Povežite se s nama

Život i društvo

Oskare znanja ove godine dobit će 20 učenika iz Varaždinske županije: Iliji Srpaku čak četiri Oskara znanja!

Objavljeno:

- dana

NAJVIŠE PRIZNANJE ZA ZNANJE

Oskar znanja, najveće priznanje i nagrada u znanju za osvojeno prvo mjesto na državnim natjecanjima i postignute rezultate na međunarodnim i svjetskim natjecanjima ove godine dobit će čak 20 učenika iz Varaždinske županije.

Ovogodišnji rekorder po dobivenim Oskarima znanja je gimnazijalac Ilija Srpak. Ovu prestižnu nagradu Ilija će dobiti za dva osvojena prva mjesta na državnim natjecanjima iz kemije i astronomije, te srebrnu i brončanu medalju na međunarodnim natjecanjima iz astronomije i kemije. 

Također, po dva Oskara znanja dobit će osnovnoškolci Noa Šoić i Sven Vojnović iz I. OŠ Varaždin.

Učenicima i njihovim mentorima Oskari znanja bit će uručeni u četvrtak, 29. lipnja na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Također, učenici koji su na državnim natjecanjima osvojili druga i treća mjesta dobit će priznanja, a mentori svih učenika zahvalnice i plakete.

U nastavku donosimo popis učenika, dobitnika Oskara znanja.

 

DOBITNICI OSKARA ZNANJA MEĐU OSNOVNOŠKOLCIMA

Marin Hižar, učenik 8. razreda OŠ Podrute, državni prvak iz njemačkog jezika (mentorica Kristina Meštrić)

Barbara Kelava, učenica 5. razreda VI. OŠ Varaždin, državna prvakinja iz matematike (mentorica Vedrana Herman)  

Filip Križanić, učenik 7. razreda OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića iz Varaždinskih Toplica, državni prvak iz matematike (mentor Zlatko Čmigović)

Marija Klampf, učenica 7. razreda VI. OŠ Varaždin, državna prvakinja iz kemije (mentorica Mihaela Vrbnjak Grđan)

Dora Mlinarić, učenica 8. razreda IV. OŠ Varaždin, državna prvakinja na natjecanju/izložbi iz područja vizulanih umjetnosti i dizajna (mentor Maja Đakmanec-Loborec)

 

Noa Šoić,  učenik sedmog razreda iz I. OŠ Varaždin, srebrna medalja na RoboCupu u Leipzigu 2016. u Njemačkoj (mentor Ivica Kolarić)

Sven Vojnović, učenik sedmog razreda iz I. OŠ Varaždin, srebrna medalja na RoboCupu u Leipzigu 2016. u Njemačkoj (mentor Ivica Kolarić)

Noa Šoić, učenik 8. razreda iz I. OŠ Varaždin, zlatna medalja na međunarodnom natjecanju u Linkopingu u Švedskoj u ožujku ove godine (mentor Ivica Kolarić)

Pavao Želimorski, učenik 8. razreda iz I. OŠ Varaždin, zlatna medalja na međunarodnom natjecanju u Linkopingu u Švedskoj u ožujku ove godine (mentor Ivica Kolarić)

Sven Vojnović, učenik 8. razreda iz I. OŠ Varaždin, zlatna medalja na međunarodnom natjecanju u Linkopingu u Švedskoj u ožujku ove godine (mentor Ivica Kolarić)

Kristijan Želimorski, učenik 8. razreda iz I. OŠ Varaždin, zlatna medalja na međunarodnom natjecanju u Linkopingu u Švedskoj u ožujku ove godine (mentor Ivica Kolarić)

Nera Kuzminski, učenica 8. razreda iz I. OŠ Varaždin, zlatna medalja na međunarodnom natjecanju u Linkopingu u Švedskoj u ožujku ove godine (mentor Ivica Kolarić)

Ana Klarić, učenica 8. razreda iz I. OŠ Varaždin, zlatna medalja na međunarodnom natjecanju u Linkopingu u Švedskoj u ožujku ove godine (mentor Ivica Kolarić)

Nika Vinković, učenica 8. razreda  iz I. OŠ Varaždin, zlatna medalja na međunarodnom natjecanju u Linkopingu u Švedskoj u ožujku ove godine (mentor Ivica Kolarić)

 

DOBITNICI OSKARA ZNANJA MEĐU SREDNJOŠKOLCIMA

Mateja Vuradin, učenica 1. razreda Druge gimnazije Varaždin, državna prvakinja iz matematike (mentorica Natalija Buden)

Marko Srpak, učenik 1. razreda Prve gimnazije Varaždin, državni prvak iz fizike (mentorica Helena Kanešić)

Ilija Srpak, učenik 3. razreda Prve gimnazije Varaždin, državni prvak iz kemije (mentorica Marija Klampfl)

Ilija Srpak, učenik 3. razreda Prve gimnazije Varaždin, državni prvak iz astronomije (mentorica Marina Anić)

Ilija Srpak, učenik 2. razreda Prve gimnazije Varaždin, srebrna medalja na Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi u Tbilisi 2016. (mentor Tomislav Branka, Cvitaš Zorc)

Ilija Srpak, učenik 2. razreda Prve gimnazije Varaždin, brončana medalja na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike 2016. (mentor Damir Ivan i Hržina Romštajn)

Andrea Križanić, učenica 1. razreda Prve gimnazije Varaždin, brončana medalja na Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih u Denpasaru na Baliju 2016. (mentorice Andreja Lucić, Marina Anić)

Antonio Vlahović, učenik 3. razreda Srednje škole Ludbreg, zlatna medalja na RoboCupu u Leipzigu u Njemačkoj (mentor Željko Posavec)  

Dean Copan, učenik 3. razreda Srednje škole Ludbreg, zlana medalja na RoboCupu u Leipzigu u Njemačkoj (mentor Željko Posavec)  

Vilim Stančin, učenik 3. razreda Srednje škole Ludbreg, zlana medalja na RoboCupu u Leipzigu u Njemačkoj (mentor Željko Posavec)  

Ivan Jovanović, učenik 3. razreda Srednje škole Ludbreg, zlana medalja na RoboCupu u Leipzigu u Njemačkoj (mentor Željko Posavec)   

 

 

 

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

Život i društvo

U Petrijancu održana prva radionica u sklopu projekta “Budimo spremni”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Održana je prva radionica u sklopu projekta “Budimo spremni” kojeg provodi Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin.

Radionica je bila održana za članove udruga civilnog društva. Zahvaljujemo svim sudionicima na radionice kao i dobrim predavačima i naravno pozivamo sve sudionike na iduću radionicu.

Predavači Nenad Vidović i Mario Musolin održali su zanimljiva predavanja i radionicu na temu “Budimo spremni – Upoznajmo naše područje”. Uz članove 11 udruga koje su bile prisutne na radionici, na predavanju je bio nazočan i načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Prisutni su imali priliku pobliže upoznati ključne rizike svog područja, postupanja u slučaju krize ili ugroze.

Dogovoreni termini sljedećih radionica za općinu Petrijanec u sklopu projekta “Budimo spremni” :

• 30.9.2022. (petak) u 17:00 – tečaj “Budimo spremni – Naučimo prvu pomoć”
• 14.10.2022. (petak) u 18:00 – radionica “Budimo spremni – Pripremimo se prije”
• 4.11.2022. (petak) u 18:00 – radionica “Budimo spremni – Volonteri u pomoć zajednici”

Nastavite čitati

Život i društvo

U Svibovcu Topličkom pokopane 72 ekshumirane žrtve masovnih partizanskih likvidacija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju su na groblju Svibovec, nakon gotovo 80 godina, pokopani posmrtni ostaci žrtava Drugog svjetskog rata, ekshumiranih 2014. godine s lokacije Leskovec, predio Jakšenica.

Misu za 72 ekshumirane žrtve masovnih likvidacija na području sjeverne Hrvatske koje su se dogodile nakon zauzimanja Varaždinskih Toplica od strane partizanskih postrojbi 29. rujna 1943. godine,  predvodio je  mons. Vlado Košić u koncelebraciji sa župnikom Jurajem Kopjarom.

– Dao Bog da se svi tragovi totalitarnih režima što prije uklone iz naše zemlje i da budemo slobodno društvo sa svojom budućnošću koje mrtve štuje, a gradi si budućnost u slobodi i miru – rekao je Košić.

Izaslanica ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ivona Paltrinieri kazala je da se ispravlja nepravda kako ove žrtve više ne bi bile u crnoj zemlji zabačene u šumi.

– U dvije grobne jame pronađene su 72 osobe, odnosno 71 muška te jedna ženska, a uglavnom se radi o mlađim odraslim osobama, u dobi od 20 do 40 godina. Antropološkom obradom utvrdili smo na minimalno 37 lubanja ozljede nastale u trenutku smrti ili neposredno prije ili poslije nje, što dokazuje da su žrtve stradale nasilnom smrću – opisala je Paltrinieri naglasivši  kako je prioritet ministarstva da se pronađu sve osobe stradale u Domovinskom ratu za koje se još ne zna gdje su te kako se i dalje istražuju grobišta u kojima se nalaze žrtve poraća.

Tim ljudima nije bilo ni suđeno!

Izgradnju zajedničke grobnice financirao je Grad Varaždinske Toplice, a gradonačelnica Dragica Ratković naglasila je kako je ovaj komemorativan skup održan radi svih žrtava, kako bi im se vratilo dostojanstvo i poštovanje predstavljajući ih kao ljudska bića, a ne kao statistiku i broj.

-Teško je danas održati govor, naći prave riječi za sve ljude, znane i neznane, kojima je uništen i zadnji djelić ljudskog dostojanstva i bez njihove krivnje, pravo na život. Povijest ne možemo promijeniti, ne možemo promijeniti tragične povijesne činjenice, ali moramo ustrajati u potpori svima, kako bi se na temelju činjenica utvrdila povijesna istina. Jer to je naš dug prema nevinim žrtvama, istini i pravednosti. I to nas obvezuje – rekla je Ratković izrazivši najdublje poštovanje prema svim nedužnim žrtvama koje su patile i  u neljudskim uvjetima izgubile svoje živote.

– Neka njihove kosti u ovoj našoj zemlji, na ovom mjestu,  počivaju u miru – dodala je.

Zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec  naglasila je kako ovaj događaj mora služiti kao podsjetnik da je ljudski život vrjedniji od bilo čega, te da svatko ima pravo na dostojan ukop i na uređeno posljednje počivalište.

-Tim ljudima nije bilo ni suđeno, nisu imali pravo na obranu niti na pomilovanje već su lišeni života. No ono što je najgore, ti ljudi nisu imali ni pravo na dostojan ukop i ispraćaj pa današnjim danom to ispravljamo jer su nedužne žrtve to zaslužile – rekla je Zagorec.

Spomenula je kako je 1991. godine, nakon osamostaljenja Hrvatske, donesen Zakon o utvrđivanju ratnih i poratnih žrtava te godinu kasnije osnovana i istoimena komisija koja je s radom u Varaždinskoj županiji započela 1997. godine, a godinu kasnije i u Međimurju.

Predsjednik Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava Franjo Talan u svom je govoru kazao kako na području Varaždinske biskupije postoji stotinjak lokacija na kojima se nalaze žrtve poraća, te naglasio kako je Društvo dosad na dostojan način obilježilo desetak lokacija.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje