Povežite se s nama

Život i društvo

Oskare znanja ove godine dobit će 20 učenika iz Varaždinske županije: Iliji Srpaku čak četiri Oskara znanja!

Objavljeno:

- dana

NAJVIŠE PRIZNANJE ZA ZNANJE

Oskar znanja, najveće priznanje i nagrada u znanju za osvojeno prvo mjesto na državnim natjecanjima i postignute rezultate na međunarodnim i svjetskim natjecanjima ove godine dobit će čak 20 učenika iz Varaždinske županije.

Ovogodišnji rekorder po dobivenim Oskarima znanja je gimnazijalac Ilija Srpak. Ovu prestižnu nagradu Ilija će dobiti za dva osvojena prva mjesta na državnim natjecanjima iz kemije i astronomije, te srebrnu i brončanu medalju na međunarodnim natjecanjima iz astronomije i kemije. 

Također, po dva Oskara znanja dobit će osnovnoškolci Noa Šoić i Sven Vojnović iz I. OŠ Varaždin.

Učenicima i njihovim mentorima Oskari znanja bit će uručeni u četvrtak, 29. lipnja na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Također, učenici koji su na državnim natjecanjima osvojili druga i treća mjesta dobit će priznanja, a mentori svih učenika zahvalnice i plakete.

U nastavku donosimo popis učenika, dobitnika Oskara znanja.

 

DOBITNICI OSKARA ZNANJA MEĐU OSNOVNOŠKOLCIMA

Marin Hižar, učenik 8. razreda OŠ Podrute, državni prvak iz njemačkog jezika (mentorica Kristina Meštrić)

Barbara Kelava, učenica 5. razreda VI. OŠ Varaždin, državna prvakinja iz matematike (mentorica Vedrana Herman)  

Filip Križanić, učenik 7. razreda OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića iz Varaždinskih Toplica, državni prvak iz matematike (mentor Zlatko Čmigović)

Marija Klampf, učenica 7. razreda VI. OŠ Varaždin, državna prvakinja iz kemije (mentorica Mihaela Vrbnjak Grđan)

Dora Mlinarić, učenica 8. razreda IV. OŠ Varaždin, državna prvakinja na natjecanju/izložbi iz područja vizulanih umjetnosti i dizajna (mentor Maja Đakmanec-Loborec)

 

Noa Šoić,  učenik sedmog razreda iz I. OŠ Varaždin, srebrna medalja na RoboCupu u Leipzigu 2016. u Njemačkoj (mentor Ivica Kolarić)

Sven Vojnović, učenik sedmog razreda iz I. OŠ Varaždin, srebrna medalja na RoboCupu u Leipzigu 2016. u Njemačkoj (mentor Ivica Kolarić)

Noa Šoić, učenik 8. razreda iz I. OŠ Varaždin, zlatna medalja na međunarodnom natjecanju u Linkopingu u Švedskoj u ožujku ove godine (mentor Ivica Kolarić)

Pavao Želimorski, učenik 8. razreda iz I. OŠ Varaždin, zlatna medalja na međunarodnom natjecanju u Linkopingu u Švedskoj u ožujku ove godine (mentor Ivica Kolarić)

Sven Vojnović, učenik 8. razreda iz I. OŠ Varaždin, zlatna medalja na međunarodnom natjecanju u Linkopingu u Švedskoj u ožujku ove godine (mentor Ivica Kolarić)

Kristijan Želimorski, učenik 8. razreda iz I. OŠ Varaždin, zlatna medalja na međunarodnom natjecanju u Linkopingu u Švedskoj u ožujku ove godine (mentor Ivica Kolarić)

Nera Kuzminski, učenica 8. razreda iz I. OŠ Varaždin, zlatna medalja na međunarodnom natjecanju u Linkopingu u Švedskoj u ožujku ove godine (mentor Ivica Kolarić)

Ana Klarić, učenica 8. razreda iz I. OŠ Varaždin, zlatna medalja na međunarodnom natjecanju u Linkopingu u Švedskoj u ožujku ove godine (mentor Ivica Kolarić)

Nika Vinković, učenica 8. razreda  iz I. OŠ Varaždin, zlatna medalja na međunarodnom natjecanju u Linkopingu u Švedskoj u ožujku ove godine (mentor Ivica Kolarić)

 

DOBITNICI OSKARA ZNANJA MEĐU SREDNJOŠKOLCIMA

Mateja Vuradin, učenica 1. razreda Druge gimnazije Varaždin, državna prvakinja iz matematike (mentorica Natalija Buden)

Marko Srpak, učenik 1. razreda Prve gimnazije Varaždin, državni prvak iz fizike (mentorica Helena Kanešić)

Ilija Srpak, učenik 3. razreda Prve gimnazije Varaždin, državni prvak iz kemije (mentorica Marija Klampfl)

Ilija Srpak, učenik 3. razreda Prve gimnazije Varaždin, državni prvak iz astronomije (mentorica Marina Anić)

Ilija Srpak, učenik 2. razreda Prve gimnazije Varaždin, srebrna medalja na Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi u Tbilisi 2016. (mentor Tomislav Branka, Cvitaš Zorc)

Ilija Srpak, učenik 2. razreda Prve gimnazije Varaždin, brončana medalja na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike 2016. (mentor Damir Ivan i Hržina Romštajn)

Andrea Križanić, učenica 1. razreda Prve gimnazije Varaždin, brončana medalja na Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih u Denpasaru na Baliju 2016. (mentorice Andreja Lucić, Marina Anić)

Antonio Vlahović, učenik 3. razreda Srednje škole Ludbreg, zlatna medalja na RoboCupu u Leipzigu u Njemačkoj (mentor Željko Posavec)  

Dean Copan, učenik 3. razreda Srednje škole Ludbreg, zlana medalja na RoboCupu u Leipzigu u Njemačkoj (mentor Željko Posavec)  

Vilim Stančin, učenik 3. razreda Srednje škole Ludbreg, zlana medalja na RoboCupu u Leipzigu u Njemačkoj (mentor Željko Posavec)  

Ivan Jovanović, učenik 3. razreda Srednje škole Ludbreg, zlana medalja na RoboCupu u Leipzigu u Njemačkoj (mentor Željko Posavec)   

 

 

 

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

Život i društvo

Tabula rasa? – hrvatski učenici tek prosječno pismeni, a ni matematika im još uvijek nije jača strana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Rezultati najnovijeg PISA istraživanja pokazali su kako su se hrvatski učenici našli u prosjeku OECD-a po čitalačkoj i prirodoslovnoj pismenosti.

No, u matematičkoj su pismenosti i dalje ispod prosjeka. Iako su rezultati tog dijela ispitivanja Hrvatsku smjestili na 36. mjesto od ukupno 81 zemlje sudionice, prosječan broj bodova koje su naši učenici ostvarili na ispitivanju matematičke pismenosti je 463 boda.

A taj prosjek OECD-a je 472 boda. S takvim rezultatom Hrvatska se svrstava među 48 zemalja koje su ostvarile znatno niži rezultat od prosjeka OECD-a. Pritom se rezultati Hrvatske ne razlikuju mnogo od rezultata Vijetnama, Norveške, Malte, SAD-a, Slovačke, Islanda i Izraela…

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Život i društvo

Veselo je bilo na Adventu u Cestici, u subotu je na rasporedu Advent u Vinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dvodnevni program ovogodišnjeg Adventa u Cestici održan je u subotu i nedjelju, 2. i 3. prosinca.

Uz program na otvorenom, u dvorištu, ispred zgrade Općine Cestica, sam program započeo je u subotu, u dvorani Kulturnog centra u Cestici s početkom u 16 sati, a tijekom dvodnevnih aktivnosti, osim otvaranja Adventa program u zatvorenom prostoru obuhvaćao je; u nedjelju, u 16 sati priredbu učenika OŠ Cestica u Kulturnom centru, i podjelu darova Svetog Nikole koja je održana u sportskoj dvorani osnovne škole Cestica s početkom u 17 sati.

Prijavilo se 28 izlagača.

Na početku manifestacije Advent u Cestici, u subotu, nazočnima se obratila Mirjana Koledić, direktorica Turističke zajednice područja Sjever Zagorja koja je proglasila Advent u Cestici otvorenim.

Nakon programa u dvorani, u sklopu kojeg je svečano obilježeno 30 godina postojanja Općine Cestica, a i izveden je prigodni kulturno umjetnički program, prisutni u dvorani su, predvođeni predsjednikom Općinskog vijeća Darkom Majhenom i načelnikom Općine Cestica Mirkom Korotajem obišli izložbene štandove ovogodišnjeg Adventa u Cestici.

Manifestacija Advent u Cestici održan je organizaciji Općine Cestica i suorganizatora Turističke zajednice područja Sjever Zagorja, a u dva dana posjetilo je više od tisuću posjetitelja.

Od cestičkih udruga na Adventu su sudjelovali: Udruga umirovljenika Općine Cestica, Lovačko društvo Sveti Hubert Cestica, SRK Općine Cestica 1995., DVD Babinec, DSR Vrtovi Vratno, Udruga mladih HiperAKTIVNI Cestica, Lovačko društvo Cestica, Udruga vinogradara i vinara Sveti Martin Cestica, MNK Lovrečan, Udruga tradicijskih običaja Pingo, NK Bratstvo Otok Virje, Udruga Vezilje, a sa svojim radovima bili su i učenici OŠ Cestica, KUD Općine Klenovnik i Udruga Crni turmalin.  Na štandovima moglo se naći i brojnih proizvoda cestičkih tvrtki, a svojim proizvodima predstavili su se i Obiteljska poljoprivredna gospodarstva, vinarije i ostali.

U sklopu Adventa u Cestici, u večernjim satima u subotu bio je koncert ZSA ZSA, a u nedjelju Passion Embrace Band.

Advent na Sjeveru Zagorja se nastavlja dolazećeg vikenda i to u Vinici. Nadolazeći petak nosi zanimljivu radionicu Sip of wine&design, a u subotu, 9. prosinca, održat će se svečano otvorenje započinje Adventa u Vinici. U večernjem dijelu programa nastupit će Srebrni akordi, a dnevni je program je fokusiran na djecu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje