Povežite se s nama

Život i društvo

Osigurano 260 tisuća doza cjepiva

Objavljeno:

- dana

GRIPA PRED VRATIMA

– Cijepljenje je najbolji način za prevenciju gripe. Ove godine Ministarstvo zdravlja osiguralo je 260.000 doza trovalentnog cjepiva protiv gripe koje po svom sastavu zadovoljava preporuke Svjetske zdravstvene organizacije – rekao je prim. mr. sc. Marijan Cesarik  zamjenik ministra zdravlja na nedavno održanoj konferenciji za novinare.

Gripa je teška akutna infektivna bolest, koju najčešće prati temperatura viša od 380C, kod zdravih ljudi prolazi samoizlječenjem dok kod osoba s imunološkim disbalansom vrlo često dovodi do komplikacija koje predstavljaju rizik za pogoršanje kroničnih bolesti.

Besplatno za osobe s kroničnim bolestima i za sve starije od 65 godina

Cijepljenje je besplatno za osobe s kroničnim bolestima (kronični srčani, plućni, bubrežni bolesnici, dijabetičari, transplantirani, osobe s patološkom pretilošću, s težim neurološkim bolestima i drugi) i sve osobe starije od 65 godina u svrhu smanjenja rizika od komplikacija osnovne bolesti uzrokovanih gripom i smanjenja rizika od komplikacija gripe, zatim za zaposlene u zdravstvu i ostale zdravstvene djelatnike koji sudjeluju u njezi bolesnika prvenstveno u svrhu smanjenja rizika prenošenja gripe na bolesnike u svakodnevnom radu.

Prema riječima dr. sc. Tamare Poljičanin, ravnateljice Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj je cijepljenje protiv gripe počelo 13. studenog. Potrebna količina cjepiva je procijenjena na temelju odaziva na cijepljenje u sezoni 2013/2014. Prošle godine protiv gripe cijepilo se 255 375 osoba, a sezonu prije 288 440 osoba.  I ove godine, kako kaže,  cirkulirat će tri tipa virusa gripe: virusi A (H1N1 i H3N2) i virus B, a ti su sojevi i u sastavu ovogodišnjeg cjepiva  „Influvac“ za koje je izdvojeno više više od 6 milijuna kuna. 

Gripa se očekuje krajem prosinca

Sezona gripe još nije počela stoga je sada pravi trenutak za cijepljenje stanovništva jer će cijepljenje osobe imati dovoljno vremena za razvoj imuniteta prije očekivanog početka epidemije gripe (kraj prosinca – početak siječnja). Idealno je cijepiti se prije početka sezone gripe, iako i oni koji se ne stignu cijepiti prije početka sezone gripe imaju korist od cijepljenja ako se cijepe kad gripa već bude prisutna u Hrvatskoj, rekla je dr. sc. Tamara Poljičanin dodavši kako se građani mogu kao i ranijih godina cijepiti kod izabranog liječnika i u pripadajućem zavodu za javno zdravstvo.

cijepiti se može kod izabranog liječnika

Prof.dr.sc. Adriana Vince, dr. med., ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ navela je kako su kod gripe najopasnije komplikacije upala pluća (pneumonija), bilo da se radi o sekundarnoj bakterijskoj pneumoniji, koja je češća, ili primarnoj virusnoj influenca pneumoniji, koja se teže liječi i može imati smrtonosne posljedice.

Inače, u svom tipičnom obliku,  gripa je lako prenosiva zarazna bolest dišnog sustava uzrokovana virusima influence. Početak bolesti je nagao, a inkubacija kratkotrajna od 1 do 3 dana. Gripu najčešće prate simptomi poput povišene temeprature, bolova u zglobovima, kašlja i opće malaksalosti, a bolest ukupno traje najviše sedam dana. Ukoliko se komplikacije nastave (temepratura iznad 39 stupnjeva, otežano disanje, kašalj poremećaji svijesti) potrebno je potražiti pomoć liječnika.  

Izvor:
Foto: Ilustracija

Život i društvo

Grad Varaždinske Toplice u protekloj je godini bilježio rekordne turističke brojke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždinske Toplice u protekloj je godini bilježio rekordne turističke brojke koje prate i povijesni rezultat županijskog turizma.

Naime, Varaždinske Toplice u 2022. godini ostvarile su čak 51 % više noćenja i 63 % više dolazaka u odnosu na 2021. što je itekako dobar pokazatelj za daljnji turistički razvoj grada koji se nastoji pozicionirati kao nezaobilazna kontinentalna destinacija.

Inače, u protekloj godini, uz odlične turističke brojke vezane uz broj noćenja i dolazaka, Varaždinske Toplice bilježe i veliki porast noćenja u kućama za odmor u odnosu na prethodnu, 2021. godinu, prema čemu su u samom županijskom vrhu.

Direktorica gradske Turističke zajednice Lana Husnjak naglasila je kako je cilj grad i destinaciju promovirati kao važnu turističku točku hrvatskog kontinentalnog turizma čemu u prilog, osim bogate kulturne i povijesne baštine te činjenice da su Varaždinske Toplice središte lječilišnog turizma, idu i brojne manifestacije koje upotpunjuju tamošnju turističku ponudu.

– Grad Varaždinske Toplice u protekloj godini zabilježio je 12.996 dolazaka i 46.345 noćenja što su odlični turistički pokazatelji, a daljnji rast očekujemo i u 2023. godini. U odnosu na prethodne godine, Varaždinske Toplice privlače sve više stranih gostiju koji otkrivaju ovaj kraj, a turisti kod nas u prosjeku i duže borave. Uz pozicioniranje grada kao središta antičke kulture, lječilišnog turizma i ostavštine starih Rimljana, naglasak stavljamo na kuće za odmor, domaće proizvode i eno i gastro ponudu specifičnu za naše krajeve što je ono što današnji turisti traže – rekla je Husnjak.

Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković također je potvrdila kako je riječ o odličnim turističkim brojkama čiji se daljnji rast očekuje i u ovoj godini. Naime, u najavi je prijava još jednog velikog projekta koji se odnosi na rekonstrukciju bazena Minerve u sklopu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice što će doprinijeti dodatnom razvoju lječilišnog turizma.

-Rezultat prema kojem su Varaždinske Toplice u županijskom vrhu dobiva još više na težini budući da su podaci na razini cijele županije odlični. Drago mi je što se u našem gradu stvara pozitivna energija i što sve više i više turista, kako domaćih, tako i stranih to prepoznaje. Želimo se pozicionirati kao poželjna kontinentalna turistička destinacija što osim odličnih turističkih brojki, pokazuje i posjećenost svih manifestacija na području Grada – poručila je gradonačelnica Ratković.

Prošle godine na području Grada Varaždinskih Toplica zabilježeno je 46.345 noćenja, od čega su domaći turisti ostvarili 30.511, a strani 15.834 noćenja što je 51 % više u odnosu na 2021. godinu. Što se tiče dolazaka, u odnosu na 2021. godinu kada ih je zabilježeno 8.218, u 2022. godini ostvareno je 12.996 dolazaka što je čak 63 % više.

Ovi rezultati dobivaju na još većoj važnosti kada se usporede s turističkim brojkama cijele Varaždinske županije koja je prošle godine nadmašila pretpandemijsku 2019. te u odnosu na 2021. godinu zabilježila 21 % više dolazaka i 35 % više noćenja.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Hrvatskoj prevladava virus gripe A, u dvije županije na sjeveru ukupno 641 novi slučaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Hrvatskoj je tijekom sezone gripe 2022./2023., zaključno s 29. siječnja, u sklopu ukupnog tjednog izvještavanja zaprimljeno ukupno 19.372 prijava oboljelih od gripe na razini države, podaci su HZJZ-a.

Od toga su 4047 prijave zaprimljene u četvrtom tjednu ove godine, odnosno od 23. do 29. siječnja.

U Varaždinskoj je županiji u ovoj sezoni gripe prijavljeno ukupno 850 slučajeva, a u posljednjem tjednu 341 novi slučaj.

Međimurje je imalo ukupno 611 slučajeva gripe, a u četvrtom tjednu ove godine 300 novih.

Tijekom ove sezone prijavljena su šest smrtna ishoda zbog gripe i njezinih komplikacija.

Najveća stopa prijave gripe na 100.000 stanovnika bilježi se u Koprivničko-križevačkoj (incidencija 1668,3), Krapinsko-zagorskoj, Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji. Ova stopa za Varaždinsku županiju iznosi 531,1, a za Međimursku 579,7.

– U Nacionalnom referentnom centru za gripu HZJZ-a u uzorcima pozitivnim na virus gripe u tjednu 4. prevladava virus gripe A (96,8%), uz sporadičnu detekciju virusa gripe B. Među subtipiziranim uzorcima pozitivnih na virus gripe A, u većini uzoraka (79,4%) potvrđen je virus gripe A/H1N1, dok virus gripe A/H3N2 čini 20,6% svih subtipiziranih uzoraka – objavio je HZJZ.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje