Povežite se s nama

Međimurje

Oscarovac Lustig počasni građanin Grada Čakovca

Objavljeno:

- dana

DAN GRADA

U sklopu proslave Dana Grada Čakovca, održana je svečana Sjednica, koja je bila prilika da se gradski čelnici pohvale učinjenim u proteklom razdoblju, ali i da se nagrade najzaslužniji pojedinci i udruge.

– Sumirajući sve što je učinjeno u proteklih godinu dana, ali i u završenom četverogodišnjem mandatu, uvjerio sam se da je toga uistinu mnogo. Čakovec se od 2013. godine ubrzano razvijao, gradio, ulagalo se u sva naselja i u sve segmente života – rekao je u uvodu svojeg obraćanja, čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač.
U Čakovcu su izuzetno ponosni na titulu Grada-prijatelja djece. Velika proračunska sredstva ulažu se u programe i projekte namijenjene djeci i mladima, obrazovni standard u gradskim školama najveći je u zemlji, a učenicima se nudi velik broj slobodnih aktivnosti te mogućnosti za stjecanje dodatnih znanja.

– Čakovec je zahvaljujući projektu Aglomeracije prvi grad u Hrvatskoj koji na cijelom području ima riješenu kompletnu komunalnu infrastrukturu. U gradu djeluje i radi više od 500 udruga, koje svojim aktivnostima obogaćuju i pridonose raznovrsnosti i kvaliteti života svakog od nas. Nastojimo Čakovec učiniti interesantnijim za ulaganja. Statistički pokazatelji, poput broja novootvorenih radnih mjesta ili broja nezaposlenih kojih trenutno ima dvostruko manje nego prije dvije godine, ili jednostavan pogled prema dizalicama koje u posljednje vrijeme niču u svim dijelovima grada, pokazuju da smo uspjeli u nakani da u Čakovcu stvorimo pozitivno poduzetničko okruženje – istaknuo je Kovač.

Nagradu za životno djelo primio je prof. Stjepan Hranjec. Zlatni grb Grada Čakovca dodijeljen je Borisu Leineru, dok su godišnje nagrade pripale tvrtki Tegra, Dramskom studiju DADA, Umjetničkoj školi “Miroslav Magdalenić”, rukometašici Pauli Posavec, Gradskom društvu Crvenog križa te DVD-u Mihovljan. Branko Lustig, poznati filmski producent i dvostruki Oscarovac, primio je titulu počasnog građanina Čakovca.

– Sretan sam zbog priznanja, ali bi ga jednako tako mogli dobiti i svi oni od 390 ljudi, koji su zajedno sa mnom završili u transportu za nacistički koncentracijski logor. Oni nisu bili moje sreće da se vrate kući. A Čakovec je meni upravo to – dom. Grad kojeg smatram svojim i nikada neću zaboraviti dane kojem sam proveo u njemu – zahvalio se u emotivnom govoru Branko Lustig.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO „Zelena čistka“ u Murskom Središću: i veliki i mali građani zajedničkim snagama očistili okoliš

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće drugi puta ove godine uključio se u nacionalnu kampanju zaštite okoliša „Zelena čistka 2021.“ I ovoga puta Zelenoj čistki odazvao se veliki broj građana potaknutih osjećajem osobne odgovornosti za čisti okoliš, a kampanji su se pridružili i gradonačelnik Dražen Srpak, brojni članovi udruga, djelatnici gradskog komunalnog poduzeća i članovi mjesnih odbora.

Komunalni redar i predstavnici mjesnih odbora prethodno su obišli svoja naselja i šumarke oko naselja te odredili točke kojima je potrebno pridati najviše pažnje. Podijeljeni u skupine, građani su počistili teren.

Probuditi ekološku svijest

Osim samog čišćenja smeća, smisao akcije je probuditi ekološku svijest kod građana i spriječiti ili svesti na minimum daljnja zagađenja.

Gradonačelnik Dražen Srpak pozdravio je sve koji su se ponovno aktivno uključili u akciju te naglasio da je zadaća svih građana prijaviti svako nesavjesno odlaganje smeća ili paljenje istog.

Iako Grad Mursko Središće ima sve uvjete za adekvatno odlaganje otpada – mogućnost korištenja smeđih kanti, vršenje selekcije otpada, mogućnost odvoza glomaznog otpada, reciklažno dvorište, kompostanu i propisani sustav odvoza komunalnog otpada, u prirodi su, nažalost, opet pronađene veće količine otpada koje će se zbrinjavati tijekom idućeg tjedna.

Na nizu kolegija gradonačelnika i na gradskim vijećima pozivali su se građani da prijavljuju osobe koje odbacuju smeće te je gradonačelnik ujedno naložio komunalnom redarstvu da se počinitelji obavezno kažnjavaju.

– Pozivamo sve građane da prijavljuju nesavjesno odlaganje smeća, kao i svako smeće na koje naiđu prilikom šetnje, vožnje, radova u polju ili bilo kojom drugom prilikom. Suradnjom građana i gradskih komunalnih službi osigurat ćemo lijep i čist okoliš, za nas i za generacije koje dolaze – poručuju iz Grada Mursko Središće.

Nastavite čitati

Međimurje

Čakovečki stomatolozi i DND Prelog dijelili edukativne letke, savjete, zubne paste…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO Studio Vipro

U subotu, 18. rujna, na Gradskoj tržnici u Prelogu Hrvatsko stomatološko društvo Čakovec i Društvo naša djeca Prelog obilježili su Europski dan oralnog zdravlja, 12. rujna, koji se obilježava na inicijativu Vijeća europskih doktora dentalne medicine, i Mjesec oralnog zdravlja, koji se obilježava na inicijativu Hrvatske komore dentalne medicine, a traje od 12. rujna do 12. listopada.

Tim povodom, HSD Čakovec i DND Prelog na štandu u Prelogu dijelili su edukativne letke i savjete, zubne paste i četkice te zdravi međuobrok – jabuke.

– Usprkos pandemiji COVID-a 19, ali uz poštivanje epidemioloških mjera, moramo provoditi akcije koje će poticati ljude na očuvanje oralnog zdravlja, jer nam je ono važno za očuvanje općeg zdravlja. Posljedica suvremenog stila života, koji uključuje pretjerano konzumiranje slatke hrane, zaslađenih i alkoholnih napitaka te uživanje nikotina u kombinaciji s lošom oralnom higijenom, razvoj je bolesti u ustima koje negativno utječu na zdravlje cijelog organizma – poručuju iz HSD-a Čakovec.

Važno za opće zdravlje

Oralno zdravlje kao sastavni dio općeg zdravlja je znatno više od zdravih zubi i lijepog osmijeha te nas obilježavanje ovog dana još jednom potiče na podizanje svijesti o važnosti njegova očuvanja.

Najčešća bolest u ustima je zubni karijes koji se vrlo lako može spriječiti provođenjem triju jednostavnih životnih navika: hraniti se zdravo, čistiti zube zubnim koncem poslije svakog obroka i zubnom četkicom dvaput dnevno te redovito ići na stomatološke preglede, što se posebno odnosi na djecu.

Cilj preventivnih pregleda kod djece je rano otkrivanje karijesa, primjena sredstava za prevenciju karijesa poput fluoridnih gelova ili lakova te edukacija roditelja i djece o pravilnom održavanju oralne higijene i pravilnoj prehrani, a kod odraslih osim pregleda, i profesionalno čišćenje te poliranje zuba, kao i rano otkrivanje promjena na zubima i sluznici usne šupljine.

„Zubna putovnica“

U Republici Hrvatskoj se od 2017. godine provodi Nacionalni program pod nazivom „Zubna putovnica“ koji je usmjeren poboljšanju oralnog zdravlja te zdravstvenog ponašanja školske i predškolske djece s ciljem ranog otkrivanja i prevencije karijesa putem preventivnih pregleda prilikom upisa u dječji vrtić i 1. razred osnovne škole te u 6. razredu osnovne škole.

Program također uključuje svakodnevno organizirano četkanje zubi koje se provodi u vrtićima i školama s ciljem razvijanja redovitih navika održavanja oralne higijene te prevencije karijesa od najranije dobi.

– Globalna pandemija COVID-19 i brojne poteškoće s kojima se susrećemo nisu zaustavile aktivnosti koje se provode u zaštiti oralnog zdravlja i pružanju dentalne zdravstvene zaštite te su donijela nova saznanja i brojna iskustva, osobito u edukaciji – istaknuli su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje