Povežite se s nama

Međimurje

Osigurano više od 19 milijuna kuna za financiranje pomoćnika u nastavi

Objavljeno:

- dana

OBRAZOVANJE

U Međimursku županiju u sljedeće četiri godine dolazi čak 19 milijuna kuna za financiranje projekta pomoćnika u nastavi.

Ugovori u okviru poziva “Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju” potpisani su proteklog petka u prostorima Šumarskog fakulteta u Zagrebu.

Uspješnost

– Županija je dobila bespovratno 10 milijuna kuna, a svega nešto više od 600 tisuća kuna ćemo morati izdvojiti iz vlastitih sredstava. Dakle, od svih županija i gradova koji su prijavili projekt imamo jedan od većih omjera sufinanciranja iz drugih izvora, u ovom slučaju to su izvori iz Europskih fondova – rekao je župan Međimurske županije Matije Posavec prilikom svečanosti u Zagrebu.
Zadovoljni su bili i predstavnici Grada Čakovca, kojima je odobren projekt u visini od 8,1 milijun kuna, od čega bespovratni dio iz europskih fondova iznosi 6,9 milijuna kuna.
– Sa zadovoljstvom mogu reći da je čakovečki projekt dobio maksimalni broj bodova te da su za sljedeće četiri godine osigurani pomagači za 50 učenika s teškoćama – rekao je gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač.

Uključivanje učenika s teškoćama u redovne škole temelj je stvaranja društva jednakih mogućnosti

Četverogodišnji ugovor u velikoj će mjeri olakšati i funkcioniranje samih asistenata.
– Nadam se da smo novim četverogodišnjim razdobljem svima koji sudjeluju u sustavu asistenata u nastavi olakšali planiranje, ali i dali određenu sigurnost tijekom školske godine. Važan nam je rad na poticanju i razvoju različitih oblika inkluzivnog obrazovanja, to je ključ u napretku sustava obrazovanja – objasnila je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.
Projekt asistenata u nastavi koji je provođen tijekom prošle školske godine u Gradu Čakovcu ukupno je vrijedio nešto više od 2,1 milijun kuna, a čak 85 posto tog novca osigurano je iz Europskoga socijalnog fonda.
– Pomoćnike u nastavi zajednički su osigurale udruge civilnog društva i Grad Čakovec, tako da su sva djeca s takvom potrebom imala svog pomoćnika u nastavi – dodao je gradonačelnik Kovač.
Provedbom projekta na području cijele Županije ostvareni su glavni ciljevi – stvaranje preduvjeta za uključivanje učenika s teškoćama u osnovnoškolske ustanove, zapošljavanje educiranih osoba te osvješćivanje i senzibiliziranje šire lokalne zajednice o važnosti uključivanja učenika s teškoćama u redovne osnovne škole, što je temelj za stvaranje društva jednakih mogućnosti za sve.

Rušimo barijere

Samo u Gradu Čakovcu je u okviru provedbe projekta zaposleno 44 osoba kao pomoćnici u nastavi za 50 učenika, dok je u protekle tri školske godine novcima Europskoga socijalnog fonda osigurano ukupno 143 pomoćnika za 152 učenika. Međimurska županija će pak dobivenime novcem zaposliti 53 pomoćnika, koji će biti dovoljni za 56 učenika.
– Uvijek godi kada drugi slijede vaš primjer, kao po primjeru osiguranih besplatnih udžbenika, dobrih projekata kao što je besplatni prijevoz ili asistenti u nastavi, a nadam se da će i drugi shvatiti potrebu da se s asistentima krene u najranijoj dobi, već od vrtića, što je Međimurska županija omogućila već drugu godinu. Na ovaj se način pokazujemo važnost obrazovanja u koje se kontinuirano ulaže, ali i socijalnu osjetljivost Međimurske županije, gdje se ruše barijere u potpunoj uključenosti i prihvaćanju djece s teškoćama u razvoju kao punopravnih članova društva – dodao je župan Posavec.

Izvor:
Foto: privatna arhiva

Međimurje

FOTO ‘Mali, a bogati’: pjesma, rukotvorine, sport, radionice, kolači i predstava na prvim Danima Slakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poseban dan za Slakovec bila je srijeda, 22. lipnja. Naime, tada su počeli prvi Dani Slakovca, koje su organizirali Mjesni odbor Slakovec i Udruga žena Slakovec. Sve se odvijalo ispred prostorija NK-a “Sloboda” i lokalnoga društvenog doma.

Najprije je prisutne nastupom oduševio Dječji pjevački zbor “Josip Vrhovski” iz Nedelišća, pod vodstvom Maje Magdalenić Barić. Nakon toga posjetitelji su mogli pogledati bogato opremljene štandove i prisustvovati raznim radionicama. Izlagači su bili mjesni OPG-ovi i obrtnici.

Svoje proizvode tako su izložili i usluge demonstrirali: OPG Heđa (med), OPG Đuran (meso z tiblice), Dragica Fegeš (kaktusi i sukulenti), Štefanija Kozar (Brezje – rukotvorine), Marina Trojok (ručno izrađene igračke – božićni gnomovi i drugi ukrasi), Stolarija Špiranec (predmeti od drva) i Kristina Trupković (kozmetičarka).

– Naše vrijedne žene izložile su svoje rukotvorine od čipke i heklane igračke, a ono što je najviše privuklo pažnju na štandu Udruge bili su i opet prekrasni i prefini kolači – zbog njih su se mnogi svako malo vraćali na štand, što je osobito razveselilo članice Udruge – kažu iz Udruge žena.

Robotičari Udruge žena Slakovec oduševili su djecu nogometom robota, u kojem su i sami mogli sudjelovati. Vidjeli su slakovsku čigu, a za najmlađe su pripremljene i zagonetke sa senzorima – “Koja životinja jede koje voće?” te “Koje je boje tvoj bombon?” Sve se odvijalo pod budnim okom njihove mentorice Mateje Šafarić Novak.

Dio radova s festivala Art Forest izložen je u njihovoj park šumi te je tako nastala prava slikarska bajka, koju je vodila Tea Mesarić Rekanović. Usto, održali su i radionice s djecom, pri čemu su upotrebljavali pjenu za brijanje i boje za kolače te Udruzi ostavili prekrasne dječje radove.

– Naše cekerašice iz Nedelišća ponovo su oduševile: napravile su izložbu svojih radova od luščija i posjetiteljima uživo pokazale kak je to negda bilo. Na terenu je bilo mnogo djece iz Teniskog kluba C LAB Slakovec, uz trenera Patrika Lebara. Svi oni nakon odlaska na školovanje izvan Međimurja rado se vraćaju i prisjećaju svojih prvih trenutaka na tom terenu.

Svojim slikama na prvim Danima Slakovca razveselio nas je i Nino Horvat. Vrijedno je crtao i na kraju nam poklonio svoj rad kao zahvalu što smo ga pozvale, a i mi njemu ovim putem zahvaljujemo – kaže predsjednica Udruge žena Slakovec, Ivanka Novak.

Kao krunu svega, članice Udruge žena izdvajaju predstavu Kerekesh Teatra “Skupština”, na kojoj su se posjetitelji od srca nasmijali i tako u veselom tonu zaključili dan.

– Zahvaljujem Općini Nedelišće, našem načelniku Nikoli Novaku i Turističkoj zajednici Općine Nedelišće na nesebičnoj pomoći oko organizacije naše manifestacije. Vjerujem da će sljedeće godine još više posjetitelja uživati na Danima Slakovca s nama – poručuje Ivanka Novak.

Nastavite čitati

Međimurje

Potpisan je ugovor: kreće izgradnja Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prostorijama Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID u srijedu, 29. lipnja, potpisan je Ugovor o izvođenju radova na izgradnji Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu, vrijedan 20.688.820,25 kuna, čime će Međimurje i Hrvatska dobiti jedinstveno mjesto pružanja svih usluga rane intervencije.

MURID je od 2016. godine jedini licencirani i ugovoreni pružatelj socijalne usluge rane razvojne podrške u Međimurju, no njihove programe koristi više od stotinu korisnika sa sjevera Hrvatske.

Zahvaljujući svom radu i iskustvu, ravnateljica MURID-a Silvija Pucko uključena je i u rad Izvršne radne skupine za izradu Nacionalnoga strateškog plana za razvoj rane intervencije u djetinjstvu u Republici Hrvatskoj.

Pomoć najmlađima

– U zadnjih deset godina usluga rane intervencija prepoznata je kao jedna od najvažnijih prvih usluga koju djeca i roditelji trebaju dobiti, a s obzirom na velik broj djece i roditelja koji nam se javljaju i traže našu pomoć, naši prostorni kapaciteti i ljudski resursi postali su nedostatni. Stoga naša borba nije više samo borba civilne inicijative, već cijelog društva i države na dugotrajnu korist zajednici – istaknula je ravnateljica Pucko, dodavši da u Hrvatskoj ne postoji centar za ranu intervenciju ovakvog tipa te će MURID-ov biti prvi: – Uspostavom Centra moći ćemo cijeloj Hrvatskoj, pa i regiji, pokazati kako se izboriti za potrebitu pomoć najmanjoj djeci u razvojnom i socijalnom riziku.

Cilj projekta je izgradnja i opremanje objekta za pružanje socijalne usluge rane intervencije u djetinjstvu od probira, dijagnostike, terapijskih i tranzicijskih programa. MURID pruža stručnu podršku djeci rane dobi, njihovim roditeljima i obiteljima, kao i edukaciju te senzibilizaciju okoline i javnosti na specifične potrebe obitelji i djece s razvojnim i socijalnim rizicima na području Hrvatske i regije.

MURID je stoga prepoznat kao nacionalni primjer dobre prakse stvaranja sustava rane intervencije.

– Zahvaljujući radu MURID-a, ranu intervenciju u Međimurju kao primjer dobre prakse prepoznao je i UNICEF. Kvalitetan rad djelatnika MURID-a, nažalost, nije popraćen infrastrukturnim uvjetima, no svi zajedno smo se uhvatili u rješavanje ovog problema na korist naše djece – naglasio je župan Međimurske županije Matija Posavec, pohvalivši rad i trud MURID-ovaca, zahvaljujući kojima će Centar postati regionalni i nacionalni model intersektorske suradnje te objedinjenog pristupa roditeljima zabrinutima za razvoj svog djeteta.

Početna točka

Izgradnja Centra provodi se u sklopu provedbe projekta „Centar za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID”, sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Javnog poziva „Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije“. Intenzitet potpore je 76,70 posto prihvatljivih troškova, a partneri na projektu su Međimurska županija i Općina Pribislavec.

Centar će se graditi na području Općine Pribislavec, pored Osnovne škole Vladimira Nazora, a kako je istaknuo načelnik Matija Ladić, Općina je spremna i dalje pružiti svu potrebnu pomoć i podršku. Predstavnica izvođača radova Maja Đurkin Međimurec iz tvrtke Đurkin pojasnila je tehničke detalje radova, a rok izgradnje Centra je svibanj 2023. godine. Prostirat će se na oko 1600 četvornih metara.

– Zahvaljujući dosadašnjem djelovanju, projektima i ostvarenim suradnjama, stvaramo mjesto objedinjenog sustava zdravstva, socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja i nevladina sektora, s ciljem da se smanje lutanja roditelja te stvori prepoznatljiva početna točka svih daljnjih intervencija – zaključila je ravnateljica Pucko.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje