Povežite se s nama

Međimurje

Oscarovac Lustig počasni građanin Grada Čakovca

Objavljeno:

- dana

DAN GRADA

U sklopu proslave Dana Grada Čakovca, održana je svečana Sjednica, koja je bila prilika da se gradski čelnici pohvale učinjenim u proteklom razdoblju, ali i da se nagrade najzaslužniji pojedinci i udruge.

– Sumirajući sve što je učinjeno u proteklih godinu dana, ali i u završenom četverogodišnjem mandatu, uvjerio sam se da je toga uistinu mnogo. Čakovec se od 2013. godine ubrzano razvijao, gradio, ulagalo se u sva naselja i u sve segmente života – rekao je u uvodu svojeg obraćanja, čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač.
U Čakovcu su izuzetno ponosni na titulu Grada-prijatelja djece. Velika proračunska sredstva ulažu se u programe i projekte namijenjene djeci i mladima, obrazovni standard u gradskim školama najveći je u zemlji, a učenicima se nudi velik broj slobodnih aktivnosti te mogućnosti za stjecanje dodatnih znanja.

– Čakovec je zahvaljujući projektu Aglomeracije prvi grad u Hrvatskoj koji na cijelom području ima riješenu kompletnu komunalnu infrastrukturu. U gradu djeluje i radi više od 500 udruga, koje svojim aktivnostima obogaćuju i pridonose raznovrsnosti i kvaliteti života svakog od nas. Nastojimo Čakovec učiniti interesantnijim za ulaganja. Statistički pokazatelji, poput broja novootvorenih radnih mjesta ili broja nezaposlenih kojih trenutno ima dvostruko manje nego prije dvije godine, ili jednostavan pogled prema dizalicama koje u posljednje vrijeme niču u svim dijelovima grada, pokazuju da smo uspjeli u nakani da u Čakovcu stvorimo pozitivno poduzetničko okruženje – istaknuo je Kovač.

Nagradu za životno djelo primio je prof. Stjepan Hranjec. Zlatni grb Grada Čakovca dodijeljen je Borisu Leineru, dok su godišnje nagrade pripale tvrtki Tegra, Dramskom studiju DADA, Umjetničkoj školi “Miroslav Magdalenić”, rukometašici Pauli Posavec, Gradskom društvu Crvenog križa te DVD-u Mihovljan. Branko Lustig, poznati filmski producent i dvostruki Oscarovac, primio je titulu počasnog građanina Čakovca.

– Sretan sam zbog priznanja, ali bi ga jednako tako mogli dobiti i svi oni od 390 ljudi, koji su zajedno sa mnom završili u transportu za nacistički koncentracijski logor. Oni nisu bili moje sreće da se vrate kući. A Čakovec je meni upravo to – dom. Grad kojeg smatram svojim i nikada neću zaboraviti dane kojem sam proveo u njemu – zahvalio se u emotivnom govoru Branko Lustig.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Petnaest zlatnih odličja za izvrsni međimurski med, a Pčelarstvo Trupković je najtrofejnije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Agacija - Udruga pčelara Međimurske županije

U subotu, 25. studenoga, su se zgradi Scheier u Čakovcu okupili članovi Udruge pčelara Agacija Međimurske županije, na svečanosti dodjele priznanja za najbolji ovogodišnji med.

Dodijeljeno je čak 15 zlatnih odličja za bagremov i cvjetni med, kao i med cvijeta uljane repice. Srebrnim odličjem ovjenčano je 28 proizvoda, dok je 14, uglavnom bagremovog meda, dobilo brončana odličja.

Pčelarstvo Trupković je i najtrofejnije te je u ovom ciklusu ocjenjivanja dobilo dva zlata te jedno srebrno odličje, zatim Pčelarstvo Kanan čiji med je dobio zlatno i srebrno odličje, pčelarstvo Nenada Jeđuta osvojilo je dva srebra, a obitelj Heđa iz Slakovca dosegnula je najvišu ocjenu među zlatnim medaljama za svoj bagremov med.

Župan Matija Posavec čestitao je pčelarima što su unatoč teškim i izazovnim vremenima uspjeli zadržati visoku kvalitetu meda, te dodao kako će im Međimurska županija i dalje pružati ruku podrške, pomoći i suradnje.

Susret je bio i edukativnog karaktera te namijenjen i onima koji tek namjeravaju ući u svijet pčelarstva, stoga je Željko Trupković, predsjednik Agacije, na skup pozvao eminentne izlagačice, prof. dr. sc. Ivanu Tlak Gajger koja je govorila o prevenciji bolesti pčela, a okupljenim međimurskim pčelarima obratio se i Dražen Kocet iz Saveza pčelara Hrvatske, te dr. Kolics Balazs iz mađarskog pčelarskog saveza.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Selnica osigurala je poklonbonove za umirovljenike, potrebno se prijaviti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Selnica je i ove godine za umirovljenike pripremila poklonove, a povodom božićno-novogodišnjih blagdana.

Za ostvarivanje prava na bon potrebno se prijaviti OVDJE.

Prijaviti se mogu svi kojima mirovina ili ukupne mirovine iznose do 350 eura.

Dokumentacija će se prikupljati od 27.11.2023. (ponedjeljak) do 11.12. 2023. (ponedjeljak) isključivo elektronski na mail: [email protected] ili se ostavlja u sivom sandučiću kod općinskog ureda. Naknadne prijave više neće zaprimati. – Zamolite svoje ukućane ili susjede da vam pomognu kod ispunjavanja i slanja dokumentacije. U slučaju potrebe možete nazvati i nas na broj telefona 861-344 – objavila je Općina Selnica.

Podjela bonova bit će 14. i 15. prosinca (četvrtak i petak) u prostorijama Udruge umirovljenika (Trg sv. Marka 2, Selnica) od 9 do 12 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje