Povežite se s nama

Međimurje

Osam kazališnih družina pokazalo je da se i zbog amatera itekako isplati doći u kazalište

Objavljeno:

- dana

TEATAR

Kad ljudi žive za daske koje život znače, onda to izgleda kao prošlog vikenda u Prelogu.

Iako amateri, glumci iz desetak kazališnih družina, pokazali su da je kazalište njihov drugi dom. Na repertoaru su bile komedije. Osam odigranih predstava dobro je nasmijalo veliki broj gledatelja na 4. Susretu kazališnih amatera u Pribislavcu. Ova glumačka smotra održava se u čast preminulog voditelja Dramske sekcije KUD-a Kaštel, Augusta Lesjaka, po kojemu je i priredba i dobila ime ALkap. Ovo ime nosi i dramska sekcija. Točnije, glumci iz Pribislavca se zovu Dramska Diletantska Družina, DDD ALkap.

Djevojke su glavne

Ususret proljeću u Pribislavcu se svake godine okupi više od desetak trupa dramskih amatera. Ova se godina razlikovala po tome što na prirodu nisu nastupili gosti iz Splitsko-Dalmatinske županije, iz Bosne i Hercegovine kao niti Vojvođani. Zbog toga ovogodišnji susret nije klasificiran međunarodnim. Gosti nisu stigli zbog tehničkih problema, pa su njihovim izostankom sve predstave bile na kajkavskom.

Osim domaćina, Međimuraca, nastupile su družine iz Varaždinske, Koprivničko-Križevačke, Zagrebačke i Zagorsko-Krapinske županije. 
– Cilj nam je međusobno upoznavanje dramskih amatera kako bi raznolikost bila što veća i program bogatiji – rekao je Franjo Oreški, tajnik KUD-a Kaštel Pribislavec.

Ovo je, uz Županijsku smotru, najveći susret dramskih amatera u Međimurju. Dosad su na susretima 24 kazališne trupe odigrale 27 predstava.
Subota je bila “ženski dan”. Program je otvorila Udruga žena Stanetinec  sa predstavom “Čehara”, autora Stjepana Škvorca. Uslijedile su Srakarke
– Udruga žena Preslica s komadom “Kod doktora” i krapinski HD Zvonec s monologom “Trač partija”, koji je izvela Anita Tušek. Ona je ujedno autorica i režiserka tog komada.

Program je prvog dana zatvorilo Društvo žena iz Reke kraj Koprivnice. Izvedena je predstava “Doma je najlepše” Marije Vizir-Vučković. Predstavom Marijane Nola, “Klopka”, započeo je nedjeljni program. Na pozornicu su izašli domaćini, DDD ALKap. Na pozornici se predstavilo dvoje veterana, Aleksandra i Franjo Oreški i dvoje glumačkih debitanata – Maja Škvorc iz Čakovca i Saša Borković iz Pribislavca.

Nakon njih je Lepoglavski pušlek doveo Studentice Štefice Bizek. Uslijedila je Kulturna udruga Tomislav Franjić iz Kalinovca s predstavom “Poštene žene” Marije Winter.
Ovogodišnju smotru glumačkih amatera zatvorila je Dramska udruga Kaj iz Zaboka koja je izvela predstavu Đurđice Seleš “Snobok”. Sve su to kratke predstave: najdulja je trajala 30, najkraća 15 minuta.

Jučer i danas

Sa gotovo svime viđenom na pozornici publika se mogla lako poistovjetiti ili je o tome slušala od svojih starih. Jer tematika svih predstava je bila iz svakodnevnog života kajkavskog kraja nekad i danas: čehanje perja, snoboki, težački posao. Iz Pribislavcu nitko nije otišao praznih ruku. Glumci su svi otišli doma sa zahvalnicama, uz obećanje viđenja sljedeće godine. Za publiku je organizirana nagradna igra u kojoj su osvajali nagrade sponzora.

Najdulja predstava kazališne smotre je trajala 30, najkraća 15 minuta

Glumci su se međusobno družili i razmijenili iskustva na domjencima. Neki od njih uskoro će se vidjeti na skorašnjoj Županijskoj smotri dramskih amatera u Prelogu. Glumačka družina iz Pribislavca će u Prelogu nastupiti sa dvije predstave: “Klopka” i “Na mene nejte računati” autora teksta Franje Oreškog. Zbog propozicija županijske priredbe predstava se ranije ne smije izvoditi. Ipak, gledatelji Pribislavca neće dugo čekati da pogledaju tu predstavu. Biti će odigrana 7. svibnja – u sklopu obilježavanja Dana Međimurske županije – u atriju Feštetičevog dvorca Kaštel. Ispred KUD-a Kaštel još je puno događanja u ovoj godini. Ipak, članovi sa nestrpljenjem čekaju sljedeću, za njih slavljeničku godinu. Društvo slavi 20. rođendan u aktualnom sazivu i peti je rođendan Susreta dramskih amatera.

ALKAP

Domaćini, DDD ALkap, su nastupili s predstavom Marijane Nola, Klopka. Na pozornici se predstavilo dvoje veterana, Aleksandra i Franjo Oreški i dvoje glumačkih debitanata – Maja Škvorc i Saša Borković 

SMOTRA

4. Susret kazališnih amatera u Pribislavcu je, uz Županijsku smotru, najveći susret dramskih amatera u Međimurju. 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Grad Prelog: ove nedjelje posjetite „Cvjetnu tržnicu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Turistička zajednica Grada Preloga niz je godina organizator Sajma cvijeća, manifestacije koja je ove godine trebala proslaviti svoj 21. rođendan. Ovom manifestacijom Grad Prelog postao je prepoznatljiv u cijeloj Međimurskoj županiji.

Grad Prelog je sa svojim Sajmom cvijeća postao „Grad cvijeća“, a upravo taj epitet godinama je privlačio posjete grupa i turista iz cijele Hrvatske, stoga je sama manifestacija prerasla u trodnevni događaj koji okuplja izlagače iz cijele zemlje i inozemstva (Mađarska i Slovenija).

Nažalost, kao i prošle godine, zbog aktualne epidemiološke situacije, Sajam cvijeća ne može biti održan. Ipak, kako bi održali tradiciju i donijeli Prelogu barem mali dio atmosfere Sajma cvijeća, ove godine pozivaju da posjetite „Cvjetnu tržnicu“.

Zamišljena je kao jednodnevna prodaja cvijeća, koja će se organizirati na prostoru Tržnice Prelog, u nedjelju, 25. travnja, u vremenu od 8 do 16 sati.

U jutarnjim satima, u 10 sati, centrom Preloga će mimohodom proći članovi Zrinske garde Čakovec. Upravo na taj dan, 25. travnja 2003. godine, dogodio se i prvi javni nastup povijesne postrojbe Zrinske garde Čakovec, upravo u Prelogu.

Pozivaju se svi kupci i posjetitelji „Cvjetne tržnice“ da prilikom dolaska poštuju sve upute i sve epidemiološke mjere Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Suci porotnici Općinskoga suda u Čakovcu položili svečanu prisegu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Odlukom Skupštine Međimurske županije na posljednjoj sjednici na mandat od četiri godine imenovani su novi suci porotnici Općinskog suda u Čakovcu koji su u srijedu, 14. travnja, u Velikoj vijećnici Međimurske županije položili svečanu prisegu.

Za suce porotnike Općinskog suda u Čakovcu imenovani su: Sandra Buhin, Željko Fileš, Mirjana Gregur-Sever, Ivan Gradečak, Marija Grabant, Mladen Grubić, Erik Koraj, Ana Mikulić, Sandra Majsan, Tija Mance, Dušanka Novak, Branka Podgorelec, Štefanija Sokač, Marija Sokač – Strahija, Nada Štrok, Josip Vidović i Antun Zadravec, dok su za suce porotnike za mladež Općinskog suda u Čakovcu imenovani Anica Čerepinko, Josip Globar, Amra Hrlec, Marina Hoblaj, Josip Mikec, Mario Novak, Sara Novinščak, Kristina Najman, Željko Slaviček, Stjepana Sokač i Klara Vinković.

Polaganju prisege prisustvovali su predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, predsjednica Općinskog suda u Čakovcu Sanja Maria Gašparović i župan Međimurske županije Matija Posavec te pročelnica Upravnog odjela za poslove skupštine i pravne poslove Neda Šarić. Nakon obavljene svečane prisege, suci porotnici će biti pozivani na sudske rasprave da participiraju u donošenju sudskih presuda.

Predsjednica Općinskog suda u Čakovcu Sanja Maria Gašparović istaknula da je biti sucem porotnikom časna dužnost na koju mogu biti imenovani savjesni i odgovorni pojedinci, visoko cijenjeni u svojim sredinama koji će predstavljati glas javnosti:

– Dana vam je velika čast te sam sigurna da ćete svoju dužnost obavljati krajnje odgovorno, moralno i u zakonskim okvirima.

Općinski sud u Čakovcu jedan je od najuspješnijih sudova u Hrvatskoj. U 2020. godini riješeno je 1107 parničnih predmeta na 13 rješavatelja što je 85 predmeta po rješavatelju. Vrijeme rješavanja parničnih predmeta je za 268 dana kraće od prosjeka svih općinskih sudova u Hrvatskoj. U istoj godini riješeno je 507 izvanparničnih predmeta te je rješavanje predmeta za 127 dana kraće od prosjeka svih općinskih sudova u Hrvatskoj.

Riješeno je i 673 ovršnih predmeta čije je rješavanje kraće za 149 dana od prosjeka u Hrvatskoj te 393 kaznena predmeta s prosjekom trajanja postupka od 627 dana. Spomenutim statističkim podacima Općinski sud u Čakovcu jedan je od najažurnijih sudova u zemlji.

Nastavite čitati