Povežite se s nama

Život i društvo

Osigurana su sredstva za prehranu gotovo 1000 školaraca slabijeg imovinskog statusa u Varaždinskoj županiji

hrana ručak dijete jedenje
Foto: Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić je u ponedjeljak, 27. lipnja, u prostorijama Ministarstva predstavnicima gradova i županija uručio 17 ugovora za školsku prehranu vrijednih 14,6 milijuna kuna – financiranih iz fondova EU-a.

Time se osigurava topli obrok za više od 14.500 učenika u 226 osnovnih škola u zemlji.
Potpisivanju i svečanom uručivanju ugovora prisustvovao je i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak s pročelnikom za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslavom Huđekom.

“Užina za sve V” naziv je projekta Varaždinske županije kojim će se s gotovo milijun kuna bespovratnog novca u okviru poziva “Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva za školsku godinu 2002. – 2023.” u novoj školskoj godini financirati prehrana za 994 učenika u riziku od siromaštva.

– Bio bih najsretniji da ovakvi ugovori ne trebaju postojati, no sve dok imamo djecu iz najranjivije skupine, na nama kao osnivaču škola, ali i široj društvenoj zajednici je raditi na umanjivanju socijalne nejednakosti među učenicima. Stoga je ovaj projekt samo jedan od doprinosa stvaranja sustava jednakih šansi jer svaki učenik mora imati jednaki standard u svom odgoju i obrazovanju. Dobivenim iznosom osigurat ćemo besplatan školski obrok za 994 učenika osnovnih škola. Uz ta bespovratna sredstva, Varaždinska županija će iz svog proračuna osigurati dodatnih 2,3 milijuna kuna za više od 2000 učenika u riziku od siromaštva. Time ćemo u sve naše 33 osnovne škole projektom besplatne školske prehrane obuhvatiti ukupno više od 3000 učenika u riziku od siromaštva. Ukupno će tako za tu namjenu biti izdvojeno 3,3 milijuna kuna – rekao je župan Stričak.

Ugovore je potpisalo sedam županija: Krapinsko-zagorska, Sisačko-moslavačka, Varaždinska, Bjelovarsko-bilogorska, Međimurska, Koprivničko-križevačka, Brodsko-posavska i 10 gradova: Slavonski Brod, Vukovar, Bjelovar, Križevci, Zadar, Čakovec, Vinkovci, Šibenik, Makarska i Virovitica.

Život i društvo

FOTO “Opaki“ trkači na Čevu iskapili po dvije litre gemišta i dobro se zabavili

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: IVAN AGNEZOVIĆ

Na Čevo se i šesti puta “opako” krenulo, a ovogodišnje izdanje utrke kulminiralo je s veselicom, bez i najmanjeg incidenta.

Organizatore je poslužilo vrijeme a sudionicima utrke pridružili su se i brojni navijači željni dobrih vibracija koje ona sa sobom uvijek donosi.

Kakva je bila atmosfera na natjecanju pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Život i društvo

Uz 25. obljetnicu Varaždinske biskupije – veliko hodočašće u Rim s audijencijom kod Pape!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska biskupija ove godine proslavlja srebrni jubilej, 25. obljetnicu svoga osnutka. Tim povodom bit će organizirano zahvalno hodočašće Varaždinske biskupije u Vječni Grad – Rim – od 16. do 22. listopada.

Hodočasnici će pohoditi 4 velike bazilike, sudjelovati na audijenciji sa Svetim Ocem te obići i druga važna mjesta okupljanja hodočasnika.

Cijena hodočašća je 2.400 kuna ili 318,50 Eura, a u cijenu su uključeni: prijevoz turističkim autobusom, ulaznica u katakombe i 4 polupansiona u smještaju Fraterna Domus u Sacrofanu pored Rima.

Zainteresirani za ovo hodočašće mogu se prijaviti do 15. rujna 2022. godine u svojim župama ili izravno u Biskupski ordinarijat putem elektroničke pošte: [email protected]

Uz prijavu traži se plaćanje akontacije u iznosu od 50 % cijene aranžmana (1.200 kuna) vlastitom župniku u gotovini ili kod prijave u Biskupski ordinarijat na IBAN: HR8323600001101733121 s naznakom – ZA HODOČAŠĆE U RIM uz IME I PREZIME uplatitelja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje