Povežite se s nama

Život i društvo

Oskare znanja ove godine dobit će 20 učenika iz Varaždinske županije: Iliji Srpaku čak četiri Oskara znanja!

Objavljeno:

- dana

NAJVIŠE PRIZNANJE ZA ZNANJE

Oskar znanja, najveće priznanje i nagrada u znanju za osvojeno prvo mjesto na državnim natjecanjima i postignute rezultate na međunarodnim i svjetskim natjecanjima ove godine dobit će čak 20 učenika iz Varaždinske županije.

Ovogodišnji rekorder po dobivenim Oskarima znanja je gimnazijalac Ilija Srpak. Ovu prestižnu nagradu Ilija će dobiti za dva osvojena prva mjesta na državnim natjecanjima iz kemije i astronomije, te srebrnu i brončanu medalju na međunarodnim natjecanjima iz astronomije i kemije. 

Također, po dva Oskara znanja dobit će osnovnoškolci Noa Šoić i Sven Vojnović iz I. OŠ Varaždin.

Učenicima i njihovim mentorima Oskari znanja bit će uručeni u četvrtak, 29. lipnja na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Također, učenici koji su na državnim natjecanjima osvojili druga i treća mjesta dobit će priznanja, a mentori svih učenika zahvalnice i plakete.

U nastavku donosimo popis učenika, dobitnika Oskara znanja.

 

DOBITNICI OSKARA ZNANJA MEĐU OSNOVNOŠKOLCIMA

Marin Hižar, učenik 8. razreda OŠ Podrute, državni prvak iz njemačkog jezika (mentorica Kristina Meštrić)

Barbara Kelava, učenica 5. razreda VI. OŠ Varaždin, državna prvakinja iz matematike (mentorica Vedrana Herman)  

Filip Križanić, učenik 7. razreda OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića iz Varaždinskih Toplica, državni prvak iz matematike (mentor Zlatko Čmigović)

Marija Klampf, učenica 7. razreda VI. OŠ Varaždin, državna prvakinja iz kemije (mentorica Mihaela Vrbnjak Grđan)

Dora Mlinarić, učenica 8. razreda IV. OŠ Varaždin, državna prvakinja na natjecanju/izložbi iz područja vizulanih umjetnosti i dizajna (mentor Maja Đakmanec-Loborec)

 

Noa Šoić,  učenik sedmog razreda iz I. OŠ Varaždin, srebrna medalja na RoboCupu u Leipzigu 2016. u Njemačkoj (mentor Ivica Kolarić)

Sven Vojnović, učenik sedmog razreda iz I. OŠ Varaždin, srebrna medalja na RoboCupu u Leipzigu 2016. u Njemačkoj (mentor Ivica Kolarić)

Noa Šoić, učenik 8. razreda iz I. OŠ Varaždin, zlatna medalja na međunarodnom natjecanju u Linkopingu u Švedskoj u ožujku ove godine (mentor Ivica Kolarić)

Pavao Želimorski, učenik 8. razreda iz I. OŠ Varaždin, zlatna medalja na međunarodnom natjecanju u Linkopingu u Švedskoj u ožujku ove godine (mentor Ivica Kolarić)

Sven Vojnović, učenik 8. razreda iz I. OŠ Varaždin, zlatna medalja na međunarodnom natjecanju u Linkopingu u Švedskoj u ožujku ove godine (mentor Ivica Kolarić)

Kristijan Želimorski, učenik 8. razreda iz I. OŠ Varaždin, zlatna medalja na međunarodnom natjecanju u Linkopingu u Švedskoj u ožujku ove godine (mentor Ivica Kolarić)

Nera Kuzminski, učenica 8. razreda iz I. OŠ Varaždin, zlatna medalja na međunarodnom natjecanju u Linkopingu u Švedskoj u ožujku ove godine (mentor Ivica Kolarić)

Ana Klarić, učenica 8. razreda iz I. OŠ Varaždin, zlatna medalja na međunarodnom natjecanju u Linkopingu u Švedskoj u ožujku ove godine (mentor Ivica Kolarić)

Nika Vinković, učenica 8. razreda  iz I. OŠ Varaždin, zlatna medalja na međunarodnom natjecanju u Linkopingu u Švedskoj u ožujku ove godine (mentor Ivica Kolarić)

 

DOBITNICI OSKARA ZNANJA MEĐU SREDNJOŠKOLCIMA

Mateja Vuradin, učenica 1. razreda Druge gimnazije Varaždin, državna prvakinja iz matematike (mentorica Natalija Buden)

Marko Srpak, učenik 1. razreda Prve gimnazije Varaždin, državni prvak iz fizike (mentorica Helena Kanešić)

Ilija Srpak, učenik 3. razreda Prve gimnazije Varaždin, državni prvak iz kemije (mentorica Marija Klampfl)

Ilija Srpak, učenik 3. razreda Prve gimnazije Varaždin, državni prvak iz astronomije (mentorica Marina Anić)

Ilija Srpak, učenik 2. razreda Prve gimnazije Varaždin, srebrna medalja na Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi u Tbilisi 2016. (mentor Tomislav Branka, Cvitaš Zorc)

Ilija Srpak, učenik 2. razreda Prve gimnazije Varaždin, brončana medalja na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike 2016. (mentor Damir Ivan i Hržina Romštajn)

Andrea Križanić, učenica 1. razreda Prve gimnazije Varaždin, brončana medalja na Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih u Denpasaru na Baliju 2016. (mentorice Andreja Lucić, Marina Anić)

Antonio Vlahović, učenik 3. razreda Srednje škole Ludbreg, zlatna medalja na RoboCupu u Leipzigu u Njemačkoj (mentor Željko Posavec)  

Dean Copan, učenik 3. razreda Srednje škole Ludbreg, zlana medalja na RoboCupu u Leipzigu u Njemačkoj (mentor Željko Posavec)  

Vilim Stančin, učenik 3. razreda Srednje škole Ludbreg, zlana medalja na RoboCupu u Leipzigu u Njemačkoj (mentor Željko Posavec)  

Ivan Jovanović, učenik 3. razreda Srednje škole Ludbreg, zlana medalja na RoboCupu u Leipzigu u Njemačkoj (mentor Željko Posavec)   

 

 

 

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

Život i društvo

„Uspješno roditeljstvo – sretno dijete“: vrijedan projekt za roditelje djece s teškoćama u razvoju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

– Izazov je biti roditelj djeteta s teškoćama u razvoju. Naša djeca ne razumiju što je to izolacija, ni što su virusi, a neki se ne mogu ni verbalno izraziti pa ostaju neshvaćeni. Zato je projekt „Uspješno roditeljstvo – sretno dijete“ hvalevrijedan za nas roditelje djece s teškoćama u razvoju, daje vjetar u leđa i pokazuje nam da nismo sami – rekla je Danijela Marčec, majka djeteta s teškoćama u razvoju, na početnoj konferenciji projekta „Uspješno roditeljstvo – sretno dijete“ održanoj danas, 28. rujna, u Županijskoj palači u Varaždinu.

Riječ je o projektu koji varaždinska Udruga savjetovališta „Uz tebe sam“ provodi u partnerstvu s udrugom “Centar za psihološku edukaciju i pomoć FORMA VIVA” iz Zagreba, a suradnici su Varaždinska županija, Radio Novi Marof i Centar za socijalnu skrb Varaždin.

Projekt je vrijedan 80.000 kuna te ga financira Središnji državni ured za demografiju. Provodit će se sljedećih 12 mjeseci, a prve radionice počet će ovoga tjedna.

– Projekt je namijenjen roditeljima djece s teškoćama u razvoju, a cilj je pružiti im psihosocijalnu pomoć u doba pandemije koronavirusa i jačati njihova stručna znanja u takozvanoj „školi za roditelje“. Individualni rad će biti organiziran putem telefona psihološke podrške i pomoći, na kojem će raditi naši stručnjaci psiholozi i edukacijski rehabilitator. Od siječnja 2022. godine organizirat ćemo „Klub smijeha“, inovativan način relaksacije smijehom koji naša Udruga provodi od 2019. godine – rekla je Dijana Petek, dopredsjednica udruge Uz tebe sam.

Svi zainteresirani roditelji djece s teškoćama u razvoju mogu se javiti na mail Udruge [email protected] ili na broj mobitela 098/1840-173.

– Roditeljima djece s teškoćama u razvoju je prijeko potrebna pomoć i podrška, a Varaždinska županija se uključila logističkom i marketinškom podrškom. Osigurali smo besplatan prostor za edukaciju roditelja u Elektrostrojarskoj školi Varaždin, čiji smo osnivač, a koja se nalazi u neposrednoj blizini prostora udruge „Uz tebe sam“, pa će roditelji, dok budu pohađali radionice u sklopu projekta, djecu moći ostaviti stručnim volonterima u prilagođenom i opremljenom prostoru. U budućnosti nam je potrebno što više ovakvih projekta koji razvijaju suradnju i partnerstvo te dodatno jačaju civilno društvo povećavajući dostupnost socijalnih usluga u županiji – istaknula je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Konferencija je započela projekcijom dirljivog promotivnog spota projekta, a zamjenica Zagorec je uručila zahvalnice djeci koja su glumila u spotu, a to su: Brunela Hrženjak, Petra, David i Filip Posarić te Gabrijel Sebastijan Butek.

Predsjednica udruge „Uz tebe sam“ Marina Kereša podsjetila je da je udruga osnovana još 2007. godine na inicijativu roditelja kojima društvo nije pružalo svu pomoć i usluge potrebne da bi se mogli bolje brinuti o svojoj djeci. Danas udruga ima 60-ak članova – djece s teškoćama u razvoju i mladih osoba s invaliditetom.

– Nužno je educirati roditelje za koje je udruga osnovana, kao i za njihovu djecu, prvenstveno djecu sa cerebralnom paralizom, intelektualnim teškoćama, Downovim sindromom, nizom teškoća oko učenja, problemima sa socijalnim anksioznostima te drugim problemima psihološke naravi koje imaju sva djeca, pa tako i djeca s teškoćama u razvoju – rekla je Marina Kereša.

Putem video-linka prisutnima se obratila i Snježana Bilać, predsjednica partnerske udruge „Centar za psihološku edukaciju i pomoć FORMA VIVA“ koja će organizirati telefon psihološke podrške i pomoći.

Nastavite čitati

Život i društvo

„Ružičasta akademija“: Udruga „Narcisa“ nastavlja s edukacijama, radionicama, predavanjima…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga „Žene u borbi protiv raka dojke – Narcisa“ organizira nastavak projekta „Ružičasta akademija – Zajedno smo jače“.

Riječ je o maloj školi učenja i terapija namijenjenih ženama oboljelih od raka dojke te ženama koje se nalaze u riziku od oboljenja.

Akademija je poučnog karaktera, a sastoji se od brojnih edukacija, radionica i predavanja raspoređenih tijekom listopada.

– Riječ je o edukativno terapeutskim aktivnostima čija je intencija bila podići svijest osobama oboljelima od karcinoma dojke o mogućoj prevenciji, smanjiti stigme i predrasude o navedenoj bolesti te pružiti psihosocijalnu podršku oboljelim ženama – rekla je Gordana Loparić iz Udruge Narcisa.

Program Ružičaste akademije počinje u subotu, 2. listopada, u 18 sati u parku dvorca Batthyany, gdje će biti obilježen Dan ružičaste vrpce. U prigodnom programu sudjeluje KUD „Anka Ošpuh“ i plesne skupine Harlekini, Anđeli, Leptirići i Magic.

U petak, 8. listopada, u 17:30 sati u Centru za kulturu i informiranje bit će otvorena izložba „Iz duše u okvir“ na kojoj će biti predstavljeni radovi članica Udruge Ružice Tretinjak i Mirjane Gradinski.

U nedjelju, 10. listopada, u 14:30 sati na Zanatskom trgu start je nordijskog hodanja.

U srijedu, 13. listopada, u konferencijskoj sali arheološkog parka u 17:30 sati bit će održano predavanje „Važnost ginekološkog pregleda“. Predavačica je dr. med. spec. ginekologije Mirela Matak Plantić.

U petak, 22. listopada, u vremenu od 16 do 18 sati u Centru za kulturu i informiranje održat će se radionica „Mala škola kreativnosti“, a voditeljice će biti Jadranka Draganić i Marija Kovačić.

Posljednja ovogodišnja aktivnost Ružičaste akademije održat će se u subotu, 23. listopada. U društvenom domu u Vinogradima Ludbreškim u 16 sati počinje program „Yogom do kvalitetnijeg života“.

Projekt „Ružičasta akademija – Zajedno smo jače“ održat će se u suradnji s Gradom Ludbregom i Centrom za kulturu i informiranje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje