Povežite se s nama

Međimurje

Osigurano više od 19 milijuna kuna za financiranje pomoćnika u nastavi

Objavljeno:

- dana

OBRAZOVANJE

U Međimursku županiju u sljedeće četiri godine dolazi čak 19 milijuna kuna za financiranje projekta pomoćnika u nastavi.

Ugovori u okviru poziva “Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju” potpisani su proteklog petka u prostorima Šumarskog fakulteta u Zagrebu.

Uspješnost

– Županija je dobila bespovratno 10 milijuna kuna, a svega nešto više od 600 tisuća kuna ćemo morati izdvojiti iz vlastitih sredstava. Dakle, od svih županija i gradova koji su prijavili projekt imamo jedan od većih omjera sufinanciranja iz drugih izvora, u ovom slučaju to su izvori iz Europskih fondova – rekao je župan Međimurske županije Matije Posavec prilikom svečanosti u Zagrebu.
Zadovoljni su bili i predstavnici Grada Čakovca, kojima je odobren projekt u visini od 8,1 milijun kuna, od čega bespovratni dio iz europskih fondova iznosi 6,9 milijuna kuna.
– Sa zadovoljstvom mogu reći da je čakovečki projekt dobio maksimalni broj bodova te da su za sljedeće četiri godine osigurani pomagači za 50 učenika s teškoćama – rekao je gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač.

Uključivanje učenika s teškoćama u redovne škole temelj je stvaranja društva jednakih mogućnosti

Četverogodišnji ugovor u velikoj će mjeri olakšati i funkcioniranje samih asistenata.
– Nadam se da smo novim četverogodišnjim razdobljem svima koji sudjeluju u sustavu asistenata u nastavi olakšali planiranje, ali i dali određenu sigurnost tijekom školske godine. Važan nam je rad na poticanju i razvoju različitih oblika inkluzivnog obrazovanja, to je ključ u napretku sustava obrazovanja – objasnila je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.
Projekt asistenata u nastavi koji je provođen tijekom prošle školske godine u Gradu Čakovcu ukupno je vrijedio nešto više od 2,1 milijun kuna, a čak 85 posto tog novca osigurano je iz Europskoga socijalnog fonda.
– Pomoćnike u nastavi zajednički su osigurale udruge civilnog društva i Grad Čakovec, tako da su sva djeca s takvom potrebom imala svog pomoćnika u nastavi – dodao je gradonačelnik Kovač.
Provedbom projekta na području cijele Županije ostvareni su glavni ciljevi – stvaranje preduvjeta za uključivanje učenika s teškoćama u osnovnoškolske ustanove, zapošljavanje educiranih osoba te osvješćivanje i senzibiliziranje šire lokalne zajednice o važnosti uključivanja učenika s teškoćama u redovne osnovne škole, što je temelj za stvaranje društva jednakih mogućnosti za sve.

Rušimo barijere

Samo u Gradu Čakovcu je u okviru provedbe projekta zaposleno 44 osoba kao pomoćnici u nastavi za 50 učenika, dok je u protekle tri školske godine novcima Europskoga socijalnog fonda osigurano ukupno 143 pomoćnika za 152 učenika. Međimurska županija će pak dobivenime novcem zaposliti 53 pomoćnika, koji će biti dovoljni za 56 učenika.
– Uvijek godi kada drugi slijede vaš primjer, kao po primjeru osiguranih besplatnih udžbenika, dobrih projekata kao što je besplatni prijevoz ili asistenti u nastavi, a nadam se da će i drugi shvatiti potrebu da se s asistentima krene u najranijoj dobi, već od vrtića, što je Međimurska županija omogućila već drugu godinu. Na ovaj se način pokazujemo važnost obrazovanja u koje se kontinuirano ulaže, ali i socijalnu osjetljivost Međimurske županije, gdje se ruše barijere u potpunoj uključenosti i prihvaćanju djece s teškoćama u razvoju kao punopravnih članova društva – dodao je župan Posavec.

Izvor:
Foto: privatna arhiva

Međimurje

U Međimurju četiri nova slučaja zaraze koronavirusom, preminule su dvije osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata od 31 testiranog uzorka nema evidentiranih pozitivnih slučajeva na COVID-19, priopćio je 1. ožujka županijski Stožer civilne zaštite.

Brzim antigenskim testovima registrirana su 2 pozitivna slučaja, a na temelju kliničke slike epidemiolozi su dijagnosticirali također 2 nova slučajeva pozitivna na COVID-19.

U protekla 24 sata oporavilo se 8 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 114. Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 41.874 uzorka.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 47 pacijenata pozitivnih na COVID-19, od toga je 5 pacijenata hospitalizirano unutar 24 sata, a na invazivnoj respiraciji nema pacijenata.

U protekla 24 sata preminule su dvije osobe, muške osobe stare 82 i 79 godina.

Nastavite čitati

Međimurje

U Piškorovcu, Domašincu, Kotoribi i Kuršancu građani predali automatske puške, spremnike, streljivo…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I nadalje je u radu Policijske uprave međimurske jedan od najvažnijih prioriteta suzbijanje nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava.

Upravo s ciljem da se građani potaknu i odluče na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja, vrlo često na području Policijske uprave međimurske provode se preventivne akcije u sklopu nacionalne kampanje “Manje oružja, manje tragedija”.

Tako su prošloga petka i subote (26. i 27. veljače 2021.) policijski službenici Policijskih postaja Prelog i Čakovec uspostavili informativne punktove u Piškorovcu, Domašincu, Kotoribi i Kuršancu, kako bi se mještanima tih naselja omogućila dragovoljna predaja oružja, streljiva i dr. minsko-eksplozivna sredstva.

Brojni građani prihvatili su poziv preloških i čakovečkih policajaca te su dragovoljno predali ukupno 291 komad streljiva različitih kalibara, dvije automatske puške (Crvena Zastava, model M-70, tzv. “kalašnjikov”), tri spremnika za automatsku pušku, pištolj (Walther 9 mm) i zračnu pušku.

Predano oružja pohranjeno je u skladištu Policijske uprave međimurske.

Zahvaljujemo građanima na odazivu preventivnim akcijama dragovoljne predaje oružja, streljiva i minsko-eksplozivnim sredstava, a sve one koji se još uvijek nisu odlučili na dragovoljnu predaju, pozivamo da bez ikakve bojazni od sankcija, dragovoljno predaju sva ubojita sredstva.

Nastavite čitati