Povežite se s nama

Međimurje

Osigurano 10 milijuna kuna za asistente za iduće četiri godine

Objavljeno:

- dana

PROJEKTI

Svako dijete kojem je potreban imat će osobnog asistenta u ovoj školskoj godini, ali i iduće četiri godine, naglašeno je u srijedu na konferenciji za novinare koja je održana povodom provedbe projekta “Škola jednakih mogućnosti” u prošloj školskoj godini.

Uključiti svu djecu

Potpisanim ugovorom u vrijednosti od 10.691.224 kuna iz europskih fondova dobiveno je 10 milijuna kuna bespovratnih sredstava, dok ostatak sufinancira Međimurska županija iz svog proračuna. Spomenutim ugovorom osigurana je provedba projekta do srpnja 2021. godine te će se u školskoj godini 2017./2018. zaposliti 53 pomoćnika za 56 učenika.

– Još 22 učenika čeka na pozitivno rješenje odluke, no cilj je i ove školske godine u projekt uključiti svu djecu koja imaju potrebu za osobnim asistentom – rekao je Branko Sušec, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Međimurske županije.

Inače, projekt kojim su učenici s teškoćama u razvoju dobili osobne asistente u Međimurskoj županiji u prošloj školskoj godini stajao je 2,5 milijuna kuna. Provodio se u 20 osnovnih škola i jednoj srednjoj te je kroz njega osigurano ukupno 49 pomoćnika u nastavi za 52 učenika s teškoćama u razvoju.

U sklopu projekta izrađena je i slikovnica na temu važnosti uključivanja učenika s teškoćama u redovno obrazovanje

Nositelj projekta je Međimurska županija, a osigurana sredstva izdvajaju se za plaće pomoćnika u nastavi, putne troškove, edukacije i druge potrebe.
– Jedna od inovativnih aktivnosti financiranih iz projekta bila je i izrada slikovnice na temu važnosti uključivanja učenika s teškoćama u redovno obrazovanje u suradnji s Udrugom MURID. Budući da će se slikovnice distribuirati po svim osnovnim školama, sa svrhom da se koriste u sklopu nastavnog programa, smatramo da je to važan element održivosti rezultata samog projekta – istaknula je Melita Železnjak, voditeljica projekta.

Zahvaljujući dobroj suradnji projektnih partnera, međimurskih škola i civilnih udruga, svakom djetetu s teškoćama bio je osiguran asistent.

– Projekt osobnih asistenata i pomoćnika u nastavi izuzetno nam je važan jer pripada u skupinu onih projekata kojima se utječe na razvoj i socijalnu osjetljivost naše sredine. Uz besplatan prijevoz, osigurane udžbenike i stipendije, osobni asistenti za svako dijete kojem su potrebni, među najvažnijim su projektima koje se trudimo očuvati i svake godine nadograditi. Kvalitetnom suradnjom svih sudionika obrazovnog sustava i naših udruga uspješno je odrađen još jedan projekt te je ostvaren cilj za krajnje korisnike, a to je da naša djeca imaju svakodnevnu podršku i jednake mogućnosti tijekom svog odgoja i obrazovanja – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec te zahvalio svim sudionicima u projektu.

Inače, Međimurska županija jedina je u Hrvatskoj osigurala asistente ne samo za učenike srednjih i osnovnih škola već i za svoju vrtićku djecu.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Pohvale i darovi za najuspješnije učenike OŠ Jože Horvata Kotoriba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za najuspješnije učenike i mentore Osnovne škole Jože Horvata Kotoriba 23. lipnja načelnik Općine Kotoriba Dario Friščić organizirao je prijam kako bi im uputio riječi pohvale i uručio prigodne darove za izniman uspjeh na smotrama i natjecanjima, gdje su postigli zavidne rezultate u ovoj nastavnoj godini.

Ovom gestom načelnik je razveselio učenike koji su se natjecali na državnim natjecanjima te njihove mentore. U uvodnom dijelu prigodnim se riječima obratio svim pristiglim učenicima i njihovim mentorima te ravnateljici škole Snježani Matoš, nakon čega se svaki učenik predstavio i ukratko ispričao u čemu je bio uspješan. Potom su mentori ukratko ispričali svoje doživljaje s natjecanja i priprema te otkrili daljnje planove.

Nagrađeni su ovi učenici i mentori: Lovro Erdelji – Državno natjecanje iz informatike (mentorica Karmen Somi), Dorotea Tilošanec i Nela Kovačić – Državno natjecanje iz tehničke kulture (Jelena Tuksar), Ana Markan – Državno natjecanje iz biologije (Lidija Ribić), Karla Novak i Ivan Markan te Vanessa Balog i Vito Peranec – Državna smotra projekata iz područja građanskog odgoja i obrazovanja, razredna nastava (Adela Horvat i Nenad Pogorelec), Mia Rajher i Gabrijel Dolenec te Sara Matulin i Lovro Erdelji – Državna smotra projekata iz područja građanskog odgoja i obrazovanja, predmetna nastava (Romina Volar).

Nastavite čitati

Međimurje

Prijam za Jakova Vuka iz Macinca: osvojio je Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općinski načelnik Nikola Novak u prostorijama je Općinske uprave Općine Nedelišće priredio prijam za Jakova Vuka iz Macinca, studenta Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta koji je osvojio Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu.

Jakov je primio Rektorovu nagradu za znanstveni rad u području biomedicine i zdravstva pod nazivom „Sinteza i karakterizacija novih hibrida harmina i primakina s potencijalnim citostatskim djelovanjem“, koji je izradio u akademskoj 2020./2021. godini u okviru istraživačkog projekta „Derivati harmina kao potencijalni antimalarici“ Hrvatske zaklade za znanost.

Rektorova nagrada dodjeljuje se za najbolje studentske radove znanstvenog sadržaja, odnosno, umjetnička ostvarenja radi poticanja znanstveno-istraživačkog i umjetničkog rada te promicanja studentskog stvaralaštva.

Općinski načelnik Nikola Novak poželio mu je sreću u daljnjem školovanju i u profesionalnoj karijeri, a za poticaj mu je dodijeljena i financijska nagrada.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje