Povežite se s nama

Život i društvo

Oskar znanja zaslužili su ovi učenici iz Varaždinske i Međimurske županije

Foto: Jedan od dobitnica je Ida Kolmanić

Objavljeno:

- dana

Na konferenciji za medije 17. veljače Agencija za odgoj i obrazovanje najavila je dodjelu Oskar znanja za 2019./2020. školsku godinu, najveće i najznačajnije nagrade u obrazovanju kojom se već 16 godina nagrađuju najbolji učenici i mentori osnovnih i srednjih škola te glazbenih i plesnih škola u Republici Hrvatskoj, pobjednici državnih i međunarodnih natjecanja.

Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać najavila je da će se dodjela Oskar znanja održati online 26. veljače 2021. godine i da će u emisiji biti predstavljeno ono najljepše što Hrvatska ima, posebni učenici i njihovi mentori.

Oskar znanja dobit će 282 učenika osnovnih i srednjih škola te 192 mentora.

Emisija će se emitirati putem Youtube kanala i na Facebook stranici Oskar znanja.

Oskar znanja i ove godine zaslužili su učenici iz Varaždinske i Međimurske županiji, a mi smo saznali tko su oni.

Međunarodna natjecanja
– Ida Kolmanić (Prva gimnazija Varaždin) – srebrna medalja “Europska matematička olimpijada za djevojke (EGMO)”
– Martin Josip Kocijan (Gimnazija J. Slavenskog Čakovec) – brončana medalja “Srednjoeuropska informatička olimpijada” te brončana medalja “Međunarodna informatička olimpijada”
– Juraj Kolarić (Elektrostrojarska škola Varaždin) – “Svjetsko natjecanje RoboCup Sydney 2019.”
– Noel Perić (I. OŠ Varaždin) – “Europsko natjecanje RoboCup Hannover 2019.”
– Vid Vlahek (Elektrostrojarska Varaždin) – “Europsko natjecanje RoboCup Hannover 2019.”
– Borna Svržnjak (Elektrostrojarska škola Varaždin) – “Europsko natjecanje RoboCup Hannover 2019.”
– Teo Flajšman (V. OŠ Varaždin) – “Europsko natjecanje RoboCup Hannover 2019.”

Državni prvaci
– Marta Premuš (OŠ Selnica) – natjecanje iz hrvatskog jezika, 8. razred
– Karlo Košir, (OŠ Dr. Ivana Novaka Macinec), natjecanje iz povijesti, 8. razred
– Lea Težak (OŠ Vidovec) – natjecanje iz njemačkog jezika, 8. razred
– Maja Bregović (Srednja škola Ivanec) – natjecanje iz njemačkog jezika, 2. razred/kategorija I.
– Barbara Kelava (VI. OŠ Varaždin) – natjecanje iz matematike, 8. razred
– Vanda Vrček (VI. OŠ Varaždin) – natjecanje iz biologije, 8. razred
– Manuela Hranj (KOŠ Sveta Uršula) – natjecanje iz astronomije
– Marko Sokol (III. OŠ Varaždin) – natjecanje iz astronomije
– Ozana Margotić (VI. OŠ Varaždin) – natjecanje iz informatike
– Martin Josip Kocijan (Gimnazija J. Slavenskog Čakovec) – natjecanje iz informatike
– Nera Košar (OŠ Hodošan) – 62. natjecanje mladih tehničara
– Marijela Drvoderić (OŠ Domašinec) – 62. natjecanje mladih tehničara
– Marino Bruža Habek (OŠ IKS IVanec) – 62. natjecanje mladih tehničara
– Slobodan Popović (OŠ Ludbreg) – 62. natjecanje mladih tehničara

Oskar znanja dobivaju i učenici pobjednici međunarodnih natjecanja koja su održana nakon dodjele Oskara znanja za školsku godini 2018./2019., zbog čega ti učenici i mentori nisu bili do sada nagrađeni za svoja postignuća i uspjehe.

Iz Varaždinske županije to su: učenik Prve gimnazije Varaždin Janko Vrček (brončani na Međunarodnoj fizičkoj olimpijadi) i učenik OŠ Breznički Hum Emanuel Tukač (brončani na Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi).

Mentori našim međunarodnim prvacima su: Matija Bašić, Borna Vukorepa, Mea Bombardelli, Ivan Krijan, Jelka Hrnjić i Ivan Kolarić, a državnim prvacima: Lea Lesar-Dolenc, Silvija Hogge-Buder, Dario Maltarski, Mihaela Vrbnjak Grđan, Milica Žabčić, Ivana Sukačić, Danijel Lukić i Tanja Ceglec.

Život i društvo

Tjedan započinjemo pretežno sunčano, od srijede danju osjetno toplije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U središnjoj će Hrvatskoj novi tjedan započeti pretežno sunčano, s time da je ujutro i prijepodne velika mogućnost mjestimične pojave magle.

Minimalna temperatura zraka u Varaždinu u Čakovcu kretat će se od 1 do 4, a maksimalna od 14 do 16 °C.

U danima koji slijede u unutrašnjosti će se povremeno pojaviti umjerena naoblaka, a jutra i prijepodneva bit će mjestimice maglovita.

Više oblaka bit će potkraj srijede i osobito u četvrtak, kada će u gorju biti kiše.

Vjetar uglavnom slab, a tijekom srijede zapuhat će jugozapadnjak, koji će u četvrtak ponegdje biti i vrlo jak. Jutra i dalje poprilično svježa, tek od četvrtka toplija.

Danju će od srijede biti osjetno toplije, a najviša će temperatura zraka biti oko 20 °C.

Nastavite čitati

Život i društvo

Trnovec: Općina i Agro udruga zajedno u uređenju poljskih puteva, a planova ima još

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedna od najbrojnijih udruga na području općine Trnovec Bartolovečki je Agro udruga koja djeluje od 2012. godine, a njezinih se više od 220 članova bavi prvenstveno zemljoradnjom te očuvanjem okoliša.

Članovi Agro udruge Općine Trnovec Bartolovečki u subotu su održali svoju redovnu godišnju izvještajnu skupštinu na kojoj je, između ostalog, bilo riječi o njihovom radu u proteklih godinu dana te je naglašeno da su bili vrlo aktivni u prikupljanju humanitarne pomoći za stanovništvo stradalo u potresu na Banovini. U tri su navrata organizirali prikupljanje robe, ali i novčane pomoći, a budući da je riječ uglavnom o poljoprivrednicima, prikupili su i značajne količine hrane za životinje te građevinski materijal.

Iako zbog pandemije nije išlo baš sve po planu, Agro udruga uspjela je provesti neke od planiranih aktivnosti.

Jedan od planova je i uređenje prostorije Udruge, a Levak je istaknuo da vjeruje da će se i to uskoro realizirati, budući da je suradnja s Općinom Trnovec Bartolovečki onakva kakva i treba biti.

Iako dužnost obnaša tek nekoliko mjeseci, trnovečka načelnica Verica Vitković već je dobro upoznata s radom Agro udruge za koju kaže da je jedna od najaktivnijih na području općine Trnovec Bartolovečki.

– Odmah kad sam preuzela dužnost načelnice, počela sam aktivniju suradnju s Udrugom, saslušala sam njihove želje i prijedloge, njihove probleme. Prvi nam je zajednički cilj bio sanacija poljskih puteva koji se 20 godina nisu sanirali, čistili ni popravljali na odgovarajući način. U toj akciji sudjeluju zajedno Općina i poljoprivrednici, a Općina je svoj dio dosad odradila, pa smo tako očistili puteve, pošišali grane drveća i učinili sve drugo što je bilo potrebno – istaknula je načelnica dodavši da je upravo osiguran potreban  materija za navoz velikih jaraka, a na subotnjoj je sjednici dogovoreno koji će se poljoprivrednici aktivno uključiti i svojim dobrovoljnim radom doprinijeti da se poljski putevi saniraju i urede.

– Mislim da je ovo jedna hvalevrijedna zajednička akcija kako što jednostavnije i bezbolnije, bez značajnijih financijskih izdataka, dovesti ovu granu u red – dodala je Vitković.

Načelnica je kazala i kako je na skupštinu Agro udruge došla iz još jednog razloga.

– Imamo planirana proračunska sredstva koja nisu dovoljno iskorištena, što znači da negdje postoji problem, odnosno da to možda nisu mjere koje su našim poljoprivrednicima potrebne. Mi smo tu da surađujemo i jedinica lokalne samouprave mora stajati iza svojih poljoprivrednika jer oni su naša snaga. Mi imamo hektara i hektara poljoprivrednog zemljišta koje treba dovesti u red i ona koja se ne obrađuju, a zainteresiranih ljudi ima. Svakako želim istaknuti i da je komasacija dosad bila provedena samo za naselja Zamlaka i Šemovec, a upravo sam dala prijavu kao kandidaturu da smo zainteresirani, naravno uz potporu sredstava Europske unije, da se provede komasacija i na ostalom dijelu poljoprivrednih površina naše općine – zaključila je načelnica Verica Vitković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje