marijane Nola, Klopka. Na pozornici se predstavilo dvoje veterana, Aleksandra i Franjo Oreški i dvoje glumačkih debitanata – Maja Škvorc i Saša Borković 

SMOTRA

4. Susret kazališnih amatera u Pribislavcu je, uz Županijsku smotru, najveći susret dramskih amatera u Međimurju. 

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Predstavljanjem monografije 34. Inženjerijska bojna obilježila 30 godina od osnutka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako bi se sačuvalo sjećanje na djelovanje 34. inženjerijske bojne Hrvatske vojske Čakovec u Domovinskom ratu, članovi Udruge veterana inženjerijske bojne Domovinskog rata Čakovec (UVIBDR) odlučili su svoja sjećanja pretvoriti u prigodnu monografiju povodom obilježavanja trideset godina od osnutka.

34. inženjerijska bojna Domovinskog rata Čakovec prva je samostalna inženjerijska postrojba Zbora narodne garde, formirana 1991. godine. Od početka rata, kako je istaknuo predsjednik UVIBDR-a Dragutin Remenar, pa sve do njegova kraja, ova je postrojba obavljala mnoge velike i važne zadaće, posebice u ratom zahvaćenoj Slavoniji. Njezini su pripadnici i nakon službenog proglašenja kraja rata provodili razminiranja stavljajući na kocku svoje zdravlje i živote.

Predstavljanje je nastupom uveličala Ženska vokalna skupina KUU “Veseli Međimurci”

– Kako godine prolaze, tako se za 34. inženjerijsku bojnu manje čuje i zna, a doprinos njezinih pripadnika u stvaranju Lijepe Naše polako se zaboravlja. Želja nam je bila na jednom mjestu predstaviti doprinos 34. inženjerijske bojne pobjedi u Domovinskom ratu, zahvaliti onima koji su nas pratili i pomagali nam, predstaviti rad naše Udruge široj javnosti i pohvaliti se svojim uspjesima – rekao je predsjednik UVIBDR-a Dragutin Remenar prilikom obilježavanja 30. obljetnice ustroja 34. inženjerijske bojne i predstavljanje monografije.

Predstavljanje monografije u zgradi Scheier okupilo je brojne pripadnike 34. inženjerijske bojne, sudionike Domovinskog rata, predstavnike braniteljskih udruga, ali i građane koji su željeli čuti osobne priče i sjećanja iz Domovinskog rata iz prve ruke. Monografije je izdana u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, čiji je predsjednik Ivan Pranjić predstavio tijek nastajanja ove povijesno vrijedne monografije.

Autor monografije, mladi povjesničar Zoran Turk, objasnio je da je jedan od ciljeva njezina izdavanja to da mlađe generacije budu upoznate s prošlošću, ali i velikim zaslugama 34. inženjerijske bojne postrojbe, koja se nažalost malo spominje.

Umirovljeni pukovnik Željko Tomašić ukazao je na važnost ove monografije, jer predstavlja izuzetan doprinos zabilježbi povijesnih događanja o Domovinskom ratu viđenih očima neposrednih sudionika te je nezamjenjiv dokaz o značaju Međimurja u stvaranju i obrani Republike Hrvatske.

– Nakon osvajanja svih vojnih objekata u Međimurju, postali smo prvi oslobođeni teritorij u Hrvatskoj. Vojarna u Čakovcu bila je oslobođena bez ljudskih žrtava i to je daljnjim posljedicama odredilo tijek rata. Međimurci su svojim ponosom, hrabrošću, puna srca i bez previše razmišljanja krenuli dalje. Nažalost, mnogih vaših prijatelja danas nema, ostavili su svoje živote za oslobođenje naše nam domovine.

Trebamo biti ponosni na sve Međimurce koji su dali živote i zdravlje na svim bojištima diljem Hrvatske, vjerujem da ćemo svi zajedno ovom monografijom shvatiti vaš veliki utjecaj u Domovinskom ratu – rekla je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Obilježavanju 30. obljetnice ustroja 34. inženjerijske bojne prisustvovali su i pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo, ljudska prava i sport Međimurske županije Maja Odrčić Mikulić, saborska zastupnica Andreja Marić, kao i izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Vladimir Bergman, koji je u svom obraćanju istaknuo važnosti digniteta Domovinskog rata i hrvatskih branitelja, ali i ostavljenim traumama koje treba liječiti i u ovim vremenima.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju zadnje rujanske subote 24 novozaražena COVID-om, dosad uzeto gotovo 70.000 uzoraka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 130 uzoraka, od čega je evidentirano 22 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2, što je 16,9 % od broja testiranih. Iz drugih županija prijavljena su 2 pozitivna slučaja kod osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 16 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 151. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 68.433 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 15 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitaliziran je 1 pacijent, nema pacijenata na respiraciji te nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje