Povežite se s nama

Međimurje

Osam kazališnih družina pokazalo je da se i zbog amatera itekako isplati doći u kazalište

Objavljeno:

- dana

TEATAR

Kad ljudi žive za daske koje život znače, onda to izgleda kao prošlog vikenda u Prelogu.

Iako amateri, glumci iz desetak kazališnih družina, pokazali su da je kazalište njihov drugi dom. Na repertoaru su bile komedije. Osam odigranih predstava dobro je nasmijalo veliki broj gledatelja na 4. Susretu kazališnih amatera u Pribislavcu. Ova glumačka smotra održava se u čast preminulog voditelja Dramske sekcije KUD-a Kaštel, Augusta Lesjaka, po kojemu je i priredba i dobila ime ALkap. Ovo ime nosi i dramska sekcija. Točnije, glumci iz Pribislavca se zovu Dramska Diletantska Družina, DDD ALkap.

Djevojke su glavne

Ususret proljeću u Pribislavcu se svake godine okupi više od desetak trupa dramskih amatera. Ova se godina razlikovala po tome što na prirodu nisu nastupili gosti iz Splitsko-Dalmatinske županije, iz Bosne i Hercegovine kao niti Vojvođani. Zbog toga ovogodišnji susret nije klasificiran međunarodnim. Gosti nisu stigli zbog tehničkih problema, pa su njihovim izostankom sve predstave bile na kajkavskom.

Osim domaćina, Međimuraca, nastupile su družine iz Varaždinske, Koprivničko-Križevačke, Zagrebačke i Zagorsko-Krapinske županije. 
– Cilj nam je međusobno upoznavanje dramskih amatera kako bi raznolikost bila što veća i program bogatiji – rekao je Franjo Oreški, tajnik KUD-a Kaštel Pribislavec.

Ovo je, uz Županijsku smotru, najveći susret dramskih amatera u Međimurju. Dosad su na susretima 24 kazališne trupe odigrale 27 predstava.
Subota je bila “ženski dan”. Program je otvorila Udruga žena Stanetinec  sa predstavom “Čehara”, autora Stjepana Škvorca. Uslijedile su Srakarke
– Udruga žena Preslica s komadom “Kod doktora” i krapinski HD Zvonec s monologom “Trač partija”, koji je izvela Anita Tušek. Ona je ujedno autorica i režiserka tog komada.

Program je prvog dana zatvorilo Društvo žena iz Reke kraj Koprivnice. Izvedena je predstava “Doma je najlepše” Marije Vizir-Vučković. Predstavom Marijane Nola, “Klopka”, započeo je nedjeljni program. Na pozornicu su izašli domaćini, DDD ALKap. Na pozornici se predstavilo dvoje veterana, Aleksandra i Franjo Oreški i dvoje glumačkih debitanata – Maja Škvorc iz Čakovca i Saša Borković iz Pribislavca.

Nakon njih je Lepoglavski pušlek doveo Studentice Štefice Bizek. Uslijedila je Kulturna udruga Tomislav Franjić iz Kalinovca s predstavom “Poštene žene” Marije Winter.
Ovogodišnju smotru glumačkih amatera zatvorila je Dramska udruga Kaj iz Zaboka koja je izvela predstavu Đurđice Seleš “Snobok”. Sve su to kratke predstave: najdulja je trajala 30, najkraća 15 minuta.

Jučer i danas

Sa gotovo svime viđenom na pozornici publika se mogla lako poistovjetiti ili je o tome slušala od svojih starih. Jer tematika svih predstava je bila iz svakodnevnog života kajkavskog kraja nekad i danas: čehanje perja, snoboki, težački posao. Iz Pribislavcu nitko nije otišao praznih ruku. Glumci su svi otišli doma sa zahvalnicama, uz obećanje viđenja sljedeće godine. Za publiku je organizirana nagradna igra u kojoj su osvajali nagrade sponzora.

Najdulja predstava kazališne smotre je trajala 30, najkraća 15 minuta

Glumci su se međusobno družili i razmijenili iskustva na domjencima. Neki od njih uskoro će se vidjeti na skorašnjoj Županijskoj smotri dramskih amatera u Prelogu. Glumačka družina iz Pribislavca će u Prelogu nastupiti sa dvije predstave: “Klopka” i “Na mene nejte računati” autora teksta Franje Oreškog. Zbog propozicija županijske priredbe predstava se ranije ne smije izvoditi. Ipak, gledatelji Pribislavca neće dugo čekati da pogledaju tu predstavu. Biti će odigrana 7. svibnja – u sklopu obilježavanja Dana Međimurske županije – u atriju Feštetičevog dvorca Kaštel. Ispred KUD-a Kaštel još je puno događanja u ovoj godini. Ipak, članovi sa nestrpljenjem čekaju sljedeću, za njih slavljeničku godinu. Društvo slavi 20. rođendan u aktualnom sazivu i peti je rođendan Susreta dramskih amatera.

ALKAP

Domaćini, DDD ALkap, su nastupili s predstavom Marijane Nola, Klopka. Na pozornici se predstavilo dvoje veterana, Aleksandra i Franjo Oreški i dvoje glumačkih debitanata – Maja Škvorc i Saša Borković 

SMOTRA

4. Susret kazališnih amatera u Pribislavcu je, uz Županijsku smotru, najveći susret dramskih amatera u Međimurju. 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Božićni koncert Umjetničke škole Miroslav Magdalenić Čakovec održat će se 11. prosinca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Umjetnička škola Miroslav Magdalenić Čakovec i ove godine organizira svoj Božićni koncert.

Koncert će se održati u ponedjeljak, 11. prosinca, s početkom u 18 sati u Centru za kulturu Čakovec.

Program će održati Osnovna glazbena škola i Osnovna škola klasičnog baleta.

Ulaz je slobodan.

Nastavite čitati

Međimurje

Poziv izlagačima – 2. Božićni sajam Općine Pribislavec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Pribislavec organizira 2. Božićni sajam, koji će se održati 17. prosinca, na prostoru ispred Općine Pribislavec, Braće Radića 47, Pribislavec, s početkom u 14 sati.

Pozivaju zainteresirane izlagače da rezerviraju svoj štand za izlaganje na sajmu te da iskoriste priliku za promociju svojih proizvoda i usluga.

Rok za podnošenje prijava za rezervaciju štanda je 8. prosinca 2023. godine.

Prijave (Zahtjev za korištenje javne površine) se podnose osobno u Jedinstveni upravni odjel Općine Pribislavec, Braće Radića 47, Pribislavec ili putem e-maila: [email protected].

Zahtjev za korištenje javne površine nalazi se na službenoj web stranici Općine Pribislavec:https://pribislavec.hr/dokumenti/zahtjev-za-koristenje-javne-povrsine/

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje