Povežite se s nama

Kultura

Osjećajnost pjesničkog “ja” u stihovima Varaždinke Gordane Igrec

Objavljeno:

- dana

Gordana Igrec rođena je u Varaždinu prije pola stoljeća, no u Zagrebu živi još od studentskih dana, kad je studirala filozofiju i povijest.

Već 22 godine profesionalno se bavi novinarstvom; pisala je i za naš Regionalni tjednik, a danas piše za reviju HAK i portal morski.hr te vodi, kako sama kaže „malu privatnu tvrtku kojom nastoji promicati kvalitetu poslovanja i kulturu življenja“.

Izravnost

U vrijeme nesklono poeziji Gordana Igrec mukotrpno se, ali ustrajno bori za objavu svojih knjiga. Prvu, „Ususret njima: oni, ti i ja“ objavila je 2009., početkom svojih četrdesetih, drugu, „Svaštarica srca moga“, prije dvije godine, a novu, barem nominalnu životnu prijelomnicu, skori 50. rođendan, dočekuje s trećom zbirkom „Sa tugom, sjetom i vedrinom nekom“ (nakladnik: Mini-print-logo d.o.o. Varaždin).

I ne predaje se, zato što se predati jednostavno ne može, jer pisati pjesme za nju znači – živjeti. Razvidno je to već iz uvodnog citata, za koji je izabrala „Čučerski haiku“ Ane Horvat: „Poezija je / za one koji bez nje / ne preživljavaju (…) Pišem da bih se / utješila ne stoga / da ostane trag“.

Gordana Igrec autorica je izrazito sklona osobnoj izravnosti, emocionalnosti, konfesionalnosti, autobiografizmu: „Ja svaku / svoju grešku / u životu / sam platila / i s kamatom / je vratila“ („Sve se vraća, sve se plaća“).

Takav pristup uvijek je dvosjekli mač: snaga osjećaja često prijeti da naruši poetsku gradnju, suptilnost i sklad forme. I u ove autorice ponekad tezulja pretegne na krivu stranu, stoga bi dobronamjeran savjet ubuduće bio vezan uz barem blago uredničko „čišćenje“ zbirki (ova ionako ima više od 170 stranica).

Našim “ljudima za vratima gostionice” autorica pristupa s osobitom empatijom

Ali ono što bi u drugih autora postalo teret, nedostatak, Gordana Igrec pretvara u prednost: izravnost postaje znak prepoznatljivosti. Razlog tomu leži upravo u nerijetko uspješnoj skladnji/gradnji mahom vrlo kratkih, rimovanih stihova, čija naoko ležerna lapidarnost priječi prijeteću zalihost. Cesarić je, vidljivo je, dobar učitelj: „Ali, jesen / rana / u stotinu boja, / ostaje samo moja, / moja i moja“ („Boje jeseni“).

Učitelji su, uz već istaknutu Anu Horvat, i veliki Tin (tu je hommage/palimpsest „Auto na korzu“, a i „kristalni“ dio naslova zbirke), Pupačić („Ja svoj križ nosim“), Kranjčević („Veliki prasak“), pa dakako i biblijska tradicija: „Sve oprašta / i u zaborav / smješta“ („Ljubav“). Autorica ne krije svoju vjeru, nema potrebu nikomu se ispričavati zbog nje („Među nama“, „Muka Gospodnja“), ali ne ispričava se ni zbog toga što nije svetica, nego žena od krvi i mesa („O Venerinom brijegu“, „Grudi su nabrekle od čekanja“). Unatoč naglašenom patosu, nije joj strana ni lucidna duhovitost, kao u pjesmi „Mom (pokojnom) prijatelju Simi Mraoviću: „Ali, volio je / seks / i žene. // Uglavnom, / za njega / me vežu / samo / lijepe uspomene“.

Socijalni motivi

Dobru protutežu nizu tih i takvih introspekcija predstavlja socijalno osviještena motivika („Egzodus“), kao i tomu blisko portretiranje nepoznatih, svakodnevnih „naših ljudi“ („Konobarica na uglu Vlaške“): tim bezimenim „ljudima za vratima gostionice“ autorica pristupa s osobitom empatijom, dijeleći i uvjerljivo izražavajući njihovu bol. U tim slikama „veličine malenih“ iz „velegradskog podzemlja“ ili pak „za vuglom provincije“ zasigurno vidimo i autoričin daljnji razvoj, za koji svakako valja – stisnuti palčeve.


Rođena Varaždinka Gordana Igrec još od studentskih dana živi u Zagrebu, a 22 godine profesionalno se bavi novinarstvom

Kultura

U srijedu u HNK-u smotra mladih pijanista: nastupit će više od 100 sudionika iz cijele Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Na Međunarodni dan klavira koji se obilježava 29. ožujka održat će se smotra mladih pijanista u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu u organizaciji Međužupanijskog stručnog vijeća nastavnika klavira Republike Hrvatske te u suradnji s Glazbenom školom u Varaždinu i uz potporu Koncertnog ureda Varaždin i Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Na smotri mladih pijanista predstavit će se više od 100 mladih pijanista iz cijele Hrvatske, a stručno predavanje u okviru stručnog vijeća održat će red. prof. art. Srđan Čaldarević s Muzičke akademije u Zagrebu.

Pet koncerata talentiranih mladih pijanista održat će se u 10, 12, 15, 17 i 19 sati u velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. Ulaz na sve koncerte je slobodan.

Međunarodni dan klavira obilježava se 88. dan u godini, što je podsjetnik da klavijatura ima 88 tipki. Iako je temeljni instrument europske glazbe još od druge polovice 18. stoljeća, klavir se u varaždinskoj Glazbenoj školi podučava tek od 1936. godine.

Umjetničko i pedagoško nasljeđe i iskustvo stvorilo je osnovu za međunarodno pijanističko natjecanje u Glazbenoj školi u Varaždinu – Memorijal Jurica Murai i Murai Grand Prix, koji je u kratkom vremenu stekao veliki ugled te privukao velik broj natjecatelja iz cijelog svijeta.

Nastavite čitati

Kultura

Novi Marof: u Gradskoj knjižnici uskoro počinju radionice “Vesele stranice“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Novi Marof na tjednoj se bazi provode participativne aktivnosti poticanja čitanja i podizanja javne svijesti o važnosti čitanja u sklopu projekta „Čitanje na kotačima“.

Radionice „Stranice sjećanja“ uskoro će biti završene, nakon čega slijede „Kreativno pisanje“ i „Vesele stranice“.

U udruzi „Sunce“ iz Novog Marofa koja okuplja djecu i osobe s poteškoćama u razvoju te osobe s invaliditetom, stručnjaci će provesti 16 radionica „Vesele stranice“ koje su ritmičko-glazbene naravi. Izvođači će zajedničkom suradnjom izvesti autorsku interpretaciju priča i pjesama koje će se uz interaktivne zadatke i glazbu prezentirati polaznicima. U tome će im pomoći muzički instrumenti koje je knjižnica nabavila u siječnju ove godine.

Osim radionica „Vesele stranice“, uskoro će početi i radionice „Kreativno pisanje” namijenjene svima koji žele razviti svoj kreativni potencijal u pisanju priča i pjesama. Kroz 20 radionica polaznici će naučiti kako se izražavati u formi poezije i proze te izraziti svoje unutarnje osjećaje.

Radionice „Vesele stranice“ počinju 11. svibnja te će se održavati četvrtkom u poslijepodnevnim satima u prostorima udruge „Sunce“. O početku održavanja radionica „Kreativno pisanje“ knjižnica će obavijestiti sve zainteresirane putem web stranice i društvenih mreža.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje